|
![]() |
#1 |
Ulični trkač
Datum registracije: Sep 2007
|
Grafa krepala (okomite crvene/bijele crte na ekranu)
Pozdrav! Za početak radi se o konfiguraciji navedenoj pod Moj komp. Sve je normalno radilo do prije neki dan. Dogodila se situacija da sam slučajno malo zapeo za kučište i stresao ga, nije bilo ništa strašno niti se srušilo na bok, ali očito dovoljno da počnu problemi. Znači prvi slijedeći put kad sam upalio komp nije davao nikakvu sliku na monitor. Mislim ajd dobro možda se grafa pomakla iz ležišta malo, otvorim kučište mrdnem grafu malo i komp se potpuno normalno upali i uđe u windowse, sve ok i u igri pod opterećenjem, ništa ja ugasio komp, sve 5. Idući dan palim kad opet problem, ovaj put crte po ekranu http://i50.tinypic.com/6fuwar.jpg Sad već mislim krepala grafička, ništa, opet rastavim komp, izvadim grafičku malo ispušem, vratim i gle opet sve u najboljem redu i u windowsima i pod opterećenjem sve ok. Opet ugasio komp, ostalo tako preko noći i opet ujutro problemi. Sad se naizmjence nekad hoće upalit, nekad su te crte po ekranu, nekad ni nema slike, nekad djeluje u redu ali izbaci plavi ekran prilikom pokretanja windowsa, a nekad je i sve potpuno u redu kao i sad dok ovo pišem. Pa mi sad nije jasno, očito da je nešto s grafom, ali šta joj je, jer kad god prikazuje neke znakove problema ja ju malo promrdam i onda proradi i radi potpuno normalno kao i sad, bilo u windowsima bilo u igri sve dok je komp upaljen, kad ga ugasim i malo odstoji opet počnu problemi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2012
|
Vjerojatno ti je riknula memorija na grafičkoj kartici, eventualno pogledaj dal je napukao slot na matičnoj ploči.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Vjerojatno je "platio" slot grafe tj. kontakti u njemu. Ako imaš optiku nemoj je koristit par dana a komp okreni na bok tako da grafa stoji okomito u odnosu na mobo. Poznato je da grafa (a i druge add-on kartice) ako je teža ima tedenciju "čupanja" slota / kontakata u slotu. Možeš probati: - nađi gumicu (za brisanje) srednje tvrdoće i sa njom lagano prođi kontakte na dnu kartice sa obje strane - zatim iste kontakte prođi sa 96% alkoholom - potom grafu pažljivo ušekaj - izvadi jedno x puta - ostavi komp x dana tako na boku Nisam siguran da ima neka metoda da kontakte u slotu pogurat prema sredini nebi li ostvarivali bolji spoj / kontakt na karticu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ulični trkač
|
Aha, znači misliš da je slot na matičnoj zapravno malo dobio, a da je s grafom sve u redu. Ima smisla jer ako je memorija na grafi otišla onda bi stalno bile crte, a ne tu i tamo, to me i mučilo. Sad mi trenutno komp i je na boku, čini se da tako nema problema. Isprobat ću još neke kombinacije sa drugom grafom i ovom grafom u drugom kompu pa ću vidjet. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ulični trkač
|
Evo nakon par dana isprobavanja čini se da je ipak grafa u pitanju. U drugom kompu grafa također pokazuje slične simptome, a u mom kompu nema nikakvih problema sa drugom grafom. Detaljnijim pregledom grafe otkrio sam jedan sumnjiv element, izgleda kao da je iscurio (nešto žuto oko njega). Nisam siguran ni šta je to, čini se da ima 4 kontakta. Je li moguće da je to izvor mojih problema i jel to moguće zamijenit? http://i45.tinypic.com/2ahbezc.jpg |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|