Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.02.2013., 13:56   #31
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Citiraj:
Autor tomek@vz Pregled postova
Svaka distra ti ima Gallium3D drivere za tvoju grafu samo katkad treba nekaj dodatno instalirat da šljaka sve kak spada.
Nisam imao živaca jer nisam nikada radio tekstualnu instalaciju ubuntu-a i derivata (osim naravno ubuntu servera) sa live diska pa je gore suse završio, radilo se o 9600pro. x1650xt radi na svemu što sam probao, ali Arch je daleko najbolja distribucija.

Za one koji žele probati linux, moja preporuka je Linux Mint Cinnamon.
http://www.linuxmint.com/rel_nadia_w...w.php#cinnamon

Zadnje izmijenjeno od: Mihael. 24.02.2013. u 10:50.
Mihael je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2013., 12:18   #32
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Datum registracije: Oct 2004
Koju Linux verziju ( za njubaru) preporučujete na konfi P4 sock. 470, Radeon 9600 za pokretanje isključivo BSPlayera ( ili nekog defaultnog) za reprodukciju filmova na televizoru, a da ne moram tražiti drivere.

Zadnje izmijenjeno od: panoramix. 03.04.2013. u 12:47.
panoramix je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2013., 13:43   #33
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Imao sam problema sa 9600. Jedino što mi je radilo bez brljanja je openSuSE.
Probaj Linux Mint MATE/Cinnamon dići sa USB/DVD pa vidi radi li. Ako ne, openSuSE.

Preporuka za video player SMPlayer. Otvara sve bez problema, hrpetine postavki.
U Mint distrama je dostupan preko službenog repozitorija, a openSuSE preko ovog http://packman.links2linux.org/package/smplayer
Još jedan dobar je VLC.
Također XBMC Media Center je dostupan za Linux pa je on zgodan za ovakvo rješenje.
Staro 03.04.2013., 15:03   #34
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Ne znam kak će raditi cinnamon na toj konfiguraciji. Meni ne radi baš super na sempronu 1250 | 2GB RAM.

Mate 14 radi solidno.

Možeš i probati mate 13 LTS (Long term support release (LTS), supported until April 2017.).

http://www.linuxmint.com/oldreleases.php
Hamm je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2013., 15:23   #35
cccp
Premium
Moj komp

cccp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
Moj glas ide za xfce4 i ne samo na slabijim konfama. Znači nešto kao Xubuntu kojeg koristim na Compaq nc8230 i prilično dobro radi.
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 03.04.2013., 16:09   #36
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

He, he, digo mi se live Mint br. 14 i sad bauljam bespucima Linuxa kao muftija na farmi u Dubravici...
Ko prvo, nemam dijakritka, Y i Z su zamijenili mjesta, neznam povecati brzinu misjeg kursora i zelim one-click mouse.
Ostalo mi se svidja, zanimljiv izgled, djeluje brzo i za sada sve radi.
Idem sad skinut SMPlayer i probati kako to fercera s mojim Grudingom.
Staro 03.04.2013., 19:50   #37
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Ako je samo za filmove digni tu gore openelec, uzmi jedan jeftini kineski usb daljinac i uzivaj. Možeš i isprobati, live image je 100-ak MB i radi genijalno čak i s usb sticka.
c-shadow je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2013., 10:41   #38
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Citiraj:
Autor cccp Pregled postova
Moj glas ide za xfce4 i ne samo na slabijim konfama. Znači nešto kao Xubuntu kojeg koristim na Compaq nc8230 i prilično dobro radi.
Onda može slobodno i LXDE. Iako ne znam koliko panorama ima RAM memorije u tom P4 piceku.

@panorama..jesi prokljuvio gdje se stavlja tipkovnica i gdje su propertisi od miša?

Kaj nisi tipkovnicu kod instalacije odredio?
Staro 04.04.2013., 20:51   #39
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Onda može slobodno i LXDE. Iako ne znam koliko panorama ima RAM memorije u tom P4 piceku.

@panorama..jesi prokljuvio gdje se stavlja tipkovnica i gdje su propertisi od miša?

Kaj nisi tipkovnicu kod instalacije odredio?
Ti problemi su bili kod pokretanja live varijante. Kasnije sam instaliral po propisu i sve je bilo ok, samo mi je na kraju instalacije reko da ne može nekog grubnića instalirat pa sam bil zabrinut. No, sve je radilo ok.
Rama ima 2gb tak da ne bi smjelo biti problema. Mislim da je grafa 9600 najslabija točka.
Najviše me syebal Bill Gates jer mi je s WIN 3.1 do 7 opral mozak...

ps. ak' me nakaj živcira onda je to miš koji je podešen na sporo. Ima da leti po ekranu
Staro 04.04.2013., 23:30   #40
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

grub je bootloader, ako diže sustav znači da ga je instalirao.
2gb je i više nego dovoljno. 9600 za mint također. Dobro podesi SMPlayer i sve će raditi bez problema.

sudo apt-get install smplayer

Zadnje izmijenjeno od: Mihael. 04.04.2013. u 23:35.
Staro 05.04.2013., 06:49   #41
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Citiraj:
Autor Mihael Pregled postova

grub je bootloader, ako diže sustav znači da ga je instalirao.
2gb je i više nego dovoljno. 9600 za mint također. Dobro podesi SMPlayer i sve će raditi bez problema.

sudo apt-get install smplayer

U tome je catch. Mint je savršeno radio ali se nije više dao dignuti. Može li pri instalaciji, kod odabira particije doći do krivog odabira datotečnog sustava što onda rezultira neinstaliranjem grubija?
U toj fazi instalacije sam se malo pogubio...

Usput, hvala ti na trudu !
Staro 05.04.2013., 08:47   #42
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Kod odabira diska tj. prticionirananja odabireš na koji će se disk instalirati GRUB.

Baci oko na link.

http://www.linuxbsdos.com/2012/01/14...x-mint-12-kde/
Staro 05.04.2013., 09:07   #43
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Citiraj:
Autor Hamm Pregled postova
Kod odabira diska tj. prticionirananja odabireš na koji će se disk instalirati GRUB.

Baci oko na link.

http://www.linuxbsdos.com/2012/01/14...x-mint-12-kde/
Odabrah ja uredno formatiranu particiju (Gparted) no težave su nastale kad mi je u padajućem izborniku ponudilo 5-6 opcija ( nekih kratica ) od kojih sam odabrao jednu slučajnim odabirom ( vjerojatno krivu )
Staro 05.04.2013., 09:42   #44
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Autor panoramix Pregled postova
Odabrah ja uredno formatiranu particiju (Gparted) no težave su nastale kad mi je u padajućem izborniku ponudilo 5-6 opcija ( nekih kratica ) od kojih sam odabrao jednu slučajnim odabirom ( vjerojatno krivu )
Nešto si smrdao
GRUB ko i svaki boot loader ima dvije komponente - prvi komadić je u boot recordu koji ga samo preusmjeri na neku particiju s koje dalje čita iz svojeg direktorija (obično /boot/grub).
Mislim da si ga trebal puknuti u MBR, znači u linux nomemklaturi to bi bilo vjerojatno /dev/hda ako je IDE disk ili /dev/sda ako je

Probaj ovo:
http://sourceforge.net/p/boot-repair/home/Home/
Možeš ga koristiti na x načina, ili preko posebnog boot CD-a (linkovi su ti negdje na stranici) ili ga instalirati čak i u live cd od minta ili što već koristiš, npr. kako je ovdje opisano:
https://help.ubuntu.com/community/Boot-Repair

BTW, za početnika je najlakše instalirati na način da napraviš prazno mjesto na disku, bez particija i samo to pokažeš installeru pa nek se on snađe dalje. Ostavljam mogućnost da mint KDE možda ima neki fuš installer koji te tjerao po par koraka više, ne koristim KDE pa ne znam kako to tamo ide.
Staro 05.04.2013., 10:16   #45
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Citiraj:
O da.

Dakle grub instaliraš na disk, a ne na particiju. Ako je to prvi disk u računalu, a obično je, bit će i prvi ponuđen. Čak mislim da i piše ime diska.
Oznake diskova su malo drugačije nego na windowsima.
/dev/sda - prvi sata disk u sustavu, /dev/sdb - drugi
particije
/dev/sda1 - prva particija na prvom disku, /dev/sda2 - druga na prvom disku itd.

Particije su ti dovoljne ovako
2gb - "SWAP", 20gb - "/", ostalo - "/home"
Tako da bi disk /dev/sda imao 3 particije /dev/sda1 koja je swap i nju ne diraš(samo kod instalacije odabereš da se koristi kao swap), /dev/sda2 koja je root particija, nju formatiraš u ext4 journaling(staviš x kod instalacije i odabereš da se koristi kao "/"), i /dev/sda3 koja je particija za korisničke podatke isto format u ext4 journaling(staviš x i odabereš da se koristi kao "/home"). Eventualno možeš imati i ntfs particije ako ti baš trebaju.
grub instaliraš na /dev/sda - ne na particiju
Mislim ako mu staviš da on automatski obriše i particionira cijeli disk da nemaš s time nikakve brige.

Zadnje izmijenjeno od: Mihael. 05.04.2013. u 10:24.
Staro 05.04.2013., 11:51   #46
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
grub instaliraš na /dev/sda - ne na particiju
Znaš da je teško kad si navikao na C,D,... snaći se odjednom na nekakvom /dev/neki_klinac :-)
Pa dok skužiš da se tu može i disk referencirati, a ne samo particija, tu ljudi obično popi*de i odjebu unixoide do daljnjega :-)
Staro 05.04.2013., 12:02   #47
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Hvala svima na objašnjenjima. Pokušati ću ponovo sa drukčije pripremljenim diskom, naime na jednom disku sam imao dvije particije. Jednu sam namijenio za OS Mint a na drugoj imam filmove. Bojah se da mi ne instalira preko filmova pa cu sada filmove prebaciti na drugi fizički disk, a po sistemskom nek slaže kak mu paše.
Svejedno mi se sučelje dopada i mislim da mi ne bi trebalo mnogo da se potpuno prebacim.
Staro 05.04.2013., 12:20   #48
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Citiraj:
Autor c-shadow Pregled postova
Znaš da je teško kad si navikao na C,D,... snaći se odjednom na nekakvom /dev/neki_klinac :-)
Pa dok skužiš da se tu može i disk referencirati, a ne samo particija, tu ljudi obično popi*de i odjebu unixoide do daljnjega :-)
Treba vremena, to je normalno.

Citiraj:
Hvala svima na objašnjenjima. Pokušati ću ponovo sa drukčije pripremljenim diskom, naime na jednom disku sam imao dvije particije. Jednu sam namijenio za OS Mint a na drugoj imam filmove. Bojah se da mi ne instalira preko filmova pa cu sada filmove prebaciti na drugi fizički disk, a po sistemskom nek slaže kak mu paše.
Svejedno mi se sučelje dopada i mislim da mi ne bi trebalo mnogo da se potpuno prebacim.
Možeš ostaviti tu, samo moraš ići na custom instalaciju i postaviti particije sam.
prva 2gb swap, druga 20gb ili koliko već za root "/", /home ni ne moraš već će biti u root particiji, a ovu treću, ako je ntfs staviš da je mount-a kao /windows i riješio si sve. Samo pazi da nema X-a na Format opciji i onda znaš da je neće dirati.

Zadnje izmijenjeno od: Mihael. 05.04.2013. u 12:27.
Staro 05.04.2013., 13:23   #49
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Citiraj:
Treba vremena, to je normalno.

Možeš ostaviti tu, samo moraš ići na custom instalaciju i postaviti particije sam.
prva 2gb swap, druga 20gb ili koliko već za root "/", /home ni ne moraš već će biti u root particiji, a ovu treću, ako je ntfs staviš da je mount-a kao /windows i riješio si sve. Samo pazi da nema X-a na Format opciji i onda znaš da je neće dirati.
Što će mu swap particija na toj kanti ako misli samo filmove gledati?
Sve i da mu treba, lako je doda kasnije ili kao swap file ili će particionirati opet. Koji se klinac opterećujete s tim swapom, bar na linuxu možeš swapati i u RAM od GPU ako hoćeš :-)

Nek turi sve u jednu root particiju i bok, swap zaboravi.
Staro 05.04.2013., 13:44   #50
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

tri klika mišem više... strašno
Staro 09.04.2013., 07:08   #51
panoramix
driver
Moj komp

panoramix's Avatar

Instaliro Mint te me ugodno iznenadio sučeljem, brzinom i jednostavnošću. No, zanima me još jedna stvar. Instalirah ga na jedan fizički disk a sad bi prikopčal još jedan da imam za podatke. Hoće li Mint sam prepoznati taj dodani disk i treba li poduzimati još neke dodatne radnje ?
Staro 09.04.2013., 08:27   #52
Hamm
Pod naletima kopita zla
Moj komp

Hamm's Avatar

Bude ga vidio.
Staro 23.04.2013., 14:57   #53
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Kupio sam nedavno Igel 3/4

Citiraj:
Zove se Igel -3/4 mikro PC, dolazi sa 1 GHz VIA Eden procesorom, Northbridge VIA CN700 čipsetom i VIA UniChrome Pro GPU-om. Sadrži 256 MB DDR2 SO-DIMM radne memorije (dogradiv na 1 GB), dok se za pohranu koristi CF kartica (priložena ima 128 MB) ili USB HDD. Sadrži pasivno hlađenje tako da je računalo nečujno.
Zamislio sam da na njega uštekam usb hdd-ove i da djelim wifi vezu sa uređaja koji bi na njemu bio spojen.
Ugradio sam 1GB ram-a ali cf kartica je ostala 128mb :/
Koju bi distru preporučili za tu malu pilu da tjera nabrojeno? Imajte na umu da sam (još uvjek) linux početnik

Hvala
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2013., 22:03   #54
cccp
Premium
Moj komp

cccp's Avatar

Datum registracije: Feb 2004
cccp je offline   Reply With Quote
Staro 23.04.2013., 23:06   #55
Vjeko
V.I.P. član
Moj komp

Vjeko's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Gledam ovaj Lubuntu i siguran sam di bi u njemu sve naredio da radi bez muke, ali sam zbilja ograničen sa prostorom od 128mb...
Trenutno je na njemu Damn Small Linux ali ne snalazim se baš u njemu i još ktome svaki puta nakon reseta izgubim sve postavke, tj. sve se vrati na default.
Koju bi vi distribuciju koristili za ove moje potrebe?
Vjeko je offline   Reply With Quote
Staro 25.04.2013., 00:47   #56
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Stavi usb hdd i napravi particiju od 10 - 15gb + SWAP i instaliraj gore normalan linux. lxde je loš. Radije Mint Xfce ili xubuntu ili mint debian xfce. Ni jednu popularnu user friendly distribuciju ne možeš instalirati na manje od 4gb.
Još bi za ugodan rad uzeo 512mb/1gb rama i možeš onda komotno bilo koju distru voziti. pogotovo sa xfce ili MATE desktop okruženjem.
Staro 27.04.2013., 08:00   #57
Bravo
Premium

Bravo's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
Zanima me koji OS stavit na zastarijeli komp (duron 1600mhz,32mb vga, 256rama, 40gb hdd + adsl internet) uglavno se koristi samo za internet. Na wndowsima svako malo neki virus zaluta (ako stavim antivirus praktički je prespor onda) + internet je sporiji dosta..

Neki linux?
Bravo je offline   Reply With Quote
Staro 27.04.2013., 08:30   #58
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

xubuntu, lubuntu,...
Staro 27.04.2013., 19:26   #59
Mihael
Premium
Moj komp

Mihael's Avatar

Citiraj:
Autor Bravo Pregled postova
Zanima me koji OS stavit na zastarijeli komp (duron 1600mhz,32mb vga, 256rama, 40gb hdd + adsl internet) uglavno se koristi samo za internet. Na wndowsima svako malo neki virus zaluta (ako stavim antivirus praktički je prespor onda) + internet je sporiji dosta..

Neki linux?
Linux Mint MATE
Staro 27.04.2013., 21:04   #60
c-shadow
Premium
Moj komp

c-shadow's Avatar

Po meni najbolje da si instalira virtualbox ili vmware i isproba live dvd od navedenih i odabere što mu paše.
Evo fore radi pokrenuo sam u vboxu par live dvd-ova od onoga što imam negdje na disku (32-bit).
Bootao ,ostavio kratko da se smiri i pogledao koliko memorije troše.
Lubuntu 1304 - 104 MB
Mint 14 Mate - 182 MB
Možda nije skroz realno mjerilo kao i instalacija, ali lubuntu dosta manje troši.
Makar s 256 MB RAM-a, to se bude ionako uswapalo sve kad otvori par tabova u browseru :-)
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno