Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 23.10.2025., 18:56   #361
Mommistake
Premium
Moj komp

Mommistake's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
Citiraj:
Autor Doom Pregled postova
LTE CPE je pretpostavljam vanjski. Ako je, kako ga napajaš - sa poe adapterom na kraju 40m trase kabela ili u sredini u serverskom ormaru i jesi probao testirati sa drugim poe adapterom ?
Ali ako je spojen direktno u server, daje gigu, znači nije do adaptera.
Mommistake je offline   Reply With Quote
Staro 23.10.2025., 19:35   #362
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Sad sam stavio "glupi switch" na spojno mjesto, sa patch panela spojio oba mjesta (i PC i CPE) u isti, također radi sve na 1Gbit.
Nije me ovo dosad krpilo, pa ne znam u čemu je fora.

Probat ću sada ponovo prespojiti u jedan neprekinuti niz i probati LAN testerom da vidim što pokazuje. LAN tester je lampice-vulgaris, ništa fensi.
Staro 24.10.2025., 20:47   #363
Matta
El Mattador
Moj komp

Matta's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Riješio stvar, pa evo ako netko bude imao sličnih problema.

Naime, kad sam sređivao serverski ormar nabavio sam CAT8.1 patchpanel i pripadajuće keystone jackove, koji su napravljeni od metala (izrazito robusni). Uglavnom, pošto su žice od CAT7 kabela dosta debele, jedna od njih (osma - smeđa) je dirala u metalni dio jacka kad se isti zaklopi, te tako radila "kratki spoj" sa uzemljenjem. Čudno mi je što je i LAN tester vulgaris a i onaj sa ekranom davao uredan nalaz i što je sve skupa radilo ok ako je između kablova switch.
Ali eto, ako budete imali sličan problem a ne znate u čemu je stvar, pogledajte konektore, da neka žica ne dira shield okolo.
Staro 24.10.2025., 23:15   #364
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Noviji / pametniji testeri bi trebali kontrolirati i taj slučaj, logično da shield ne smije imati spoj sa nekom od 8 std. žica.
Kako je na kraju niza, možda pri testiranju nisi obratio pažnju da kad testira 8. da ti je palio i shield Led ?

U svakom slučaju dobra napomena / podsjetnik.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 24.10.2025., 23:40   #365
Cuky
jedan i jedini :D
Moj komp

Cuky's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Citiraj:
Autor Matta Pregled postova
Riješio stvar, pa evo ako netko bude imao sličnih problema.

Naime, kad sam sređivao serverski ormar nabavio sam CAT8.1 patchpanel i pripadajuće keystone jackove, koji su napravljeni od metala (izrazito robusni). Uglavnom, pošto su žice od CAT7 kabela dosta debele, jedna od njih (osma - smeđa) je dirala u metalni dio jacka kad se isti zaklopi, te tako radila "kratki spoj" sa uzemljenjem. Čudno mi je što je i LAN tester vulgaris a i onaj sa ekranom davao uredan nalaz i što je sve skupa radilo ok ako je između kablova switch.

Ali eto, ako budete imali sličan problem a ne znate u čemu je stvar, pogledajte konektore, da neka žica ne dira shield okolo. :chears:
Bit ce da nisi testirao sa shieldanim kabelom.

Been there, done that 😅

Inace, za terminiranje zica unutar keystonea obavezne su male cvik cange tako da ih fino mozes skratit u nulu.
Cuky je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 11:50   #366
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Ja sam prvi put danas krimpao, mislim da je ok, test je prošao sve na mjestu, jedino nisam potrefio dužinu da mi okolna plastika uđe u konektor. Je to problem ili ne? Budem malo izolir trake stavio okolo.

https://ibb.co/sx3BqF1

Matijac je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 12:10   #367
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Je li ovaj punch down alat čemu ili da idem na Krone?

https://elmaz.hr/ponuda/PAS013-alati...om-129119.html

Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova
Ja sam prvi put danas krimpao, mislim da je ok, test je prošao sve na mjestu, jedino nisam potrefio dužinu da mi okolna plastika uđe u konektor. Je to problem ili ne? Budem malo izolir trake stavio okolo.

Ako dobro vidim, unutra je separator? Njega ćeš malo teže ugurati u konektor, takvi kabeli su predviđeni za patch panele.

Nisu slomili u kratko vrijeme. Slamali su godinama, desetljećima pa i stoljećima. Svaka odgledana epizoda Big Brothera, svaki dečko koji ne zna niti promijeniti žarulju, a kamoli uzeti sjekiru i pocijepati drva, svaka cura koja misli da je briga za vlastitu obitelj robija, ali rad za par tisuća kuna u korporaciji 12 sati dnevno blagodat, svako promicanje terora političke korektnosti, svaka podrška promociji svih oblika poremećenosti… Sve to nas je dovelo do ovdje. Korona je samo zakucavanje lopte u gol nakon što je obrana već izigrana i golman odletio u prazno.

Lenovo ThinkPad T14 Gen 2 + Lenovo ThinkPad Universal Thunderbolt 4 Dock

CPU: Intel Core i7-1165G7 @ 2.8 GHz
RAM: 2 x 16 GB DDR4-3200
SSD: Samsung 970 EVO Plus 2 TB NVMe M.2
LCD: 14" FHD IPS 400nits Low Power
WLAN: Intel Wi-Fi 6 AX201
WWAN: Quectel EM120R-GL 4G LTE CAT12

LCD monitor: AOC AG493UCX
Keyboard: Razer Huntsman V2 Analog
Mice: Logitech G502 Proteus Spectrum
SB: Mackie Onyx Producer 2x2
Speakers: 2 x JBL LSR305
MFP: Canon Pixma MP240
NAS: Synology DS420+ with 4 x WD Red Pro 8 TB
HDD Dock: LC Power LC-DOCK-U3-CR + 12 x Hitachi/Samsung/Seagate/WD 1/2 TB

domy_os je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 13:29   #368
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Citiraj:
Autor Matijac Pregled postova

Ovo je lose do zla boga 😁

Ne valja nikako.

Prekrimpaj to da bude kako treba. Kvacica na konektoru mora uhvatit za izolaciju kabela. U suprotnom ce se pocupat, samo je pitanje vremena.

Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Je li ovaj punch down alat čemu ili da idem na Krone?

https://elmaz.hr/ponuda/PAS013-alati...om-129119.html
Bit ce ok.
Staro Jučer, 13:35   #369
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Citiraj:
Autor Cuky Pregled postova
Ovo je lose do zla boga ��

Ne valja nikako.

Prekrimpaj to da bude kako treba. Kvacica na konektoru mora uhvatit za izolaciju kabela. U suprotnom ce se pocupat, samo je pitanje vremena.
.
Haha ok tenks, budem precvikal pa opet. Nisam dužinu skužil do kud moram cvikati da uđe plastika.

Da, plastični separaror je u kablu.

Staro Jučer, 13:41   #370
Cuky
Moj komp

Cuky's Avatar

Cviknes taj plasticni separator tako da ti bude do vrha izolacije na kablu. Ne treba viriti van.

A ako je kabel radi toga malo kruci i tezi za nagurat u konektor mozes uzeti spicange i lagano ga stisnuti da lakse udje.
Staro Jučer, 15:06   #371
jp_rv
Premium

Datum registracije: May 2014
ili kupiš prolazni rj45 konektor pa nemaš tih problema, dok god ne teraš POE kroz to, i sposoban si ravno odrezati žice koje vire bez da rade kontakt jedna s drugom...

PS kad mi crko kabel koji ide na krov (jbg, godine, neznanje, i tome slično) i počela ulazit voda u njega (naravno skurila i injector tom prilikom ali nema veze), onda sam za prvu ruku ogulio jedno 20cm izolacije i napravio U tako da voda curi kroz kabel dole, a ne u konektor.

kad se vrijeme poboljšalo i stigao novi kabel, zamijenio sam potopljeni kabel.
jp_rv je offline   Reply With Quote
Staro Jučer, 15:54   #372
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Baš poe mi ide kroz to. Portafon i kamere. Niš bum probal sutra pa ak nejde kupim prolazni.

Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno