Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.03.2020., 14:41   #1
GTC
Premium

Datum registracije: Oct 2009
(riješeno) Umrla matična (Asus Z170-K)?

Napisao sam već ovo na Intel podforumu ali vidim da tamo nitko nepiše od 2019., pa reko da stavim ovdje da vidim jel se može kaj napraviti:

Updejtao BIOS na Z170-K, restart kompa, normalno bootao u BIOS. Tamo sam samo isključio SpeedStep i C...(values? steps? zaboravih točno), i uključio Virtualization technology. Restartao komp, i 0 bodova.

Simptomi:
Upali se, nema nikakvog zvučnog signala, ne boota, ništa se ne prikazuje na ekranu. Jedino se ventilatori vrte.

Probao:
Bez grafičke (prikopčao monitor na integrated DVI), šaltati RAM slotove, druge RAM stickove za koje znam da rade, povadio sve kablove iz kompa iza, iskopčao hard diskove, clear CMOS, isključio iz struje, izvadio bateriju iz ploče - ništa nije pomoglo, još uvijek isto: komp se upali, ventilatori se vrte, ali osim toga ne daje znakove života.

Update - još sam probao:
Rastavio kompletan kompjuter, izvadio sve iz kućišta, izvadio CPU iz matične, sve očistio, sastavio nazad - znači spojena je samo MBO + CPU + 1 stick RAMa + napajanje. Isti simptomi.
Kad skroz izvadim RAM i restartam onda dobijem zvučni signal (da je problem s RAMom, jer ga nema ). Kad stavim RAM nazad u MBO i restartam, opet isto - nikaka zvučni signal, ventilatori se vrte (i na CPU i na grafičkoj kad je prikopčam), i ništa se ne događa. Kad clearam CMOS i upalim komp, upali se na sekundu, pa se ugasi, pa se opet upali i onda opet po starom - nema znakova života.

Što mi treba:
S obzirom da sam u gužvi i komp mi treba za posao, molim preporuku matične koja podržava 6700K / DDR4.

Po meni ili može biti matična, ili napajanje, ili procesor. Sumnjam da je CPU odjednom riknuo, a s obzirom da se komp pali, rekao bih da nije ni napajanje (Seasonic 430W), tako da mi je nekak najizglednije da je matična.

Zamolio bih link na matičnu koju bih mogao kupiti danas sutra negdje u Zagrebu (Links ili gdje već). Malo sam i sam gledao, i vjerojatno ću uzeti ovu - https://www.adm.hr/asus-prime-z270-p...0.165/product/ a poslušat ću i ako imate neke druge prijedloge što mogu napraviti. Hvala!
GTC je offline   Reply With Quote
Staro 13.03.2020., 14:47   #2
Nbdy32
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2016
Hmmm ...

Meni se to događalo kad nisam spojio 4/8 pin na ploču (ono malo napajanje) ...

Preporuka ploče : Možda da pogledaš koju Z370,pa da imaš za kasniji upgrejd (neznam kak to ide sa procovima) ...

EDIT :

Sad sam prošnjofao,nemre Z370 ići max Z270 ...
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.03.2020., 17:13   #3
Matebaron
Premium
Moj komp

Matebaron's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Kako si updejtao BIOS? Imaš ga na sticku?
Staro 14.03.2020., 01:12   #4
GTC
Premium

Datum registracije: Oct 2009
S drugog diska. Komp se bootao (jednom) nakon updejta BIOSa, i onda je nakon idućeg restarta umro.

Anyway, došao frend do mene sa sličnom konfiguracijom, sve smo testirali i matična je riknula, ili je bar mi nismo uspjeli upogoniti. Kupio sam Asus Z270-P, sad sve radi.
GTC je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2020., 10:12   #5
darkijas
Premium
Moj komp

darkijas's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Sreca, jos tih z270 ploca ima u opticaju polovnih, tako da se jos nije desio onaj klasican intel trenutak kada ploca rikne a sa cpu iako mocnim da se mozes samo slikat
darkijas je offline   Reply With Quote
Staro 14.03.2020., 11:14   #6
Nbdy32
Premium
Moj komp

Datum registracije: Aug 2016
Daj ovu ploču da odlemim bios i probam sflešati stari na nju,pa upaliti ... :-)
Nbdy32 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno