|
![]() |
#1 |
"Samo vodu ne!"
Datum registracije: Jan 2007
|
Servis baterija za dronove - Xiaomi Mi Drone 4k
Ispričavam se ako je krivo mjesto. Kunem se pionirskom kapom, crvenom maramom, šahovnicom s kontrastnim prvim poljima i svime što nekome može biti bitno, ali napravio sam search i nisam našao prikladniji topic. Možebit sam se malo raspustio. ![]() Situacija: Godinama letim sa Xiaomi Mi Drone 4K. Ne puno, ali ajmo reći jednom mjesečno. Ispunjava mali dio posla iako je arhaična tehnologija. Imam hrpu opreme i sve to fino radi osim što su baterije odlučile umrijeti posljednjih dana. Naime, prva OG baterija je proglašena mrtvom od ugrađenog EPROM-a, nakon x^n cyclova i s obzirom na event, temperaturu i undervolt jedne ćelije, tu nema spasa. Osim toga imam 2 dodatne OG baterije, koje su počele raditi probleme prije par dana. Jedna prijavljuje oštećenje; undervolt 2. ćelije i s njom dron leti 3 sekunde. Druga prijavljuje preveliku razliku voltaže na 3. ćeliji, ali iz nje izvučem još 20ak minuta leta. E sad, jasno je da te baterije više nisu pouzdane, sigurne ni upotrebljive. Problem je što postaju unobtanium. Ima ih na Aliju, ali koštaju ko taj isti rabljeni dron s baterijom i šanse su da stignu do mene cca 25%. Dostupne su doduše pojedinačne ćelije za kikiriki. Neki logičan zaključak je da bi se možda mogle zamijeniti ćelije. Ili naručiti nove, ili kanibalizirati prvu 100% mrtvu bateriju. Ali poznavajući minimalno LI-ion battery packove, ja to neću ni pipnuti, jer sam siguran da ću ostati bez ruke ili barem prsta, a neće pipnuti ni nitko od servisera baterija za koje znam. Naveli su slične dileme. Ima tko kakvu ideju prije nego bacim sve u smeće? Žao mi je baciti jer dron, kontroler, kamera, gimbal i hrpa opreme (uključujući i handheld stabilizator/gimbal kamere, ruksak, i hrpa druge opreme) rade. I za ono što meni treba, dron je OK, a može i dići bar 4 kašikare ili jednu 60mm ako zagusti ![]() Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 15.09.2025. u 17:30. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
The mighty pirate
Datum registracije: Sep 2007
|
Ni prvi ni zadnji komad elektronike čiji je radni vijek ograničen dostupnošću baterija. Gledao sam 360 kamere i za oko mi je zapela Insta360 OneRS 1inch. Veliki senzor, a cijena joj je pala taman da je zanimljiva pored "običnih" X3 i X4. Dobro da sam išao pogledati cijene opreme. Baterije koštaju 200+ € Kamera se nađe za pola toga ![]() Koristi dok ide, kad više ne ide, reciklaža i idući put uzmi nešto popularnije za što postoji masa 3rd party dodataka.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: May 2018
|
Kontaktiraj https://www.isirelektronika.hr/ |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Sa stavom neću to dirati (izoliranim štapom) proći ćeš vrlo skupo ![]() Po ovom šta sam na brzinu vidio po netu: - naravno da baterije odlaze kako ide vrijeme / br. ciklusa i sl. - čini se da origigi BMS ne radi dobro svoj posao i sada su ćelije razbalansirane (neke imaju prenizak a neke previsok napon) - to se može riješiti na način da se baterija rastavi, išteka se origigi "BMS" a spoji na odg. punjač sa funkcijom balansiranja, nakon te procedure se sve sastavi i nastaviš koristiti, jasno sa kapacitetom kakav je u trenutnim člancima (osim ako stvarno neka od ćelija nije prdeknila) - isto tako se mogu zamijeniti članci (treba precizno utvrditi kemiju i dimenzije), prije završnog slaganja isto treba odraditi balansiranje ... de facto imaš novu bateriju - ima par videa "masnih" koji pokazuju kako rastaviti, resetirati bateriju i sl. kako bi je "oživio" i nastavio koristiti pa dok ide: https://www.youtube.com/watch?v=mB_E9d-_U2M https://www.youtube.com/watch?v=gg4jrmNxlp0 Vidi ovdje pa dalje za info > https://www.rcgroups.com/forums/show...thread/page728 Netko tko se inače bavi popravkom / slaganjem Li-ion baterija bi to mogao odraditi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |||
"Samo vodu ne!"
|
Citiraj:
Citiraj:
Neću sad citirati odgovor, da ne stvaram probleme, ali odgovor bio tipa: "ne da nećemo ni taknuti bateriju za dron, nego nećemo dati ni savjet". Citiraj:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
"Samo vodu ne!"
|
Citiraj:
![]() EDIT: Nema šanse. Kažu; ne rade reparacije baterija za dronove ko i svi drugi. Ne napišu, ali jasno je zašto. Ako rokne nekom na glavu, neko bi se mogao sjetiti pokriviti njih. EDIT2: Ima netko bateriju viška? Zadnje izmijenjeno od: estugarda. 16.09.2025. u 09:30. |
|
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|