Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.05.2005., 17:33   #1
Brada13
MemBeer

Brada13's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Instalacija Win XP Pro na nove SATA 2 HDD

Hajde da vas cujem.Jel ima neko iskustva s time?Upravo sam pokusao instalirat windoze na jedan novi Hitachi SATA2 i stanga hehe.BIOS prepozna disk,instalacija krene,windowsi iskopiraju fileove potrebne za instalaciju i nakon restarta vise nemogu naci nista i prijavljuju error.
Poanta je u ovome.Nove NF4 maticne, tj. Nvidia SATA kontroler na toj ploci trebao bi podrzavati SATA 2 standard(ili se mozda varam).
Na stari SATA1 disk windowsi se instaliraju bez prethodnog ucitavanja drivera za kontroler(one cake sa F6 i disketom).Medutim to ne pali sa novim diskom hehe.I sta sad,driveri za taj Nvidija kontroler ne postoje.
Samo da vam napomenem da sve radi sa Silicon kontrolerom uz prethodnu instalaciju drivera sa F6(neke NF4 ploce imaju dva SATA kontrolera, sva sreca)ali on podrzava SATA1 sto znaci da se nemogu iskoristiti mogucnosti harda.
Jel netko zna nesto vise o ovome.
2X1Gb ST CL2
Gainward 7800GT/512Mb
Hitachi T7K250 SATA2 250 Gb
Hitachi SATA 2 320 Gb/16 Mb
Brada13 je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2005., 12:19   #2
tjeren
Premium

tjeren's Avatar

Datum registracije: Mar 2005
Question

ma eto samo da pitam...jesi probao sa novim bios-om, da ti MOŽDA nije uključen raid pa ti sve to ide preko njega????
tjeren je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Oglas

Staro 06.05.2005., 12:42   #3
RAK
Feldwebel
Moj komp

RAK's Avatar

Datum registracije: Feb 2002
Ili opcija u BIOS-u.
Elegantan kao leopard

Nisam to ja, to je moj komp.
RAK je offline   Reply With Quote
Staro 06.05.2005., 14:20   #4
CatKiller
al se nekad dobro jelo...
Moj komp

CatKiller's Avatar

Datum registracije: Jan 2003
Kad instaliraš windowse daj nas malo izvjesti o tom novom Hitachiju, performanse, buka, zagrijavanje...

125Gb/platter, Native SATAII...

Miriše na dobar disk
Staro 07.05.2005., 19:12   #5
Brada13
MemBeer

Brada13's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Instalacija Win XP Pro na nove SATA 2 HDD

Uhh.Nakon dosta muke i potrage po netu stvar konacno radi.Potrebno instalirati drivere za Nvidia SATA kontroler,zatim jedna stvar koju malo tko zna zasada al' eto dobro sam placen od Hitachija pa cu vam otkrit.Nova serija SATA2 diskova dolazi tvornicki postelana na SATA1 standard.Jedina zamjerka je sto to nisu makar napisali negdje uz disk da covjek zna kad ga kupi sta i kako treba promijenit.(Hitaci kaze da su to napravili zato jer stariji SATA1 kontroleri nebi prepoznali SATA2 disk i upozorava vas da budete 100% sigurni da vas kontroler podrzava SATA2 standard jer u protivnom vise necete moci pristupiti disku)Znaci prvo skidanje softwarea s neta kojim cete promijeniti sucelje u SATA2.(ako ce netko trebat moze i mene mailnut pa cu mu poslati i software i uputstvo za to)Kad to napravite vidjet cete i u biosu disk prijavljen kao SATA2.
A za usporedbu vam evo graf.Crveno je moj stari Hitachi SATA1 od 120 GB a plavo je ovaj novi pa usporedite.Test je radjen sa HD Tachom(isti software kao i u novom BUGU test Hitachija od 80 Gb)
A sto se tice buke i zagrijavanja to kao da i ne postoji.
I jos nesto sam skoro zaboravio cijena mu je manja od starog 250 Gb Hitachija(1089 kn)
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	usporedba.jpg‎
Views:	188
Size:	78.8 kB
ID:	3919  
2X1Gb ST CL2
Gainward 7800GT/512Mb
Hitachi T7K250 SATA2 250 Gb
Hitachi SATA 2 320 Gb/16 Mb
Brada13 je offline   Reply With Quote
Oglas