|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Sep 2011
|
Ne svijetle lampice na tipkovnici
pozdrav ekipa! novi sam na forumu(nisam vidio nigdje predstavljanje pa ću to obaviti ovdje ako nije bed :P) moje ime je srdo , imam 22 i zezam se s kompovima i elektronikom tako ![]() uglavnom moj problem se sastojim da sam sam sebi problem ! naime imam konfiguraciju kompa koja je neloša kaže ovako: proc: p4 oko 3ghz matična: asus p5gd2-x ram: 2gb apacer pc 5200 ddr2 grafička : gigabyte geforce 7300 gt mislim da je 512! i neki hard od 80gb uglavnom nešto je u problemu sigurno! hard je prazan ![]() kad računalo upalim na tipkovnici se uopće ne upale tri lampice (nemam zvučnik koji bi mogao tuliti pri nekoj grešci... jbg) jel netko imao sličan error kaj bi moglo bit u bedu!? hvala! ps: zaboravio napomenit nesto bitno ![]() ![]() imam neki čudan dojam da me rami zezaju !? sve je povezano ide kabelom , kad je on uključen uređaji(hard i cd-rom) ne rade kad isključim ide rade ,znači ostane samo napajanje... pokušano sa dva ide kabela ![]() Zadnje izmijenjeno od: sehrz. 21.09.2011. u 17:45. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banned
Datum registracije: Apr 2011
|
Po potrebi očisti komp od prašine, izvadi memoriju i upali komp (bez memorije mora pištati) ![]() btw naziv ti je odličan "ne svijetle lampice na tipkovnici ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Moderator
Datum registracije: Sep 2006
|
"sve je povezano ide kabelom , kad je on uključen uređaji(hard i cd-rom) ne rade" > izvadi vani hdd i cd pa jumperima hdd postavi kao master a cd kao slave ili hdd ostavi na primarnom kanalu kao master a cd spoji s drugim kabelom kao master |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Registered User
|
hm... odakle da krenem! sto se tice hardwera nisam vao ali znam odokativno koliko mi treba ![]() na maticnoj imam samo jedan ide utor u koji mogu spojiti kabel posto su cd rom i hard oboje ide , spojeni su serijski hard zadnji u seriji, sto se tice jumpera pokusao sam ih saltati na sve nacine pokusao upaliti komp bez cd roma i dalje je sve isto, prasine nema ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banned
|
Spoji optički uređaj na zadnji priključak IDE kabla, hard stavi na master, cd stavi na slave. Posudi od nekog ispravno napajanje, valjda imaš nekog susjeda s kim si dobro ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Registered User
|
Citiraj:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Registered User
|
evo mene nazad sve spojeno ok sad , uvidio sam da je netko krivo spojio čak 3 jumpera ![]() ![]() ![]() ![]() primar hard drive S.M.A.R.T. status bad backup and replace i tako , pa predlažite dalje ![]() ps:zaboravio sam napomenuti nešto što je valjda bitno , računalo ima tipku za reset koja uopće ne sluša(čitaj ne radi) i tipku za uključivanje koju dugo držiš pa se isključi kad je pustiš nekad ostane isključeno a nekad se opet samo uključi (tipka je dobro spojena na ploču , provjereno drugom tipkom!) pps: napravljen reset cmos-a ne pomaže :P Zadnje izmijenjeno od: sehrz. 29.09.2011. u 17:36. |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Moderator
|
Slijedeći koraci bi bili: - posudi negdje unimer ako nemaš, utvrdi kako se ponašaju power i reset tasteri. Oba moraju davati spoj između dvije žice / kontakta samo kad pritisneš a prekid kada pustiš. Ne smije biti nikakve zadrške. Ako se ne ponašaju tako onda ih zamjeni drugima ako možeš. Nužno ti je osposobiti power a reset možeš i izostavit / ne spojiti. - ištekaj taj hdd, dakle na ide ostaviš samo cd i probaj dignit / radit u Live linuxu (rad sa cd - a). Možeš odradit test memorije ako do sada nisi. - kad se uspije upalit sa spojenim hdd onda trebaš u BIOS - u odradit auto detekciju hdd - a ili ručno postavit CHS, LBA parametre. Potom save + reboot. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 | |
Registered User
|
Citiraj:
imam unimer , koje bi napone trebala davati ta dva pina na ploci...pa da i to isprobam? hard bude prepoznat u bios-u .... jedno vrijeme sam stigao podignut i live debian i pokrenuo instalaciju ali je zastekalo uvijek nakon 10-ak 15 min ! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
Ne prekidač nego baš taster (pritisneš ima spoj - pustiš nema spoj). Ištekaš sa mobo, na unimeru staviš na Ohm (otpor), nastavak imaš u prethodnoj rečenici, oba tastera (power i reset) su električno isti. Probaj radit "nešto" pa u BIOS - u pročitati temperature, tih desetak min taman treba dok se cpu pregrije kada cpu hladnjak "je tu" ali ne leži kako treba. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 | |
Registered User
|
Citiraj:
temp procesor ne prelazi max 65 jer sam ubacio jos dva ventilatora u kantu da vrte zrak tak da je to sigurno ok |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |||
Banned
|
Citiraj:
Citiraj:
Zato ljudi dok na stolu testiraju ploču kratko spoje ta dva pina s šarafcigerom i ploča se upali. Citiraj:
Ja mislim da ti taj problem nikad ne budeš riješio, najbolje da odeš nekome ko servisira računala, ima skupljih i jeftinijih, ti biraš ![]() Odakle si? Možda ima neki forumaš blizu tebe, pa ti sredi. |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Registered User
|
ma to ću ja lijepo odfurat u os gdje sam ga i uzeo pa nek se on zeza s time ![]() ![]() imam dojam da bi to bilo ok ![]() (uglavnom mislim da postoji i neki error i sa power tipkom ![]() Zadnje izmijenjeno od: sehrz. 30.09.2011. u 11:19. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|