Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 01.02.2011., 22:01   #1
ch4ng3r
Registered User

Datum registracije: Nov 2009
Asus P7P55D-E Premium - puknuo čip i ventilator ne vrti

Nedavno sam pobacao jos nekoliko ventilatora u kuciste (120mm) , sve sam spojio direktno na napajanje... osim jednog jer nije mogao kabel dokucit. Ventilator je Asusov , znaci valjda kvalitetan i spojio sam ga na njegov utor na lijevoj strani maticne , povise graficke. Doduse utor ima 4 pina , al ima onu malu nozicu i moze sjest na samo 3 pina kako bi i trebalo bit.

I prije sam tu imao spojen ventilator , i nije cinio probleme... Ovaj je radio ovako 1 mjesec...

Do maloprije. Zezao me WGA i komp sam par puta on/off i upalim ja njega kad nesto pukne ko petarda iz njega i zasmrdi... al komp nastavi radit i podizat windowse. Otvorio sam kuciste i vidim taj ventilator ne vrti , primjetio sam taj puknuti cip. Prestekao ventilator u drugi utor i sad vrti dalje...

Nije mi jasno do cega je razlog puknuca tog cipa , jer ovo bi trebala bit jedna od boljih maticnih (bar je tako kostala) , ima li to sad veze sa daljnim radom ove maticne?

Evo slika cipa i par SS-ova napona , pa mi recite dali je ok da je ovaj -5V oko -2V

http://img829.imageshack.us/img829/5861/22637723.png
http://img683.imageshack.us/img683/6363/dsc00065ah.jpg
ch4ng3r je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2011., 22:23   #2
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
"Čip" se vidi ko crnac u tunelu i još mutno. Pokušaj prepisat oznaku ako se sad vidi zbog eksplozije. To je vjerojatno nekakav naponski regulator. Zaheb si napravio kad si "obični" vent sa 3 pina uštekao na izlaz za pvm ventove (4 pina). Ako je samo to crklo dobro si prošao.
Nikky je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 01.02.2011., 22:27   #3
Servis Laptopa
Registered User

Datum registracije: Dec 2010
koliko se vidi ovak iz daleka to je neka dioda... tranzistor bez srednje nozice..

Servis Laptopa je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2011., 22:31   #4
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Tranzistor / V regulator, 3. nožica je na suprotnoj strani, tako ih sad izvode u SMD izdanju.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2011., 23:02   #5
ch4ng3r
Registered User

Citiraj:
Autor Nikky Pregled postova
"Čip" se vidi ko crnac u tunelu i još mutno. Pokušaj prepisat oznaku ako se sad vidi zbog eksplozije. To je vjerojatno nekakav naponski regulator. Zaheb si napravio kad si "obični" vent sa 3 pina uštekao na izlaz za pvm ventove (4 pina). Ako je samo to crklo dobro si prošao.
Pa izgleda da je samo to. Komp sam opteretio skroz... cpu , gpu... i stoji. Windowsi se vrte bez beda...

kak je gruhlo , ja mislio da je sto vece puklo... ma ovaj se jadnik pougljenisao , ma neka ga i ne treba mi... vrag jedan... bitno da ostalo vrti...

ti pwm ventilatori , prvi put cujem za to... znaci -> ne treba mi

nigdje mi nije napisano da nesmijem tu spojit 3pin fan , jos ima ovu hvataljku kad bodes fan sa 3 utora da lijepo sjedne... nije mi jasno sto se tu imalo pokvarit , cak je i okretaje dobro ocitavao i radio odlicno sve do sad...
Staro 01.02.2011., 23:12   #6
alengrosevic
Premium
Moj komp

alengrosevic's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
mmislim da ne bi trebalo biti problema sto je ventilator s 3 pina spojen na taj 4-pin PWM utor. Samo nije bilo PWM regulacije okretaja...
Ukoliko imas garanciju, nosi na reklamaciju, da se to ne pocne siriti po ploci pa ploca pocne pucati ko "zabice"...
alengrosevic je offline   Reply With Quote
Staro 01.02.2011., 23:29   #7
Pupo
Nikad sit, uvijek žedan
Moj komp

Pupo's Avatar

Datum registracije: Jun 2005
Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
mmislim da ne bi trebalo biti problema sto je ventilator s 3 pina spojen na taj 4-pin PWM utor. Samo nije bilo PWM regulacije okretaja...
Ukoliko imas garanciju, nosi na reklamaciju, da se to ne pocne siriti po ploci pa ploca pocne pucati ko "zabice"...

Normalno da nije problem, pa nebi bezveze PWM konektor bio takvog oblika da se na njega nesmije uštekavat običan 3 pinski vent.
Staro 01.02.2011., 23:45   #8
ch4ng3r
Registered User

Citiraj:
Autor alengrosevic Pregled postova
nemam garanciju... a nek puca , pređem onda na onaj novi socket i puknem i7 unutra... tad cu bar imat valjan razlog za prelazak...

cudno mi je da je crklo ovako... eh ti kinezi... nakon njih nista vise nije kao prije...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno