|
![]() |
#1 |
najbolji
Datum registracije: Dec 2007
|
(riješeno) SSD na SATA 2 prespor
Kupio sam OCZ Agility 4 da malo apgrejdam stari sistem. Pošto sam znao da će biti na sata 2, Agility 4 mi se činio ok jer mu je max speed 300/200, što je max speed za sata2. Naravno nisam oćekivao da ide full do 300 ali mi se čini da je ovo ipak presporo. Matična je biostar tp45d2-a7 ima 6 sata 2 portova, mislim da su i kablovi sata 2. cpu core 2 duo e4600 2.4 ghz. Win 7 tek instaliran i TRIM radi. Što kažu pc experti? ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Brazilian Jiu-Jitsu
Datum registracije: Dec 2011
|
To su po meni normalne brzine za sata2 port. Inace te razlike jedva osjetis u svakodnevnom radu, jedino u benchmarku se vidi. Kako ti se ponasa konfa sad za razliku od hdd-a? e i jesi stavio u ahci nacin rada? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
interferometar
Datum registracije: Sep 2006
|
Ne može to biti normalno, pa meni je Samsung 740 koji je SATA2, na SATA2 portovima bacao oko 170 MB/s pisanje i 220 MB/s čitanje. Ovo je još noviji SSD, valjda je za očekivat da će bar iskoristiti SATA2 do kraja (teoretski do 300 MB/s). Kao što si spomenuo, AHCI je bitan (vjerojatno već radi pošto je TRIM upaljen?) i poigrao bih se s driverom chipseta koji isto zna igrati veliku ulogu. Mada mi je čudno, Intelovi chipseti, za razliku od AMD-ovih su obično davali bolje rezultate što se "diskovlja" tiče. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
najbolji
|
Zar ne bi sata 2 teoretski trebao ići do 300? Očekivao sam da će bar preko 200 povuć...al sad malo guglam i vidim da hdtune možda i nije za ssd-ove, trebao bih AS SSD program za benchmark? Da, stavio sam u ahci i iskopčao sve druge hdove prije instalacije i poslje toga sam imao zajebancije kad sam prikopčao druge hdd-ove natrag.Možda je i do toga što nisam instalirao sata drajvere za matičnu jer mi je u glavi ostalo "windows 7 sve radi sam" što sam čuo negdje od nekoga. Uspio sam vratiti u ahci i sve radi ok, samo mi bios screen prije windowsa pokazuje "tapedrive ide", tako nešto i poslje toga nekakvi hijeroglifi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Ajmo ovak...to su samo "brojkice"...podijeli ti s nama - dali ti je AHCI uključen te koliko ti traje bootanje windoza i podizanje aplikacija? |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
najbolji
|
![]() Evo sa as ssd benchom je slika nešto drugačija... Da ahci je uključen, provjerio sam metodom koja je u sticky topicu ovdje. Bootanje je ok, ali svaki sistem kad je clean install se brzo podiže tako da je teško vidit razliku. Staroj xp instalaciji je trebalo skoro minutu i pol. Da sam stavio tu staru instalaciju na ssd onda bi bolje mogao reć... |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Premium
Datum registracije: May 2006
|
Onda je sve OK, ne zamaraj se tim brojkicama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Evo i meni je vertex 4 odjednom usporio, chrome sporije radi, trza i zapinje kod scrolanja na težim stranicama, sporije učitava aplikacije... nije do prostora pošto ima 50gb free, trim upaljen.. Mislim da ću napravit reinstall |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Umjesto reinstalacije windowsa sam napravio system image backup, formatiro hard i restorao sve, nakon te male operacije sve radi brzo kao i prvi put.... pa eto, ako nekom hard uspori mislim da je ovo najbolje rješenje. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
konjpjukter
Datum registracije: Oct 2007
|
eo posto sam imo slican problem, malo sam istrazivao i doso do rjesenja. imam kingstonov ssd, i kingston kaze da je jedini relevantan benchmark ATTO benchmark a crystal disk mark morate podesiti na 0 Fill (0x00), dok AS bencmark nije optimiziran za sandforce diskove. sto se tice pada brzine nakon nekog vrmena, dosao sam do uzroka da je fleshanje novijeg firmware na disk koji je ujedno i sistemski moze prouzrocit ovo. Rjesenje je HDDerase-om poptuno prebrisat disk, nakon cega se performanse vracaju. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|