|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Leadtek 7800GT on DFI SLI-D problem
Svi dobro znamo da pri overclocku DFI zna praviti probleme sa temperaturom na chipsetu zbog loše rešenog hlađenja. Da bi taj problem rešio, skinuo sam onu zujalicu sa ploče, očistio kamen od paste i stavio Zalmana pasivca sa 80mm ventom pored njega. Ta radnja me koštala premeštanja grafičke u sli sa prebacivanjem jumpera, jer je pasivac previsok. Na grafi imam Zalmana VF7000-Cu koji odrađuje svoj posao, ali pošto je sada grafa pri dnu kućišta, zalman ima problema sa raspirivanjem topline koja se pojavljuje pri igrama. :mad: U 2D temperatura ne prelazi 45c, ali u 3D skače sve do 70/73c (uobičajeno60/65c), što se nije dešavalo dok je vent imao prostora dovoljno da tu toplinu raspiri. Sada mi je potreban vaš pametan predlog šta činiti? :confused: Da li je pametno rezati pasivca, kako bi mogao vratiti grafu u prvi slot? Ostavio bi onaj vent da i dalje piri po pasivcu. E da zaboravio sam naglasiti da je pri ovim navedenim temperaturama grafa overclockovana na 480/1180. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Nov 2003
|
Za grafu ćeš morati nešto smisliti ali ajd navedi temperaturu chipseta jer ja planiram staviti tog pasivca Zalmana. Kolika je sada? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Mislim da sam naveo već u nekoliko navrata, dobitna kombinacija glasi Zalman plavi na chipsetu + grafa u donjem slotu + silencer... ![]() meni je tako i kad stavim ventove u kuciste (vani su dok ne nabavim glacialtech, oglusio sam skoro od TT) idle temp na 40°c pa si ti misli ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Pod naletima kopita zla
Datum registracije: Dec 2005
|
iskreno nemam pojma o ovom ali...mozda bi mogao nabaviti male pasivce i poljepiti ih po memorijskim modulima od grafe....pored njih staviit usisni vent koji ce puhati u iste pasivce...mozda bi to rijesilo problem? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() zajeb, na to se trebalo prije misliti, ali mislim, zar nije logično 1. zato jer silencer izbacuje topli zrak van 2. zato jer vent nije gurnut toliko u sredinu karte već ,,strši'' van na stranu ![]() treba razmišljati u budućnost... ja kad sam to radio sam ljepo sjeo i gledao u otvoreno kućište dok nisam sve ljepo osmislio... nije da se hvalim ali ono... ![]() edit: ako ti kuciste ima nozice dakle uzdignuto je od povrsine na kojoj stoji barem koji cm mozda bi mogao izbusiti rupu na dnu kucista i tu zakeljiti jedan 92mm vent da puse direkt u zalmana ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
ja sam svoje rješio ovako ![]() http://forum.pcekspert.com/showthrea...threadid=28141 inače možeš rezat plavca pa piknut grafu gore i onda dobar 80mm vent da puše po plavcu ![]() također mi se pokazalo dobrim rješenjem ispolirat originalan cooler i vratit ga te stavit 80mm vent da puše po zujalici a nju u biosu smanjit na oko 4000rpm tada je tiho a dodatni 80mm vent rastjeruje topli zrak sa zujalice i temp opet bude OK!
![]() |
#8 | ||||||||||
Moderator
Datum registracije: Jan 2003
|
Neznam zasto svi patite od tog pregrijavanja NB-a, drzim tu zujalicu otkad sam dobio plocu na 3000rpm (ne cuje se) i temp ne prelazi 43°C bilo sto da radim, a jos nisam ni promjenio pastu ni nista, sve je kak sam dobio s tim da je grafa u doljnjem slotu i zalman na njoj i na XT taktovima (500/500) ne prelazi 47°C (1800rpm), kuciste je solidno prozracno.
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Da ti je komp 10cm od uha... mislio bi drugacije ![]() ![]() tek kad uđem u win stavim na 50% vent onda je na samo 3k rpm ![]() ja smatram da sve što je iznad 1k rpm se čuje ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Nov 2004
|
Hvala puno na predlozima! Wolf: tvoje rešenje mi je preskupo (nhf). Super je ali preskupo. Zalman na grafi ipak bolje hladi od Silencera, ali kada je u prvom slotu, pa sam stoga odlučio da modam pasivca ![]() I evo šta sam uradio: kako bi pasivac seo ispod 7800-ice, morao sam par krilaca da odrežem. (neke do kraja, a par središnjih samo do pola). Kada sam ih sve skresao, pasivac je sa još postojećom većinom krilaca fino legao ispod grafe. Radi predostrožnosti ostavio sam 80mm vent da piri po njemu ali sada nekih 5cm od grafe koja je preko pasivca. Rezultat: chipset mi se sada za nekih 3-5c manje grije zbog 2 venta koja pirkaju po njemu (sa grafe i onaj 80mm), a grafa je ponovo dobila dovoljno mesta da se sve hladi kako treba ![]() Temperatura grafe je sada 38/40c u 2D i 55/57c u 3D ![]() Evo i par sličica ovog moda: Sam obrađeni pasivac (ne izgleda nešto, ali je funkcionalno ![]() ![]() Montirani pasivac na ploči: ![]() Montirana grafa sa pasivcem ispod nje: Slika1 ![]() Slika 2 ![]() Slika 3 ![]() Opet naglašavam, sistem mi je dosta overklokovan, što možete i videti iz potpisa. Sve savete, predloge i pohvale uvažavam ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Guest
Datum registracije: Apr 2003
|
Kod mene je to riješeno sa Coolermasterovim pasivcem (mod by RAK), malo izolir trake, par spiganih krilaca i sve stoji kao saliveno. Naravno, 80 mm Panaflo puše po njemu s dna kućišta. Nema nikakvih problema. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|