Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Softverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 15.12.2014., 17:41   #1
Deamon101
Premium
Moj komp

Deamon101's Avatar

Datum registracije: Aug 2007
(riješeno) Kako pokrenuti instalaciju? :)

Dakle

Aspire 5020, prastari laptop, nadograđen sa gigom rama.

1.CD-rom ne radi.
2.USB kad bootam instalaciju traži me cd drivers/probao sa driverima od laptopa ali ne prihvaća
3. USB CD-rom ne prepoznaje (valjda u to doba tog nije ni bilo )

Zašto uopće radim reinstalaciju? Zato jer je xp gore, i windowsi su blokirani odnosno ključ sudeći po microsoftovoj wb stranici.

Molim dobru dušu za prijelog
Deamon101 je online   Reply With Quote
Staro 15.12.2014., 17:43   #2
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Probaj uvalit hdd u drugi komp(ako je sata konektor) pokreni instalaciju do prvog restarta,(kad kopira fileove ugasi, vrati u Acera disk i nek od tamo nastavi, mozda i uspije, a nije puno posla
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 15.12.2014., 17:43   #3
wooden
Registered User

Datum registracije: Dec 2013
Izvadiš hdd iz laptopa, spojiš ga na pc, instaliraš OS koji želiš i vratiš u laptop.
wooden je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2014., 17:47   #4
Deamon101
Premium
Moj komp

Deamon101's Avatar

80 GB 4200rpm ATA/100 hard disk drive

Znači nije sata nego onaj čudni ata za laptope.

dodatak : kad pokrenem win7 instalaciju sa diska iz windowsa, veli da windows could not retrieve information about the disks on this computer.

Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 15.12.2014. u 18:22.
Staro 15.12.2014., 18:39   #5
OuttaControl
Premium
Moj komp

OuttaControl's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
http://www.instructables.com/id/Inst...without-upgra/
ovo su upute kako instalirat windowse direktno sa hdda

ukoliko nemozes spojit disk, pokreni neku live distribuciju linuxa i prati sljedece upute
http://www.webupd8.org/2010/10/creat...usb-drive.html

samo umisto usb drivea ti naravno radi na hddu, kako nebi imao problema sa ponovnom isntalacijom pogledaj part 4 iz prvog tutoriala
OuttaControl je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2014., 19:26   #6
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Citiraj:
Autor wooden Pregled postova
Izvadiš hdd iz laptopa, spojiš ga na pc, instaliraš OS koji želiš i vratiš u laptop.
Citiraj:
Autor OuttaControl Pregled postova
Probaj uvalit hdd u drugi komp(ako je sata konektor) pokreni instalaciju do prvog restarta,(kad kopira fileove ugasi, vrati u Acera disk i nek od tamo nastavi, mozda i uspije, a nije puno posla
jeste vi sigurni da ovo radi sa XP-om? ok, kopira instalacijske fajlove i sta kada krene traziti instalacijski medij da nastavi, od 39-e minute prema 1?

uglavnom, ovo sam ja pokusavao prije par godina jer sam bio u jako slicnom problemu, nije radio.

Citiraj:
Autor Deamon101 Pregled postova
80 GB 4200rpm ATA/100 hard disk drive

Znači nije sata nego onaj čudni ata za laptope.

dodatak : kad pokrenem win7 instalaciju sa diska iz windowsa, veli da windows could not retrieve information about the disks on this computer.
cudan?? pa to je pata ili ide, kako se voli znati. hardovi inace dolaze (najcesce, sada da ne trazimo dlaku, scsi itd) kod laptopa sa - pata i sata sabirnicom. racunaj da svi stariji (negdje do 2004, ali ima i starijih nazalost) sa pata konekcijom.

nego, otisao sam u krivom smjeru, necemo vodit raspravu o vrsti hard diskova.

imas par solucija. prva i mozda najlaksa je da probas ocistiti lecu na ovoj optici koja je sada unutra. jako cesto (jer je takav dizajn) se leca zaprlja, ja osobno to rjesavam sa dva stapica za usi: prvi malo lagano natopim sa obicnom vodovodnom vodom i malo "ižmičem" (da ne bude full natopljeno), obje strane stapica. i onda lagano kruzim po leci tipa 10 sekundi sa jednom stranom stapica, jos 10 sekundi sa drugom i stapic u smece.

sa drugim suhim stapicem isto ponovim, 10 sekundi sa jednom stranom, 10 sa drugom i probam vidjeti jesam sta uspio. najcesce optika proradi jer kako rekoh, prljava je najcesce. pa vidi da li boota.

naravno, prije svega upadni u bios i vidi da li je optika po redu boota prva, da li je kojim slucajem iskljuceno bootanje sa optike (imaju neki laptopi ovakvu opciju), svakako predi sve opcije u biosu vezane za boot i za rad optike.

dalje, nije ovo toliko star laptop da ne podrzava boot sa usb-a. najvjerovatnjie imas za odabrati kod hdd-ima primarni hdd, opet - pod uvjetom da je usb legacy / usb boot ili kako se opcija vec zove - upaljena. kazem opet, provjeri sve postavke u biosu. i trebao bi odabrati pod hdd-om usb, bios se ga nekako vec prepoznati.

naravno, za ovo se podrazumjeva da imas usb bootabilnu verziju XP-a. moze se napraviti takav usb, imas tutorijala po netu.

i jos za W7. ne znam koji je chipset u ovom lapu, ako je via ili sis, najvjerovatnije sama sedmica nema chipseta u bazi kod instalacije, pa puca. meni se to znalo dogadati kod nekih asrockica (socket A), ima i za to lijeka, trebas ubaciti podrsku za te stare chipsete (ovo ti se ne isplati raditi, ne sjecam se vise gdje sam to nasao, ali nije toliki problem pratiti jer isto postoje tutorijali).

iako bi se sa sedmicom dalo napraviti ovo da se pokrene na drugom kompu, digne do ekstraktanja fajlova, nakon 100% prebaciti nazad hdd u lap ali - za to trebas drugi lap sa pata konekcijom za hdd ili 2.5 - to 3.5 adapter (imam ja i to ).

da se sve to srediti, ali kako rekoh, prvo probaj ocititi optiku. ja sam dizao bez ikakve frke bas na acera (5100 recimo, isto tako na 5610 koji ima bas pata hdd) i sedmicu i xp, sve preko usb sticka i sljaka najurednije. poigraj se .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2014., 19:31   #7
wooden
Registered User

Datum registracije: Dec 2013
Citiraj:
Autor Burko Pregled postova
jeste vi sigurni da ovo radi sa XP-om? ok, kopira instalacijske fajlove i sta kada krene traziti instalacijski medij da nastavi, od 39-e minute prema 1?
Pa ja ne bi uopće vadio cd, odnosno, treba dovršiti cijelu instalaciju na hdd spojen na pc i kasnije ga prebaciti u laptop te odraditi drivere i sve ostalo.
wooden je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2014., 21:23   #8
Deamon101
Premium
Moj komp

Deamon101's Avatar

OuttaControl i Burko nemrem vjerovat kolko ste se potrudili da mi pomognete stvarno svaka čast

Izgleda da uspijeva ova fora sa GPART. Trenutno se loada instalacija a usb-a(ajme al je to spor laptop ) pa ćemo vidjet.

Da se mene pita taj laptop bih bacio u smeće...ali nije moj i ide u donaciju nekom djetetu, moj je posao da ga sredim.

CDROM leću sam već očistio prije bez uspjeha.

edit : setup je krenuo, nije bilo onog problema sa "load cd/disk drivers" na početku setup-a. Burko još se sad jedino bojim problema sa driverima ali otom potom.

Zabilješka 1%, 21:30h

Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 15.12.2014. u 21:32.
Staro 15.12.2014., 22:00   #9
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008

tebe nesto zeka na tom laptopu, ili sam stick, ili hdd, ili kontroler. ili instalacija.

hej, pa to nije toliko los lap. mislim ok, nije do koljena danasnjem ispodprosjeku, ali vrti to cudo i W7 i XP. jedina prava mana je hdd na 4200 okretaja. procesor je single core (pretpostavljam), ali i umjesto njega se da uglavit x2 turion.

no svakako kako rekoh, nesto tu tebe zeza. ako ti se da, cisto meni za dusu, daj zavrti kako dos testiranje hard diska. ja koristim hdd regenerator, imam sve na sticku - XBoot. napravis instalaciju bilo cega iz ISO fajla.....

Citiraj:
Autor wooden Pregled postova
Pa ja ne bi uopće vadio cd, odnosno, treba dovršiti cijelu instalaciju na hdd spojen na pc i kasnije ga prebaciti u laptop te odraditi drivere i sve ostalo.
znas kad ce ovo raditi? kada se poklopi da su chipseti generacijski tu negdje + istog proizvodaca. digni XP na nekom intelu pa sve prebaci na amda, 99.9% da ce ti prilikom dizanja sistema samo blebnuti BSOD. F8 ne pomaze jer mi je isto bacao BSOD. sve sam vec ovo probavao......

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 15.12.2014., 22:52   #10
Deamon101
Premium
Moj komp

Deamon101's Avatar

HDTUNE ne prikazuje greške (bar ne do prvih 2gb )

Windowsi su se instalirali.

Zvuk sam dobio.

Wireless ne. Za sad mi zblokira komp kad stisnem enable istražujem ( broadcom bcm4318)

Drugi problem je što je sad wifi enabled, ali ne može startat bez launch managera koji navodno ne radi dobro u win7(čitam okolo), još istražujem, laptop nema tipku za wifi. wifi je sad znači enable ali prazno ak razumijete.

http://www.sevenforums.com/network-s...re-5020-a.html

zadnji edit : wifi radi ajd držmo fige da ga sredim do kraja sad. hvala svima svaka vam dala.(drugi driver probao..zanimljivost je što ne postoji win7 driver, i što prethodni se instalirao i bilo sve ok nikakvi uskličnici ili nešto slično...svašta)(i moje isprike ako sada ispadam glupan, trebao sam probat više verzija drivera..)

Zadnje izmijenjeno od: Deamon101. 16.12.2014. u 00:56.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno