Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Periferija > Monitori, tipkovnice i miševi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 16.04.2015., 19:54   #1
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Datum registracije: Apr 2015
Komp ne vidi TV

Pokušavam spojit TV sa kompom preko HDMI-a no komp ne prepoznaje TV nit TV dobiva signal od kompa
Imam:
- PC s VGA Ati HD7870 (1x DVI spojen na monitor i 1x HDMI na koji spajam kabel na TV). Instaliran zadji catalist i to kopletno, dakle i HDMI driver i sve
- TV Philips 42pfl9632d/10 (LCD, 100Hz)
- HDMI kabel - provjereno radi spajanjem drugog kompa na pojačalo i ovog kompa preko DVI2HDMI adaptera na monitor

Kad spojim PC HDMI na TV hdmi onda nema slike i TV javlja "no video signal" no kada spojim preko adaptera/splitera DVI 2 DVI & HDMI na način PC DVI -> DVI u monitor i HDMI u TV e onda ima slike samo što je slika identična na TVu i monitoru a k tome TV je 1920x1080 a monitor je 1920x1200 pa da bih imao slike na taj način moram spustiti rezu na 1080 inače TV isto javlja da nema slike.

dakle ne želi raditi samo kada je direktno PC HDMI -> TV
ima li tko ideju zašto?
telefunken je offline   Reply With Quote
Staro 16.04.2015., 22:34   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Uzmi manual od TV i provjeri koje rezolucije "prima" na HDMI ulazu,
također ako ima više ulaza sve ih testiraj, ovo radi revizije standarda.
Nikky je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.04.2015., 23:41   #3
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

kaže:
640 x 480 60Hz
800 x 600 60Hz
1024 x 768 60Hz
1280 x 768 60Hz
1360 x 768 60Hz
1920 x 1080i 60Hz
1920 x1080p 60Hz

probao sam mijenjati reze ali ništa, uopće ne komuniciraju...

manual kaže i da je duljina kabela max 5m a moj je drito 5m. inače mi je trebao 3m al nije bilo za kupiti pa sam kupio 5m...

probao sam sve opcije, sve portove, ništa. jednostavno PC ne vidi TV uopće, kao da HDMI nije uštekan. inače hdmi na TVu isto radi, isprobano sa wii konzolom samo neće sa kompom

primjetio sam također da izbija napon kroz HDMI kabel i to od TV-a. kad dotaknem kućište sa vrhom kabela, skoči mala iskra a kad dotaknem prstima vrh kabela te kućište osjećam napon i to osjetno, ko žmarce - to normalno? televizoj je inače star ko biblija (cca 10 godina) pa je nešto možda otišlo?
Staro 17.04.2015., 10:51   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Iskrenje nije "normalno", za početak trebaš se malo igati i probati:
- prvo donesi komp blizu tv, neka je oboje spojeno na isti strujni krug (utičnica u zidu sa uzemljenjem) preko dobrog produžnog (ne oni šroteks kvalitete)
- tada stavi drugi kraći hdmi ksbe
- ako tv nema iec priključak napajanja (schuko) nego samo dvije žice (plosnati) utikač, možeš ga probati okrenit za 180
- vezano za 5 M hdmi kabel, lako moguće da je neispravan / nedovoljne kvalitete, ako možeš posudi negdje drugi, kraći, npr. 3 M koliko si rekao da bi ti bilo dosta
- dok ne proradi iz kompa prvo šalji malu rezoluciju kao 1024x768 te 60 Hz refresh rate
Staro 17.04.2015., 20:22   #5
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

testiraom sam sad vezu TVa s 5m kabelom s laptopom i sve radi super, fino se slika pokaže i laptop lijepo vidi TV preko tog 5m kabela. također sam testirao da spojim TV s PCjem s drugim kraćim HDMI kabelom (2m) i nema slike. testirao sam DVI2HDMI adapter koji sam dobio s grafuljom (dakle PC DVI izlaz -> kabel 5m -> TV) i nema slike
reinstalirao sam drivere skroz, očistio ostatke sa Display Driver Uninstallerom (s guru3d) te reinstalirao nove skroz cijeli paket za svaki slučaj - ništa
mijenjao reze - nije pomoglo. PC jednostavno ne želi vidjet TV prek iako s istim kabelom ali s adapterom HDMI 2 DVI mogu komotno spojit monitor i radi s tim kabelom. dakle kabel radi, HDMI utor na grafulji radi samo ne radi PC na TV u bilo kojem obliku (ali laptop sa ATI mobile grafuljom na TV radi bez greške...)

promjenio sam letvu za drugu, obje su spojene na isti strujni krug tj. na letvu koja ide u zid iza stola. dakle zid->letva -> u PC a drugi i u drugu letvu -> iz druge letve u TV. nije prestalo iskrenje s dodriom. TV ima samo dvije žice i okrenuo sam ih za 180, ništa, i dalje iskrenje...

Zadnje izmijenjeno od: telefunken. 17.04.2015. u 21:09.
Staro 19.04.2015., 21:23   #6
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

evo zanimljivih monenata:
ako spojim TV preko HDMI-a sa šugavim DVI adapterima koje sam naručio s ebay-a onda radi
Dakle imam ovaj:

i ovaj:

no kad spojim sa ATI-jevim origigi DVI 2 HDMI adaperom onda ne radi. Ovakav:

ima li tko ideju što ovi šrot adapteri imaju a ovaj origigi model nema pa da radi sa šrot adapterom a ne radi sa origigijem i zašto preko tako DVI-a radi a preko HDMI-a neće?
Staro 20.04.2015., 07:21   #7
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
vjerojatno zbog različitih verzija DVI standarda

Ovo s iskricima je ono, zabavno u najmanju ruku...Imaš kakvu drugu grafu da probaš s njom? Ili neka live distra s kojom možeš probati hdmi izlaz bez trenutnih windowsa, možda je stvar do njih?
tor je offline   Reply With Quote
Staro 20.04.2015., 09:06   #8
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

Citiraj:
Autor tor Pregled postova
vjerojatno zbog različitih verzija DVI standarda
sva tri bi trebali biti dual link. ovakva je shema:
ovaj prvi splitter kabel je DVI-D dual link (dakle 24+1)
ovaj crni DVI2HDMI adapter je DVI-I dual link, dakle (24+5), s time da sam mu spigao ova 4 pina oko pločice jer nije htio ući u monitor a onda sam skužio da je i pločica šira za cca 1mm neg na DVI-D tako da nikako nije htio ući u monitor već samo u grafičku (koja ima DVI-I dual link izlaz)
a ovaj sivi je DVI-D dual link (dakle 24+1)

dakle prema nekoj logici ako radi splitter kabel morao bi i sivi adapter pošto su oba dvi-d...

Citiraj:
Ovo s iskricima je ono, zabavno u najmanju ruku...
da, i mene brine... imaš ideju kako da istestiram zbog čega tako probija napon?
Citiraj:
Imaš kakvu drugu grafu da probaš s njom? Ili neka live distra s kojom možeš probati hdmi izlaz bez trenutnih windowsa, možda je stvar do njih?
probao sa s laptopom i radi sve normalno iz prve. dakle nešto je drito s mojom grafom a ne s kompom al opet ako radi s adapterom nebih baš rekao da i je grafa problem. koliko sam čitao po stranim forumima ovi prvi philipsi LCD su znali imati problema sa hdcp-om pa ga možda to koči kada ide direktno sa hdmi-a a ne koči kada ide prek DVI-a? ovako mi pada napamet da ovaj sivi origigi od ATI-a adapter prenosi i zvuk a to hdcp obično radi probleme sa zvukom pa može biti da zbog toga blokira sliku od sivog dok je crni možda štor prek kojeg neide zvuk pa onda niti ne okida hdcp...
samo što ako je to slučaj neznam kako bih zaobišao hdcp...
Staro 20.04.2015., 13:25   #9
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mislim da se više puta spominjalo to spajanje na tv, u varijantama:
HDMI - HDMI kabel
DVI - HDMI adapter + HDMI - HDMI kabel.
Trebalo bi biti isto al iz nekog razloga ipak nije.

Čak mi se čini da ova druga varijanta češće radi ok.
Hoće li "proći" i zvuk u toj varijanti, ovisi o DVI - HDMI adapteru (valjda kako je interno spojen).
Staro 05.05.2015., 21:09   #10
telefunken
Premium

telefunken's Avatar

evo stigle su mi džinđe sa ebay-a: HDMI female 2 female ekstenzija (da probam s njime zavarat HDCP) i ne radi
No radi s drugom džinđom: mini display port 2 hdmi adapter. radi savršeno, dapače prepoznao je TV iako nije bio uopće uštekan u struju (što me iskreno zabrinjava), no radi bez greške.

dakle problem je bio u HDMI izlazu od grafulje...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.06.2015., 12:57   #11
santos
Premium
Moj komp

santos's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
ja sam imao slican problem. doduse meni nije prikazivalo sliku kad bi mi se komp digao iz hibernacije... zvuk bi radio, slike nema. i to se dogadjalo prakticki svaki drugi puta.

na kraju sam iskljucio hibernaciju, komp radi 24-7. monitor (tv) se iskljuci nakon inaktivnosti, al cim pomaknem misa proradi.

sto se tice ovog atijevog dvi/hdmi adaptera, slucajno ga pronasao prije tjedan dana u kutiji s glupostima. spojio neki stari komp s agp grafom i xp-om na tv, uredno radi.
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno