|
![]() |
#4201 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Jel može koji savjet, pošto moram kupit auto, odlučio sam se za ganc novi auto. U uži izbor mi ide: Ford focus icon 1.8 tdci dizel 115ks trend plus 116k kn Kia pro ceed 1.6 dizel 115ks full oprema 115k kn To je to kaj sam nasel ispod 125k kn a neki prihvatljivi auti s dosta dodatne opreme. Radio bih cca 25-30k km godišnje. Otvoren sam za sve prijedloge i najvise novaca mi je 130k kn i to ono rastegnuto. Slobodno predložite ako imate nekaj drugo na pameti za auto i kritike neke. Chevroleta nisam upisao pod mogućnost jer sam pročitao da imaju dosta kvarova i to čak u roku 1g samo, konkretno chevy cruze i to je jedini razlog zašto ga nisam upisao, ako netko imam kakva saznanja nek napise slobodno, kao što rekoh otvoren sam za prijedloge. Fala lepa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4203 |
Premium
Datum registracije: Jan 2008
|
Focus koji gledas ima 5 vrata, Kia samo 3. Jako dobre cijene u oba slucaja iako se stari modeli u igri. C4 se sasvim dobro drzi kod moje sestre. Ima 50tak tkm, HDI 92ks sasvim vuce i malo trosi. Jedina mana auta je kaj ubija bilo kakve sportske ambicije jer je tak podesen al je i turbo udoban i super za duze pruge. S druge strane, Friendu se nedavno doslovno raspo 1.7 dizelas u godinu dana staroj Astri. Tesko ti je dat preporuku kad su cijene na ta dva modela akcijske i za te pare od drugih mozda dobis osnovnog dizelasa sa manje opereme. Zadnje izmijenjeno od: MAGARAC. 29.08.2012. u 21:50. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4204 |
Premium
Datum registracije: Apr 2007
|
Stari/novi model nije bitno samo da mi je auto novi jer sam onda siguran u korištenje istoga, nema skidanja km što danas valjda svatko živ radi itd problemi s rabljenim vozilima. C4 sam gledao on je barem 10k kn skuplji od navedenih modela isto kao i Megane. Nije mi bitno benzinac ili dizel, bitno mi je da mi ne trosi puno, ali da i povuče kad treba, jel s obzirom na konje kolko tolko. Probao sam testnu voznju peugeota 208 novog s benzincem 1.4 95ks, moje mišljenje je da taj auto ima 80ks po mojoj nekoj procjeni. Trenutno imam Meganea classic 1.6 benzinac 8ventila, auto troši 7L ide 190-195, jede ovog peugeota 208. Jesam li u pravu kad kažem da focus koji sam predlozio bolji auto jer je 1.8-115ks naspram kie 1.6-115ks, po meni focusov motor bi trebao biti dugotrajniji i imati više momenta. Ima li tko informacije kolko taj focus icon troši konkretno iz nekih realnih primjera a ne iz kataloga jer mi se to pokazalo poprilično netočnim. Još jedno pitanje, mislim taj auto imati cca 10g, za takvo dugotrajno korištenje jel bolje uzet benzinca ili dizela? Ne planiram divljat s autom, nego na posao ići i čuvat ga kolko tolko. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4205 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
bolje benzinca s obzirom da ne radiš puno km,kia mi se dopada s obzirom na garanciju, ali mi focus nekako, ne znam draži, ajmo reći da mu više vjerujem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4206 |
Registered User
Datum registracije: Apr 2011
|
Ja bih svakako uzeo u obzir Mitsubishi lancer. Ne znam baš da ćeš naći bolji auto s 5 godina garancije i cijenom od 121.000 kn. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4207 |
Premijum AMDebil
Datum registracije: Mar 2004
|
Mislim da sa kijom nemreš fulati... Taj 1.6 dizel se pokazao kao vrlo pouzdan i dobar motor, nema nikakvih mana, itd. A uz to, na tu kilometražu se SVAKAKO više isplati dizel A i sam si rekao da za te novce dobiš full opremu. Jedino što je taj pro cee'd model na zalasku jer iduće godine dolazi novi pro cee'd A što se tiče ovoga 1.6 ili 1.8 sa 115 konja, to ti nema veze jer su oba već dosta dugo na tržištu i kao takvi su provjerena "roba"
![]() |
#4208 | |
Premijum AMDebil
|
Citiraj:
![]()
![]() |
![]() |
#4209 |
NITKOV
Datum registracije: Oct 2004
|
![]() |
#4210 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4216 | |
Registered User
|
Citiraj:
Kad sve to uzmeš u obzir računica ipak malo drukčije izgleda. Poanta: dizel je neisplativ uzimajući u obzir razliku u cijeni benzinca i dizlaša, zanemarivu razliku u cijeni goriva, troškove održavanja dizela (turbina i slično...) i mogućnost ugradnje plina. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4217 | |
Too much busy
Datum registracije: Nov 2009
|
Citiraj:
Provozaj oba prvo. Lani kad sam tražio manji auto i gledao nove, Hyundai i20 sam prekrižio čim sam sjeo u njega. Odurno neudobna sjedala naspram Clia 1 koji ima fotelje naprijed ![]() To je samo primjer, može ti se zgaditi 100 stvari, ne znaš dok ne provozaš. @ listerstorm: zaboravljaš cijenu same ugradnje plina, skuplju regu i održavanje instalacije. Nemam plin da mogu dati primjer, ali nisu ni to sitnice. Osobno bih radije izbjegao to dodatno održavanje i platio bengu/auto malo više.
![]() |
![]() |
#4218 | |
Xulos :)
Datum registracije: Sep 2007
|
Citiraj:
EDIT . borny me jedim dijelom pretekao. Moj glas ide za dizel.
![]() |
![]() |
#4219 |
Adrenaline junkie
Datum registracije: Apr 2006
|
Zar se ne gubi garancija prilikom ugradnje plina?
![]() |
#4220 | |
Premium
Datum registracije: Jun 2004
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4221 |
The mighty pirate
|
Mitovi o krepavanju turbina....opet Osobno svi koje znam da su počeli pljuvati po dizelima zbog krepavanja turbina i cijene reparacija/zamjena istih su, da prostite, seljačine koje upale auto, ganjaju se do prve birtije i ugase ga. ...ili u prijevodu moj poznanik koji živi na Plešivici. Spusti se u Samobor na cugu, a u povratku slijedi ganjanje uzbrdo i gašenje auta čim stane. Onda slijedi pljuvanje po dizelima, po autima, servisima.... Smrt za turbine. Kad se prema autu odnosite kako treba, trajati će. Ako kasko treba auto za relacije gdje će se dizel stići zagrijati na radnu temperaturu - dizel Ako kasko treba auto za kratke relacije - benzinac
![]() |
#4222 | |
Premijum AMDebil
|
Citiraj:
- dizelaš troši cca 30% manje od benzinca slične snage u istom autu. U ovom slučaju se radi o uštedi od cca 2 l na 100 km. Ako uzmemo u kilometražu od 25000 km, to ispadne 500 litara manje godišnje, odnosno ušteda od cca 5000 kn. To znači da će mu se za 3 godine isplatiti razlika što je više platio dizela... - pod skuplje održavanja dizela ise podrazumijeva nešto više ulja što ide u motor i češća izmjena filtera goriva. Turbinu, injetkore i sl. ne treba održavat, nego mjenjaj kada riknu. A kod, primjerice, kije ima 7 godina garancije na turbinu - nadalje, moderni benzinci baš i ne podnose plin najbolje: zbog većih temperatura izgaranja i nedostatka benzina koji "hladi" usisne ventile nerijetko se događa da nakon određenog broja kilometara (npr. 150 000) sjedišta ventila "propadnu" pa ventili više ne dihtaju dobro - rezultat: glava je za baciti. Doduše, postoje sistemi koju usporavaju taj proces (npr. flashlube), ali ga ne eliminiraju u potpunosti. Nadalje, hoće se zaštopati injektori kada se duže vremena vozi na plin. - Ugradnja plina košta, i to sa atestima i ostalim pizdarijama, ne puno manje nego koliko je nadoplata za dizelaša. Također, automobil troši cca litru više plina nego benzina, pa kad se to sve zbroju, nije neka velika razlika u kn/100 km između plina i dizela. Također, plinku instalaciju treba servisirati, ventile kontrolirati svakih x tisuća km, a i netko je već spomenuo skuplji tehnički....... - ugradnjom plina se gubi tvornička garancija! - jesam li rekao da auto nešto slabije ide na plin nego na benzin? Rezime: Vožnja na plin je nešto jeftinija nego vožnja na dizel, ali imaš hrpu potencijalnih problema i briga na vratu + gubiš tvorničku garanciju p.s: da ne mislite da branim dizel, osobno preferiram benzince, ali je ćinjenica da je za veće kilometraže dizel isplativiji.
![]() |
![]() |
#4223 | |||
Registered User
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
![]() Ako je dizel 10.22 kn a plin 5,12 to bi bilo duplo jeftinije. Recimo da mu dizel u prosjeku (većina u gradskoj vožnji) troši 7L/100 km. Za 30.000 km to je 2.100 litara dizela što po cijeni od 10,22 kn/L daje godišnje troškove goriva od 21.462 kn. Ako uzme benzinca koji u prosjeku troši 10l plina, godišnji troškovi goriva iznose 15.660 kn. To znači da je u prvoj godini uštedio 6 tis. kn. Pomnoženo s 10 godina to znači ušteda od 60.000 kn na gorivu (gotovo neki novi manji autić). Naravno, tu treba dodati i nekih ajmo reć 6 -7 tis. kn uštede (možda i više) na cijeni benzinca tako da je ušteda zasad nekih 67.000 kn. Sad od tog iznosa treba odbiti trošak ugradnje plina (koji se isplatio u prvoj polovici 2. godine), skuplju registraciju i održavanje plinske instalacije. Mislim, jel ima smisla ići dalje u detalje ili vam je ovo dovoljno ? ![]() |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#4224 |
Premijum AMDebil
|
To je u teoriji, ali u praksi nisu tolike uštede + još svi ovi problemi koje sam naveo. Ja na novom autu ne bi kemijao s plinom. Drugo da je neki stariji auto u pitanju, jer stariji motori bolje podnose plin
![]() |
#4225 |
Moderator
Datum registracije: Nov 2003
|
moderni dizel na duže staze je danas malo kocka... pitaj boga šta sve može krepat, a popravci su brutalno skupi - dpf filter (ford je blizu 20k kn ako se dobro sjećam), boš pumpa, injektori, turbina bla bla... ta razlika u bengi se može istopiti u sekundi ako nekaj pođe po zlu. najgluplja stvar koja se može zaštopati ako se ne pazi na dizlo gorivo - injektori, naoko glupa stvar, komad reda veličine 2-3k kn. tako da treba sve dobro odvagati, ne kupiti preslab auto koji se "bori" sa ostatkom prometa i zapravo troši osjetno više nego 50hp model identične tehnologije motora. osobno bi možda i najrađe manji turbobenzinac (reda 1.4) koji je u biti atmo sa sitnim preradama da radi sa turbinom... to ne troši puno, može dobro povući, ako nešto generalno može krepat to je turbina koja isto tako može krepat na dizelu, ali nema ostalih "rak" rana dizelskog koncepta... velim gledajući koliko dugo će auto biti kod vlasnika + uvijek je veći gušt imho voziti motor koji se voli vrtiti nego imat redline na 4k rpm ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4226 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
glas za kiju. forda focusa je uzeo frend, rekao ga navest ispod kakvog krana i pozvat samane da prozivaju pad krana na njega......... potrosnja velika velika, preko 10 litara benzina jebe bez jebemti. dok sa druge strane je kia, koja ruku na srce nije rang forda. nisu isti rang u smislu godina iskustva proizvodnje jednostavno, isto kao hyundai, ili daewoo sto je nekad bio. ali to su ubitacno zahvalni auti svi, servisi su jeftiniji rezervni dijelovi su osjetno jeftiniji, danas ima servisa i mehanicara (govorim kada recimo prode garancija), plus sto dobivas puno vise nego od euvropljana, osim imena i malo manje udobnosti. no, sve ovisi kao si osoba smjesti prioritete. meni su: sto manja pocetna cijena ili da dobijem sto vise za istu cijenu od ostalih konkurenata, sto jeftinija potrosnja, sto jeftnije odrzavanje, sto bogatiji automobil (velicina, snaga da nije 52 konja), da me dura pozeljno 10 godina bez veceg kvara i to je to ![]() no, kako rekoh, sve ovisi od covjeka do covjeka. ja sam probao korejsku robu, nisam nimalo pozalio, jer ne patim na imena niti na toliku udobnost. da mogu, naravno da bi uzeo nesto rastrosnije i vece i skuplje, ali onda nebi kakio o ustedama.............
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4227 | |
Registered User
|
Citiraj:
A potencijalni problemi koje je syss naveo, ako se pojave, mogli bi te koštat par instalacija plina tako da... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4228 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Nakon ovakvog odgovora ljudi se čude zašto krepa turbina. A lopatice se same čiste jelda? ![]() Golf +, 170 000, kupljen u austriji, servisiran tamo, svaki tjedan autoput 130-150, hlađenje poslije vožnje, rezime: raspala se turbina na putu za zagreb sa austrijskim gorivom (da maknemo ono tipa Ina i te gluposti), auto star 5-6 godina. Cijena popravka 2 000 €, vlasnik kaže nikad više WV. Prije toga je vozio jaaaaako dugo golf 2 dizlo i imao je pol milje km kad ga je prodao. DPF filter u vožnji po gradu= upaljena lampica check engine, to je kao normalno, novi filter malo preko 2 000 € :facepalm: Drugi slučaj je gorespomenuti dizel iz focusa, točeno UVIJEK na OMVu class gorivo i otišla jedna dizna, nova 3 000 kn. Osobno bi manji turbo benzinac, a ako nema možda razmislit o varijanti sa plinom. Stari je kad smo kupovali auto stavio na papir cijene servisa, cijene registracije, tada aktualne cijene goriva i došao do zaključna da na duže vrijeme, večinom gradske vožnje ide ovaj redosljed: benzin < turbo traktor < plin. Plin se zadnji isplati, ali nakon nekog vremena je ipak najisplativiji, a pogotovo jer kolega želi auto na 10 god. To što večina ima odbojnost prema plinu a prvih iskustava baš i nema pa preporučuje dizla je drugi par rukava, evo kod mene u 2 auta plin, u tih 4 godine, 2 puta je auto bio na servisu zbog plina, jednom je bila sitnica i garancija je to pokrila a drugi puta nešto, ne znam točno što, cijena servisa zajedno sa kontrolom plina 600 kn. E sad glavnu stvar nije rekao kolega kasko, kakva je vožnja večinom, grad, otvoreno? Dizel za grad je zadnji izbor, prije onda plin.
![]() |
#4229 |
The mighty pirate
|
A kad ćemo već o iskustvima...eto i osobno Imamo doma Passata limuzinu 1.6 TD iz 91. Deda ga vozi i auto mu služi za doć do vinograda (70 km od Zagreba), prenijeti alat (dizel agregat od 100-tinjak kg, kosilice, kopačice i ostala čuda), vino, voće i povrće....uglavnom, nakrcan je uvijek s nekakvim teretom. Da bi došli do klijeti, trebamo preći nekih 500m šljunčanog puta uzbrdo pod 45 stupnjeva tako natovarenim autom. Ostale uspone zanemarujem, ali imajte na umu da treba doć na vrh brda. A i tko je vozio ikad običan TD, zna da tu turbina ne radi na niskim okretajima. I tako već 20 godina... Za takve napore takva limuzina nije projektirana, pa eto, drži još uvijek. Nikakvog paženja i maženja nema. Toči se na prvoj pumpi kad auto dođe na rezervu i to je obično uvijek INA. I naravno da kad bi kupovao novi auto, jedino Passat dolazi u obzir na što nas sve doma znoj odmah oblije. Nekad jednostavno nemaš sreće s autima
Zadnje izmijenjeno od: 1v@n. 30.08.2012. u 01:04. |
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |
|
|