|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Powerline vs. WIFI range extender
Ukratko - nakon malo istraživanja nisam ni sam siguran koja je bolja solucija proširenja lokalne mreže. O čemu se radi: 1) Komp sa Wlan antenama > router Sagem > antena nije odvojiva 2) Signal treba proširiti 20 metara dalje > druga kuća > ista strujna mreža > 5 zida Razmišljao sam o par solucija 1) Powerline adapteri > ako je ista mreža trebalo bi šljakat i to mi se čini najjednostavnije riješenje (čitao sam da "zagađuju struju za AV recievere i da puštaju dosta interferencija koja smetaju raio signalu) > pa u drugoj kući neki jeftini wifi router da šiba wifi signal 2) WIFI repeater > nešto sa dovoljno jakim antenama u drugoj kući da lovi signal postojećeg routera i šiba po cijeloj drugoj kući Korištenje mreže nije nešto zahtjevno...klasika surfanje, tu i tamo skidanje koje linux distre i slično, trenutačno šiba download 450kb/s > ovaj dio ne želim da se sroka. Prijedlozi itekako dobro došli ![]()
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Sep 2006
|
a zašto nebi povezao običnim cat5e kablom? ![]() oko 200kn kosta 100m kabla u rinfuzi, a to bi bilo i više nego dosta ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jul 2012
|
Moram pitat: 20m dalje ista strujna mreža? Kako - s jedne kuće vučeno na drugu ili? U pravilu bi tu powerline radio samo u slučaju da se doslovno spojiš u utičnicu prije izlaska iz kuće A i onda u utičnicu koja je "ulaz" u kuću B. Sve ostalo što ide preko neke sklopke ili nekih osigurača u pravilu stvara probleme na powerline adapterima. Isto tako nezgodan utjecaj na njih znaju imati i zaštitne letve ... u svakom slučaju powerline radi najbolje ako doslovno staviš na jedan kraj kabla jedan adapter, a na drugi drugi ![]() Sve ostalo može biti li-la .... |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
|
Kaj se LAN kabla tiče i to je opcija ali recimo da mi je ovo jednostavnija opcija od bušenja 3 zida u prvoj i 3 u drugoj kuci. Što se struje tiče ide grad > razvodna kutija i od tamo dolje u kuću br2 i u kuću br1.
Lenovo LOQ || AMD Ryzen 5 8645HS / 16 GB DDR5 / 1TB Micron M.2 2242 / 1TB Sandisk Extreme nvme M.2 / nVidia Geforce RTX 4050 / Windows 11 Pro Lenovo Thinkpad T540p || Intel Core i7-4700MQ / 16GB DDR3 / 240GB Sandisk Plus / nVidia Geforce GT 730 / FreeBSD 14.3 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
a da uzmes jedan SXT i smjestis ga negdje da ti "puca" u tu drugu kucu? do njega dodjes sa UTPom , vj te ni powerline+ap ne bi dosao jeftinije : http://www.mikrotik-hrvatska.com/kom...hnd-p-518.html http://forum.pcekspert.com/showpost....8&postcount=26 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Zaboravih napomenut > riješenje mora biti dostupno u Linksu. Ako se ispostavi da ne šljaka mogu bez beda zamjenit za nešto drugo.
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Moderator
|
Jel ovo "razvodna kutija" misliš na kutiju sa osiguračima ? Jeli prije nje zajedničko mjerilo ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Moderator
|
Hm, prije NE nego da će powerline raditi željeno, čak i da pogodiš istu fazu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
No krasno...što preporučate od WIFI range extendera?
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Moderator
|
Sve zavisi od buđeta i rasporeda u prostoru. U uvodu si naveo da se trebaš proširiti / dobaciti cca 20 M ali su bitne i prepreke / zidovi u zgradama kao i lokacije routera i potencijalnih klijenata. Ajde probaj napraviti neku skicu sa dimenzijama i lokacijama. Za sada opcije su: 1 - negdje na prozor kuće A (ona sa routerom) a da gleda prema kući B staviti EW-7228APn koji je žično spojen na router 1a - isto samo je antena montirana baš vani (uređaj unutra na suhom), antena bi bila gotova panelka 2 - nabavka 2 x EW-7228APn, montirati ih tako da "vide" jedan drugog a svaki u jednoj kući, prvi žično spojiti na router a drugog prema kompu / klijentu 3 - slično kao gore samo sa gotovim cpe za vanjsku montažu sa integriranom antenom 4 - ... |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Lika u mom srcu
Datum registracije: Jan 2004
|
ekipa, po[to sam se preselio u Kanadu, u kuci smo gdje je wireless router u podrumu, gdje mora biti jer jedino tamo imam dovod telefonskog kabla, odnosno, cable internet, ili kako se to ve' zove ovdje, ni sam ne znam, preko toga ide i tv i sve. uglavnom, taj router je ocajan, tj., signal wifi/a je nikakav, ajde jos nekako uprizemlju i radi ali na katu prakticki nikako, izadjem na dvoriste, kifla, a terasa udaljena 5 m, samo nas dijeli bet zid sad, da li da kupim drugi router koji je vjerojatno kvalitetniji i jaceg wifi-a, ujedno bih da onda bude N da mogu streamati 1080p normalno na wdtv ili nesto slicno, ili uzeti taj nekakav pojacivac signala, ilikako se to zove? btw, brzina Interneta bi trebala biti 35mbit / 3mbit ![]() HELP |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Premium
|
Eh...komp mi je bio onesposobljen pa se nisam mogao javiti..napravit ću nekakvu skicu sutra ujutro. U međuvremenu dobio sam 3 routera: 1) Siemens SX763 2) FritzBox 7170 3) Netgear WGR614 v9 Malo sam čačkao i kolko vidim svi se mogu puknuti u repeatere...pa > dali mi ovo kako može pomoći, što predlažete?
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
Datum registracije: Jun 2012
|
Ja sam pokušavao složiti repeater, sa SX763 na OpenWRT-u. Na kraju je sve to ispalo prekomplicirano zbog raznih bridge, sta, ap modova, relayd-a, itd. jer SX763 nema broadcom wifi čiji driver podržava "bridged client mode" nativno. Skratio sam si muke tako da sam povukao 25m kabela od glavnog rutera do ovog OpenWRT-a, na njemu isključio DHCP, dao mu adresu 192.168.1.2 i dao mu isti SSID za wifi. Tako da je cijela kuća pokrivena istom mrežom preko dva AP-a, a svaki wifi uređaj to uredno prepoznaje, podržava i prebacuje se između njih ovisno o jačini signala (npr. Nokia N95 i N86 čak i pokazuju pod detaljima mreže da postoje dva AP-a). Znači, ili nabavi dva uređaja sa broadcom karticom jer njihovi driveri podržavaju taj "bridged client mode" out-of-box, ili konfiguriraj relayd, ili jednostavno povuci kabel. A inače, sve to ti piše na OpenWRT wikiju (nisi valjda mislio raditi repeater sa stock FW-om na dva različita uređaja, skoro pa nemoguće ako nemaš dedicirani AP uređaj). |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|