Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.02.2013., 15:13   #1
Rambo3
najbolji
Moj komp

Rambo3's Avatar

Datum registracije: Dec 2007
(riješeno) SSD na SATA 2 prespor

Kupio sam OCZ Agility 4 da malo apgrejdam stari sistem. Pošto sam znao da će biti na sata 2, Agility 4 mi se činio ok jer mu je max speed 300/200, što je max speed za sata2. Naravno nisam oćekivao da ide full do 300 ali mi se čini da je ovo ipak presporo. Matična je biostar tp45d2-a7 ima 6 sata 2 portova, mislim da su i kablovi sata 2. cpu core 2 duo e4600 2.4 ghz.
Win 7 tek instaliran i TRIM radi. Što kažu pc experti?
Rambo3 je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2013., 18:24   #2
KrpaZG
Brazilian Jiu-Jitsu

KrpaZG's Avatar

Datum registracije: Dec 2011
To su po meni normalne brzine za sata2 port.
Inace te razlike jedva osjetis u svakodnevnom radu, jedino u benchmarku se vidi.
Kako ti se ponasa konfa sad za razliku od hdd-a? e i jesi stavio u ahci nacin rada?
Oglas

Oglas
Staro 13.02.2013., 19:06   #3
Zvone2772
interferometar
Moj komp

Zvone2772's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Ne može to biti normalno, pa meni je Samsung 740 koji je SATA2, na SATA2 portovima bacao oko 170 MB/s pisanje i 220 MB/s čitanje.
Ovo je još noviji SSD, valjda je za očekivat da će bar iskoristiti SATA2 do kraja (teoretski do 300 MB/s).

Kao što si spomenuo, AHCI je bitan (vjerojatno već radi pošto je TRIM upaljen?) i poigrao bih se s driverom chipseta koji isto zna igrati veliku ulogu.
Mada mi je čudno, Intelovi chipseti, za razliku od AMD-ovih su obično davali bolje rezultate što se "diskovlja" tiče.
Zvone2772 je offline   Reply With Quote
Staro 13.02.2013., 19:14   #4
Rambo3
najbolji
Moj komp

Rambo3's Avatar

Zar ne bi sata 2 teoretski trebao ići do 300? Očekivao sam da će bar preko 200 povuć...al sad malo guglam i vidim da hdtune možda i nije za ssd-ove, trebao bih AS SSD program za benchmark?

Da, stavio sam u ahci i iskopčao sve druge hdove prije instalacije i poslje toga sam imao zajebancije kad sam prikopčao druge hdd-ove natrag.Možda je i do toga što nisam instalirao sata drajvere za matičnu jer mi je u glavi ostalo "windows 7 sve radi sam" što sam čuo negdje od nekoga.

Uspio sam vratiti u ahci i sve radi ok, samo mi bios screen prije windowsa pokazuje "tapedrive ide", tako nešto i poslje toga nekakvi hijeroglifi.
Staro 13.02.2013., 20:15   #5
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Meni to izgleda kao brzina za SATA1 :S
njuskalo je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2013., 00:10   #6
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ajmo ovak...to su samo "brojkice"...podijeli ti s nama - dali ti je AHCI uključen te koliko ti traje bootanje windoza i podizanje aplikacija?
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 14.02.2013., 01:00   #7
Rambo3
najbolji
Moj komp

Rambo3's Avatar

Evo sa as ssd benchom je slika nešto drugačija...

Da ahci je uključen, provjerio sam metodom koja je u sticky topicu ovdje.

Bootanje je ok, ali svaki sistem kad je clean install se brzo podiže tako da je teško vidit razliku. Staroj xp instalaciji je trebalo skoro minutu i pol. Da sam stavio tu staru instalaciju na ssd onda bi bolje mogao reć...
Staro 14.02.2013., 06:00   #8
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Onda je sve OK, ne zamaraj se tim brojkicama.
tomek@vz je offline   Reply With Quote
Staro 17.02.2013., 22:17   #9
sh0kre
Premium
Moj komp

sh0kre's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Evo i meni je vertex 4 odjednom usporio, chrome sporije radi, trza i zapinje kod scrolanja na težim stranicama, sporije učitava aplikacije... nije do prostora pošto ima 50gb free, trim upaljen.. Mislim da ću napravit reinstall
sh0kre je offline   Reply With Quote
Staro 21.02.2013., 21:36   #10
sh0kre
Premium
Moj komp

sh0kre's Avatar

Datum registracije: Aug 2006
Umjesto reinstalacije windowsa sam napravio system image backup, formatiro hard i restorao sve, nakon te male operacije sve radi brzo kao i prvi put.... pa eto, ako nekom hard uspori mislim da je ovo najbolje rješenje.
sh0kre je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 21.02.2013., 21:58   #11
dejanbinladen
konjpjukter

Datum registracije: Oct 2007
eo posto sam imo slican problem, malo sam istrazivao i doso do rjesenja.
imam kingstonov ssd, i kingston kaze da je jedini relevantan benchmark ATTO benchmark a crystal disk mark morate podesiti na 0 Fill (0x00), dok AS bencmark nije optimiziran za sandforce diskove.

sto se tice pada brzine nakon nekog vrmena, dosao sam do uzroka da je fleshanje novijeg firmware na disk koji je ujedno i sistemski moze prouzrocit ovo.
Rjesenje je HDDerase-om poptuno prebrisat disk, nakon cega se performanse vracaju.
dejanbinladen je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno