|
![]() |
#10622 |
Premium
Datum registracije: May 2005
|
Oj ljudi opet ja sa svojim fix idejama ![]() Molia bi vas za malu pomoc. Dakle trenutno iman XC bajk velicina rame je 19" i pase mi super. Al je problem sta se meni nevozi XC nego bi tia freeride i lagani DH il tako nesto (nekontam se bas u sve discipline) al naravno tia bi ostat na hard teilu. Uglavnom tia bi imat bajk koji mogu normalno vozit svaki dan sa npr vilicon 85mm, a kad me sune da mogu spustit sic dignit vilu na 130mm i odvozit lagani dh ili po skalama bez straha da ce mi rama odvalit. Koliko san skuzija trebala bi mi neka rama CroMo, koja moze trpit hod vile od 85 do 130mm (ako moze vise jos bolje), i da ostale stvari budu standardne tipa head set, bb, nabe i tako te stvari da mogu pribacit sa svoga bajka dijelove, samo neznam koja bi mi velicina pasala (visok sam 180cm) i jel mozete priporucit neku ramu i na sta da obratim pozornost. Hvala |
![]() |
![]() |
![]() |
#10623 |
Moderator
Datum registracije: Dec 2004
|
M rama ili 18,5" do 19" ovisno o pravim dimenzijama top tubea. Ako ćeš ići na novu, cepaj za 2 soma nešto tipa On-one summer 456, vilica sa 20mm nabom i nečime za podešavanje hoda (tipa Sektor 110-150, 20mm TA) ako već ideš na novu i to je to. Ako oš polovno, onda čekaj na dropbike-u da doleti neka malo čvršća rama do tipa 600-1000kn i nekog Marza od 130mm. To će ti biti najjeftinija opcija. Ak sad imaš XC bajk, onda vjerojatno imaš napred 9mm osovinu, iza 135x10, oboje QR, BB je širine valjda 68mm (da moš pogon prebacit). Šifter i ostalo ne računam, to će ići na novi bajk bez problema.
![]() |
#10624 |
Premium
Datum registracije: Sep 2007
|
Ovo sad nema direktno veze s tobom, ali, iskreno, meni se vec povraća od izraza lagani DH ![]() Na dropbikeu svaki drugi mulac trenutno počinje vozit lagani DH/FR, a neznaju sta je pogon a sta pedala ![]() Vjerovatno nikad nisi vidio iole posteniju DH stazu, a kamoli se vozio po njoj, tak da tih par stepenica sto mislim preć nemoj tako zvat ![]() Fino reci:"Zelim od svog XC bikea napraviti AM-like, sa 130 viljom po mogućnosti da se hod mozes spustiti tak dok pedaliram da mi bude lakse" i ok, svi te kuze, a ne tu bulancat o nekom DH-u, pa ni laganom ![]() EDIT: E da, Vuco ti je btw super napsiao sta da gledas/trazis/kupuješ ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10625 |
Premium
Datum registracije: Jan 2007
|
Ne treba ti nužno CroMo rama, postoje i aluminijske predviđene za vilice sa više hoda, ovako na pamet koje sam vidio: Norco Sasquach (kolega zgmmax), KTM Hardbone, pa i moj Voltage kojega nizbrdo vozim i na 150mm hoda. Za veličinu bi ti predložio i manju ramu nego što predlaže Vuco, 17" ili 18" (ja sam oko 184cm i imam 18" ramu) ali naravno bitna je i dužina top tubea. p.s. I meni je lagani FR smiješan ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10626 |
Premium
|
Thnx. na odgovorima al ja san cilja na rame tipa DMR SIDEKICK 2 (pricam o obliku rame) samo me mucila velicina jer takve rame bar koliko san vidija dolaze u velicinama 14", 15" sta mi pari premalo i nije za voznju svaki dan (po mom misljenju) s obziron da san ogranicen financiski tia bi moc pribacit sta vise djelova sa mog XC-a na tu ramu (da napomenem imam novu vilu Tora 302 U-turn). Znao sam da ce vam bit smjesna izjava lagani DH al reci mi u Splitu koja ima ozbiljna DH staza? Ima jedna jedina na Marijanu i to su podjeljena misljenja jeli to uopce DH ili ne. Zato san i reka lagani DH. A i tia bi naucit malo skakat sa bikon, koji trik i tako to. I znam da je vama ovo sve (moja pitanja) urnebesno smijesna, al vjerovatno bi bilo i meni urnebesno smjesno kad bi me netko od vas pita nesto u vezi motora al svejedno zato i je forum da razmjenimo iskustva i naucimo nesto ![]() srale7 mos ti rigat koliko os al niko se pametan ni rodija i samo da znas naucija san sta je pogon ![]() i nezelim preradit moj xc nego ga zelim prodat i uzet drugu ramu koja ce mi vise odgovarat ![]() Za info radi se o Gary Fisheru Advance G2 disc. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10627 | |
sto da napisem ?!
|
Citiraj:
uz to doma raskapa getribe, preslaguje piramide i sra*** o tuningu tomosa da ne pričam(o) ![]() ![]() tako da... ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10628 |
Premium
|
DH je kao što samo ime kaže, niz brdo, sad neko to prođe brže, neko sporije, u tome su razlike. Mislim da bi se večini stisla jajca kad bi krenili niz Marjan ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10629 | |
Premium
|
Citiraj:
Reka sam NETKO od vas sta se neodnosi na SVI i motore san spomenija samo kao primjer (moze bit bilo sta) jer tema su bicikle i u trenutnom slucaju pokusavam skupit sto vise informacija o ramama da znam sta da kupim i da se nezajebem jer nije bas da se kupan u lovi i da mogu svako malo minjat bicikle dok nenajdem sta mi pase. @murina svaka cast na odgovorima, ima bit da jedini kuzis sta pitam ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10630 |
Premium
|
Ma kuži ekipa šta pitaš, samo se malo prave blesavi ![]() Nisi rekao s koliko love raspolažeš. Ako imaš za ovu što je Vuco predložio, to je onda to. Samo šta mi se onda 130mm čini premalo ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10631 |
Premium
Datum registracije: Jun 2006
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10632 |
Moderator
|
Samo bih nadodao da nek rađe kupi vilicu prema rami ili ramu prema vilici. Ako rama podržava 150mm hoda napred, onda nek si gleda i takve vilice (naravno, uključujući i 130mm ako mislim da mu je to dosta za njegove terene). Ako je rama tipa 100mm, neka se ne pretjeruje, jer u velikoj većini slučajeva (naravno, ovisno o dimenzijama bicikla opet, nisu svi isti), neovisno o tome što rama neće puknuti, će stvarno dići BB u nebo i smanjit si okretljivost. Što opet ne mora biti baš toliki grijeh ako se netko vozi za svoj gušt, no ako želi netko biti što brži (ono, natjecateljski raspoložen ![]()
![]() |
#10633 |
Premium
Datum registracije: Aug 2006
|
Sorry ekipa što prekidam raspravu off topicom. Htio sam samo ostaviti "oglas" za kupnju bajka. Ako netko ima neki MTB viška za do 1100kn nek mi se javi na PM, došlo ljeto pa bi se malo vozio.. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10634 |
Premium
Datum registracije: Apr 2011
|
Ovo vam je oko 160 km od Zg. Još nije kasno za prijavu. http://www.mtb.ba/?p=1856 |
![]() |
![]() |
![]() |
#10635 | |
(-(-(-(--)-)-)-)
Datum registracije: Sep 2009
|
Citiraj:
![]() Kupio sam ovaj bike jer po svemu sta sam citao mi je trebao pasati ![]() Onda sam otisao sa njime 2x na sljeme sa ekipom pceksperovaca i skuzio da mi se jako svidja odlazak na sljeme i spust ali da su mi dijelovi bajka u banani. Onda sam kupio rabljene diskove i novu vilju (recon 351 u-turn) i bajk je zgledo ovak. I preporodio sam se sa tim dijelovima, ali sam onda krenuo vise na sljeme i skuzio da mi geometrija bajka ne pase za ono sto bi ja vozio. Zadnji dio mi je visok i na spustu sam nonstop bio prema naprijed iako je sic bio spusten skroz do dole. Onda sam jednom u dotrscini isprobao od kolege giant stp 1 i odusevio sam se ramom. i pala je odluka da mijenjam ramu u neku takvu ili slicnu. Trazio sam ramu kakvu ima murina scott voltage ili neke slicne rame. Na kraju sam uzeo ramu norco sasquatch 2009 i odusevio se sa njome ![]() Onda sam jos promijenio vilju i uzo Marzocchi Z1 Sport ETA i na kraju bicikl zgleda ovako ![]() Moja preporuka za ramu bi bila neka od norco sasquatch/manik/rampage ili ko murinina, ili ima u markoprojektu DMR EX alt rama za nekih 1800kn. Malo prati po dropbikeu zna se naci dobrih rama ![]() tam sam i ja kupio svoju koja je izgledala ko da je sada iz ducana dosla Zadnje izmijenjeno od: zgmmax. 30.05.2011. u 23:12. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10636 |
Registered User
Datum registracije: May 2009
|
Svaka cast max, na poslikanim sitnicama, koje puno znace! Mene zanima di se moze provjeriti koliko se za neku ramu preporuca da bude vilica? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10637 |
(-(-(-(--)-)-)-)
|
Uglavnom rame XC geometrije idu do 130mm. ak je na bajku serijski 100mm mozes staviti 130mm i ne bi trebalo biti problema. Na nekom stranom forumu (pinkbike, mtbr, ...) sam cito da da povecanje ATC za 1 inch (~3cm) utjece na geometriju za 1 stupanj, a to znaci povecanjem ATC vilice smanjujete head angle i obrnuto. E, zaboravio rec da od jeftinijih FF kaciga u ZGu nema nista. U MP-u 661 comp ima samo jedna i to u L velicini koja mi je prevelika, u M velicini ima samo evolution model koji dodje 1kkn, a u Rog jomi imaju kali savara koja dodje 600kn ko i komp. I jos u Uvexu u staroj vlaskoj imaju jednu kacigu koja nema vizir i prodaju je sa 50% popusta i dodje 500kn ![]() Pa ak netko ima neki prijedlog di bi jos mogo pogledati neka slobodno javi. Gledo na CRCu ali je tamo 661 comp skuplji za 100 kn nego kod nas ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10638 |
Premium
|
@murina: evo vise neznam ni ja sa koliko raspolazem jer me maloprije zva covik za moju biciklu da bi je uzea tako da cu sutra tocno znat, al u svakom slucaju stojim pri istim idejama. @vuco: Thnx. na konkretnim odgovorima, onda cu morat kupovat ramu po vili jer iman novu Toru 302 85-130mm @zgmmax: e ti si me skroz pogodija, bas to zelim samo imas imas malo veliku vilu za moje potrebe (pretpostavljam 150mm) al to je to oprilike to zelim. btw. DMR sta si stavija je za vile 150-180mm. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10639 |
(-(-(-(--)-)-)-)
|
Je 150mm, ali ima ETA podesavanje pa kada to upalim padnem na nekih 80ak mm, nisam gledao tocno na koliko ![]() ali sam danas uspio po maximiru se normalno penjat sa tih 150mm hoda Marzeva se zna naci dosta povoljnih na dropu pa mozes i tamo gledati. samo sta onda moras i mijenjati prednji kotac jer oni imaju 20mm prednju osovinu Mozes gledati i dartmoor hornet ali samo novi jer rabljenog tesko da ces naci. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10640 | |
Moderator
|
Citiraj:
Jednostavno gledaj s kojom vilicom dolazi koja rama (koje su ti zanimljive), pogledaj dimenzije kuta HT-a i visinu BB-a. Pa primjeni ovo što je Zgmax rekao - da svakih 1" vilice digne BB za toliko i promjeni HT kut za 1° ak se ne varam (ili pola). Niži BB - bolje ćeš ući u zavoj (više gripa napred bez da se moraš jako naslanjati napred na volan) no postoji šansa da ćeš pedalama lupati za prepreke na putu. No taj problem sa pedalama ćeš ti riješiti sa većom vilicom napred čime ćeš i dići BB koji je do tada bio za dirt/street, a sad je na visini primjereno za XC bajk npr. Buraz si je tako nešta složio sa Torom 318 Uturn. Da je gore 20mm osovina (ili čak 9mm TA odnosno trough axle), a da se iza složi 10mm TA, to bi bio odličan bicikl i za jače skokove. No isto tako - rama ima valjda 3kg ![]() Ovisno o rami, možda ćeš imati "nos" (volan) malo više ili niže kao npr. na XC bajku. Visoki nos daje veći osjećaj sigurnosti, no može isto tako u zavoju izbaciti bajk tako da se težina prebaci više iza, pa prednja guma nema gripa više toliko. Tehnički je niži nos bolji, kad se naučiš.
![]() |
![]() |
#10641 |
(-(-(-(--)-)-)-)
|
Ima par rama na DB koje bi mozda usle u izbor nazalost za niti jednu ne pise koje su velicine kowan, da bomb xlr8 (koliko sam cito, tu ramu njih dosta hvali da je odlicna), DMR sidekick2 (decko na njoj ima PIKE-a) e, sada je samo pitanje koliko su te rame sacuvane i trebalo bi ih vidjeti uzivo prije kupnje |
![]() |
![]() |
![]() |
#10642 |
Premium
|
to mi i je najveci problem jer je sve u zg pa moran na coravo gledat. od tih rama Kona izgleda zanimljivo, a DMR SIDEKICK 2 mislin da postoji samo u 14" sta je premalo. koliko je to skupo davat 700kn za ramu staru 5 godina a nova je nesto manje od 260$ @vuco: triba ti dignit spomenik ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10643 |
Premium
|
Treba se skupit i Splitski tim, da se imam s kim vozit kad sam doma ![]() Otpiši Sasquacha za 130mm, taj bajk traži 150, jel tako max ![]() Smarty, najbolje da napišeš tu šta ti nude, pa ćemo vijećat ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10644 | |
Buying Bitcoin
Datum registracije: Feb 2007
|
Citiraj:
Ja sam dobio ponudu da idem s njima slijedeći vikend ili tu negdje pa ću vidjeti...(trenutno nemam bajk ali uskoro...) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10645 |
Premium
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10646 | |
(-(-(-(--)-)-)-)
|
Je, moj norkac je bas trazio ~160mm hoda ![]() ma bio malo u maximiru napravio krug i onda otisao gore na bukovacku pa u remete pa nazad doma. Isao sam spaliti zadnje pakne jer su ispustale cudne zvukove ![]() sada mislim da su OK. EDIT: Citiraj:
![]() Zadnje izmijenjeno od: zgmmax. 31.05.2011. u 00:51. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10647 | |
Buying Bitcoin
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10648 |
Buying Bitcoin
|
Može li mi netko pomoći odabrati adekvatnu ramu za novu biciklu s obzirom da tu biciklu ne mogu uživo isprobat. Prije sam vozio Cube Attention (hardtail) veličine 22" i pasao mi je jer sam ja 1.88m visok. Ovo je njegova geometrija: http://www.pohrani.com/f/2Z/Y4/341Ds8c9/cube.jpg a ovo je geometrija novog potencijalnog bajka (FS): http://www.pohrani.com/f/C/oW/EUIGZKZ/kona.jpg Gledam ovo "top tube", odnosno horizontalnu udaljenost od sica do volana, i na Cubeu je to 610mm, a ista veličina (22") kod ove druge je 660mm, razlika je drastična. Ako gledam samo TTH onda ispada da bih kod ove nove trebao izabrati model veličine 18" ! Jel to moguće, jel uopće to treba tako gledati ili ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10649 |
Premium
Datum registracije: Jun 2005
|
Vrlo lako moguce! Kad kazes da ti je 22" taman na 188cm ... ili ti stari bajk ima nekakve kvazi mjere ili si abnormalno krakat i noge ti vire iz pazuha ![]()
![]() |
#10650 | |
jedan i jedini :D
Datum registracije: Sep 2005
|
Citiraj:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Uređivanje | |