Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.10.2011., 07:47   #1
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Datum registracije: Jul 2008
Razlika između WiFi kartica

mozda je nekima glupo, ali osobno nisam uopce u tome. znam namjestiti sto meni treba ili nekome drugome da sljaka, ali dalje od toga nisam grebao, nisam imao potrebe.

no, pitanje jest: da li ima konkretnije razlike izmedu npr kartice od 101,76 kn (Airlive WN-200PCI) i kartice od 245,10 kn (D-Link DWL-G520)?

sto se zahjeva tice, najosnovniji - da je veza stabilna (zanemarimo sada udaljenost routera, recimo da su u istoj sobi prakticki (iako nisu)) i to je to.
nikakvo probijanje icega, rad s drugom wifi karticom ili neznamsta, ubodi - namjesti - gazi. zahvaljujem .

Burko je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2011., 14:38   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Odgovor je kao i kod drugih komponenti i da stvar bude gora baš u konkretnom slučaju sa wireless karticama nema bullet proof tj. ubodi - namjesti - gazi rješenja. Šta je najgore nofci nisu mjerodavni i ne garantiraju ništa. Evo nabrzinu razloga:
- "pouzdanost" i stabilnost pojedine treba tražit po iskustvima s neta
- poznato je da se neki chipseti vole a neki ne, dakle chipset AP - a <> chipset Wlan kartice
- da stvar bude zabavnija i od strane proizvođača bezobraznija često zadrže oznaku modela ali drugačija hw revizija nerjetko ima potpuno drugi chipset. Primjera radi D-Link je na prvoj ver. koristio čuveni Atheros da bi u kasnijim revizijama izvrtio i Ralink i Realtek rješenja. Šta si dobio otkriješ tek kad kupiš a onda je kasno za zamjenu.
- drajveri su posebna priča, za x32 (XP i W7) još "nekako" al x64 su prilično problematični a to onda znači jel stvar radi ili zahebava
- . . .
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 14.10.2011., 14:50   #3
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
Što se drivera tiče, otkad koristim x64 (a i postavio sam ih hrpu na kompove s WiFi karticama) nisam naišao da su me tražile drivere. Za XP ne znam, ali Win7 provjereno radi sa svakom. Osobno imam prastaru USRobotic AirForce One s Broadcomom i nijedan OS mi nije radio problema. Osobno bih išao na Atheros ili Broadcom, iako s Ralinkom nisam imao problema, ali zamjerio mi se kod Linuxa i OSX-a.

CPU: Intel Core i7 8809G
MBO: Intel NUC8i7HVK
RAM: 2x16GB Crucial DDR4 2400
GPU: Radeon™ RX Vega M GH

SSD: 2x Samsung 970 Evo Plus 500 GB M.2
LCD: BENQ PD3200Q
Periferija: Microsoft Sidewinder X6, Logitech Performance MX
1v@n je offline   Reply With Quote
Staro 14.10.2011., 14:56   #4
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

dobro....... hvala . ovo za d-link te apsolutno razumijem, jer sam i sam imao prvu generaciju prije o-ho-ho vremena WF511 koje su masovno bile hvaljenje, da bi kasnije sve spalo na realtek. i danas kod stare u kompu je - realtek.

no, ok, drugacije pitanje. da li danas igra ulogu, tj da li je atherosi dalje izbor broj 1?
dok sto se tice podrske za drivere, nemam potrebe za ramima, tako da sam ja jos uvijek vjeran 32bitnim OSovima, i XP na laptopu, i W7 na kanti i na HTPCu. jednostavno drugog razloga nisam nasao preci na 64bita, imao sam par tjedana W7 i vratio se na 32bitne, jer nisam osjetio prakticki nikakve razlike osim komplikacija oko softvera (priznajem starijeg) i gubljenja vremena/zivaca.

Staro 14.10.2011., 15:09   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mislim da je i dalje Atheros broj 1 samo ga je teže naći (bar kod nas obzirom na ponudu).
Još jedan "važan" parametar a nismo ga prije spomenili je bandwith ili drugačije rečeno hoće li se na kompu "čitat novine" ili će biti puno intezivnog prometa.
Za prvu kategoriju može poslužit svaka a za drugu baš i ne.
Staro 14.10.2011., 16:46   #6
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

pa, bit ce novina, ali ce biti i drugih potreba......... kartica ide meni, nece biti 24/7 u pogonu, ali kad mi dode....... malo igre, malo torenti, sve ovisi o raspolozenju.

znaci atheros? skuplja u ovom slucaju je i bolja?

Staro 14.10.2011., 18:56   #7
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Kako rekoh poviše, provjeri reviziju pa sa tom informacijom u Google za provjerit chipset.
Provjeri i ostale proizvođače.

Evo jedan primjer u 5 min, igra ako imaš slobodan PCI Express x1 slot:
- privukla me cijena: http://www.adm.hr/product_info.php?c...ducts_id=10175
ili http://www.optimum-online.hr/detalji...l-wn781nd.aspx
- pa onda nađeš ovo: http://www.wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WN781N

evo i PCI verzije: http://www.optimum-online.hr/detalji...l-wn350gd.aspx
- info: http://www.wikidevi.com/wiki/TP-LINK_TL-WN350GD

itd.
Staro 18.10.2011., 17:21   #8
llepu
Premium

Datum registracije: Feb 2011
Citiraj:
Autor 1v@n Pregled postova
Što se drivera tiče, otkad koristim x64 (a i postavio sam ih hrpu na kompove s WiFi karticama) nisam naišao da su me tražile drivere. Za XP ne znam, ali Win7 provjereno radi sa svakom. Osobno imam prastaru USRobotic AirForce One s Broadcomom i nijedan OS mi nije radio problema. Osobno bih išao na Atheros ili Broadcom, iako s Ralinkom nisam imao problema, ali zamjerio mi se kod Linuxa i OSX-a.

XP X64 sa Edimax USB 7318usg wifi je katastrofa. Driveri ne postoje i ako uzmes neke od chipseta (Ralink) redovito se zamrzne ili izbaci iz mreze itd...

Na w7 x64 sve radi ok.

Ima koja dobra WIFI da ima drivere za xp x64 i da bi isla na Asrock 880g extr3 plocu?

Ovaj mi se cini dobrim : Wireless Adapter USB TP-LINK TL-WN721N

Zadnje izmijenjeno od: llepu. 18.10.2011. u 19:48.
llepu je offline   Reply With Quote
Staro 18.10.2011., 19:24   #9
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Moj WN722N ti ima Atheros čipset i vrlo sam zadovoljan njime.
Staro 18.10.2011., 20:23   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

llepu je upao kao padobranac i spominje / traži usb verziju > coconut rješenje TL-WN721N

Burko je pitao / tražio PCI ili PCI Express verziju.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 18.10.2011., 22:46   #11
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Burko je pitao / tražio PCI ili PCI Express verziju.
i Burko je ubo karticu, konkretno D-Link DWL-G520 tu sa foruma.

driveri rade na cd-u od valjda XP-a 5/5, zasada nemam prigovora, ali niti pretjerane razlike izmedu neke canyonice kod stare na 462 kanti........ iako mislim da je u njoj ralink, nije uopce losa kartica. no vidim kroz par dana kako ce sve ova dlink ponasati, svakako zahvaljujem na iskustvima i savjetima ljudi .

Staro 18.10.2011., 22:54   #12
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Kaže čoek tamo Atheros chipset, vidi inf file drajvera pa ćeš znati točno.
Ako sam dobro vidio na slici, piše H/W Ver. B4 onda je Atheros sigurno, vidi:
http://madwifi-project.org/wiki/Compatibility/D-Link
zanemari Linux priću, bitan je opis.
Poanta i je da ubaciš > dodaš driver > postaviš > radi i zaboraviš na nju

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 18.10.2011. u 23:02.
Staro 18.10.2011., 22:56   #13
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

pa jel ima svrhe kad driveri od xp-a rade bez ikakvog problema? upravo mi je i ovo ok, driver funkcionira ko' genericki kad w7 zna instalirat vajrles, samo se pojavi mreza i to je to. nikakvo nastemavanje nicega osim keya, to ukucao, i to je to............

ili grijesim, treba sto namjestavati?

Staro 18.10.2011., 23:06   #14
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ne griješiš, radi > problema nemaš > ostavi kako je. Ona čuvena: Ne popravljaj ono šta radi.
Staro 18.10.2011., 23:57   #15
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

iako je offtopic, moram pitati.

da li tko zna da li postoji kakav program koji moze iskljuciti i ukljuciti wifi karticu kao npr na laptopu kombinacijom tipki? tipa alt+f2 da mi zapravo ubije vezu, pritisnem opet, povuce opet vezu, imam opet net?

pitam jer mi se zna zaletiti da mi ne treba net (ali ono, bas ga ne zelim), pa da ne idem na desni klik u taskbar, pa desni klik na konekciju, pa diskonekt.......... puno jednostavnije i elegantnije kao npr na laptopu jedna tipka ili kombinacije dvije.

sad, da li to postoji, ista slicno?

Staro 19.10.2011., 13:05   #16
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Mislim da ne, alternativa je prebacit karticu na Disable / Enable bilo preko Taskbar - a ili Network Connections. Ovo bi se dalo nekako isprogramirat u AutoIt - u.

Još jedna napomena vezana za drajver (ako bude trebalo u budućnosti), na ovoj stranici imaš Atheros drajvere koji su nerijetko x puta bolji ili ima za "novije" os - eve a proizvođač ne daje support za njih.
Tvoja DWL-G520 H/W Ver. B4 ima Device ID=PCI\VEN_168C&DEV_0013&SUBSYS_3A131186 je bazirana na AR5004G pa tako za Win7 x32 / x64 na ovoj stranici skineš win7-9.2.0.113-whql.zip.
Staro 19.10.2011., 18:23   #17
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

hm......... skinuh zip, odzipam, 6 fajlova, update drivera mi ne nalazi nista novoga? naravno rucno, kaze da su driveri up-to-date i posljednji sto sada koristim, a datiraju od 27.3.2007-e.......... ko' tu koga?

ali svakako hvala na driverima, cijenim .

Staro 19.10.2011., 18:44   #18
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

A prvo vidi koji je Device ID tvoje, morao bi biti gore navedeni, a ako slučajno nije stavi tu pa ću provjeriti.
Staro 19.10.2011., 19:27   #19
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

je, je, taj je. ne izbaci mi da ne nalazi podobne drivere (sto bi izbacio da nije hardver kompatibilan sa driverom), nego kako rekoh, da trenutni driveri su najbolji.

Staro 19.10.2011., 20:51   #20
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Hm, bit će opet neka M$ W7 furbarija, probao preko Device Manager - a pa manual update i "pokažeš" mu folder / oba inf pojedinačno ?
Radiš to kao admin user u winsima ?
Driver o kojem govorimo je "potpisan", ver 9.2.0.113, 13/11/2010 dakle je noviji od ovog šta sada imaš.
Al dok postojeći radi ok nije "panika".
Staro 19.10.2011., 23:08   #21
Burko
Osobni opis - pitaj me
Moj komp

Burko's Avatar

ma znam da nije panika, sljaka sve 5/5, ali ono . nije da to radim prvi puta, pa da ne znam kako rucno preko device managera zblekat driver........... i da, ja jesam admin, stalno, nije niti do toga.

maloprije opet pokusao, rezultat opet:

iako ovo sto si rekao da mu rucno pokazem inf fajl, ne nudi mi W7. daje mi folder, i naravno sve unutar foldera (kvacica obiljezena, subfolders itd). ali kako rekoh - nula bodova sa ovim novijim driverima.

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno