|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
Mikrotik RB941-2ND router
Jučer mi je stigao navedeni router. Uzeo sam ga zbog toga jer imam modem od H1 telekoma - ZTE ZXV10 H201L, koji ima lošu internet konekciju... Još smo pod ugovorom i telefonska linija ide preko modema... Pošto se na PC spajam preko WLAN-a želim na bilo koji način poboljšati stabilnost veze. Otvorio sam sučelje Mikrotika i ne znam ništa podesiti da se spajam preko njega... Mislim da router ima dosta mogućnosti (AP, bridge, router mode,...), ali uzalud kad ne kužim ništa... Ovo je slika routera: http://img.routerboard.com/mimg/1078_hi_res.png Slika modema: http://www.njuskalo.hr/image-w920x69...a-55153788.jpg Ovako izgleda sučelje routera: https://www.youtube.com/watch?v=E3f-s8eLoW8 Može li se složiti u bridge modu (router ima tu opciju)? Ako da, kako što trebam spojiti, iskonfigurirati, molim da mi neko objasni korak po korak... Ako trebaju još neke informacije napišem ih.. ili čak ako bi mi neko to htio složit preko teamviewera... samo nek mi kaže kako što moram spojit.. Zadnje izmijenjeno od: lux3320. 23.04.2016. u 09:34. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
Laughing Man
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
Treba na ZTE ugasit wifi i dhcp i prebacit ga u bridge mode. Podaci za adsl konekciju ti moraju biti poznati. Jednom kad se namjesti PPPoE, nema potrebe više za 3/4g je Mikrotik ima svoju IP/Cloud uslugu koja riješava problematiku promjene ip adrese na adsl/vdsl-u. Plus što moraš totalnom neznancu dat podatke da ti remote pristupa u mrežu.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
imaš pravo za teamviewer. otpada onda. ne znam gdje se ugasi wifi. dhcp sam ugasio. predzadnju rečenicu ne kužim, jer ne znam što je pppoe... ugl. idemo ispočetka... radio sam sve po ovom videu: https://www.youtube.com/watch?v=E3f-s8eLoW8 i dobijem taj 'Mikrotik Hotspot', ali kad se povežem nemam pristup internetu. očito mi je nešto krivo spojeno... krenimo ispočetka.. gdje moram spojiti mikrotik router? da li ethernet kabelom u zte modem, u koji port moram ukopčati ethernet kabel na mikrotiku, a u koji na zte-u? ili moram spojiti mikrotik u PC? ako da, na koji port moram spojiti ethernet kabel kod Mikrotika? doslovno mi treba korak po korak |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
Citiraj:
Prvo moraš znati gdje se hoćeš spojiti, direkt u mrežu (utičnica na zidu ili u ZTE). Ako u zte, on mora imati pristup netu (preko kabla) i onda se UTP kablom spajaš na njega. U port DSL. Znači sad ti mreža izgleda ovako: kabel iz utičnice (zida) ide u port DSL na ZTE-u, i onda iz njega ide iz bilo kojeg porta utp kabel u port 1 na Mikrotiku. Najlakše ti je da spojiš mikrotik u zid na port DSL i komp na port 2 (sve utp kablom), resetiraš tvorničke postavke, skini WinBOX i dalje je sve easy preko guide-a. Ne zaboravi, ako spojiš mikrotik u ZTE moraš konfati default gateway. Zadnje izmijenjeno od: Mommistake. 23.04.2016. u 10:35. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | ||
Laughing Man
|
Citiraj:
Zašto da resetira? Digao je po onom videu DHCP i WIFI na Mikrotiku. Dalje treba ić na Interfaces->add interface-pppoe client i upisat korisničke podatke od ADSL-a i odredit koji port spaja na ZTE. ZTE u bridge mode i ugasit wifi i dhcp. Ako nezna sam prebacit ZTE u bridge mode može nazvat korisničku službu i tražit da mu oni prebace.
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | ||
Laughing Man
|
Citiraj:
Treba obrisati podatke za spajanje na internet iz njega, i eventualno uključiti pppoe passtrough. To skrati i traži H1 support da ti prebaci, bolje tako jer ti moguće automatika nakon restarta/gubitka struje vrati sve na staro. Odnosi se i na gašenje wifi-a i dhcp servisa na ZTE.
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
aka Edo, aka Syncros
Datum registracije: Mar 2005
|
Ne može ili ti neće oni prebaciti? Ako ne ide u bridge onda ti je Mikrotik generalno za ništa... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Laughing Man
|
Traži PPPoE passtrough i da ti daju korisničke podatke, koliko nalazim to daju. http://www.forum.hr/showthread.php?t=377857&page=73 Ili moš od toga odustat, spoji Tik kabelom na ZTE, zadaj na Mikrotiku defaultnu rutu na IP od ZTE i spajaj se preko Mikrotika.
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#12 |
Premium
Datum registracije: Nov 2008
|
ZTE u dsl port, mikrotik spojiš u bilo koji drugi port slobodan na ZTE (2 na dalje). |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Čini mi se da si uletio ko grlom u jagode ![]() za opcije oko ZTE - a treba viditi šta se može u web konfigu, ni prvi ni zadnji put da ne znaju / ne žele ... za RB si "uzeo" krivu uputu, tebi ne treba funkcija kao Hotspot nego klasični Router, treba viditi kakav default konfig i/ili upotrebiti QuicqSet u Winbox - u preko TeamViewer - a ti netko može pomoći u svemu tome ali o tome samo na pvt |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Feb 2010
|
Ako je već uzet za wifi spajanje trebalo je uzet nekog sa vanjskim antenama a ovako oba rutera imaju 20-tak dBm snage i unutarnje antene 1,5dBi za razliku od vanjskih koje su puno bolje što se tiče dometa tj pokrivenosti prostora . |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
O tom detalju ne treba ni govoriti, sad je kolegi kasno. |
![]() |
![]() |
|
|