|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Feb 2003
|
(riješeno) MBO Asus P755D Pro ne vidi cijeli RAM
Kupio sam polovnu Asus P755D Pro ploču i proc i5 760. Na to sam uzeo novi G.Skill Ares 2x4Gb 1333 RAM. I događa mi se slijedeće. Nakon što sam sve složio komp se nije htio bootati, došao je do diagnostike za VGA i tu je stao (crvena LEDica). Resetirao sam CMOS i nakon tog je proradilo. Instalirao sam x64 WIN7 Home Premium i sve radi OK osim što mi sistem javlja 8Gb rama (4 usable). Da stvar bude gora, i u biosu je vidljivo samo 4Gb. Keksi su upiknuti u Dual Channel bankove (A1 i B1), u BIOSu je uključen memory remap feature. Svaki keks pojedinačno radi u A1 banku, ali zajedno nikako. Pokušao sam ih staviti u A2 i B2 ali se smrzava u POSTu. Isto tako sam isprobao oba keksa pojedinačno u A2 banku gdje bi morali raditi u single channel modu ali isto ne prolaze POST. I nakon što sam ih vratio u A1B1 ponovno je bootanje zapelo na VGA i morao sam ponovno resetirati CMOS. Dali je do ploče, iako mi se bivši vlasnik kune da je njemu radilo i 2x2Gb i 4x4Gb (i nemam razloga ne vjerovati mu), ili je stvar kompatibilnosti rama i ploče?
Doctor!!!... Doctor!!!... MY BRAIN HURTS... Zadnje izmijenjeno od: Gumby. 17.05.2012. u 20:58. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Hvala na odgovoru, nisam siguran da je zbog toga. Neka slična memorija je na vendor listi. A i sumnjivo mi je to što isti keks radi na B1, a na A1 banku ne radi. A ako se stavlja jedan keks (single channel), po manualu je svejedno dali se stavi u A1 ili B1. http://www.tomshardware.co.uk/forum/...gigabyte-guide Ovaj dio: i3/i5/i7 'Missing' Memory
![]() |
#4 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Gumby, isti slucaj sam imao sa tom Asus non pro plocom. Imao sam Corsair 2x2gb 1333 mhz i radilo je bez problema, cak sam dodao jos 2x2gb isto Corsaira i nikakvih problema. Onda sam prodao plocu i lik je ubo 2x4gb Kingston 1600mhz i malo malo BSOD ili nece bootat. Sa 1 plocicom je radilo ali sa dvije, banana. Na kraju sam mu ja zamijenio taj ram sa Corsairom koji je radio na toj ploci (4x2gb), a njegovu ubo u drugi komp, gdje radi bez problema vec par mjeseci. Nekakva nekompatibilnost je u pitanju, ne sumnjam da ti je ram ispravan, pa ga pokusaj zamijenit ako mozes. ![]()
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
Danas sam zamijenio G.Skill za Corsair Vengeance LP 1600, 2x4gb i ista stvar. Pojedinačno rade, ali samo u banku A1. Ako su stavljeni u A1-B1, opet je iskoristivo samo 4gb. ![]()
![]() |
#7 |
Casual Racist
Datum registracije: Jul 2006
|
Imao je kolega takvu situaciju i problem je bio u savijenom pinu u cpu socketu. Ploca zamjenjena i radilo sve bez problema. Ako ti se da rastavi sve i dobro pogledaj da nije i kod tebe isti problem. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 | |
Premium
|
Citiraj:
![]() Ide mi to lagano na zivce, ne moze nista proci bez komplikacija. Ploca je pod garancijom, ali u trgovini u Makarskoj. Sad bi je trebao slati bivsem vlasniku da je odnese tamo na servis.
![]() |
![]() |
#9 |
PizzoZder
Datum registracije: Jan 2003
|
Mozes plocu direkt u Msan nosit, sa racunom.
Prodajem kucu na klizistu.. Nije puno presla..... Member Of PC Ekspert 100+kg Demolition Squad NAJNOVIJE = Povoljno RAM..http://www.downloadmoreram.com/... tor i AMD kupili.... NOVO! Prodajem visokokvalitetni tropleteni hardverski konac za fixiranje coolera |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
jel moguće da je najebao memorijski kontroler na tom procesoru? nije nemoguće. već sam negdje vidio da ljudi nemaju dual channel ili da im ne funkcionira slot zbog toga što nisu održavali razliku između napona modula i napona mem kontrolera koji na ovoj platformi mora biti od 0,3 do 0,5V. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
konjpjukter
Datum registracije: Oct 2007
|
Citiraj:
aj brko nelupaj gluposti pa nije davo 2V procesoru, u 99 slucaja se radi o jednsotanvoj nekopatabilnosti ili o "ostecenoj" ploci tj pinu |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Antimićanin
Datum registracije: Aug 2007
|
ti si nekaj posebno nabrijan na mene ovdje na forumu, uvijek se nekako nakeljiš na moje postove stoga, prošeći od mene. kao prvo, glupost si lupio ti, o veliki hardcore overklokerče. to nema veze sa VCore, ali moglo je npr. na mem kontroleru biti 1,1V (kod mene je to default) a memoriju pičiti na 1,7V. Deyo je tako spičio svoj i7 875K i ne radi mu DC više. ne košta ga ništa da proba neki drugi proc staviti ako mu ga ima tko posuditi. možda mu je to i lakše nego slati ploču u makarsku ili kamo već. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Grazie Michael
Datum registracije: Nov 2006
|
Ne, Drug Brko je u pravu...to se meni desilo, proc mi ne želi raditi u dc modu, isprobao na više ploča, uvijek isto... EDIT: Dakle prvi put mi se to desilo kad sam raskopao komp, očistio ga i sastavio nazad...upalim Windowse, piše 4GB RAM (2GB usable), prošaram malo po forumima, riješenje je bilo da re-seat-am (ponovno izvadim i stavim procesor u socket)...i tako je opet normalno prepoznavao svih 4GB memorije...mjesec dva kasnije upalim normalno komp, upali se na sekundu i odmah ugasi (otišla ploča). Pošaljem ploču zajedno sa procom i RAM-om na reklamaciju u ADM...oni sve lijepo istestiraju...nazovem ih da pitam šta se dešava hoće li biti uskoro gotovi...vele da hoće samo da sam čekao dugo zbog toga što su izmjenili već 2-3 ploče (na jednoj neispravan USB port, na drugoj mem. utor itd.), još mi preko telefona jave ali i vaš procesor zafrkava, tj. neželi prepoznati svih 4GB RAM-a, stavili smo svoj Core i5 i bez problema prepoznaje sva 4GB RAM-a, dok vaš neželi. Eh i ja sam kao i ti dejanbinladen bio nevjerni toma i bio sam uvjeren da je ploča u pitanju, a ne procesor, pa sam lijepo otišao u ZG s kolegom u jedan servis i isprobao na proc na drugoj ploči i začudio se da su ovi u ADM-u govorili istinu proc nije htio prepoznat 4GB RAM-a, stavili smo i3 u istu ploču i uredno ih je prepoznao. Eto sad radi u Single-Channelu, šta ja tu mogu...skurila ga je vjerovatno ta razlika između napona memorije i QPI/VTT-a...moja ploča po default-u daje 1.10V QPI/VTT, a X.M.P profil od memorije 1.65V, oduzmi 1.65 od 1.10 i dobiješ 0.55V, a Intel strogo preporučuje da razlika nesmije biti veća od 0.5V...a skužio sam tek kad je kasno bilo... @Gumby Probaj popuniti sve memorijske utore, ako ti se komp neželi uopće bootati tj. upali se i ugasi, onda ti se 90% desila ista stvar ko i meni...čak možeš probati i sa 3 pločice, jer tako mi se isto odbija bootati.
Zadnje izmijenjeno od: Deyo238. 24.05.2012. u 07:54. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Premium
|
Ma mene buni to što neće raditi ni u single channelu ako upiknem jedan keks u bilo koji bank osim jednog, a ponavljam, morao bi raditi u A1 ili B1- svejedno. Radi samo ako je modul upiknut u B1. Uz taj modul u B1 drugi može biti upiknut u bilo koji drugi bank, sistem se boota (jedino što ne koristi taj drugi modul).
![]() |
#15 | |
Grazie Michael
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
![]() |
![]() |
#16 |
Premium
|
Ok, to mi je jasno. Da ja pojasnim sto sam htio reci... Ako zelim instalirati samo jedan modul, svejedno je dali ga stavim u A1 ili B1, morao bi raditi u bilo kojem od ova dva banka. A meni ne radi. Radi SAMO u B1. Ako je upiknut u A1, ne prolazi POST.
![]() |
#18 | |
Premium
|
Citiraj:
A ništa, proc će na reklamaciju, a ako će praviti problem oko toga, bivši vlasnik će morati smisliti drugo riješenje ![]() U svakom slučaju, hvala svima na pomoći
![]() |
![]() |
#19 |
Premium
Datum registracije: Sep 2008
|
Dobro ti jr nino rekao, nosi to u M-San u Rugvicu na garanciju, živiš u V.G i to ti je bliže nego Makarska ai brže će bit riješeno. Natipkaj sve na papir što se dešava i predaj u servis. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|