Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 14.05.2011., 17:26   #1
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Datum registracije: Apr 2011
Dvije mrežne istovremeno?

Danas sam na računar spojio usb mrežni adapter, a u računaru već imam pci mrežnu karticu. Na oba sam uštekao mrežni kabal iz rutera. Pojedinačno se oba konektuju na internet cca 3Mbps. Interesuje me sljedeće pitanje, pošto nisam još naučio princip rada, da li je moguć istovremen npr. download dva različita veća fajla (svaki na različitom adapteru) i ako može koje postavke treba imati na računaru. Da li bi se na taj način povećala sveukupna brzina downloada? Meni se čini da trenutno jedan drugog isključuje, a u oba je konekcija uključena.
begi je offline   Reply With Quote
Staro 14.05.2011., 18:51   #2
Ergometar
Premium
Moj komp

Ergometar's Avatar

Datum registracije: May 2009
Neces dobiti vecu brzinu, to ti nema smisla...

Ergometar je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 16.05.2011., 23:42   #3
gnjepar
Premium
Moj komp

gnjepar's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Citiraj:
Autor Ergometar Pregled postova
Neces dobiti vecu brzinu, to ti nema smisla...
Kolega je jasno naglasio da još nije naučio princip rada pa bi mu u tom slučaju barem nekakvo objašnjenje puno više pomoglo nego "to ti nema smisla..."

Veza između routera i tvojeg računala je 100 Mbit (moguće i da je 10 Mbps ali pretpostavljam da nije) u oba smjera (full duplex) a jedino što druga mrežna kartica može napraviti jest udvostučiti baš tu brzinu, odnosno samo vezu između routera i računala.
Na ovaj (niti na bilo koji sličan) način nije moguće ubrzati vezu routera prema internetu. Ona je stalna i u tvojem slučaju iznosi (maksimalnih) 3 Mbps. Ako želiš brži download morati ćeš platiti više KM trenutnom provideru ili promijeniti ga.
Brzinu koji plaćaš je moguće bolje iskoristiti pomoću nekih download managera ili sličnih programa ali ona ne će nikada preći 3 Mbps samo će se ubrzati npr. sa 2,7 na 2,8 (karikiram, ovo ne mora biti tako).
Staro 17.05.2011., 00:40   #4
Ergometar
Premium
Moj komp

Ergometar's Avatar

Datum registracije: May 2009
Srecom gnjepre ti si tu...

Ergometar je offline   Reply With Quote
Staro 17.05.2011., 02:36   #5
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Hvala na objašnjenju, iako imam flat nemam potreba za većim downloadom, ovo čisto da nešto naučim.
Staro 17.05.2011., 14:55   #6
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
evo da se malo nadovezem sa svojim pitanjem, na kojeg odgovor putem googla, foruma i slicnih gluposti nisam nasel (osim da trebam jos jednu masinu koja bude vrtjela neku "router" linux distru)

znaci, imam 2 wlan adaptera i 3 ajmoreć otkljucana wireless-a.

sad mene zanima moze li se ikako preko windowsa sloziti link aggregation iltiga da za pristup internetu koristim 2 razlicita wireless-a od kojih naravno svaki ima drugaciji vanjski IP i to sve bez neke dodatne mašine (ajde, mogu si dopustiti virtualku ali, to je zadnje sto bi isprobal)

nije meni tolko do brzine kolko do stabilnosti jer obicno dok net na jednom wireless steka ili krepa, na drugom radi i tako konstantno
domis je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2011., 00:24   #7
dedaWraith
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Jan 2010
Evo kaj se ja sjecam s faxa dok smo radili mreže računala...
Ak si spojen na 2 mreže istovremeno, radil budes na samo jednoj (brzoj vjerojatno), tak je profac reko.
2 spojene mreže ti koriste kod ispada jedne, ko sigurnost (redundancija) jedne.
U biti, to nam je objasnjeno ko ograničenje OSa.
A sad, radili smo "low lvl" prometovanje, ip tablice i slicno i moze se paketu koji putuje prema određenom sustavi poslat ga njemu na izlaz. Sad, ovisi i o osu kak to prima, kaj ne znam pa možda neko pametniji to prosvjetli.
No, uglavnom, situacija je bila, spojen si na par ISPova, mos koristit samo jedan i to je to :/
dedaWraith je offline   Reply With Quote
Staro 18.05.2011., 09:58   #8
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Ono što ste vi čuli/čitali o upotrebi 2 mrežne kartice zove se LAN teaming i ima smisla jedino ako posjedujete softver koji omogućava to "sparivanje" mrežne veze i ako imate 2 ADSL (ili nešto slično) priključka. Dakle, da imate i 5 LAN/WLAN kartica i 5 pristupnih točaka internetu, nećete dobiti ništa bez softvera koji omogućuje teaming. To znači da kada pokrenete download/igru/surfanje... nećete dobiti ništa na brzini/smanjenju latencije ako nemate softver i ako nemate barem dvije pristupne točke na internet. Čak i oni koji imaju Asus/Gigabyte matične ploče sa dvije mrežne kartice koje omogućavaju teaming, ne dobivaju apsolutno ništa ako imaju samo jednu pristupnu točku internetu. Badava uparivanje kad nemaš to gdje iskoristiti. Eventualna prednost je sigurnost/pozuzdanost, kao što je napisao deda Wraith, ako imaš dvije sparene LAN karice, dva kabela i dva switcha (kao odvojene mrežne veze) do servera koji ima dvije mrežne kartice pa ako jedna linija krepucne - druga automatski nastavi sa radom.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 19.05.2011., 14:35   #9
Moon
Registered User

Datum registracije: May 2011
Zapravo, čak nije stvar ni u uparivanju LAN adaptera nego o tome kako to funkcionira u IP svijetu...

Kad u command-line upišeš "route print" (Linux mislim "route"???) dobiješ routing tablicu za tvoj komp. Ona kaže kako se do koje IP adrese dolazi. Vidiš često po nekoliko redaka sa destination 0.0.0.0 - to je default route, ali na kraju retka ti piše interface (to je kartica) i metrika.

Ukratko - komp na neku unaprijed ne-definiranu IP adresu ide uvijek po default ruti, a ta je jedna jedina odnosno preko jednog routera... Što znači da nemožeš do iste IP adrese na temelju default postavki doći po "dva različita puta" ili dva routera. Kad bi htio paralelni spoj na dva različita servera (različite IP adrese), mogao bi se igrati sa ručnim mijenjanjem tablice ruta, ali mislim da ti se to ne isplati.
Moon je offline   Reply With Quote
Staro 24.05.2011., 09:54   #10
dak0001
Registered User

Datum registracije: Jan 2010
Citiraj:
Autor domis Pregled postova
evo da se malo nadovezem sa svojim pitanjem, na kojeg odgovor putem googla, foruma i slicnih gluposti nisam nasel (osim da trebam jos jednu masinu koja bude vrtjela neku "router" linux distru)

znaci, imam 2 wlan adaptera i 3 ajmoreć otkljucana wireless-a.

sad mene zanima moze li se ikako preko windowsa sloziti link aggregation iltiga da za pristup internetu koristim 2 razlicita wireless-a od kojih naravno svaki ima drugaciji vanjski IP i to sve bez neke dodatne mašine (ajde, mogu si dopustiti virtualku ali, to je zadnje sto bi isprobal)

nije meni tolko do brzine kolko do stabilnosti jer obicno dok net na jednom wireless steka ili krepa, na drugom radi i tako konstantno
ovisi kako su konfigurirana ta tri WLAN-a
ja paralelno koristim internet sa dva izvora
dok surfam preko svog homeboxa (facebook, messenger i sl.)
preko wireless mreže koja ide preko druge druge mrežne kartice igram belu na T portalu
s tim da moraš imati i dva različita preglednika, različito konfigurirana
dak0001 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 25.05.2011., 19:42   #11
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Kako se ovog nisam sjeto, molio bih da daš upute kako konfigurisati dva browsera. Ja koristim Chrome i Operu, ali nije problem ako treba instalirati drugi
Staro 26.05.2011., 08:22   #12
Sinac
...samo te gledam...
Moj komp

Sinac's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Citiraj:
Autor begi Pregled postova
Kako se ovog nisam sjeto, molio bih da daš upute kako konfigurisati dva browsera. Ja koristim Chrome i Operu, ali nije problem ako treba instalirati drugi
Ako imaš samo jednu pristupnu točku internetu (jedan router, jednu ADSL pretplatu) nećeš dobiti ništa sa dva pristupa jednoj točki. Ograničen si sa maksimalnom brzinom downloada koju imaš na toj pristupnoj točki. Da imaš dvije pristupne točke (dva router, dvije ADSL pretplate) onda bi već imao koristi jer bi mogao iskoristiti najveću brzinu downloada sa dvije ADSL veze, bilo da si povezan sa žicom ili bežično.
Dakle, wireless i LAN pristup kroz dva browsera jednom routeru neće ti dati nikakvo ubrzanje, dapače, mogao bi čak imati i usporenje s obzirom da bi router morao "opsluživati" i tvoju LAN vezi i tvoju wireless vezu a sve kroz istu ADSL konekciju.
Sinac je offline   Reply With Quote
Staro 26.05.2011., 16:12   #13
begi
Premium
Moj komp

begi's Avatar

Ma znam ja to, meni je max propusnost oko 330-340 kb/s ali to imam samo iza ponoći do jutra, šta bi bilo u onim situacijama kad je server dalek, pa se muči sa 60-120 kb/s
Staro 26.05.2011., 16:40   #14
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ne bi ti pomoglo jer imaš samo jednu vezu na net.
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno