|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Nov 2007
|
![]() Pozdrav svim ekspertovcima! Imam problem kako i naslov malo govori i zamolio bih vas za pomoč. U jednom selu, prije nekih 4-5 godina odlučih se za T-Comov ADSL. Slučajno smo ga mogli podržavat jer je jedno veće mjesto pokraj nas imalo centralu. Ja sav sretan kupih, problema nikakvih sa brzinom jer je bila tada pola Mb. I tako sretan korisnik, još sretniji 2007 sam uzeo flat. Oho, danas tehnologija uznapredovala, ja na 4Mb i sretan dok se router ne ruši do danas. U međuvremenu kada sam produljivao ugovor prije nekih 2 godine ponudili su mi za džabe ZyXELa koji sam uzeo zbog WLANa i mogučnosti routing moda, ali imao sam takvih poteškoča sa njime da jednostavno konekcije nikada nije bilo, možda sam bio sve ukupno 2 sata u mjesec dana spojen kada se slučajno uspije spojiti. Nakon cviljenje, kunjenja, psovanja nakon mjesec dana mi dadu SX763 koji za čudo božije radi kao švicarski sat. Čak su mi za mjesec dana nemogučnosti korištenja interneta i sa računa odbili 13kn, čak sam si 2 paketa žvakača uspio kupiti. I tako tek kada su 4Mb uveli primjetio sam da ne mogu full brzinu imati jer to nije bilo 'krvičkih' 4Mb nego do maximum 370kBps (mada su očitavali da mogu čak max imati brzinu od 5Mb) - inače centrala je nekih 4km od mene. U zadnjih dva mjeseca meni brzina jako varira. Nekada je normalna 4Mb, nekada je pola Mb, nekada je 2Mb, po kojoj logici ne znam. Zvao sam ih, njihova agentica na neki magičan način mi pročistila vezu, i odmah super radi sljedečih sat vremena. Kad opet brzina kao u CARneta prije 10 godina. Bio agent koji je na terenu, mene nije bilo doma, dočekao ga brat, agent mu prodao priču jer je to zbog više uređaja koji se spajaju preko wirelessa (mada smo normalno mjerili brzinu samo na kompjuteru koji je žičano spojen na router i bez ikakvih priključenih wireless uređaja). Inače kaže brat da je neku svoju mašineriju priključio na WAN kabel iliti DSL po njihovom i očitao mogučih 4Mb koji bi trebali savršeno raditi. Evo screenshot statusa mojeg routera na kojem vam pokazujem max download i upload (ne znam koji se sad gleda, ali oba dva su mali). ![]() SS sa speedtest.net ![]() + ovo je maximalna postignuta brzina downloada koja je tek pret kraj skidanja paketa došla, čitavo vrijeme je bilo oko 0.6Mbps Zanima me vaša mišljenja, u čemu bi mogao biti problem? Routeru? Liniji? Susjedi imaju normalnih 4Mb. Zovem ih ponovo? Hvala na svakakvom mišljenju i odgovoru! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Aug 2009
|
nema ti pomoći od zvanja. piši pismeni prigovor i faksiraj im. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
Brojevi manje - više govore dovoljno, usporedi sa ovim: http://forum.pcekspert.com/showpost....5&postcount=49 i komentarima / iskustvima u toj temi. U principu 4 km udaljenosti nebi trebao predstavljati problem ALI ovisi o kvaliteti pojedine tel / adsl linije. Dovoljna je degaradacija ili oštećivanje kabela (na cijeloj trasi) ili da je par susjeda (ne moraju biti baš blizu) nedavno uzelo adsl / MaxTv i da u konačnici dobiješ pogoršanje stanja / linka. Sve šta možeš napraviti je: - provjeriti / promjeniti tel. kabel i spojeve koliko su ti dostupni, najprije unutar kuće / stana pa dalje prema centrali. Nebi vjerovao koliko puta je dovoljno lokalno stavit oklopljeni tel. kabel (ako imaš viška može i od mreže mada ti treba samo jedna parica), sve spojeno "novim" RJ11 a ne starim sa tri pina. - posuditi i probati druge routere (SE555, ST780, TG782, DSL-G684T) - u dogovoru sa SZK tražiti da probaju postaviti "profil" sa manjim brzinama (2Mb), jer je bolje sporije i stabilnije nego brže i nestabilno - tražiti da probaju prebacit / zamjenit tel. paricu u spojnom kabelu ako imaju rezerve ili da zamjene od nekog drugog pretplatnika koji ne koristi adsl a test pokaže da je bolja od tvoje sadašnje. Ovo je zadnje jer i T-Koma max. izbjegava jer je fatura i po. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
Hmmm, bio sam na tavanu i išao vidjet kako je tu opće provedena linija do mene i kako je to raštrkano (davno je to otac brikao, ili su valjda t-komovci to postavili). Uglavnom linija ide do kuće i ne mogu vidjet a ni ne znam kakvim kablom uopće se dovodi linija. Znam samo da mogu vidjet golu (doslovno, bez ikakve gume, zaštite) žicu koja na jednom djelu je spojena u konektor i u splitter. E sad mi je opet ne logično, splitter je neki CoreLogic CLSI-016a i ima jedan ulaz i dva izlaza. U 'line' ulazi linija, i sad mi se čini kao da izlaz 'phone' ide prema routeru, a izlaz 'modem' prema telefonu, ne znam jel sam to krivo primjetio i ne znam jel bi moglo to uopće funkcionirat ali po meni to izgleda kao isti pinovi, isti konektori. Inače infrakstutura mi je: Line -> Splitter -> a) žica provedena do neke stare utičnice za telefon (poveća utičnica, ima tri rupe kao trofazna utičnica) i tu je uštekan telefon b) žica provedena do utičnice sa dva ulaza. Jednom žicom je prištekan router. E sad ne znam pod šta spada taj RJ11 kabel? Išao sam sad proučit ovaj kabel što je router spojen u utičnicu. Ovaj kraj (manji konektor) spojen u utičnicu vidim da ima 4 pina (crna, crvena, zelena, žuta) i na drugom kraju spojen u router (veći konektor) ima samo 2 pina (crvena i zelena), gdje je nestala ova crna i žuta pitaj boga, ali mislim da je to kabel koji je prije bio spojen u staru KASDA-u direkt (ona je imala isto taj manji ulaz, tj. za manji konektor) pa mislim da je taj kabal malo brikan. Kako vi imate spojeno sve to. Imate gdje takve gole žice? Utičnice ili direkt idete do routera kablom? Zašto linija ima taj manji konektor (tj. taj DSL izlaz) a router ima veći na kojem piše ADSL? Zadnje izmijenjeno od: avantgard. 22.10.2011. u 13:33. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Moderator
|
A da se malo sam potrudiš prvo ? Google + Wiki svašta znaju i objasnit će ti šta je / kako izgledaju pojedini konektori, RJ11, RJ45. SX763 ima nestandardne (za nas, prema ISDN standardu) široke konektore za DSL i Line (crni i zeleni) ali ti je to nebitno jer su isporučeni odgovarajući spojni kabeli. U ADSL Biblija Sticky - ju a i uputama koje si dobio je objašnjeno kako sve treba biti spojeno. Provjeri ovo šta si gore napisao, router DSL MORA biti spojen na DSL splittera, na LINE ide dolazna linija, a na PHONE ide telefon. Po ovim "golim žicama" bi rekao da je tel. instalacija za kua, prvo to sve spoji kako treba i po zanatu. Ako sam ne znaš onda dovedi nekog tko se razumije u to. Kad to sve napraviš onda pogledaj / usporedi status adsl linije u routeru. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Extrema Thule
Datum registracije: Feb 2005
|
Imao sam problema s T-comom. Zadnjih 5mj progoršale su brzine. Najprije sam imao 4mbit i max najveća je bila 17mbit, kad se pojavio problem i pali su na 3mbit ( također 3mbit max ) sve do početka 9mj 24.7. 2011 nisam mogao provjeriti stranicu Fina Šangaj službenu stranicu. Zato što je blokiran.Upitao sam ih na mail i tvrdili su da je OK i imam 4 mbit. Cijelo vrijeme brzina nije prešla preko 3mbita i u konačici često pucala veza. Kod susjeda stranica fino radi bez problema. :/ Izgubio sam strpljenje s njima i prešao na Iskon. Zanimljivo je što imam 5mbit vrlo stabilnih i max brzina je 25mbit.
__________________ |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
@Nikky: Moje isprike što ispitujem pitanja koja su već pitana milijun puta, ali engleski mi je veoma slab, a na wikipediji sa onom tabelom nisam se baš zadovoljio. Uspio sam na kraju nešto pohvatat sa interneta i od profesora (objasnio mi neke stvari i posudio klješta za konektore). Moj ispravak, nije bilo nigdje golih žica kod glavnog voda i kod splitera, krivo sam vidio. Ali bila je stvar u tome da zbog utičnica i valjda ne dobre mjere kabla su bili 'nadoštukani' sa zavrtanjem žice jedna od drugu i sve zamotano izolirkom. Ne volim kad je nešto tako brikano pa sam danas kupio dosta RJ11 kabla. Znači kod mene je ovako. Nadzemno ide vod telefonske linije. U 'kak ti neku' kutiju je doveden glavni vod i u tome vodu 4 žice koje su zategnute na 'ploču'. Stavio sam novi kabel koji je spojen znači na samo dvije žice (bijela(na nju spojena zelena) i plava(na nju spojena crvena)). Kabel ide do splitera i iz splitera direkt za router konektorom RJ45. Sve je testirano i sve je dobro spojeno. Kabal koji je do telefona, tj. do telefonske utičnice nisam dirao (mada je i on 'nadoštukan') jer mi ne utječe na ništa tu, a on radi normalno. Znači sada po mojem ja sam obavio svu dužnost i ADSL bi morao normalno raditi. Ali meni je na speed-testu brzina i dalje žalosnih 0.7Mbps(tu negdje). Zovem ih evo malo prije. Kažem liku, po 3. put prijavljujem kvar, brzina užasna, pucanje konekcije. Vodove sve promjenio da routera. Kaže lik: "Evo vidim po ispisu spajanja da nije u redu, evo pišem nalog za izlazak na teren jer ovo treba trajno rješenje i nije u redu." I ja ču ovaj put dočekat 'agenta za teren'. Sad ćemo vidjet šta će sljedeće biti, nešto stvarno nije u redu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Ipak si sve potrebno shvatio i naučio. Dobro si zaključio da trebaš biti doma kad dođu tehničari kako nebi zmuljali ko prethodni put. Neka gospoda osposobe postojeću liniju il neka dovuku novu ispravnu. Ranije sam napisao, snimi (ili imaš već) sliku sa statusom sadašnje nevaljale linije, kad kažu da su napravili usporedi brojeve sa onima iz linka u #3 postu. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Registered User
|
Evo bio je lik danas. Jučer napomenem da samo POPODNE neka dođe tehničar, ali lik me uredno zove danas u 12 dok sam u školi i ispituje me što sam sve napravio i jel može doći. Kažem mu da mi paše jedino popodne, a on odgovori da će otići pogledati onda na stup blizu moje kuće kakva je brzina (?). Ja mu budala odgovorim da je buraz doma pa neka ode pogledat šta već hoće. Dođem doma, pitam buraza za T-Idiotov komentar i dobijem ovakav odgovor: "Kupi 4-žični kabel." Ja sad gledam pa koji božji četvero-žični kabel?! Nazovem ja njega. Prvo ovakavu priču dobijem: "Mjerio sam brzinu kod tebe. Na izlazu glavnog voda mi je pokazivalo moguću brzinu 5.6Mbps, na izlazu iz splitera(5m kabla od glavnog voda do splitera) ti je 4.7Mbps, to ti je skoro megabit gubljenja za bezveze. Mjerio sam ti i kod routera brzinu (od splitera do routera 6m kabla) i tamo je 4.1Mbps. I kada ti postavimo profil na 4.7Mbps da bi dobio pravih 4Mbps tu ti dolazi do pucanja, smetnji jer ne može toliko progutat i zato nemaš više od 3Mbps. Najbolje ti je da kupiš 4-žični kabel." - "Pa kakav 4-žični kabel?" - "Pa 4-žični kabel tak da iskoristimo do kraja i spojiš na glavni vod sve." Ja zbunjen sad gledam, pa kak ću sad sve žice spojiti na glavni vod i šta ću dobiti sa time? Niti mi je ikada bilo tako spojeno. Vidim da lik bezveze mulja i melje i već mi ga je pun kofer nije mi se dalo ni navlačiti s njime. Ali još kaže: - "Tako povežeš na glavnom vodu i staviš spliter jako blizu routera, jako puno gubiš na kablu brzine. Također kupi 'kabal sa kojima se spajaju kompjuteri'(njegovim rječima) i poveži od splitera do routera. Ako ne znaš to napraviti, kupi sve i zovi mene da ti ja dođem povezat pa ćemo i telefon sve od tavana spojiti (inače router je u jednoj od soba, ne na tavanu, a njegova je ideja spliter staviti u sobu)" Ja još više zbunjeniji, sad stvano više ne znam šta da mu kažem?! Samo sam odgovorio: "U redu je, zadovoljan sam i sa ovime." i poklopio. S time da sam ja njega zvao, fakat više mi dođe da iskoristim priliku dok sam maloljetan da dignem u zrak centralu u susjednom mjestu sa koje se spajamo, kao također i T-Com u susjednom gradu i sve vodove počupat, majku im. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
Ja imam kabal jedno 10 metara od splitera do rutera i pad brzine je 0.1Mbita, to je mjerio tehničar T-coma. Pod 4-žični kabal vjerojatno misli na telefonski kabal, oni stariji su bili sa 2 žice, mada ako je i taj ispravan nevidim razloga zašto ga mjenjati. probaj posudit od nekon frugi modem i spoji ga kablom odmah do splitera, i vidiš kakvo će onda stanje bit
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
Iskreno ne znam čemu koja žica glavnog voda služi, ali šta ću dobiti kakti veću propusnost ako još crnu i žutu spojim na glavni vod? Iskreno malo sam pogubljen sa tom crnom i žutom žicom jer mi prof. rekao da to služi za napajanje telefona. (?) Aj zamolio bih vas odgovore na ova pitanja. Glavni vod. Dolaze 4 žice (1.crvena, 2.crna, 3.narančasta, 4.plava). Čemu koja žica služi? Inače do jučer mi je kabel do splitera bio spojen na samo prve dvije žice (1.crvena, 2.crna). Što dobivam spajanjem na još ostale dvije žice (3.narančasta, 4.plava)? Sada sam primjetio i sa bugovog foruma i šta je ovaj lik rekao sa CAT5 kabelom. Jel postignuta bolja propusnost sa tim kabelom? Sada sam išao usporediti ta dva kabla i uvidio da ovaj u telefonskom kabelu je tanji a i sastoji se od više tanjih žičica koje možda dobro ni ne mogu spojiti na vod jer se nedaju baš ni zavrnuti. Sječam se da je prije bio deblji kabel, znači cijeli u komadu (ne od više tanjih žičica) od voda do splitera dok ja nisam zamjenio sa telefonskim kabelom. Jel bi možda došlo i do poboljšanja i da od splitera do routera puknem CAT5 kabel? Tj. ne mislim cijeli nego recimo njegove dvije žice (na bugu vidim da lik priča od plavoj i plavobijeloj) i to sve zakrimpam? Biti će problem na RJ11 konektor zbog debljine žica, ali nabavi se spliter sa RJ45 standardom. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
~~~
Datum registracije: Nov 2009
|
mozda malo nevezan savjet, ali mogao si pitati ime i prezime tog lika i drugi put da zoves t-com (ili otic u njihovu podruznicu ako je imate u gradu) i trazit drugog lika ja recimo imam jednog terenskog tehnicara koji lokalno radi za moj grad i okolicu a znao je dolaziti neki lik koji pici po cjeloj zupaniji |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Moderator
|
Po navedenom i "dijagnozi" tehničara gore sam imao pravo da provjeriš / promjeniš lokalno ožičenje stana / kuće. Treba koristit kvalitetan tel. kabel po mogućnosti oklopljen ili mrežni kabel ako se ima "viška" a ne ove gotove ultra tanke china kabeliće. Primjer kvalitetnog kabela: http://www.elmaz.hr/proizvod.php?sifra=2116 (na slici je kabel sa xy parica, link je za 2x2x0,6 mm tj. 4 žični), kaže 1,98 Kn / M. Može se naći isti kabel i jeftinije do cca 1,5 Kn / M. Nisi shvatio bit priče o kabelu sa 4 žice tj. 2 parice, radi se o tome da dolaznu liniju prvo dovedeš direktno do routera (kraj kojeg stavljaš i razdjelnik) a onda po istom kabelu "vratiš" tel. nazad. Neda mi se sad crtat al evo sličnog primjera šta sam nekom radio: ![]() Za primjer isti štos se prije koristio kod modema koji su imali interni rele kojim bi odvojili tel. i time spriječili pucanje veze ako "digneš" tel. Dakle, promjeni sve od "izlaz glavnog voda" do routera, razdjelnik stavi kraj njega, gdje ti je tel. lagano oguliš al da ne oštetiš žice, samo jednu paricu (2 žice) prekineš i spojiš tel., ovu drugu neoštećenu paricu na jednom kraju spajaš na dolaznu liniju a na drugom kraju ide u Line razdjelnika. Kratki komad kabela (cca 10 cm) između razdjelnika i routera može biti china šroteks ili i to napravi sa novim kabelom. Nabavi kabel (cca 15M) i zovni tehničara da ti to spoji kako treba. EDIT: Evo dodatak i odgovor na ova dodatna pitanja: - Glavni vod, dolaze 2 parice (4 žice) - često se u kuću dovede 2 parice tj. 4 žice kako bi imali rezervu ako se žice oštete ili drugu liniju - prije se "treća" žica koristila za odr. funkcije, sada tako nešto se ne koristi - spajanjem po dvije parice u internom ožičenju (naročito kod ovih tankih šroteks kabelića) postižeš manje otpore a time manje gubitke, znači "zamotaš" po dvije žice i tako gurneš u srednja dva kontakta RJ-11, dosta nezgodno za izvesti tj. krimpat - dobro si primijetio da ovi tanki kabeli / žice sa licnama nekad krivo / loše sjednu u RJ-11 konektor pa je i spoj loš a time i veći gubici - zbog ovog poviše je bolje koristiti pravi tel. kabel sa punim žicama (0,6 mm) - ovo je ujedno odgovor na zadnje pitanje, ako se ima "viška" možeš koristiti i mrežni kabel (Cat5) koji je još kvalitetniji od telefonskog a ima 4 parice (8 žica) - općenito pri spajanju koristi žice iz iste parice, kod mrežnog kabela vidiš po bojama dok kod tel. oguliš toliko da vidiš koje dvije su uvrnute zajedno. Ova "prića" ne vrijedi za tanke plosnate kabele kod kojih žice nisu uvrnute nego su postavljene jedna do druge i zbog toga ih nije pametno koristit za adsl (pogotovo veće dužine) nego samo za kratke dužine i za sami telefon That's all Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 28.10.2011. u 10:35. |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Registered User
|
A onda je moje ne znanje najviše krivo i neshvačanje T-Coma. Ali moje tolerantnosti prema T-Comu više nema odavno, jer selo-centrala_daleko-pucanje-slaba_brzina-živci. ![]() Sad sam shvatio da postoje i više žični telefonski kabeli. Mislio sam da je telefonski kabel samo onaj plosnati, što ga sad mogu nazvat šroteks. Sad mi se nameće problem. Evo nacrt moje kuće: ![]() Po tome bi onda na ovom dijelu trebao razrezat kabal i izvaditi jednu paricu da spojim na telefon? Da kupim onda dva kabela, pa ih vučem po istoj dužini? I pitanje. Pošto si rekao da je onda još bolje CAT5 postaviti od ovog telefonskog kabela, da li si mislio na STP, pošto ovaj telefonski kabal ima zaštitu ili misliš i na UTP? Mogu kupiti onda ili ovaj iz elmaža 2x2x0.6mm ili UTP CAT5 kabel. Puno hvala na odgovorima, ovo mi je veoma pomoglo i rasvjetlilo me u ovome području donekle. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Moderator
|
Nema potrebe vući dva kabela kad će u novom biti dovoljno parica. Pretpostavljam da te muči kako ogolit kabel za spojit tel. (plava - zelena parica) a da ne oštetiš drugu paricu linije (crvena). To trebaš pažljivo napravit ili zamoli nekog sa iskustvom. Obzirom da kabel nemaš tj. kupuješ mislim da nema potrebe za mrežnim Cat 5e, tel. kabel kojeg sam gore linkao će bit ok. Evo revidirane situacije: ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|