|
![]() |
#31 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Premium
Datum registracije: May 2014
|
post na kojeg sam reply-jao je pisalo da "nikakav firewall ne pomogne ako nisu upaljeni updatetsi". šta je glupost. prva stvar koju radim na svim privatnim win10 instalacijama je ubijanje win update-a. uvijek, svugdje. radi super, ne jebe, ne restarta, ne usporava se, ne mijenja izgled i opcije, ne baca reklame... i zapravo nemam firewall nigdje, samo sam iza nata. |
![]() |
![]() |
![]() |
#34 | |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Citiraj:
Zbilja...nemam komentara vise. Imam osjecaj da mnogi pojedinci ne kuze da sigurnost sustava dugorocno funkcionira samo ako ako su svi slojevi poslozeni kak spada. Sigurnosne zakrpe su vrlo vazan "sloj" u cijeloj prici. To sto nemozes blokirat samo feature updejtove je iritantno al hebiga radis sa onim sto ti MS da. To sto nisi vidio problem ne znaci da on ne postoji , ak je komp infestiran nekim govnom nece uvijek biti vidljivo. A sto se NAT price tice: https://thehackernews.com/2020/11/ne...tack-lets.html https://www.theregister.com/2021/01/...stream_bypass/ Ima tu malo vise problema ali i ovo je dovoljno (nadam se) da ovdje prisutna ekipa shvati da ne postoji jedno rijesenje za siguran PC. Slojevi decki....uvijek sigurnost graditi u slojevima. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
'samo'? Kad si iza NAT-a, firewall nema prakticki ise nikakvu ulogu, jer ako nema propustanja na NAT fireall-u, nista ni ne moze uci unutra. Bravo. Probaj bez firewall-a direkt na Internet.... @tomek@vz: Ovo sto si linkao se odnosi na hackove, koji su wezani uz web browsere. Na isti nacin ce uvijek biti nekih hackova, sto na taj nacin koji je naveden, sto neki drugi web browser exploiti, sto li vec.... nista nije 100% sigurno. U konacnici, najveca sigurnosna rupa je sam covjek. Recimo onaj koji klikne neki nepoznati attachment u mailu, i sl.
![]() |
#36 | |
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Problemi su pali na 0% (osim ak hw krepa), evo godinama nema problema, nema usporavanja, virusa, reklama, samo updejtovi i sve radi ko po špagi. Stari koristi Win11 na dual core procu Pentiumu sa 8GB RAM-a, i radi mu sve kaj mu treba - Firefox, Sketchup, Paint.NET, Onenote i poker na fejsu ![]()
![]() |
![]() |
#37 | |
Premium
Datum registracije: Oct 2008
|
Citiraj:
Doma i koristim uglavnom Win7, patchiran na zadnje updateove i to radi odlično, brzo i stabilno, blue screen nisam vidio godinama, još mu se može i potpuno maknuti telemetrija. Ne vidim baš da me exploitaju. Napustiti ću ga vjerojatno uskoro kako sve manje softvera i hardvera podržava Win7. Na poslu i na novijem hardveru nemam izbora nego Win10 koji se još koliko-toliko da očistiti od telemetrije, spywarea i bloatwarea. Ali sa Win11 stvari postaju kompliciranije, vjerojatno jer je Microsoft postao komunist pa im ne postoje moji i tvoji podaci nego naši podaci. Pogotovo sa ovim AI balonom gdje se svi trude dokopati što više podataka za treniranje svojih modela. Nedavno je na Facebooku u jednoj grupi iskočio post sa Reddita koji kaže da postoji Win11 Government Edition koji MS ekskluzivno distribuira američkim državnim agenicijama. Na njemu kao nema nikakve telemetrije, bloata ni spywarea. Da se toga dokopati (ako uopće postoji) ... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#38 | ||
Omicron Alpha resident
Datum registracije: Jun 2009
|
Citiraj:
Citiraj:
Ajde bolje nemoj niti probati taj government edition. Ponavljam i tu - moja preporuka je instalirati Education edition. Nema CDM u sebi, moš napraviti local account preko domain join metode, hrpa telemetrije ugašena po defaultu a ostatak se ugasi preko group policy, a dobiva updejtove i support ko normalne verzije OS-a naspram LTSC-a koji ipak nije namenjen za obične desktope. Aktivacija dela ko i za sve druge verzije OS-a, tako da svaka metoda funkcionira, jel.
![]() |
![]() |
#39 | |
Premium
|
Citiraj:
Mislim da se za Win11 local user može odraditi kroz unattend.xml datoteku u kojoj se može specificirati još hrpa toga, od skripti koje će pokrenuti do deinstalacije bloatwarea. Ovo koristim za napraviti tu datoteku, onda ju je kod instalacije dovoljno dodati u root od ISOa, ali može i na dodatni USB stick jer Windowsi traže tu datoteku u rootu svakog drivea koji detektiraju. Tako sam složio za Win11 da trebam samo pokrenuti instalaciju, odabrati disk i idući korak je da me čeka desktop. Nema naklikavanja po tristo pitanja i muljanja sa accountima. https://schneegans.de/windows/unattend-generator/ |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#41 |
Premium
|
Ma raditi će sve normalno, samo neće biti novih security updateova i to je to. Kao sada sa Win7, ali opet ako znaš kako još uvijek možeš imati aktualni monthly update i na njima, tako će biti i sa Win10 godinama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
DIY DILETANT
Datum registracije: Jan 2009
|
Citiraj:
Evo ga, ko kaže da treba firewall da bi čovjek se spojio na internet ![]() |
|
![]() |
![]() |