Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Ostalo > Svaštara
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.09.2024., 11:59   #1981
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
Ili će iznajmit agencijama pa će agencije davati u podnajam.

Susjeda je iznajmila stan agenciji prije tri godine. Tamo se stalno izmjenjuju neki indijci kako ih oni zapošljavaju i otkazuju. A na papiru izgleda kao da je stan u dugoročnom najmu.

Meni se čini da taj zakon ide tim agencijama u korist jer je već 250.000+ stranih radnika u rvackoj preko agencija koje su osnovali političari i/ili s njima povezani.
Staro 04.09.2024., 12:19   #1982
Colop
Premium

Datum registracije: Sep 2011
Citiraj:
Autor Mirkopoter Pregled postova
Iako mi je pun k poreza na ovo i poreza na ono mislim da je ovo dobra stvar i svi ti hdzovci, lopovi i ovi što peru novce kupovinom stanova će sad malo dobiti po džepu.

Prat pare kupovinom gotovih stanova je jedna od gorih odluka.
Em prodavatelji više ne žele primati u cashu, jer ne mogu staviti na račun u banci novce bez ugovora, em porezna u roku od 24 h dobije podatke o transakciji.
Ako imaš oprat novce, govorimo o ozbiljnoj cifri znači 800.000 pa na više, kupiš zemljište i postaneš građevinar.
Colop je online   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 12:37   #1983
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Datum registracije: Sep 2008
Uveden je PNN. kakv je takav je, uveden je, i to je bitna stavka ovdje.Jednom kad je uveden samo moze bit nadogradjivan,nikako ukinut. Prvo idu ovako da smeksaju narod. Kroz koju godinu ocekujte izmjenu poreza,bit ce na sve nekretnine, i prve i druge i zadnje,i di se zivi i di se ne zivi. Tako da nemojte se veselit ako imate samo jednu ili dvije, doc cete i vi na red.
Umisto da smo svi protiv poreza, gledate kako da susidu crkne krava

Mene osobno ne dira, sta imam je u dugorocnom najmu i tjt. Al samo cekajte, godinu/dvi/tri ide revizija i svi ce placat za sve. Niko se ne buni trenutno, jer "oh super sjebat ce se najam, oh super sjebat ce se apartmani, ja toga nemam pa super neka drugog oporezuju"

Primjer od susjeda https://prnt.sc/ZDOc7rgIaXLL
Uvodjenjem svakog poreza uvik najebu oni najsiromasniji.

Zadnje izmijenjeno od: webstartm. 04.09.2024. u 12:45.
webstartm je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 12:47   #1984
benny_blanco
another brick in the wall
Moj komp

benny_blanco's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Ne kužim kako bi se to provelo kod nas?!
Ti ne možeš izbaciti podstanara iz svog stana zbog ne plaćanja rente, ali ako ti ne plaćaš porez u stanu u kojem živiš - biti ces izbacen?
Ne čini mi se bas izgledna situacija
benny_blanco je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 12:50   #1985
Moshus
Premium
Moj komp

Moshus's Avatar

Datum registracije: Nov 2010
ovo što kolega webstartm kaže. uveden je i sad samo lagano stepenicu po stepenicu na gore po prosječnog građana. neće se to dogoditi odjednom nego izmjene lagano korak po korak uz pomno smišljena "obrazloženja i opravdanja", ali taman do te granice da se ljudi javno ne pobudne. u slučaju da se baš pobune, lagano korak nazad pa pričekat povoljniju situaciju za 3 koraka naprijed. i eto te podstanara u vlastitom stanu.
Moshus je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 12:59   #1986
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

@benny nemoj sad platit komunalnu ili hep i sida ti na teretovnicu dug. pa kad se skupi dovoljno duga ide ovrha, i prodaja stana da se namire dugovi. a ti letis na cestu. simple as that. pogledaj malo po katastru,lako nalteis na stan/kucu koja u teretovnici ima dug za struju,dug za komunalnu itd.
probaj ne vracat kredit banci pa vidi kako ti uzimaju stan. isto su upisani u teretovnici,isto ide ovrha. ista shema.
Staro 04.09.2024., 13:11   #1987
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Ajde prvo porez, evo webstartm je to najbolje opisao tj njegov kompa iz Srbije. To tako ide, ono što američani zovu kuhanje žabe ...postepeno privikavanje...

Ima za ovo danas lijeka jer naši ljudi to sigurno neće tako radit.
Prijaviš sebe na 1 adresu, ženu na 2, mamu/punicu na 3, ćaću/punca na 4...nastavi niz.
I nema poreza čak i ako dugoročno ne iznajmljuješ. Ta-da, neš ti vratolomije.

Poanta je da kao što sam već napisao, moraju strancima popit krv. Zašto oni imaju sve đ, a platežno su svjetlosnim godinama ispred nas.

Ukratko, ovim su izmislili toplu vodu, dali nam rasterećenje na plaći od 8-12€ (96-144€ godišnje)u prosjeku, a fino će uzet 500-1000+€.
Jako dobra računica, prodam ti 100€ za 400€. Alan Ford uživo.

A što se tiče ovih ovrha, bome sam svega vidio u ZK ulošcima tj vlasničkima.
Svi živi se za sve živo upisuju, ali ne samo da je to problem, nego recimo banka, njen teret se drži za nekretninu, a ne vlasnika!
Dakle imam dug, prodam ti nekretninu, ali ne isplatim/o banku i taj teret je sada tvoj ako ja ne plaćam kredit.
Ne znam kako je sa drugim dugovima, ali poznavajući Hrvatistan, vjerujem da je jednako.
To pričam isključivo o teretu na nekretnini, ako još nije došlo do tereta, a kupio si nekretninu od nekog neredovnog platiše režija ili čega god, e tu će oni svi zajašit na njega, ti ih ne zanimaš, ti krećeš od 0 koliko sam shvatio. (ispravite me ako sam neš zeznuo).

A inače, ima tu baš u mom dijelu grada jedna zgrada na pa ajmo kao reći atraktivnoj poziciji (atraktivan pogled na cijeli Ri zaljev, ali je na 10-ak metara od glavne ceste, pa je meni to no-go zbog buke ), i frajer(''investitor'') se 15 godina natezao sa bankom (jedno vrijeme se vidio dio povjesti suđenja po zabilježbama u ZK) i na kraju je izgubio. On je jedini sam živio u toj zgradi, imao je solare na balkonu i vj živio kao robinson u toj vj nelegalnoj zgradi, ali je popušio i makli su ga.
Što se sada događa ne znam, znam samo da sam vidio bančin oglas, ali za cijelu zgradu, a ne stan po stan. Dakle realno nikad useljena zgrada u pitaj vraga kojem stanju, koja će se vj samo pofarbat iznutra i izvana i idu stanovi na bubanj.

Zadnje izmijenjeno od: Disco. 04.09.2024. u 13:24.
Disco je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 13:58   #1988
Colop
Premium

Citiraj:
Autor webstartm Pregled postova
Uveden je PNN. kakv je takav je, uveden je, i to je bitna stavka ovdje.Jednom kad je uveden samo moze bit nadogradjivan,nikako ukinut. Prvo idu ovako da smeksaju narod. Kroz koju godinu ocekujte izmjenu poreza,bit ce na sve nekretnine, i prve i druge i zadnje,i di se zivi i di se ne zivi. Tako da nemojte se veselit ako imate samo jednu ili dvije, doc cete i vi na red.
Umisto da smo svi protiv poreza, gledate kako da susidu crkne krava

Mene osobno ne dira, sta imam je u dugorocnom najmu i tjt. Al samo cekajte, godinu/dvi/tri ide revizija i svi ce placat za sve. Niko se ne buni trenutno, jer "oh super sjebat ce se najam, oh super sjebat ce se apartmani, ja toga nemam pa super neka drugog oporezuju"

Primjer od susjeda https://prnt.sc/ZDOc7rgIaXLL
Uvodjenjem svakog poreza uvik najebu oni najsiromasniji.

Ide ti se prema onom zapadnom sistemu, ako nemaš para za platiti godišnji porez i održavanje stana, prodaješ stan i ideš u neku drugu četvrt.

Al da, bilo mi je super čitati komentare protiv ljudi koji imaju apartmane, i naslađivanje, ne znajući da će i komentatore sutra pogoditi porez na nekretnine.

Računica je jasna. Podigli su plaće u državnoj upravi za jako jako puno, državna plaća je danas 39% veća od privatne za isti posao, za godinu dvije presušuju europska špina, a deficit ko Mt Everest.

Citiraj:
@benny nemoj sad platit komunalnu ili hep i sida ti na teretovnicu dug. pa kad se skupi dovoljno duga ide ovrha, i prodaja stana da se namire dugovi. a ti letis na cestu. simple as that. pogledaj malo po katastru,lako nalteis na stan/kucu koja u teretovnici ima dug za struju,dug za komunalnu itd.
probaj ne vracat kredit banci pa vidi kako ti uzimaju stan. isto su upisani u teretovnici,isto ide ovrha. ista shema.

Sad je stavljeno na 7000 eura limit za pokretanje ovrhe,ako se dobro sjećam.
Staro 04.09.2024., 14:06   #1989
simpleplan
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jun 2013
Evo ja imam apartmane i smatram da je ovo korisna stvar. Porezno opterecenje je na preveliko na rad, premalo na imovinu. To nikad ne zavrsi dobro.
simpleplan je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 14:06   #1990
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Da
Najjaci su oni "haha eto vam na apartmandjije" "eto vam na vlasnici 10 stanova"
Pa budalo ako ima 20 apartmana il 10 stanova njemu je taj porez sitnis u djepu, a tebi ce bit pola penzije ili petina place.
Njemu porez plate turisti,najmoprimci, a tebi ga ti platis. Ihh kako su ljudi glupi.

@simpleplan nebitno jel ti podrzavas il ne,ka i ja. Tebi ce porez platit turist,meni ce najmoprimac, a ko ce ga platit onome ko nema turista i najmoprimca?
Staro 04.09.2024., 14:12   #1991
Colop
Premium

Citiraj:
Autor simpleplan Pregled postova
Evo ja imam apartmane i smatram da je ovo korisna stvar. Porezno opterecenje je na preveliko na rad, premalo na imovinu. To nikad ne zavrsi dobro.

PA tako su i prodali priču, smanjit će se opterećenje na rad, a povećat će se na imovinu.
I takvom poreznom reformom, godišnje ću zbog povećanja neoporezivog dijela zarađivati čak 96 eura godišnje više nego prije
U situaciji ovakve inflacije, i male nezaposlenosti, nije trebalo čačkati ni po jednom porezu, nego je trebalo povećati neoporezive stvari tipa hranarina, regresi, da mozes dati radniku više, a bez da hraniš državnu administraciju.

Citiraj:
Da
Najjaci su oni "haha eto vam na apartmandjije" "eto vam na vlasnici 10 stanova"
Pa budalo ako ima 20 apartmana il 10 stanova njemu je taj porez sitnis u djepu, a tebi ce bit pola penzije ili petina place.
Njemu porez plate turisti,najmoprimci, a tebi ga ti platis. Ihh kako su ljudi glupi.

Realno, ja znam jednu osobu koja ima 50-60 nekretnina koje iznajmljuje, ali to sve ide preko tvrtke, pdv se plaća i ostalo.
Ostali ljudi imaju u prosjeku 1, maksimalno 3 apartmana ako su dida i baba bili fetivi pa nasljedili.
A najbolja stvar kod poreza je kada ga prosljediš dalje krajnjem korisniku.
Kao recimo telekomi ili banke svojim korisnicima.

Dragan Primorac: Ljudi mi kažu da porez na nekretnine treba zvati 'doprinos domovini'
Staro 04.09.2024., 14:23   #1992
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Generalno jesam protiv novih poreza, jer je Hrvatska već sad porezno opterećena više nego što to dopušta njen stupanj razvoja, no međutim upravo u tome i je stvar. Po meni bi trebalo rad porezno (porezi, doprinosi, svejedno, sve su to porezi na rad) rasteretiti a imovinu porezno opteretiti, kako je to riješeno u razvijenijim zemljama. Kad je posljedni put krenula priča o porezu na imovinu, odmah su počeli plaćeni članci u Jutarnjem o tome kako će sad ljudima oduzimati garsonjere od 20 kvadrata
Protiv poreza na imovinu su u prvom redu banke, koje uvijek sjede na velikoj količini nekretnina i zbog kojih mislim da porez na nekretnine nikada neće biti uveden. Npr. one su izlobirale kretenske APN poticaje koji ne služe baš ničemu osim pretakanju novca iz proračuna u banke i uz to dižu cijene svima. Problem oduzimanja nekretnina je trivijalno riješiti, određeni broj kvadrata po glavi se ne opterećuje porezom i to je otprilike to.
U Hrvatskoj ima 400.000 praznih nekretnina koje nisu u funkciji jer je netko mislio da je to odličan način ulaganja. No nekretnine nisu ni zlato ni crypto ni dionice, one imaju svoju svrhu koja ispunjava osnovnu životnu potrebu, osim hrane nema osnovnije, i zbog kretenskog poreznog tretmana te nekretnine nisu aktivirane. Ova država je izgubila 10% stanovnika u 10 godina, između ostalog dobrim dijelom i zato što si ljudi sa prosječnim plaćama ne mogu riješiti stambeno pitanje. E sad, može netko sa 10 stanova reć da ga boli kuki za sve to, nek odu van ako se ne mogu snać pa ćemo uvozit nepalce i filipince. To je isto legitimno i ako se ne prepozna da ovo nije financijsko ni porezno pitanje, nego je prije svega pitanje budućnosti ovoga društva, onda možda i zaslužujemo da nestanemo. Jasno, ironija je u tome da će u tom slučaju doći do kolapsa cijena nekretnina

Ljudi koji misle da je porez na nekretnine loša ideja, imate li ideju kako drukčije riješiti trenutne probleme? Recimo da je kvadrat novogradnje u Zagrebu tri medijalne plaće? Ili vam se čini da to nije problem?

Zadnje izmijenjeno od: Exy. 04.09.2024. u 14:30.
Exy je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 14:41   #1993
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Ti stvarno mislis da ce cijenu kvadrata snizit pnn? u zg,na obali itd ce samo povisit cijenu, pogledaj druge drzave koje imaju pnn i cijene u zanimljivim dijelovima. Snizit ce u ruralnim krajevima di niko ne zeli zivit i nikoga nema.

Banka ce trosak pnn takodjer prenijet na korisnike, ne brini,banke ce se snac.
Ovo o broju kvadrata po glavi zaboravi, ic ce porez na sve.
Na tih 400000 praznih nekretnina(upitan broj al dobro) neko je platia porez na promet nekretninama, na novogradnje je placen PDV.
Vidi smisla da nekog ko je radisan, stedljiv, sklon kreditima, ne trosi na aute,gluposti,ajfonove,duvan itd itd njega triba oporezivat jer je stekao nekretninu(e), a lokalnog debila koji ima bmw na kredit, zivi od place do place,nosi ajfon 22 pro max ultra, ladi jaja mimo posla, e drzava/svi ostali su mu krivi sta on nema nekretninu(e).

Ja bi na stambene kredite stavia kamatu 2%, zamrznutu, a na sve ostale nenamjenske/auto itd stavia kamatu 22%, pdv na luksuz 50% (duvan,alkohol,slatkisi,restorani itd itd)
I eto rijesia san stambeno zbrinjavanje.
Staro 04.09.2024., 14:52   #1994
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Ne mislim ja to, to je ekonomska činjenica vezana uz zakon ponude i potražnje Porez na nekretnine je nebitan, ono što je bitno je aktivirati prazne nekretnine. Ako se to može napraviti i voodoo magijom, onda sam za uvođenje voodoo magije. Stavljanje i dijela tih nekretnina na tržište prodaje/najma će utjecati na cijene, to je ekonomska činjenica, ne moje mišljenje.
Implementacija mjera za to je naravno druga stvar a iskreno nemam razloga sumnjati da će to naša administracija napraviti na specijalno diletantski način koji će u krajnjoj mjeri biti štetan općenito

Citiraj:
Ja bi na stambene kredite stavia kamatu 2%, zamrznutu, a na sve ostale nenamjenske/auto itd stavia kamatu 22%, pdv na luksuz 50% (duvan,alkohol,slatkisi,restorani itd itd)
Pa sa ovim je problem što živimo u teško izborenom tržišnom ekonomskom modelu u kojem država u pravilu ne propisuje kamatu
22% kamata na auto , malo si ga pretjero
Duhan i alkohol su već izuzetno opterećeni porezima/trošarinama pa je pitanje koliko se tu još da skupiti prije nego što u većoj mjeri negativno ne počneš utjecati na potražnju. Vjeruj da oni dobro znaju koliko mogu maksimalno uzeti
Staro 04.09.2024., 15:03   #1995
Disco
Prvoklasni Krkan
Moj komp

Disco's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Ti stvarno mislis da ce cijenu kvadrata snizit pnn? u zg,na obali itd ce samo povisit cijenu, pogledaj druge drzave koje imaju pnn i cijene u zanimljivim dijelovima. Snizit ce u ruralnim krajevima di niko ne zeli zivit i nikoga nema.

Banka ce trosak pnn takodjer prenijet na korisnike, ne brini,banke ce se snac.
Ovo o broju kvadrata po glavi zaboravi, ic ce porez na sve.
Na tih 400000 praznih nekretnina(upitan broj al dobro) neko je platia porez na promet nekretninama, na novogradnje je placen PDV.
Vidi smisla da nekog ko je radisan, stedljiv, sklon kreditima, ne trosi na aute,gluposti,ajfonove,duvan itd itd njega triba oporezivat jer je stekao nekretninu(e), a lokalnog debila koji ima bmw na kredit, zivi od place do place,nosi ajfon 22 pro max ultra, ladi jaja mimo posla, e drzava/svi ostali su mu krivi sta on nema nekretninu(e).

A kak bi riješio ekipu koja kupuje polovnu nekretninu koju treba sredit?
Ovime bi opet pogodovao samo investitorima i ostalom mulju.

Da da, adaptacijski krediti i sve preko firme, pa cijena dupla ili više jer moraš pravdat račune u postotku ovisnom o veličini kredita.
Staro 04.09.2024., 15:05   #1996
Colop
Premium

Citiraj:
Autor Exy Pregled postova
Generalno jesam protiv novih poreza, jer je Hrvatska već sad porezno opterećena više nego što to dopušta njen stupanj razvoja, no međutim upravo u tome i je stvar. Po meni bi trebalo rad porezno (porezi, doprinosi, svejedno, sve su to porezi na rad) rasteretiti a imovinu porezno opteretiti, kako je to riješeno u razvijenijim zemljama
Al ovi to ne rade.

Znači meni radnik koji ima 1500 netto, košta mene kao poslodavca 2750 eura.
Kada uračunaš još PDV, moj radnik od 1500 netto mora zaraditi i naplatiti 3250 eura mjesečno da bi bili na nuli sa njegovom plaćom.
To su strašne brojke.

Citiraj:
Protiv poreza na imovinu su u prvom redu banke, koje uvijek sjede na velikoj količini nekretnina i zbog kojih mislim da porez na nekretnine nikada neće biti uveden.
Banke ti ne sjede na velikoj količini nekretnina. Recimo banke su odustale od fiducije još 2008 godine koja je fenomalno sredstvo osiguranja potraživanja jer su se bojali poreza na nekretnine. Banke ti danas jako brzo prodaju NPL (non performing loans) društvima kao što su EOS matrix ili B2 kapital. E oni imaju dosta nekretnina.

Citiraj:
U Hrvatskoj ima 400.000 praznih nekretnina koje nisu u funkciji jer je netko mislio da je to odličan način ulaganja.

Mislim da su to priče za malu djecu. Na obali je svaka, al doslovno svaka nekretnina stavljena u funkciju jer to donosi novce. Nisu u funkciju stavljene jedino nekretnine koje nemaju riješene vlasničke odnose ili slično.
Odakle vladi takva brojka, nemam pojma.
Da u vukojebinama tipa Slavonija, dalmatinska Zagora ima napuštenih čitavih zaselaka to je istina, ali ne vidim kako će to smanjiti cijene nekretnina u recimo Splitu, Zagrebu, Rijeci , Zadru, Puli.

Citiraj:
To je isto legitimno i ako se ne prepozna da ovo nije financijsko ni porezno pitanje, nego je prije svega pitanje budućnosti ovoga društva, onda možda i zaslužujemo da nestanemo. Jasno, ironija je u tome da će u tom slučaju doći do kolapsa cijena nekretnina

Ja iskreno mislim da je budućnost ovog društva izgubljena od 2013 godine, kada je krenuo tsunami iseljavanja vani, ali ovaj put sa čitavim obiteljima umjesto samo radnici kao 1960tih.
Staro 04.09.2024., 15:28   #1997
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Znači meni radnik koji ima 1500 netto, košta mene kao poslodavca 2750 eura.
Kada uračunaš još PDV, moj radnik od 1500 netto mora zaraditi i naplatiti 3250 eura mjesečno da bi bili na nuli sa njegovom plaćom.
To su strašne brojke.
Jasno, to je isto tako moguće zbog toga što su ljudi uglavnom neuki pa misle da je plaća ono što im sjeda na tekući. Kako ćeš ti nekom tko je dobio 1500 eur na račun objasnit da mu je država uzela cca 1100 i da je ukupno zaradio 2600?
Ne rade da, zato kažem da će nažalost to sve biti izvedeno traljavo i bez ikakve ideje i plana (osim dodatnog bildanja proračuna što je naravno osnovno što ih zanima)

Banke, eos matrix, društva kapitala, lokalni političari sa viškom novca u nekretninama, bitno je da su protiv
takvog poreza uglavnom moćniji slojevi društva pa ga je zbog toga teško uvesti.

Slažem se da je sigurno dobar dio tih nekretnina po dijelovima države odakle se uglavnom bježi, no
dobar dio je ovdje i kupuje se radi ulaganja, ne radi življenja. Kad tu u Branimir centru izgrade luksuznu zgradu pa nogometaši, izbornici i sl. kupe po 2-3 stana, ne rade to zbog toga što misle tu smjestiti širu obitelj nego zato što ulažu novac. No sve je to anegdotalno i nebitno. Bitno je da li će porezni sustav tretirati ulaganje u peti stan jednako kao što tretira ulaganje u 10 kila zlata ili u dionice Infobipa, ili neće. Moje mišljenje je da nekretnine ne bi trebale biti logična stvar za sklanjanje viška novca zbog toga što to stvara duboke društvene probleme. Naravno, dopuštam i druga mišljenja.
Staro 04.09.2024., 15:38   #1998
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Aj da malo razbijemo mit o tih 400k praznih nekretnina,i kako ce se oni sa PNN vratit na trziste. Pa da vidimo:
1. X praznih nekretnina jer vlasnici imaju dovoljno love da ih ne iznamljuju,pa im 5-10k na godinu ne znaci nista -> i dalje ih nece iznajmljivat,nes ti dat 100-500-1000 eur na godinu,ako im vec 5-10k od najma ne treba
2. Y praznih nekretnina jer se vlasnici boje iznajmiti radi mogucih problema sa najmoprimcem -> u 2 min gugla se rijesi problemi,solemniziran ugovor,platis odvjetniku 200 eur da sastavi., da im tako trebaju pare do sad bi to napravili -> i dalje ih nece iznajmljivat,nes ti dat 100-500-1000 eur na godinu, mali postotak ce ici na dugorocan najam
3. Z praznih nekretnina jer su ne rentabilne , ruralna podrucja, nekretnine u raspadu, ne rijeseni imovinsko pravni itd -> kako ce tocno ove nekretnine utjecat na cijenu na trzistu u bitnim podrucjima ako se stave na prodaju? nikako. Kako ce utjecat u ruralnim podrucijma? pad cijena u spickovini donjoj. Kako ce utjecat ako se stave za najam? 100 eur misecno dugorocni najam u spickovini donjoj.

Evo i X,Y i Z nece imat nikakav utjecaj na cijenu u ZG i na obali. Mozda malo iz Y segmenta ode u najam/prodaju i to je to, kratkorocni pad cijene najma/prodaje za 5-10%. Kad se isprazni taj bazen cijene se vracaju natrag i dodaje se u najam cijena PNN, da najmoprimac plaća.

Da, EOS matrix i B2B ce placat pnn...uhh uzas, sta cu sad. Al placat ces i ti.

I da citiram
Citiraj:
Pa sa ovim je problem što živimo u teško izborenom tržišnom ekonomskom modelu u kojem država u pravilu ne propisuje kamatu
Al nije ti problem da država ide upravljat šta ćeš ti radit sa svojom nekretninom?
Al problem je priuštive kamate na stambene nekretnine,a ne priuštive na luskuz?

Citiraj:
Autor Disco Pregled postova
A kak bi riješio ekipu koja kupuje polovnu nekretninu koju treba sredit?
Ovime bi opet pogodovao samo investitorima i ostalom mulju.
Da da, adaptacijski krediti i sve preko firme, pa cijena dupla ili više jer moraš pravdat račune u postotku ovisnom o veličini kredita.
Ionako izlazi procjnitelj banke u nekretninu.Ako treba adptacija odobri se 20% više iznosa kredita. Eto riješeno. Napiše plenkovic zakon i gotovo. Ka i PNN
Staro 04.09.2024., 16:04   #1999
Exy
Premium
Moj komp

Exy's Avatar

Citiraj:
Al nije ti problem da država ide upravljat šta ćeš ti radit sa svojom nekretninom?

Naravno da nije, zašto bi bio? Svaka država ima svoju poreznu politiku, malo koja država propisuje kamate koje daju banke (Sjeverna Koreja možda?). Ako mi država od mojeg rada poreznom politikom oduzima skoro 50%, zašto bi me trebalo ljutiti što bi porezom na nekretnine oduzimala 0,5%?
Mislim, vrtimo se u krug, ovo što gore dokazuješ da to ne bi imalo nikakvog utjecaja jednostavno nema smisla. Ako uvedeš cijenu koju moraš plaćati za neaktivnu imovinu, dio takve imovine će se aktivirati i to će bez ikakve dileme utjecati na tržište. Ne možeš dokazivati da neće imati utjecaja jer ekonomski zakoni ipak postoje.
No samo se vrtimo u krug. Ti si jedan od onih koji misle da bi nekretnine trebale biti neoporezivo ulaganje i nije te briga što to isključuje dio ljudi od toga da ikad budu vlasnici nekretnine. Kupio ti 20 kila zlata u centru zlata ili 20 stanova, tebi je to potpuno jednako i nije te puno briga što dizanje cijene zlata ne izaziva iste nepovoljne društvene efekte kao dizanje cijene stanova. Kao što sam rekao, to je isto posve legitimno ali samo pokazuje da ovo sve nema nikakve veze sa porezima i financijama nego o tome da li će ovo društvo (ako takvo što ovdje još uopće postoji) opstati, ili će se rastočiti.
Staro 04.09.2024., 17:27   #2000
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

Imam rodbine u Australiji. Ovako je to kod njih koliko se sjećam:

* imaš nekretninu u kojoj živiš? Ne plaćaš ništa.
* OK, na nekim mjestima plaćaš ako si probio neku granicu kvadrature ali plaćaš samo za tu razliku
* ako zarađuješ od nekretnine onda plaćaš porez
* ako ti nekretnina samo stoji bez da u njoj itko živi ili radi onda te ogule kao zeca s porezom, toliko da ti se uopće ne isplati imati tu nekretninu na sebi
Staro 04.09.2024., 17:31   #2001
Mirkopoter
Mirko, a ne Harry
Moj komp

Mirkopoter's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Citiraj:
Autor medo Pregled postova
* ako ti nekretnina samo stoji bez da u njoj itko živi ili radi onda te ogule kao zeca s porezom, toliko da ti se uopće ne isplati imati tu nekretninu na sebi

A što ako je vikendica?
Staro 04.09.2024., 19:59   #2002
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Citiraj:
Aj da malo razbijemo mit o tih 400k praznih nekretnina,i kako ce se oni sa PNN vratit na trziste. Pa da vidimo:
1. X praznih nekretnina jer vlasnici imaju dovoljno love da ih ne iznamljuju,pa im 5-10k na godinu ne znaci nista -> i dalje ih nece iznajmljivat,nes ti dat 100-500-1000 eur na godinu,ako im vec 5-10k od najma ne treba
2. Y praznih nekretnina jer se vlasnici boje iznajmiti radi mogucih problema sa najmoprimcem -> u 2 min gugla se rijesi problemi,solemniziran ugovor,platis odvjetniku 200 eur da sastavi., da im tako trebaju pare do sad bi to napravili -> i dalje ih nece iznajmljivat,nes ti dat 100-500-1000 eur na godinu, mali postotak ce ici na dugorocan najam
3. Z praznih nekretnina jer su ne rentabilne , ruralna podrucja, nekretnine u raspadu, ne rijeseni imovinsko pravni itd -> kako ce tocno ove nekretnine utjecat na cijenu na trzistu u bitnim podrucjima ako se stave na prodaju? nikako. Kako ce utjecat u ruralnim podrucijma? pad cijena u spickovini donjoj. Kako ce utjecat ako se stave za najam? 100 eur misecno dugorocni najam u spickovini donjoj.

Evo i X,Y i Z nece imat nikakav utjecaj na cijenu u ZG i na obali. Mozda malo iz Y segmenta ode u najam/prodaju i to je to, kratkorocni pad cijene najma/prodaje za 5-10%. Kad se isprazni taj bazen cijene se vracaju natrag i dodaje se u najam cijena PNN, da najmoprimac plaća.

Da, EOS matrix i B2B ce placat pnn...uhh uzas, sta cu sad. Al placat ces i ti.

I da citiram

Ionako izlazi procjnitelj banke u nekretninu.Ako treba adptacija odobri se 20% više iznosa kredita. Eto riješeno. Napiše plenkovic zakon i gotovo. Ka i PNN
Država trenutno ekstremno oporezuje rad, preko pola primanja svakog radnika ide natrag državi ako se ubroje porezi na dohodak, doprinosi za zdravstvo i mirovinu (od kojih samo 25% ide u tvoj drugi stup) i PDV (+trošarine) koje platiš šta god kupovao za život. Nekretnine se trenutno uopće ne oporezuju, a paušal za kratkoroćni najam je smijurija. Znači s jedne strane imaš ekstremno oporezivan dio populacije, a s druge poreznu oazu iznajmljivača. Nije to malo nebalansirano?

Da ne kažem da je štednja u nekretninama bez poreza isplativa i to je kontraproduktivno za zajednicu isto kao i pretjerana apartmanizacija obale. I na kraju ti isti radnici koji su ekstremno oporezivani ne mogu doći često niti do prve nekretnine

Mislim da je porez na nekretnine potez u pravom smjeru. Rasteretiti rad i poslovanje, a dio tereta prebaciti na nekretnine. Ako će se pošteno opteretiti višak nekretnina (idealno bi bilo da je porez progresivan i da je na svaku dodatnu nekretninu sve veći), neminovno će doći do pada cijena nekretnina i najma. To je jednostavan odnos ponude i potražnje.
nub je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 20:21   #2003
prileee
laser
Moj komp

prileee's Avatar

Datum registracije: Oct 2009
Samo sta se nece rasteretiti rad i poslovanje.
A gotovo sam siguran da u urbanim sredinama i obali ovo nece utjecati na pad cijena, odnosno da ce efekt biti mizeran. Zivi bili pa vidjeli.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Staro 04.09.2024., 21:24   #2004
Colop
Premium

Citiraj:
Autor nub Pregled postova
Država trenutno ekstremno oporezuje rad, preko pola primanja svakog radnika ide natrag državi ako se ubroje porezi na dohodak, doprinosi za zdravstvo i mirovinu (od kojih samo 25% ide u tvoj drugi stup) i PDV (+trošarine) koje platiš šta god kupovao za život. Nekretnine se trenutno uopće ne oporezuju, a paušal za kratkoroćni najam je smijurija. Znači s jedne strane imaš ekstremno oporezivan dio populacije, a s druge poreznu oazu iznajmljivača. Nije to malo nebalansirano?
Samo što država neće smanjiti oporezivanje rada.
Da ne govorim o tome koliko se bolje državni proračun puni radi inflacije i povećanja prihoda od PDV-a, ali rupa je očito beskonačno duboka.

Citiraj:
Mislim da je porez na nekretnine potez u pravom smjeru. Rasteretiti rad i poslovanje, a dio tereta prebaciti na nekretnine. Ako će se pošteno opteretiti višak nekretnina (idealno bi bilo da je porez progresivan i da je na svaku dodatnu nekretninu sve veći), neminovno će doći do pada cijena nekretnina i najma. To je jednostavan odnos ponude i potražnje.

Tko ima višak nekretnina (recimo 5+ vila), ima i novca, i može platiti porezne savjetnike, odvjetnike i riješiti problem progresivnog oporezivanja.
Jedna vila na d.o.o., na kojem se nalazi upisana hipoteka Ltd-a sa Malte ili Cipra + upisano pravo doživotnog plodouživanja u korist vlasnika fizičke osobe, pa da vidimo tko će to ovršiti i kupiti.

Druga vila na drugi d.o.o., na kojem se nalazi upisana hipoteka Ltd-a sa Malte ili Cipra + upisano pravo doživotnog plodouživanja u korist vlasnika fizičke osobe, pa da vidimo tko će to ovršiti i kupiti.

Citiraj:
Autor prileee Pregled postova

Svetogrđe, od iduće godine imaš 8 eura više zbog sveobuhvatne porezne reforme.
Staro 04.09.2024., 22:12   #2005
mkey
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2018
Citiraj:
No samo se vrtimo u krug. Ti si jedan od onih koji misle da bi nekretnine trebale biti neoporezivo ulaganje i nije te briga što to isključuje dio ljudi od toga da ikad budu vlasnici nekretnine.
Moram kazati da ovo nisam baš dobro razumio: po tebi dakle taj novi porez će omogućiti više ljudi da dođu do nekretnine? Ljude od nekretnina udaljavaju razni problemi:

- visoke cijene nekretnina -> veliki dio ovog problema je stvorio APN, Možda novi porez može učini nešto po pitanju spuštanja cijena kratkoročno i to samo ponegdje. Možda.

- visoki porezi i kvazi porezi na rad -> novi porez ovo ne može nikako riješiti, samo se gomila porezno opterećenje.

Općenito niti jedan porez ne rješava problem, samo stvara probleme koje se onda nastoji riješiti novim porezima. To je fantastična logika.

- ogromna inflacija koja uništava štediše -> veliki dio razloga zašto ljudi gledaju svoju ušteđevinu parkirati u nekretninu.

Kako novi porez može riješiti problem inflacije? Inflacija postoji isključivo zato što stvari moraju doći na naplatu. Zato jer 3 godine govoriš ljudima da ostanu doma, te da se trebaju bojati PCR izdrkotina, te da su iduća dva tjedna ključna, te potplaćuješ tonu ugostitelja da ne rade probleme; a sve to treba financirati.

I konačno jedva dočekaš rat u Ukrajini nakon kojeg uvedeš sankcije koje rezultiraju dodatnim povećanjem cijena ALI za iste možeš optužiti Putina pa onda mu uvališ i krivicu za inflaciju, 2 za 1.

Dok cijelo vrijeme ne priznaješ da inflacija postoji iako cijene svih mogućih nameta idu gore. Primjerice, sudska pristojba od 100KN išla na 26.54€. Kako to, kako to!?!?? Inflacija 2-3%, jelte.

Niti jedan jedini od ovih problema novi porez neće riješiti niti je namjena tog ili bilo kojeg drugog poreza da riješi iti jedan od ovih problema. Oni žele sve i nama žele ostaviti ništa i to je to. U njihovom svijetu samo napišeš na papir i to je tako i šta se sada tu može kada je tako napisano, dok naš svijet malo drugačije funkcionira.

Porez na nekretninu od 2% na nekakvu realnu vrijednost znači samo jednu stvar: nakon 50 godina više nemaš nekretninu. Iako si poplaćao sve što si morao da biš došao do iste, nemaš ništa.
But there’s a reason. There’s a reason. There’s a reason for this, there’s a reason education sucks, and it’s the same reason that it will never, ever, ever be fixed. It’s never gonna get any better. Don’t look for it. Be happy with what you got. Because the owners of this country don't want that. I'm talking about the real owners now, the real owners, the big wealthy business interests that control things and make all the important decisions. Forget the politicians. The politicians are put there to give you the idea that you have freedom of choice. You don't. You have no choice. You have owners. They own you. They own everything. They own all the important land. They own and control the corporations. They’ve long since bought and paid for the senate, the congress, the state houses, the city halls, they got the judges in their back pockets and they own all the big media companies so they control just about all of the news and information you get to hear. They got you by the balls. They spend billions of dollars every year lobbying, lobbying, to get what they want. Well, we know what they want. They want more for themselves and less for everybody else, but I'll tell you what they don’t want: They don’t want a population of citizens capable of critical thinking. They don’t want well informed, well educated people capable of critical thinking. They’re not interested in that. That doesn’t help them. Thats against their interests. Thats right. They don’t want people who are smart enough to sit around a kitchen table to figure out how badly they’re getting f*cked by a system that threw them overboard 30 f*cking years ago. They don’t want that. You know what they want? They want obedient workers. Obedient workers. People who are just smart enough to run the machines and do the paperwork, and just dumb enough to passively accept all these increasingly shittier jobs with the lower pay, the longer hours, the reduced benefits, the end of overtime and the vanishing pension that disappears the minute you go to collect it, and now they’re coming for your Social Security money. They want your retirement money. They want it back so they can give it to their criminal friends on Wall Street, and you know something? They’ll get it. They’ll get it all from you, sooner or later, 'cause they own this f*cking place. It's a big club, and you ain’t in it. You and I are not in the big club. And by the way, it's the same big club they use to beat you over the head with all day long when they tell you what to believe. All day long beating you over the head in their media telling you what to believe, what to think and what to buy. The table is tilted folks. The game is rigged, and nobody seems to notice, nobody seems to care. Good honest hard-working people -- white collar, blue collar, it doesn’t matter what color shirt you have on -- good honest hard-working people continue -- these are people of modest means -- continue to elect these rich c*cksuckers who don’t give a f*ck about them. They don’t give a f*ck about you. They don’t give a f*ck about you. They don't care about you at all -- at all -- at all. And nobody seems to notice, nobody seems to care. That's what the owners count on; the fact that Americans will probably remain willfully ignorant of the big red, white and blue dick that's being jammed up their assholes everyday. Because the owners of this country know the truth: it's called the American Dream, because you have to be asleep to believe it.
mkey je offline   Reply With Quote
Staro 04.09.2024., 22:20   #2006
webstartm
Sandy!!!
Moj komp

webstartm's Avatar

Citiraj:
Naravno da nije, zašto bi bio? Svaka država ima svoju poreznu politiku, malo koja država propisuje kamate koje daju banke (Sjeverna Koreja možda?). Ako mi država od mojeg rada poreznom politikom oduzima skoro 50%, zašto bi me trebalo ljutiti što bi porezom na nekretnine oduzimala 0,5%?
Ok, neka oporezuje prihod od kamate preko 2% stopom od 80%. Bankama malo uzet para,a ne gradjanima, sto da ne? dat poboljšani model APNa uz striktne kontrole i strože uvjete, što da ne? ako iznajmis/prodaš moraš vratit razliku izmedju plaćene i tržišne vrijednosti kvadrata, što da ne?

Citiraj:
Mislim, vrtimo se u krug, ovo što gore dokazuješ da to ne bi imalo nikakvog utjecaja jednostavno nema smisla. Ako uvedeš cijenu koju moraš plaćati za neaktivnu imovinu, dio takve imovine će se aktivirati i to će bez ikakve dileme utjecati na tržište. Ne možeš dokazivati da neće imati utjecaja jer ekonomski zakoni ipak postoje.
Naravno da će se dio nekretnina vratit na tržište,ne poričem to. Kažem da će to opet biti nedovoljno nekretnina,i da će večina bit u špičkovini donjoj.
Stranci i dalje kupuju i dalje će kupovati kod nas,jednostavno je premalo novogradnji za potražnju, i PNN ništa tu neće prominit.
Citiraj:
No samo se vrtimo u krug. Ti si jedan od onih koji misle da bi nekretnine trebale biti neoporezivo ulaganje i nije te briga što to isključuje dio ljudi od toga da ikad budu vlasnici nekretnine. Kupio ti 20 kila zlata u centru zlata ili 20 stanova, tebi je to potpuno jednako i nije te puno briga što dizanje cijene zlata ne izaziva iste nepovoljne društvene efekte kao dizanje cijene stanova. Kao što sam rekao, to je isto posve legitimno ali samo pokazuje da ovo sve nema nikakve veze sa porezima i financijama nego o tome da li će ovo društvo (ako takvo što ovdje još uopće postoji) opstati, ili će se rastočiti.
Otkad su nekretnine ne oporezivo ulaganje?
Kupiš novogradnju platiš 25% pdv. Kupiš starogradnju platiš PNPN i platiš PDV na adaptaciju/materijal
Kupia si taj stan sa plaćom koja je kako sam kažeš 50% oporezovana.
Ili imaš doo sa 5 zaposlenika kojima daješ bruto 2700 za neto 1500,i sebi direktorski minimalac.

Na sve je već plaćen porez,pa i za kupit tu nekretninu je plaćen 5 puta.
Iznajmiš stan dugoročno imaš porez.
Iznajmiš stan kratkročno imaš paušal + porez na vikendice
Šta je tu točno ne oporezovano do sad?

Citiraj:
Država trenutno ekstremno oporezuje rad, preko pola primanja svakog radnika ide natrag državi ako se ubroje porezi na dohodak, doprinosi za zdravstvo i mirovinu (od kojih samo 25% ide u tvoj drugi stup) i PDV (+trošarine) koje platiš šta god kupovao za život. Nekretnine se trenutno uopće ne oporezuju, a paušal za kratkoroćni najam je smijurija. Znači s jedne strane imaš ekstremno oporezivan dio populacije, a s druge poreznu oazu iznajmljivača. Nije to malo nebalansirano? ....
Takodjer, gore je odgovor, šta je točno tu ne oporezovano?
Rasteretit rad i poslovanje? gdje,kad? ne vidim nacrt zakona? il 8 -16 eur misečno zovete rasterećenje,a pozdravljate porez od 100-1000 misečno? jer vas za sad kao zaobilazi?

Citiraj:
Autor prileee Pregled postova
A gotovo sam siguran da u urbanim sredinama i obali ovo nece utjecati na pad cijena, odnosno da ce efekt biti mizeran. Zivi bili pa vidjeli.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Jep, tru.
Navedite mi jednu državu gdje je PNN snizia cijene u urbanim/traženim sredinama?

Zadnje izmijenjeno od: webstartm. 04.09.2024. u 22:28.
Staro 05.09.2024., 06:01   #2007
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
@web
Ne mogu ti prodati stan ako nisi nabio 5.300 EUR duga glavnice. A kada te utuže za tu svotu, uložiš prigovor na zastaru nekih od navednih dugovanja i dug pada ispod te cifre.
Staro 05.09.2024., 08:26   #2008
Colop
Premium

Luxembourg has the lowest property tax revenue as a share of its private capital stock, at 0.05 percent. Switzerland has the second-lowest share, at 0.08 percent, followed by the Czech Republic, at 0.09 percent. The highest property taxes as a share of the private capital stock occur in the United Kingdom (1.77 percent), Iceland (1.14 percent), and Greece (1.1 percent).

Koliko vidim, niski porez na nekretnine imaju samo neke vukojebine i nerazvijene zemlje tipa Švica i Luksemburg.
Staro 05.09.2024., 09:17   #2009
nub
PREMIUM
Moj komp

nub's Avatar

Datum registracije: Dec 2014
Citiraj:
Autor Colop Pregled postova
Samo što država neće smanjiti oporezivanje rada.
Da ne govorim o tome koliko se bolje državni proračun puni radi inflacije i povećanja prihoda od PDV-a, ali rupa je očito beskonačno duboka.

Tko ima višak nekretnina (recimo 5+ vila), ima i novca, i može platiti porezne savjetnike, odvjetnike i riješiti problem progresivnog oporezivanja.
Jedna vila na d.o.o., na kojem se nalazi upisana hipoteka Ltd-a sa Malte ili Cipra + upisano pravo doživotnog plodouživanja u korist vlasnika fizičke osobe, pa da vidimo tko će to ovršiti i kupiti.

Druga vila na drugi d.o.o., na kojem se nalazi upisana hipoteka Ltd-a sa Malte ili Cipra + upisano pravo doživotnog plodouživanja u korist vlasnika fizičke osobe, pa da vidimo tko će to ovršiti i kupiti.

Svetogrđe, od iduće godine imaš 8 eura više zbog sveobuhvatne porezne reforme.
Napisao sam AKO će se pošteno opteretiti višak nekretnina da će doći do pada cijena. Ako nekom nije problem platiti visok porez na 5 nekretnina viška, neka plati, tome porez i služi.

Također bi porez trebao natjerati vlasnike nekretnika koje "stoje prazne", a zapravo se iznajmljuju na crno da ih ili službeno upogone u najam ili plate porez na nekretninu.

Ovo o hipotekama s malte i o sličnim situacijama nema smisla teoretizirati jer se i ostali porezi mogu izbjegavati na razne načine... Što ne znači da sad sve poreze treba ukinuti jer eto postoji ljudi koji će kemijat

A rasterećenje rada je smjer u kojem bi se trebalo ići ako se može namiriti dio poreza iz nekretnina. Samo našoj državi nikad nije dosta i s većim prihodima se mogu igrati boga i davati razno razne pakete "pomoći" istim tim ljudima od kojih su uzeli poreze .

Rasterećenja rada su za sad mizerna, a vjerojatno će i taj porez na nekretnine biti slab i ići tek na treću nekretninu nadalje. Nadam se da je to ulaz na mala vrata da se narod ne šokira i da će s vremenom biti veća rasterećenja rada i opterećenja nekretnina... a možda to uvode pro forme da mogu u EU reći evo oporezujemo nekretnine i rasterećujemo rad. Ipak nije niti vladajućima u interesu uvesti velik porez na nekretnine jer u tome drže puno veće bogatstvo nego prosječan građanin
nub je offline   Reply With Quote
Staro 05.09.2024., 09:33   #2010
medo
#erase startup-config
Moj komp

medo's Avatar

STAN: kupovina, krediti, APN...

Sjećam se kada je 2018. uveden državni poticaj od 500€ na kupnju prve nekretnine. Preko noći je kvadrat otišao s 1500€ na 2000€. Samo totalnom idiotu tada nije bilo jasno za koga su ti javni novci.

Ne vidim kako si prezadužena nekonkurentna država koja slabo proizvodi i previše toga uvozi može dopustiti porezno rasterećenje (rada). To je prodavanje magle.

Obični ljudi u (zapadnom) kapitalističkom društvu su krave muzare. Uvjerite me u suprotno. Stoga ne moram ni čitati taj zakon da bi znao da to neće biti dobro za nas.
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Uključeno

Idi na