Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.06.2012., 16:46   #1
bjede
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2008
Wireless Desktop kartica ne prepoznaje bežični signal

Dakle ovako: danas sam instalirao Wireless karticu u desktop PC. Kartica je Airlive WT-2000PCI, a OS Windows 7. Instalirao sam drivere (Win 7 podržan) i nakon toga umetnuo karticu. Sve je to uredno prošlo, no kad kliknem na ikonu u kutu, uređaj ne pronalazi niti jednu bežičnu konekciju.

Wireless Router je T-Šrotov Thomson TG782, a na tu bežićnu konekciju se spajam već preko laptopa (laptop pronalazi i nekoliko drugih konekcija iz susjedstva). Enkripcija je WPA2.
Pokušao sam manualno napraviti konekciju na PC-u, odabrao enkripciju i upisao Network Key, ali i dalje se ne može spojiti.

Unaprijed zahvaljujem.
bjede je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2012., 17:33   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Smanji stupanj enkripcije ili ga totalno makni dok se ne uspiješ spojiti na wlan.
I kako to misliš kad kažeš da si stavio drivere, a tek onda karticu? Trebao bi obratno.
Oglas

Oglas
Staro 04.06.2012., 18:27   #3
bjede
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
I kako to misliš kad kažeš da si stavio drivere, a tek onda karticu? Trebao bi obratno.
Ne, na kutiji baš piše takav redoslijed. Kad se podigne sustav, hardver ih učita. To je prošlo u redu, nije do toga.
Staro 04.06.2012., 20:29   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Rekao bih da wireless dio kartice (Radio On) nije upaljen, vidi ledice na kartici.
U onom njihovom Config Utility - ju odmah na vrhu ima Radio On/Off, u W7 traži gdje je ta opcija.
Koliko je udaljen komp od routera i kako je okrenut, da nije zbuksan u nekom čošku pa ni nemože "vidit" router.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 04.06.2012., 21:46   #5
bjede
Premium
Moj komp

Za ovaj Radio ću potražiti ujutro. Mogu li ga onda uključiti u Utility-ju kartice ili moram pronaći u Windowsima 7?

A sumnjam da ne može vidit, pa to je i namjera wireless kartice.
Kučište je u sobi ispod stola, a udaljenost je nekih 6-7 metara. Dva pregradna siza su između. Laptop lovi signal bez problema (malo slabiji nego kad j blizu samog routera), a PCI kartice su u prosjeku 15-20% jače od wireless adaptera u laptopima.
Tako da mislim da nije do toga. Neka je postavka očito u pitanju.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 04.06.2012. u 22:23.
Staro 04.06.2012., 22:23   #6
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ako Utility radi u W7 onda ti je tu najlakše upalit radio / provjerit status.
Da bi shvatio o ćemu govorim, u vezi mogućnosti hvatanja wireless signala, stavi lap na isto mjesto gdje je ona antenica (sada iza kompa) pa ćeš vidit hoće li onda stvar raditi.
Aludiram da sam komp sam sebi radi "prepreku" i zato wireless kartica ne hvata signal.
Staro 05.06.2012., 15:25   #7
bjede
Premium
Moj komp

Radio je bio na ON u utility-ju.

Nego, uspio sam nešto rješiti, ali samo djelomično.Stavio sam nove (prvo sam bio instalirao ove s CD-a koji je došao s karticom) i sad pronalazi veze, ali je signal jaaako slab. Toliko da se svako malo sam disconecta. Laptop na istom mjestu lovi signal na 80%, a kad sam tražio preporuke za wireless rješenje, rrekli su mi da su PCI kartica i USB adapter u prosjeku jača za 15-20% u odnosu na wireles karticu u laptopu.
Da sam bar uzeo onu s odvojivom antenom...
Čudno mi je da je na ovako malu udaljenost (5-6 metara) signal tako loš (nekih 40%). Jer je i drugim konekcijama iz susjedstva koje pronalazi signal iste jačine, a ti su uređaji udaljeni 20-ak i više metara.
I šta sad?

Inače, na samoj kartici blinka žuto svjetlo na ledici (valjda bi trebalo zeleno), ali samo povremeno, kod paljena i gašenja računala i za vrijeme spajanja na uvu moju weireless konekciju.
Staro 05.06.2012., 15:28   #8
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Probaj tu karticu na nekom drugom kompu. Ako i tamo bude imala problema, reklamiraj je kao kvar.
Staro 05.06.2012., 16:44   #9
bjede
Premium
Moj komp

Citiraj:
Probaj tu karticu na nekom drugom kompu. Ako i tamo bude imala problema, reklamiraj je kao kvar.
Ali u čemu bi tu bio kvar?
Ona signal pronalazi, samo je slab. Također je prepoznala drivere, utility radi...
E da mi je drugi PC...
Sad bi trebao naći nekoga tko ima PC i wireless router, ali mislim da nema svrhe.
Staro 05.06.2012., 19:39   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

U principu (čitaj većini slučajeva) pci verzija wireless kartice je bolje rješenje.
Tebi se očito dešava opisano u #6 postu, komp sam sebi zaklanja signal i time lošije lovi.

Kako si sam zaključio, šteta je šta nisi uzeo verziju sa odvojivom antenom.
To bi se moglo napraviti ako ti trgovac dozvoli zamjenu (pogotovo ako si kupio "na daljinu" a ne osobno u trgovini.
Druga opcija je da odradiš DIY modifikaciju te je sam pretvoriš u varijantu sa skidljivom antenom.

U međuvremenu stavi ovdje Device ID kartice, možda iskopamo bolji driver.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 05.06.2012., 22:13   #11
bjede
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
U međuvremenu stavi ovdje Device ID kartice, možda iskopamo bolji driver.
Nadam se da je to ovo:
PCI/VEN_1814&DEV_0301&SUBSYS_25611B75&REV_00
PCI/VEN_1814&DEV_0301&SUBSYS_25611B75
PCI/VEN_1814&DEV_0301&CC_028000
PCI/VEN_1814&DEV_0301&CC_0280
Staro 05.06.2012., 23:51   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Hm, da, Ralink chipset. Trebao si uzeti neku baziranu na Atheros chipsetu.
Pretpostavljam da si probao ovaj zadnji driver sa supporta proizvođača:
http://fs.airlive.com/firmware/Airlive_WT-2000PCI_Driver(20100427).zip
Kartica je bazirana na Ralink RT2501 Turbo 11bg chipsetu tj. RT2561 (RT61), ima dosta klonova raznih proizvođača (D-Link, Belkin).
Gledao sam support Ralink - a, nema ništa novije od ovog poviše.
Staro 06.06.2012., 08:16   #13
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Citiraj:
Autor bjede Pregled postova
http://hr.airlive.com/product/WT-2000PCI

Spajanje vašeg stolnog računala u bežičnu mrežu
WT-2000PCI je PCI kartica visokih performansi koja vaše računalo instantno smješta u bežičnu mrežu. Uz pomoć odvojivog SMA konektora, moguće je zamijeniti standardnu antenu boljom, radi većeg dometa.

znači ima odvojivu antenu, pa se može spojiti druga antena i poboljšati signal...
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 06.06.2012., 09:02   #14
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

AirLive ima sasvim zadovoljavajuću antenu. Problem mora biti negdje drugdje.
Staro 06.06.2012., 10:35   #15
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Bravo Alene, previdio sam taj detalj.
Evo ovo će pomoći:
http://www.optimum-online.hr/detalji...ktop-omni.aspx
radi se o anteni TP-LINK TL-ANT2408C, 8dBi Omni-directional antena sa stalkom i kabelom, time ćeš moći pozicionirat antenu gdje je bolji prijem i neće biti "blokirana" iza kompa.

Vezano za driver, driver sa supporta (#12 post) je najnoviji Win7 ver:3.0.9.0,
na supportu Ralinka ima drv. Win7 ver:3.0.1.0 24/08/2010, dakle stariji.

Još nešto, proskeniraj wireless mrežu sa upaljenim i ugašenim svojim router - om, vidi na kojem kanalu imaš najmanje smetnji susjeda i taj postavi fiksno u postavkama routera, preferiraj 1 ili 6 ili 11 kanal.
Staro 06.06.2012., 10:43   #16
bjede
Premium
Moj komp

Citiraj:
AirLive ima sasvim zadovoljavajuću antenu. Problem mora biti negdje drugdje.
I ja bih rekao da je prije ovo.

Citiraj:
Bravo Alene, previdio sam taj detalj.
Evo ovo će pomoći:
http://www.optimum-online.hr/detalji...ktop-omni.aspx
radi se o anteni TP-LINK TL-ANT2408C, 8dBi Omni-directional antena sa stalkom i kabelom, time ćeš moći pozicionirat antenu gdje je bolji prijem i neće biti "blokirana" iza kompa.

Vezano za driver, driver sa supporta (#12 post) je najnoviji Win7 ver:3.0.9.0,
na supportu Ralinka ima drv. Win7 ver:3.0.1.0 24/08/2010, dakle stariji.

Još nešto, proskeniraj wireless mrežu sa upaljenim i ugašenim svojim router - om, vidi na kojem kanalu imaš najmanje smetnji susjeda i taj postavi fiksno u postavkama routera, preferiraj 1 ili 6 ili 11 kanal.
E da sam odmah znao i uzeo onu s odvojivom. Njoj je cijena bila oko 110 kn. A da uzmem nju, a ovu probam vratit ili prodat? To je nešto jeftinija varijanta.
Za ovo ostalo ću probat predvečer pa javim, sad nemam vremena.

EDIT: Možeš li mi samo reći kako proskenirat mrežu? Jel to u postavkama routera ili u ovom utility-ju od kartice?

Zadnje izmijenjeno od: bjede. 06.06.2012. u 17:22.
Staro 06.06.2012., 18:13   #17
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

U utility-ju od kartice ako ima prikaz radnog kanala dostupnih wireless mreža,
ako nema onda privremeno stavi NetStumbler ili inSSIDer sw.
Staro 09.06.2012., 16:27   #18
bjede
Premium
Moj komp

Citiraj:
U utility-ju od kartice ako ima prikaz radnog kanala dostupnih wireless mreža,
ako nema onda privremeno stavi NetStumbler ili inSSIDer sw.
Citiraj:
Nisam baš najsigurniji što napraviti pa ću reći što sam do sad napravio.
U utilityju kartice postoji opcija "Rescan" za svaku pojedinu konekciju koju pronalazi. To je očito ovo na što si ti mislio. Signal je stalno na 37%, a kanal je 6. (sve ostale konekcije koje hvatam su na 9. kanalu!). Kanal 6 je i postavljen fiksno u postavkama routera.
I na ovim drugim konekcijama je loš signal, tako da se na niti jednu ne mogu spojiti, dok s laptopom mogu. Ovo sam radio s upaljenim routerom. Ne razumijem kako to napraviti ako je router ugašen? Kako će mi onda pronać dostupne konekcije?

Ovaj prvi softver koji si mi preporučio ne prepoznaje moju karticu. Drugi je u redu, ali kad ga pokrenem i kad se izlistaju dostupne konekcije, ne znam što dalje napraviti. Nema nikakve opcije skeniranja. Kako pratiti zagušenost kanala?

Probao sam i zamijeniti PCI slot no nema promjene, jednako je slab signal.

I što onda na kraju napraviti? Uzeti pomičnu antenu?
Ne mogu vjerovati da imam ovoliko p****rija s ovako banalnom stvari. Kad sam tražio preporuke za karticu/USB adapter rekli su mi da je svjejedno jer će na ovako malu udaljenost svaka biti dobra. A izgleda da i nije baš tako...

Zadnje izmijenjeno od: bjede. 09.06.2012. u 16:33.
Staro 09.06.2012., 16:48   #19
Rain Man
Premium

Datum registracije: Feb 2005
Tih nekih 35% ti je minimum sto ti ralink uspjesno lovi. I nema garancije da nece ispast veza svako malo. Najbolja mogucnost ti je neka antena na kablu ili neka USB kartica. 1600USB si trebao uzet, to je duplo bolja kartica. Znam, imao sam obje.

I onda antenu ili USB karticu s antenom postavis na neko poviseno mjesto gdje ce stvari oko nje najmanje utjecat na gusenje signala.
Rain Man je offline   Reply With Quote
Staro 09.06.2012., 18:52   #20
bjede
Premium
Moj komp

A jbg. Kad sam pitao po forumima (među ostalim i ovdje) rekli su mi da je razlika nikakva i da je zbog praktičnosti kad je već riječ o desktopu bolje uzet PCI karticu. A među ostalim sam gledao i ovu što ti kažeš, 1600 USB.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 10.06.2012. u 12:32.
Staro 09.06.2012., 19:12   #21
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

PCI verzije obično jesu bolje rješenje samo je trebalo obratiti pažnju na kojem su chipsetu bazirane.
Kako kod nekih drugih komponenti, neki su bolji a neki lošiji.

Vidiš da si uz pomoć utility - ja i inSSIDera utvrdio na kojim kanalima su "susjedi" i na kojem je tvoj router. Za sada ostavi na tom 6. kanalu.

Jesi li 100% siguran da tvoja revizija kartice nema skidljivu antenu ?
Jesi probao zakrenit uljevo (obrnuto od sata), prstima uhvatiš za bazu antene odmah do lima, nemoj velikom silom.

Čak ako nemaš sreće i ta revizija ima fiksnu antenu, a nemožeš je zamjeniti, trebalo bi napraviti DIY modifikaciju kako bi mogao zavidati antenu preko "produžnog" ant. kabela.
Gore sam već objašnjavao zašto i dao prijedlog.
Staro 09.06.2012., 23:51   #22
bjede
Premium
Moj komp

IMA skidljivu antenu, nisam rekao da nema!
I pomicao sam je ulijevo, naravno, i skroz je ispružio. Osjete se lagana poboljšanja signala (za nekoliko postotaka), no i to je još uvijek loše i nedovoljno.
Znači ti predlažeš da uzmem novu antenu? Je li onda bolje uzet karticu koja ima antenu s kablom od metra? Ili USB adapter također s kablom?

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 10.06.2012. u 12:34.
Staro 10.06.2012., 00:36   #23
Rain Man
Premium

Zavisi koliko antena kosta, prodaja 2000PCI i kupovina 1600USB ti je bolji odabir. Uz to racunaj da su one 8dbi airlive antene od 100kn smece. Par komada sam isprobavao i u nekim slucajevima signal je bio i losiji.
Staro 10.06.2012., 11:06   #24
bjede
Premium
Moj komp

Koje su to od 8dbi? Ova ima još manje, 5 dbi, a vidim da isto toliko ima i USB1600.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 10.06.2012. u 12:35.
Staro 10.06.2012., 11:29   #25
Overclock
Premium
Moj komp

Overclock's Avatar

Datum registracije: Mar 2009
Citiraj:
Radio je bio na ON u utility-ju.

Nego, uspio sam nešto rješiti, ali samo djelomično.Stavio sam nove (prvo sam bio instalirao ove s CD-a koji je došao s karticom) i sad pronalazi veze, ali je signal jaaako slab. Toliko da se svako malo sam disconecta. Laptop na istom mjestu lovi signal na 80%, a kad sam tražio preporuke za wireless rješenje, rrekli su mi da su PCI kartica i USB adapter u prosjeku jača za 15-20% u odnosu na wireles karticu u laptopu.
Čudno mi je da je na ovako malu udaljenost (5-6 metara) signal tako loš (nekih 40%). Jer je i drugim konekcijama iz susjedstva koje pronalazi signal iste jačine, a ti su uređaji udaljeni 20-ak i više metara.
I šta sad?

Inače, na samoj kartici blinka žuto svjetlo na ledici (valjda bi trebalo zeleno), ali samo povremeno, kod paljena i gašenja računala i za vrijeme spajanja na uvu moju weireless konekciju.
Citiraj:
IMA skidljivu antenu, nisam rekao da nema!
I pomicao sam je ulijevo, naravno, i skroz je ispružio. Osjete se lagana poboljšanja signala (za nekoliko postotaka), no i to je još uvijek loše i nedovoljno.
Znači ti predlažeš da uzmem novu antenu? Je li onda bolje uzet karticu koja ima antenu s kablom od metra? Ili USB adapter također s kablom?
Ko tu koga trolla?

Anyway, zadnji zakljucak je da ima odvojivu antenu? Posto je originalna pre slaba postoje 2 opcije sa antenama: kupiti usmjerenu antenu i napraviti istu. (Hint: nadji koje su vrste usmjerenih wifi antena i vidi po online tutorialima je'l mozes napraviti koju, jer tako prolazis puno jeftinije od kupnje u ducanu)
Overclock je offline   Reply With Quote
Staro 10.06.2012., 13:09   #26
Rain Man
Premium

Evo izbor antena koje iskreno nista ne vrijede. LINK. Probao ih u raznim slucajevima jedno 3 komada i vratio originale. Usmjerena antena bi bila najbolji odabir. Ako nemas iskustva ili vremena za samostalnu izradu i odlucis kupovati, svaka antena od oko 100kn ti se ne isplati jer za skoro iste novce nabavis 1600USB.
Staro 10.06.2012., 23:57   #27
bjede
Premium
Moj komp

Citiraj:
Autor Overclock Pregled postova
Ko tu koga trolla?
Ja sam prvi put krivo napisao. Antena JE odvojiva, ali mislio sam na onu koja dolazi s kabelom. Isprika.

Citiraj:
Autor Rain Man Pregled postova
Evo izbor antena koje iskreno nista ne vrijede. LINK. Probao ih u raznim slucajevima jedno 3 komada i vratio originale. Usmjerena antena bi bila najbolji odabir. Ako nemas iskustva ili vremena za samostalnu izradu i odlucis kupovati, svaka antena od oko 100kn ti se ne isplati jer za skoro iste novce nabavis 1600USB.
Možda pitam glupost, ali kakva je to 'usmjerena' antena?
Staro 11.06.2012., 08:52   #28
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Računaj da si kojim slućajem i uzeo 1600USB te ga uštekao odmah iza kompa imao bi sličnu situaciju. Stvar spašava to šta dolazi sa produžnim usb kabelom sa bazom pa ga se može pomakniti u svrhu boljeg lovljenja signala.
Na hr stranici proizvođača stoji oznaka EOL šta znači da ne štancaju nove, napuštaju taj model.
Kome treba neka ga nabavi dok je dobavljiv.

"Možda pitaš glupost" & "kakva je to 'usmjerena' antena" > pitanje je pomalo prejednostavno al nitko se nije naučen rodio.
Kolegama je pomalo dosadno odgovarati na takva pitanja. Upogoni Google i naći ćeš odgovor.
U principu štap antena (antenica) kakvu sad imaš i kolokvijalnog imena omnica hvata podjednako iz svih smjerova (360°) je upravo obrnuto od usmjerene antene kojoj je prijemni snop sužen i usmjeren (zato se tako i zovu).
Staro 11.06.2012., 13:57   #29
bjede
Premium
Moj komp

Danas sam baš pokušao staviti laptop točno do kučišta pod stol da vidim kakak će tu signal uhvatiti. I dok na stolu pola metra iznad lovi 4/5 crtica, dolje budu 1 ili 2! Iako se i tako slabim signalom veza ne prekida, kao što je slučaj s karticom. I čini mi se da je surfanje i otvaranje slika nešto brže u odnosu na signal iste jačine na kartici.

Izgleda ja karticu ipak prca smještaj između kućišta, stola i zida.

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 11.06.2012. u 14:54.
Staro 11.06.2012., 14:54   #30
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A rekao sam ti. Probaj potražit jel tko ima crknutu staru CN-WF511, svojevremeno dosta popularnu. Dolazila je sa antenicom na kabelu, mislim da ti konektor odgovara, pa da ti "prepusti" antenu.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno