|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Oct 2003
|
Sistem se ne diže kod Sata + Pata kombinacije
Imam Barton 3200, WinXP, Epox8RDA3+ i 3 HDD. Prvi je Raptor 36 GB sa dvije particije C i D, Win XP je na C ![]() Drugi je isto raptor 36 sa jednom particijom, na kojoj je page file. Dakle oba SATA. TREĆI je Barracuda 120 GB sa dvije particije i naravno PATA. Raptori su spojeni na SATA priključke na ploči, a Barracuda je na IDE 0 primarnom kanalu, dok su DVD prža i DVD rom na IDE 1 primarnom kanalu. U BIOSu je first boot device SCSI/RAID, jer se sistem bez toga ne bi ni podigao. Zašto mi se sistem ponekad nakon restarta ne digne, a zanimljivo kada isključim Barracudu uvijek se boota normalno. Kada je PATA disk u sistemu dolazi često do nepodizanja sistema, koje se događa bez ikakvog reda i pravilnosti (nekad da, nekad ne, a kada ne onda 4-5 puta restartiram Ctrl-Alt-Del što me malo živcira). Zadnje izmijenjeno od: Caligula. 01.10.2005. u 08:42. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
kao što i sam kažeš izgleda da je problem u Baracudi. Probaj Baracudu staviti na IDE 1 primarni kanal, i pogledaj kako su ti namješteni switchevi na romovima i Baracudi. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
.....
Datum registracije: Mar 2004
|
Problem je u tome sto ti on uvijek pokusava bootati s pata pa ti moras postelati da ti prvo boota sa SATA/RAID, i to tako da pokrenes onaj Raid configuration ili kako se to vec zove - ni ne znam tocno koja kombinacija tipki pokrece to - pise ti sve uglavnom. Ti ne moras konfigurirati raid polje ako neces, no sto je najvaznije pri izlasku iz toga pitat ce te da odaberes boot priority ili tak nesto i ti odaberi SATA - sam se restartira i gle: windowsi su opet gore! ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Oct 2003
|
Da se ispravim: first boot device je stavljen SCSI/SATA. Raptori nisu u raidu tako da pokretati raid configuration utility nema smisla. Probao sam sve kombinacije IDE kablova i kombinacije master/slave, ali opet nekad se sistem iz prve podigne, a nekad ne, pa ponavljam restartiranje dok se ne boota. Formatirao sam barracudu, ali opet po starom. Moguće da se SATA i PATA "tuku" s kojeg će se sistem prvo bootati. Ne znam, nemam objašnjenja još uvijek. Sva tri diska imaju na početku u prvom clusteru $Boot file. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
.....
Datum registracije: Mar 2004
|
Nema veze sto je first boot device tako postavljen - i meni je bio pa je uvijek pokusavao bootati s pata. Probaj kako sam ti gore opisao i nece bit problema, meni radi sasvim ok, vec skoro godinu dana, a imam sata maxtor 80GB i pata 40GB. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Administrator
Datum registracije: Nov 2001
|
Moraš postaviti boot sektor na SATA disk u slučaju ovakve kombinacije, kao što ti čika flajpan kaže... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|