|
![]() |
#17491 |
Premium
Datum registracije: Sep 2014
|
Da ti kupiš auto koji troši cca 1l ulja na 1k km, bil rekao da je auto u savršenom stanju kao što ti je to prodavač rekao? Ukoliko su karike otišle papa, treba ih zamijeniti, a ne vikati to je ok, to tako mora. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17492 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2008
|
Citiraj:
Povećana potrošnja ulja, bilo zbog gumica ventila ili uljnih prstenova, ne utječe štetno za motor. Ok utječe na katalizator, al ako redovito nadolijevaš i pratiš razinu taj motor može proći još ohoho kilometara. Hoću reći da, ako motor troši ulje, to ne znači nužno da je za bacit i ići u potragu za novim, već se taj otvori, zamijene samo uljni prstenovi ili gumice/vodilice ventila i vozi dalje uz normalnu potrošnju ulja kao da se ništa nije dogodilo. Znači ako netko ima para za lijevat 1l ulja svako 1000km, nek nadolijeva i vozi. Podnošljivo je ako prelaziš malo km.. Ja osobno se ne bi uopće mislio i izgubio bi dan-dva i zamijenio to što treba, al razumijem da drugim ljudima nije svejedno vodit auto na par dana random mehaničaru da im otvara motor i onda to masno naplati. "Znate, trebalo je promijenit ovo, ono.." Zadnje izmijenjeno od: Penryn. 06.11.2015. u 16:13. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17493 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
moja astra G cuga 2l na recimo 5k km,vele da je to normalno za taj motor,1,6 16v benz.,kaj to znači "normalno" i dal je,nemam pojma,nije to odjednom,to je tako oduvijek kod nje.
![]() |
#17494 | |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Citiraj:
Puno malih japanskih motora i derivati iz ranih devdesetih trose ulje, trosili su prije 15 godina i vise kad sam ih vozio a di ne budu sad. To ne znaci da su za bacit.. 250- 300k je puno za takve motore narocito jer su ih vecina vozili vecinom po gradu. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 06.11.2015. u 18:13. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17495 |
Premium
Datum registracije: Oct 2002
|
Ne kuzim kakve to motore imate, takve probleme sam imao na Citroenima jedino... Allroad C5 2.5 TDI - nista nakon 10.000km, ukupno 6L 5W40 Allroad C6 3.0 TDI - dodje do MIN nakon 15.000km, ukupno 8L 5W30 (VW 504/507) Xsara 1.4i - 1L na 5000km XM 2.0i - 1L na 3000km C4 1.4i - 1L na 3000km
![]() |
#17496 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Meni vec godinama ni jedan auto ne trosi nista al to su sve auto sa 130 tisuca maksimum kupljeni novi. Ovdje netko prodaje auto od 4 tisuce kuna sa 300k kilometra a i moji stariji auti nisu imali puno manje i mene na gasu u pubertetskim godinama.. Vecina ti motora po defaultu trose mineralno ulje sto isto doprinosi potrosnji. Srevisni interval 7500km itd... Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 06.11.2015. u 18:24. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17497 |
Premium
Datum registracije: Aug 2007
|
Je kak da ne. Svaki motor ima navedeno koliko ulja smije potrošit, to vam i piše u uputama od auta. Za mog 1.2 benzinca je tolerancija 0.5l/1000km, troši dva do tri deci, ovisno o uvjetima vani. Onaj neki fauwe sporcki motor je imao toleranciju točno na litru. X stvari utječe na potrošnju i ona ne znači da je motor za bacit. Ak uzmeš u obzir ulogu ulja u motoru, nije li malo blesavo očekivat da ga ne potroši baš ništa? btw: kako razina ulja u motoru može ostat ista, može se i povećat. Tako da to što je razina uvijek ista ne znači da ga nije potrošio. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17498 | |
Premium
|
Citiraj:
Istina, X stvari utječe na potrošnju ulja, između ostalog i radni sati motora te na kojim rpm je proveo te sate. Nije isto ako si 10k km odvrtio u gradu lupajući blokade i natjerivajući se od semafora do semafora ili ako si tih 10k km odvrtio na autocesti s prosječnih 100km/h na ~2500rpm. Blesavo je očekivat da ne potroši ulja baš ništa, al da ta potrošnja može bit neprimjetnih dec-dva na 10k km, može. Znam osobno 2-3 takva a svi preko 200k km, al isto tako recimo znam i neke nove hyundaije atmobenzove koji u istih 10k km popiju 1-2l, pa ti sad budi pametan.. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17499 |
Into my head it goes
Datum registracije: Feb 2004
|
Znam za 2 Audija,1.8 i 2.0, oba turbobenzinci.Upravo toliko ulja troše.Kažu im u servisu da je takva konstrukcija motora i da je to normalno.Tako da ono,to je puno,ali tako je kako je.Treba imat love za uzdržavati takve motore.Ili toči ili prodaj ako to nije za tebe...
![]() |
#17500 |
Guest
|
accord typer isto dere ulje ako sam u vtecu cesto ![]() |
![]() |
![]() |
#17502 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Pa mora nešto trošiti, ako ne troši onda niti ne podmaziva.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17503 | |
Premium
|
Citiraj:
E sad si se već dobro izrazio, i tu se slažemo. Nije isto, pa ni priblinžo kad motor krene cuclat zbog gumica, ili zbog karika, isti je događaj, ali drugačiji ishod, s ovim se sada slažem što si rekao. Btw, ovaj što je rekao da mu ATR popije ulja, prvo, honde voli popit ako ih se vrti na hladno, plus, VTEC sam za sebe isto uzima ulje jer se moraju ventili i bregaste dodatno podmazati kada upali/ugasi VTEC, tako da je to normalno. Znaju dečki na trackdayevima ulaziti u box samo da nadoliju ulje zbog otvaranja/zatvaranja VTEC-a, i to je to. Kolega je na VTi Civicu trošio 1 dcl na 7000 km, dok kada bi se ulje razrijedilo i izgubilo svoju visokozitetost nakon 7k km, onda bi ga krenuo trošiti i više. Normalno da ima motora koji troše ulje jer su tako dizajnirani, ali neki ga baš pretjeraju. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17504 |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17505 | |
Premium
|
Citiraj:
Isto kao što običan motor bez vteca otprilike duplo više ulja pocuga ako se vrti na 6k rpm u odnosu na 3k rpm. Ventili se pod vtecom spuštaju još malo niže pa teoretski tu prođe malo više ulja, al to je reda veličine mikrolitra. ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17506 |
Premium
|
Ne znam je li namjerno moje riječi shvaćaš kako tebi paše, ili je neka druga stvar u pitanju. Nisam rekao da motor troši više ulja zbog VTECa, već zbog toga što kada se upali VTEC, odvija se radnja koja dodatno zahtijeva ulja kako bi sve potrebno podmazala, isto tako vrijedi i kada se ugasi, s toga samo taj prijelaz uzme ulja, a kud još ovo što si ti naveo kada se vrti po nekoliko k RPM-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17507 | |
Premium
|
Citiraj:
Vtec koristi tlak ulja i uz pomoć njega, preko elektroventila s kojim se to kontrolira, blokira treću klackalicu koju onda pritišće treći i najagresivniji profil na bregastoj. Ništa od ovog nije razlog povećane potrošnje ulja.. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17508 | |
Premium
Datum registracije: Apr 2003
|
Citiraj:
Meni jedino PAO ulje type r nije trošio...sve ostalo po 1l na 1000km... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17509 |
Premium
|
Jebeš mi narod... Kad upališ auto, pa se voziš do 5k rpm, pa stisneš još malo gasa, pa se upali VTEC, pa pustiš gasa, pa se ugasi... Na tom dijelu ti potroši ulja, a to što troši ulje na visokim okretajima je neka druga priča. Govorim ti da paljenje/gašenje ili ti ga otvaranje/zatvaranje VTEC-a potroši ulje, ta radnja troši ulje, ne govorim da radnja zvana vožnja u VTEC modu troši ulje, iako ga i tu više troši, ali to je drugi par opanaka. A nigdje nisam rekao da se pod vtec-om odvija radnja koja zahtijeva više ulja. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17510 | ||
Premium
|
Citiraj:
![]() Al i u tim uvjetima rashladni sistem je na visini zadatka i pumpa vode se vrti na 8+k rpm, a i temperatura vode ostaje u razumnim granicama. Svejedno temperatura ulja tada dosta raste(za 20-30c) što mu dodatno spušta viskoznost, tj. postaje rjeđe pa lakše mimoilazi gumice ventila i uljne prstenove i više ga izgori. Citiraj:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#17511 | |
E Pluribus UNIX
Datum registracije: Oct 2002
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#17512 |
Premium
Datum registracije: Dec 2009
|
Svaki motor troši ulje, svaki. To kaj nakon 10 000 km u kartetu bude jednaka količina "ulja" je zato jer kako ulje prolazi kroz karike, tako i benzin/dizel dolazi u krater. Dakle motor troši ulje, ali ga nadomjesti gorivo. Naravno, u ovom slučaju je potrošnja ulja neka malena, par deci. Motor koji srče litre ulja ne može to nadomjestiti nikako. A i uzmite nekretninu od motora iz VW, SDI. Pod normalno pije puno ulja, ali izrokće 300 - 400 tkm bez problema.
![]() |
#17513 | |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
Citiraj:
To je auto... A ne ovo danas. Ekološki odbaci ulje, kupi ovo, kupi ono... Ma kaki, ko i na kolinju, svi delovi praseta se iskoriste ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17514 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() I ovo za SDI, ima ih i koji ne potroše 2-3 deca od izmjene do izmjene, tako da ne piju oni pod default puno nego je tebe dopao tko zna kakav primjerak. ![]() @turbojc: Onda, kako vtec otvaranje/zatvaranje potroši ulje, na koji način? ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#17515 |
Premium
|
Pa na koji način se klackalice spajaju i zaključavaju jedna za drugu i treću? Da ih možda baba manda urokom ne spaja, ili postoji neki mehanički dio? Navodno da postoji mehanički dio, a ukoliko postoji, možda mu treba ulja da bi radio kako treba? Možda tu ode ulje, što kažeš? Bilo bi fora kada bi pitao jer te zanima, vidim da pitaš čisto radi bockanja, ne i znatiželje, jer da pitaš iz znatiželje shvatio bi odmah što sam govorio, ne bih morao 3 puta objašnjavat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#17516 | |||
Premium
|
Citiraj:
E, kako sad to ulje nestane tj. kako se potroši, izgori? Evo da te podsjetim zašto te to pitam: Citiraj:
Citiraj:
Zadnje izmijenjeno od: Penryn. 06.11.2015. u 23:44. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#17519 | ||
Premium
|
Citiraj:
Citiraj:
![]() ![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#17520 |
Premium
|
Ne bockam nego te lijepo pitam gdje, KUDA i kako se to ulje koje aktivira vtec potroši, nestane ili izgori? |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|