Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 21.09.2011., 16:37   #1
sehrz
Registered User

Datum registracije: Sep 2011
Ne svijetle lampice na tipkovnici

pozdrav ekipa!

novi sam na forumu(nisam vidio nigdje predstavljanje pa ću to obaviti ovdje ako nije bed :P)

moje ime je srdo , imam 22 i zezam se s kompovima i elektronikom tako

uglavnom moj problem se sastojim da sam sam sebi problem !

naime imam konfiguraciju kompa koja je neloša kaže ovako:
proc: p4 oko 3ghz
matična: asus p5gd2-x
ram: 2gb apacer pc 5200 ddr2
grafička : gigabyte geforce 7300 gt mislim da je 512!
i neki hard od 80gb uglavnom nešto je u problemu sigurno!

hard je prazan
kad računalo upalim na tipkovnici se uopće ne upale tri lampice (nemam zvučnik koji bi mogao tuliti pri nekoj grešci... jbg)
jel netko imao sličan error kaj bi moglo bit u bedu!?

hvala!

ps: zaboravio napomenit nesto bitno svkai stoti put kad slucajno blicnu lampice komp se boota i radi 10-15min bootam s cd debian(pokusao i sa win xp) koji zelim instalirat radi ali se zamrzne i onda ga moram restartat i opet sve ispočetka

imam neki čudan dojam da me rami zezaju !?

sve je povezano ide kabelom , kad je on uključen uređaji(hard i cd-rom) ne rade kad isključim ide rade ,znači ostane samo napajanje... pokušano sa dva ide kabela

Zadnje izmijenjeno od: sehrz. 21.09.2011. u 17:45.
sehrz je offline   Reply With Quote
Staro 22.09.2011., 11:48   #2
ShanTech
Banned

Datum registracije: Apr 2011
Po potrebi očisti komp od prašine, izvadi memoriju i upali komp (bez memorije mora pištati) sad vidim da nemaš buzzer. Posudi drugo napajanje, ako ga nemaš, probaj s njim, pošto veliš da ti komp svaki 100-ti put radi. Ovo s IDE ništa ne kužim. Spoji 80 žilni kabel, ne 40 žilni.

btw naziv ti je odličan "ne svijetle lampice na tipkovnici "...po tome zaključujem da nisi neki HW expert...
ShanTech je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.09.2011., 12:38   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
"sve je povezano ide kabelom , kad je on uključen uređaji(hard i cd-rom) ne rade" > izvadi vani hdd i cd pa jumperima hdd postavi kao master a cd kao slave
ili
hdd ostavi na primarnom kanalu kao master a cd spoji s drugim kabelom kao master
Nikky je online   Reply With Quote
Staro 22.09.2011., 13:25   #4
sehrz
Registered User

hm... odakle da krenem!

sto se tice hardwera nisam vao ali znam odokativno koliko mi treba

na maticnoj imam samo jedan ide utor u koji mogu spojiti kabel posto su cd rom i hard oboje ide , spojeni su serijski hard zadnji u seriji, sto se tice jumpera pokusao sam ih saltati na sve nacine pokusao upaliti komp bez cd roma i dalje je sve isto, prasine nema rame povadio i stavio 10ak puta u sve utore probao sa samo jednim ramima, dali postoji neki nacin provjere rada napajanja... jer mi nije bas usput provjeriti napajanje drugim...
Staro 22.09.2011., 14:17   #5
ShanTech
Banned

Spoji optički uređaj na zadnji priključak IDE kabla, hard stavi na master, cd stavi na slave. Posudi od nekog ispravno napajanje, valjda imaš nekog susjeda s kim si dobro
Staro 22.09.2011., 14:45   #6
sehrz
Registered User

Citiraj:
Autor ShanTech Pregled postova
Spoji optički uređaj na zadnji priključak IDE kabla, hard stavi na master, cd stavi na slave. Posudi od nekog ispravno napajanje, valjda imaš nekog susjeda s kim si dobro
pokusat cu tako spojiti , imam napajanje koje je staro ali mi konektor ne pase na maticnu pa nisam si bas tako dobar da im raskopam komp
Staro 29.09.2011., 17:22   #7
sehrz
Registered User

evo mene nazad sve spojeno ok sad , uvidio sam da je netko krivo spojio čak 3 jumpera pa je to sad sređeno prema uputstvima matične nabavio sam i spojio zvučnik na matičnu.. dobio struju na hardu i cd romu ali zeza i dalje malo uglavnom ako ga uključim kad je error u pitanju niti se uključe lampice na tipkovnici niti zvučnik pišti , kad ga uključim a pojavi se slika zvučnik pišti jednom normalno , svjetla blicnu (na tipkovnici) i dobijem bios jednom sam dobio grešku
primar hard drive S.M.A.R.T. status bad backup and replace

i tako , pa predlažite dalje
ps:zaboravio sam napomenuti nešto što je valjda bitno , računalo ima tipku za reset koja uopće ne sluša(čitaj ne radi) i tipku za uključivanje koju dugo držiš pa se isključi kad je pustiš nekad ostane isključeno a nekad se opet samo uključi (tipka je dobro spojena na ploču , provjereno drugom tipkom!)
pps: napravljen reset cmos-a ne pomaže :P

Zadnje izmijenjeno od: sehrz. 29.09.2011. u 17:36.
Staro 29.09.2011., 20:13   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Slijedeći koraci bi bili:
- posudi negdje unimer ako nemaš, utvrdi kako se ponašaju power i reset tasteri. Oba moraju davati spoj između dvije žice / kontakta samo kad pritisneš a prekid kada pustiš. Ne smije biti nikakve zadrške. Ako se ne ponašaju tako onda ih zamjeni drugima ako možeš. Nužno ti je osposobiti power a reset možeš i izostavit / ne spojiti.
- ištekaj taj hdd, dakle na ide ostaviš samo cd i probaj dignit / radit u Live linuxu (rad sa cd - a). Možeš odradit test memorije ako do sada nisi.
- kad se uspije upalit sa spojenim hdd onda trebaš u BIOS - u odradit auto detekciju hdd - a ili ručno postavit CHS, LBA parametre. Potom save + reboot.
Staro 29.09.2011., 20:28   #9
sehrz
Registered User

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Slijedeći koraci bi bili:
- posudi negdje unimer ako nemaš, utvrdi kako se ponašaju power i reset tasteri. Oba moraju davati spoj između dvije žice / kontakta samo kad pritisneš a prekid kada pustiš. Ne smije biti nikakve zadrške. Ako se ne ponašaju tako onda ih zamjeni drugima ako možeš. Nužno ti je osposobiti power a reset možeš i izostavit / ne spojiti.
- ištekaj taj hdd, dakle na ide ostaviš samo cd i probaj dignit / radit u Live linuxu (rad sa cd - a). Možeš odradit test memorije ako do sada nisi.
- kad se uspije upalit sa spojenim hdd onda trebaš u BIOS - u odradit auto detekciju hdd - a ili ručno postavit CHS, LBA parametre. Potom save + reboot.
to znaci da bi u najboljem slucaju mogao pokusati obicnim prekidacem dok ne nabavim novi... kao da napravim kratki spoj ili bas mora biti taster...

imam unimer , koje bi napone trebala davati ta dva pina na ploci...pa da i to isprobam?

hard bude prepoznat u bios-u .... jedno vrijeme sam stigao podignut i live debian i pokrenuo instalaciju ali je zastekalo uvijek nakon 10-ak 15 min !
Staro 29.09.2011., 22:48   #10
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Ne prekidač nego baš taster (pritisneš ima spoj - pustiš nema spoj).
Ištekaš sa mobo, na unimeru staviš na Ohm (otpor), nastavak imaš u prethodnoj rečenici, oba tastera (power i reset) su električno isti.

Probaj radit "nešto" pa u BIOS - u pročitati temperature, tih desetak min taman treba dok se cpu pregrije kada cpu hladnjak "je tu" ali ne leži kako treba.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 30.09.2011., 07:53   #11
sehrz
Registered User

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
Ne prekidač nego baš taster (pritisneš ima spoj - pustiš nema spoj).
Ištekaš sa mobo, na unimeru staviš na Ohm (otpor), nastavak imaš u prethodnoj rečenici, oba tastera (power i reset) su električno isti.

Probaj radit "nešto" pa u BIOS - u pročitati temperature, tih desetak min taman treba dok se cpu pregrije kada cpu hladnjak "je tu" ali ne leži kako treba.
moze, mislio sam odmah izmjeriti i razliku potencijala(napon) izmedu dva pina na ploci pa da i to provjerim....

temp procesor ne prelazi max 65 jer sam ubacio jos dva ventilatora u kantu da vrte zrak tak da je to sigurno ok
Staro 30.09.2011., 10:28   #12
ShanTech
Banned

Citiraj:
Autor sehrz Pregled postova
imam unimer , koje bi napone trebala davati ta dva pina na ploci...pa da i to isprobam?
Citiraj:
moze, mislio sam odmah izmjeriti i razliku potencijala(napon) izmedu dva pina na ploci pa da i to provjerim....
Kod paljenja kompa, pritiskom na power tipku kratko spajaš ta dva pina, ko što je Nikky rekao, dok držiš stisnuto, ti pinovi su kratko spojeni, čim otpustiš, spoj se gubi, isto vrijedi i za reset.
Zato ljudi dok na stolu testiraju ploču kratko spoje ta dva pina s šarafcigerom i ploča se upali.

Citiraj:
temp procesor ne prelazi max 65 jer sam ubacio jos dva ventilatora u kantu da vrte zrak tak da je to sigurno ok
Nešto tu ne štima...temperatura u BIOS-u je 65*...to je već puno.

Ja mislim da ti taj problem nikad ne budeš riješio, najbolje da odeš nekome ko servisira računala, ima skupljih i jeftinijih, ti biraš

Odakle si? Možda ima neki forumaš blizu tebe, pa ti sredi.
Staro 30.09.2011., 11:10   #13
sehrz
Registered User

ma to ću ja lijepo odfurat u os gdje sam ga i uzeo pa nek se on zeza s time mjerenjem sam ustanovio da power ne radi baš najbolje pa ću reset tipku spojit na power pinove na ploči

imam dojam da bi to bilo ok

(uglavnom mislim da postoji i neki error i sa power tipkom )

Zadnje izmijenjeno od: sehrz. 30.09.2011. u 11:19.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno