Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 02.01.2011., 20:56   #1
real01
Registered User
Moj komp

real01's Avatar

Datum registracije: Nov 2008
(riješeno) Blokiranje kompa nakon startanja

Dakle, upalim ga, on se počne dizati... I, sad, imam ovaj problem, tj. probleme:
- kad se WinVista (32 bitna, ako je to bitno) starta, pojavi se onaj
uobičajeni natpis "Microsoft Windows" i ja čekam... čekam... čekam... i mogu tako čekati cijeli dan, to samo tako stoji i Win se dalje ne učitava!

- isto, upalim komp, diže se, dođe do Windowsa, sve se učita (desktop i to), otvoram programčiće, idem na net, sve radi normal - i, onda, u roku od nekoliko minuta (oko 3 - 5), na programima koji su otvoreni (bilo da je to
Word, Mozilla, bilo što), pojavi se na njima natpis Not Responding, desktop pobijeli a miš se iz strelice pretvori u onu klepsidru (pješčani sat). Ako čekam, ništa se ne dešava, to samo tako stoji - a žaruljica od diska trepće, znači, disk radi, a sve blokirano. Restart preko tipkovnice ne radi uopće!

A ako stisnem restart na kućištu - e, onda tek počinje biti zanimljivo!

Imam disk Seagate 640 GB na kojem mi je OS i par particija (muzika, programi, download, tekstovi). Uz taj disk, imam i dva starija (ATA, jedan
Maxtor 160 i jedan Seagate 250 GB). Dakle, nakon što se Windowsi smrznu, stisnem restart na kućištu - dođe BIOS, i onda mi piše:

-MBR Error - insert a system disk or boot from floppy.
(nemam flopyja uopće na kompu.)

Nisam neki stručnjak za kompjuterske probleme, al sam išo poluknuti u BIOS. I imao sam što vidjeti - na popisu (Boot Priority) su mi bila samo ova dva starija diska, na kojima uopće nemam OS, a ovoga od 640 GB na kojem mi je OS, njega nigdje!

Ugasim komp skroz, pa ga upalim i onda, odem u BIOS - i opet se pojavi Seagate 640,(uz ostala dva diska), samo što nije prvi na listi za boot priority - i ako tako ostavim, opet ista poruka o MBR erroru. Samo ako ga
stavim na prvo mjesto za boot, onda se Windowsi pokrenu - s tim da opet
znaju blokirati u prvih 3 - 5 minuita kao što je napisano u početku posta.
Ali, nakon što ga triput restartiram tako (nekad dvaput, nekad 4 puta), Windowsi normalno rade!)

Hm, ima li to neke veze da mi je disk s Windowsima (Seagate 640) stavljen u BIOS-u na channell master 2, a ostala dva diska su na popisu kao:
ch 0 master i ch 0 slave?

U Device Manageru pokraj diskova nema nikakvih uskličnika. Jedino, kad sam otvorio Acronis Disk Director Suite vidio sam da mi glavni disk (Seagate) ima primarnu particiju (te ostale logičke), drugi disk mi također ima primary i logical, dok treći ima samo logičke (bez primarne).

Je li možda tu negdje rješenje mog problema? Da li to komp blokira zbog te dvije primarne particije na dva diska ili...?

Oprostite na opširnosti, ali htio sam biti detaljan i imformativan...
Molio bih da mi kažete jeste li se gdje susreli sa takvim problemom imožete li mi što predložiti kao rješenje?

Inače, osim tog "problemčića" kod startanja, sve drugo radi okej... Napominjem da imam samo 1 OS na jednom disku...
real01 je offline  
Staro 03.01.2011., 19:16   #2
real01
Registered User
Moj komp

real01's Avatar

Hm, nitko nema ideje, prijedloge, mišljenja...? Please... ŽiFcira me to blokiranje / restartanje / namještanje u BIOS-u... pa ponovno pokretanje...

Evo, danas opet. Upalio sam komp, napisao ovu poruku u 19:16, postao je, komp se zablokirao,
shut down, pa opet pali... Sad je 19:25. Devet, deset minuta radio sve normal, a onda opet blokada...

Zadnje izmijenjeno od: real01. 03.01.2011. u 19:26.
real01 je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.01.2011., 20:30   #3
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
U pitanju je taj Segate disk od 640GB. Za pocetak promjeni SATA kabl kojim ga spajas na plocu.
Staro 03.01.2011., 22:09   #4
real01
Registered User
Moj komp

real01's Avatar

Bum probal, pa javim rezultat, thanx!
real01 je offline  
Staro 03.01.2011., 23:25   #5
D-I-A-B-L-O
Bannija :D
Moj komp

D-I-A-B-L-O's Avatar

Datum registracije: Feb 2008
Prvo kabel, pa onda ako ne upali pokušaj popravit MBR. Nisam to već pun q... dugo radio ali koliko se sjećam trebaš ići u recovery console pa upisati naredbu fixmbr /ime particije ili tako nešto. Uglavnom imaš naredbu help koja će ti izlistati popis svih mogućih naredbi pa potraži koja je točno ona što ti treba.

I treća stvar, disk ti odlazi k vragu, ima tema na forumu o seagate diskovima pa provjeri da i tvoj nije jedan iz te serije.
Staro 05.01.2011., 13:28   #6
domis
Premium
Moj komp

Datum registracije: Sep 2006
imho, mogu biti 3 stvari
sata kontroler, sata podatkovni kabeli ili cak sam disk

nedavno sam imal slican problem dok sam frendu slagal komp.
bilo je tu rusenja, smrzavanja i svih ostalih gluposti da bi na kraju kulminiralo smrzavanjem biosa dok je disk bio spojen. promjena diska je rjesila stvar.

ne govorim da je tako kod tebe, nego samo nebi iskljucio te mogucnosti.
ako mozes, posudi od nekog frenda disk, instaliraj win i ako se ne rusi vise, imas krivca
naravno, mozes i sa hirenom testirati disk
domis je offline  
Staro 16.01.2011., 23:03   #7
real01
Registered User
Moj komp

real01's Avatar

Malo sporij ja, pa se kasno javljam :-)

Dečki, puno hvala na trudu i savjetima, ali čini mi se da
sam riješio problem, neplanirano i neočekivano. Naime, moj komp s Win XP je radio na samo 2 giga rama, pa sam nedavno preko neta naišao na oglas
u kojem se nudi RAM kakav već imam (OCZ Platinum 2 GB), pa sam to kupio. I, gle čuda, odonda mi se komp nije blokirao ni jedanput, a ima tome već koji tjedan!
Svejedno, hvala na pomoći i savjetima...
real01 je offline  
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Zaključane teme

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno