|
![]() |
#571 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2242 1TB / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / OpenSuse Leap 16 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#572 |
Premium
Datum registracije: Sep 2018
|
[QUOTE=Bono;3822747]Ja jos nisam naisao na neki problem sa Libre officom, tako da se ne slazem da je potreban./QUOTE] Jedini usability problem na kojeg sam ja naišao sa libre office calc je s velikim fajlovima, parsto hiljada redaka dumpano iz neke baza npr. Calc je to žvakao i žvakao, ali nije mogao sažvakati. Nije se praktično moglo raditi s time. Dok excel takvo nešto otvara bez problema. Ali to nije niti približno use case kakav 90%+ korisnika ima na dnevnom meniju. Par aplikacija instaliraš iz repozitorija, staviš automatski update i vozi. Možda malo zaglavi svakih 2-4 godine kada treba napraviti upgrade na idući major release. Ali nije to tema, nego privatnost. A privatnost je danas (kao i mnoge druge stvari) predicirana na ekstremnoj komociji.
![]() |
#573 |
Uptime 99.99%
Datum registracije: Nov 2001
|
Sa druge strane imas office koji po defaultu sprema na one drive podatke i kako je rekao kolega, filovi znaju nestati. Indijci su unistili Microsoft, pod tim mislim za korisnike, svi jos po inerciji koriste njihove proizvode, koliko dugo vidjeti cemo. Najvise volim recall opciju na windows 11, nekad su se ljudi zalili na telemetriju, a danas gledaju recall sa odusevljenjem. Inace, bez obzira sto Microsoft drzi podatke eu korisnika u europi, u slucaju naloga suda ili neke troslovne agencije, svi podaci idu u ameriku na analizu, nekad su morali hakirati kompjutere, a sad su im sve poslovne tajne servirane na pladnju. Sent from my SM-S931B using Tapatalk
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. 26.09.2025. u 20:11. |
![]() |
![]() |
![]() |
#576 |
Premium
|
Ma u redu, ja samo kažem da je to formalnost. MS rudari te podatke na veliko, da li i rezultati obrade isto ostaju na određenom kontinentu? Globalni cloud a oni pričaju o kontinentima, po meni je to priča za bedake.
![]() |
#577 | |
Premium
|
Citiraj:
Lenovo LOQ 15AHP9 83DX || AMD Ryzen 5 8645HS / 16GB DDR5 / Micron M.2 2242 1TB / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad L15 Gen 1 || Intel Core i5 10210U / 16GB DDR4 / WD SN730 256GB / Intel UHD / OpenSuse Leap 16 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#579 |
Premium
|
Pa valjda autor teme zna? https://forum.pcekspert.com/showpost...42&postcount=1 @modovi > ako je naslov teme zbunjujuć molim preimenovati u nešto smisleno. Tema je zamišljenja kao skup aktualnih vijesti oko sigurnosnih propusta i provala u vidu edukacije korisnika foruma sa vektorima napada i aktualnim opasnostima te zaštite vlastitih podataka online i offline.
![]() |
![]() |
![]() |
#580 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
U biti može proći pod sigurnost podataka kod korisnika, tako da ne treba mijenjati ime teme, dobro je kad malo bolje promislim, isprika. Doduše ovaj copy/paste na stranom jeziku je iritantan. Napisati na hrvatskom pa staviti izvor je možda bolja opcija. Nego kad smo kod privatnosti, to možda isto ovdje spada. Premijer UK, Keir Starmer, koji je na zadnjim izborima osvojio 34% glasova od onih koji su izašli na izbore najavljuje obvezan digitalni ID za svakog tko želi imati posao. Potencijalno opasno. Zamislite da vam stave digitalni id na "disable" ako npr. ne primite nekakav obvezujući "pripravak" u svoj krvotok ili nešto slično. Kako do posla ili do osnovnih usluga od države onda? https://www.gov.uk/government/news/n...-out-across-uk Doduše imamo ga i mi kroz npr. e-građani? Doduše nije obvezatno nego samo opcionalno za sada? Ili ga svi imaju po defaultu samo mnogi ne koriste? Čitam i da UK ima 33 uhićenja dnevno zbog postanja "ilegalnog sadržaja" na internetu ili putem poruka, s time da ta brojka raste iz godinu u godinu što je zabrinjavajuće. S druge strane vjerujem da su mnoga uhićenja opravdana jer ljudi se nespretno izražavaju, pa umjesto da osude nešto specijalno oni osude cijeli narod/ovo/ono čime se potiče mržnja u javnom prostoru. To treba osuditi, samo je pitanje mjere, sivo područje pomalo. Preko 800.000 Britanaca potpisalo je peticiju u nekoliko sati, odbacujući ovo distopijsko otimanje moći. Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 27.09.2025. u 12:07. |
![]() |
![]() |
![]() |
#581 | |
Premium
|
Citiraj:
Vidjeh i iskreno mislim da je dosta problematično jer mi previše smrdi na onu foru sa Kineskim socijalnim kreditom - ako si za partiju si u pozitivi, ako si protiv onda si naj*.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#582 | |
Uptime 99.99%
|
Citiraj:
Sad je vec preko 1.2m ljudi potpisalo, ali to nista ne znaci, oni idu dalje. https://www.reddit.com/r/financije/c...v2TFn5rh13yaKd
“Those who surrender freedom for security will not have, nor do they deserve, either one.” Zadnje izmijenjeno od: Bono. 27.09.2025. u 12:54. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#583 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#584 | |
Premium
|
Citiraj:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#586 | |
Premium
|
Citiraj:
https://www.youtube.com/watch?v=qjPH9njnaVU Nisam siguran u kojem vremenu se toga dotakne, ali mislim da je na sredini negdje. Telegram je super općenito, stvarno dobro razvijena aplikacija, optimizirana i kao za klasu bolja od ostalih. Dosta detalja o njoj iznosi unutra dok pričaju, preporuka za pogledati. Sve mi se više čini da će vpn-ovi postati neizostavni dio kod mnogih korisnika (ja ga ne koristim) uslijed ovakvih ilegalnih pokušaja napada na privatnost građana, na koji ravnodušni mogu ostati po meni samo ne baš najpametniji građani kao i oni koji su već indoktrinirani i uvjereni da je takva usluga, zbog dječice naravno zbog koga drugoga, apsolutno potrebna, kao i oni famozni koji ne skrivaju ništa ne shvaćajući uopće koncept onoga o čemu se ovdje priča. Teška tema, ali nadam se da će građani ipak pokazati određeni otpor kao i izbjegavanje određenih aplikacija koje su budu pokazale kao kompromitirane. Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. Danas u 18:40. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#587 | |
McG
Datum registracije: Feb 2014
|
Telegram nije ništa sigurniji, dok se ovaj njihov direktor zalaže za sve i svašta, a čim ga hapse, brže-bolje okreće ploču, a zapravo ga kao i sve takve lagano zaboli za nečiju sigurnost i privatnost. Citiraj:
![]() ![]()
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#589 | |
Premium
|
Citiraj:
"If Telegram receives a valid order from the relevant judicial authorities that confirms you're a suspect in a case involving criminal activities that violate the Telegram Terms of Service, we will perform a legal analysis of the request and may disclose your IP address and phone number to the relevant authorities.," reads the updated Telegram privacy policy." Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. Danas u 19:13. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#590 |
McG
|
Nemoj biti naivan, pa to s nalogom je samo formalnost za javnost, jer čim su ga uhapsili tip je pristal dati im kaj god trebaju, dok sad okolo prodaje fore kak se bori za nešto i nekoga. U prijevodu, sve kaj pišeš na Telegramu nije ništa sigurnije od javnih Facebook postova, Instagram objava, TikTok videa, WhatsApp pizdarija i sl. oglasnih ploča koje su već odavno u rukama nadležnih organa. Moram priznati da se ja ovog lijepo pridržavam zadnjih 25 godina na način da uopće ne koristim društvene mreže niti ove bajne chat aplikacije, čiji osnivači i direktori s milijunima i milijardama na računu se kunu da se bore za moja, tvoja i općenito tuđa prava i privatnost - sve dok ih se ne hapsi, jer onda odmah pjevaju drugu pjesmu.
AMD Ryzen 9 9950X | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x4TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | Seasonic GX-750 AMD Ryzen 5 7600 | Noctua NH-U12A chromax.black | MSI MAG B650 Tomahawk Wi-Fi | 128GB Kingston FURY Beast DDR5-5200 | 256GB AData SX8200 Pro NVMe | 2x12TB WD Red Plus | Fractal Define 7 Compact | eVGA 650 B5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#591 |
Premium
|
Pretpostavljamo? Tu su pravila. https://telegram.org/privacy/eu Bez naloga ništa. To je koncept koji je suprotan "chat control" kojem ne treba nalog i to je poanta. Što se tiče korištenja društvenih mreža, slažem se, izbjegavati u širokom luku, ali ako netko želi nek koristi, a što se tiče ove gore aplikacije, ako se već mora, za klasu je naprednija tehnološki u odnosu na alternative, a prešla je i milijardu korisnika nedavno. offtopic najviše mi se svidjelo u razgovoru sa vlasnikom, koji je programer, što dost detalja posvećuje tome kako je naglasak na tome da aplikacija mora biti optimizirana da se lako pokreće i na najstarijim mobitelima, kao i mnoge druge inovativnosti koje su onda konkurentne firme prekopirale nakon par godina. Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. Danas u 19:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#592 |
McG
|
Ne, nije pretpostavka, već realnost, jer se sve to desetljećima odigrava u pozadini, a ovaj Telegram nije ništa bolji ni sigurniji, posebice kad im na vrat natovare nadležna tijela s raznim nalozima za koje mogu, a i ne moraju imati pokriće i temelje - jebe im se lagano, a direktoru programeru, ako ne paše, već zna iz prve ruke kaj ga čeka. I onda zapravo imamo istu situaciju kakvu žele sprovesti s ovim chat kontrolama bez naloga (ovaj put su zaštitu od terorizma zamijenili s brigom za djecu), samo kaj se u prvom slučaju, za potrebe javnosti igraju igranke kak eto imaju nalog za pretres profila, pa je sve super po zakonu, nema narušavanja privanosti i tome slične bajke.
![]() |
![]() |
![]() |
#593 |
Uptime 99.99%
|
Logika, ako si protiv chat controla, onda si za pedofile... https://www.index.hr/vijesti/clanak/...u/2716569.aspx
![]() |
#594 |
Premium
Datum registracije: Feb 2007
|
blockchain. -->
Te aplikacije imaju svoje developere, firme, itd. i opet smo na početku sa istim problemom. Sva ta enkripcija i ključevi padaju u vodu ako ovi pokleknu i integriraju skeniranje poruka unutar samog appa (mimoilaze i ključeve i enkripciju legalno). U tom slučaju se postavlja pitanje - postoji li messenger aplikacija na blockchainu koja nema slabih karika u lancu koje bi ovi psihopati mogli napasti (firma, developeri)? Znači da je netko napravio shemu za dopisivanje kao šta je netko napravio Bitcoin za financije. Možda nekakav opensource projekt kojeg svatko može hostati (nodovi) ili tako nešto? Post počinje ovdje. Ne znam zašto je forum ubacio ovaj tekst iznad (bug).
Mene je više zanimalo kako bi taj chat control funkcionirao u praksi. S obzirom da nemam koga to pitati, pitao sam GPT. Ovo su odgovori: ![]() ![]() Moj zaključak je da je Chat control jedno veliko klupko problema koje, ako se integrira u aplikacije, predstavlja ogroman sigurnosni problem (o narušavanju privatnosti da ni ne pričam). Sama činjenica da je nešto takvo ljudima na vlasti uopće moglo pasti na pamet pokušati progurati u zakon, dovoljno govori o tome kakvi ljudi vode EUniju, a time i nas, dok manjak reakcije dovoljno govori o nama. Zato se nemojte čuditi kad vam sljedeći put pokušaju instalirati kamere za nadzor u spavaćim sobama jer *ubaci izmišljeni razlog*. No, da se vratim na tehnički aspekt ovog problema. Ukoliko je GPT u pravu, problem bi se morao moći riješiti jednostavno tako da ne koristite aplikacije koje su pokleknule chat controlu i integrirale ga u sebe. Naravno da će to zahtijevati izlazak iz zone komfora za 99% ljudi, no ljudi su još 2020e pokazali da su većinom slabići, pa ne očekujem da će se išta desiti. No da se nekim čudom i desi masovni bojkot i većina ljudi napusti Whatsapp, Viber, Messenger, Signal, itd. (lol), ostaje pitanje gdje bi se ti ljudi mogli prebaciti, i gore od toga, ako nađu neku alternativu, tko im garantira da EU neće početi raditi pritisak na tu alternativnu aplikaciju da i oni integriraju chat control, te dokle to ludilo može sezati? Npr. neke od alternativa koje korisniku nude potpunu kontrolu nad svojim chatovima su aplikacije bazirane na blockchainu. Telefonski broj je nepotreban, account se kreira na chainu, dobiju se ključevi accounta (bilo seedphrase ili private key) i dalje je na vama kako ćete osigurati ključeve da ne dođu nekome u posjed. Enkripcija je mislim ista kao i kod Whatsappa, Signala i sl. Dakle bez ključeva, apsolutno nitko ne može recoverat account i poruke, osim naravno ako mu date svoj mobitel i pristup aplikaciji. Tu dolazimo do problema aplikacije, odnosno frontenda koji služi kao layer za interakciju korisnik <--> blockchain. Te aplikacije imaju svoje developere, firme, itd. i opet smo na početku sa istim problemom. Sva ta enkripcija i ključevi padaju u vodu ako ovi pokleknu i integriraju skeniranje poruka unutar samog appa (mimoilaze i ključeve i enkripciju legalno). U tom slučaju se postavlja pitanje - postoji li messenger aplikacija na blockchainu koja nema slabih karika u lancu koje bi ovi psihopati mogli napasti (firma, developeri)? Znači da je netko napravio shemu za dopisivanje kao šta je netko napravio Bitcoin za financije. Možda nekakav opensource projekt kojeg svatko može hostati (nodovi) ili tako nešto? |
![]() |
![]() |
![]() |
#595 |
Premium
|
Element/matrix odnosno SimpleX padaju na pamet, a sada tko će kada i gdje popustiti, to ćemo morati vidjeti. Mislim da tu postoji i određeno pitanje troška, jer taj velebni CC AI bude netko morao platiti.
![]() |
#596 |
McG
|
IMHO lako za nofce i troškove, jer Palantir i sl. već imaju dobro uhodanu šablonu s kojom svoje usluge i proizvode uspješno integriraju u sve sfere modernog društva. ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|