Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.11.2010., 21:20   #1
miZZone
Registered User

miZZone's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Kreiranje WiFi mreze pomocu gigaset 555wlan na optimi

Molim vas da mi neko (ako se kome da) objasni u detalje (step by step) da li je moguce i kako napraviti sljedece:
Imam Optima internet koji je preko HUAWEI SmartAX MT880 modema mreznim kabelom spojen na kompjuter. Posto imam laptop, iphone i SIEMENS GIGASET 555 WLAN router kojeg sam koristio prije kad sam bio na T-com internetu, htio bi pomocu njega (gigaseta) napraviti WiFi mrezu doma tako da se mogu laptopom i iphonom spajat na taj optimin internet preko wirelessa.
Znam da ne mogu zamijeniti HUAWEI sa Gigasetom zbog anexa, ali da li se moze spojiti ovim redom: kabel iz splittera u huawei - iz huaweia kabel (H MT880 ima samo jedan mrezni izlaz) u gigaset 555 koji samo emitira wireless ( ali da je transmite i recieve ) - i onda dalje kabelom do kompjutera? Da li gigaset moze glumiti wifi hotspot nakon Huawei modema?
ILI
se mozda moze spojiti kabel iz Huwai u kompjuter, a u drugi mrezni port na kompu ( maticna ima dva mrezna ulaza/izlaza ) se spoji gigaset 555 da opet odasilje i prima wireless od laptopa i iphonea? odnosno, da se optima internet koji dolazi u komp dijeli na konekciju kompa sa netom i povremenu potrebu za wirelessom kojeg emitira gigaset.
ILI
gigaset optada, a ja moram kupiti neki wi fi hot spot koji se zasteka u 2. mrezni ulaz na kompu ili mozda preko usb-a?!
Evo, kolko vidite, laik sam ali nisam opet da ne kuzim barem nesto. Trebam nekog ko mi je spreman malo pomoci oko tog spajanja ( ukoliko je moguce )...sigurno bi imal jos neka pitanja oko postavki itd. Vec sam ocajan jer sam isprobavajuci sve moguce kobinacije postavki danas u kaficu sjedio kraj wireless rutera sa laptopom i nisam se mogel spojiti na taj ruter nikak, dok je frend do mene dosel, upalil laptop, view wireless network in range, prva na listi (jer sjedimo kraj rutera), conect, password koji pise na svakom stolu u kaficu i online je, a ja 2 sata probam sve zivo, vidim 20 wireless oko sebe, ali ne i tog kraj kojeg sedim i za koji imam pass na stolu...
Molim Vas da mi neko pomogne jer dobivam razne odgovore sa raznih strana, a niko da bi mi objasnil tocno kak to ide i kaj kaj znaci...inace, procital sam i dosta stickyja tu na forumu i tutorijala, ali ovu specificnu kombinacju nisam pronasel.
Unaprijed zahvaljujem...
mizzz
miZZone je offline   Reply With Quote
Staro 20.11.2010., 14:55   #2
Night
Premium

Datum registracije: Oct 2008
Može ti 555 glumiti access point, ja doma koristim Siemensa 515 kao access point, a taj mali Huawei je za spajanje na net. Inače što se Huaweia tiče, evo već tri godine radi bez da se ikad zablesio, zakon mali modem.

Uglavnom ovako, Huaweia skonfiguriraj kako već ide, routing mode, user, pass, DHCP (stavi da kreće od adrese 192.168.1.15), tako da se spaja na net i kad spojiš jedan komp na njega da može izaći vani. Pod remote management mu stavi 'lan only' na sve stavke, jer po defaultu dođe sa managementom otvorenim prema internetu, što nije dobro.

Sad uzmi SE555, ugasi mu DHCP, ugasi mu ADSL (ako se može), postavi mu wireless točku i password. Prilikom konfiguracije daj računalu fiksnu adresu, recimo 192.168.1.10 kako bi mogao pristupiti modemu i nakon što ugasiš DHCP. Zatim modemu obavezno promijeni adresu da bude na istom subnetu kao Huawei, ali da je drukčija. Ako je Huawei 192.168.1.1 onda neka 555 bude 192.168.1.2, maske su sve 255.255.255.0. Ako 555 ima mogućnost upisivanja gatewaya upiši mu 192.168.1.1, dakle adresu od Huaweia jer on jest gateway. Na 555 obavezno ugasi firewall.

Kad sve iskonfaš spoji ethernet kabel sa Huaweia u port1 na 555, a računalo u port2 na 555. Ako firmware nije onaj IPTV kompatibilan onda su i portovi 3 i 4 na raspolaganju.

I to je to, stavi na računalu automatsko dobijanje IP adrese i moralo bi kroz 555 od Huaweia dobiti IP adresu. Ako je dobilo i izlazi na net onda samo još preostaje spojiti se wirelessom na 555 koji će kroz Huawei pustiti bežični uređaj na net.
Night je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 20.11.2010., 15:13   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Night je sve dobro napisao, evo još napomena:
- u SE555 adsl konekciju postavi na Manual
- SE555 na žalost nema mogućnost definiranja / unosa Gateway - a (kao SE515) pa kao "pomoć" probaj manualno definirat DNS - ove i to DNS1=192.168.1.1 (IP HUAWEI - a), DNS2=85.114.32.7 (DNS Optime)
- poželjno da je origigi Siemens fw (zadnji službeni 1.30n) u SE555
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2010., 18:25   #4
miZZone
Registered User

miZZone's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
ok, puno fala...slozeno, sljaka. sad jedino imam problema sa spajanjem na laptopu jer uopce ne vidi mrezu a na pol metra je od 555. mob se spaja bez problema, laptop vidi miljon mreza oko sebe,ali ne i ovu moju... 8(( vjerojatno sam kroz sistem pokusaj/pogreska ukljucil ili iskljucil neke postavke i to sad vise ne znam vratiti...a ne znam kako vratiti sve network postavke na default...
ima mozda nekakav programcic koji preuzima wifi kontrolu spajanja laptopa na wireless? pa bi u tom slucaju vjerojatno postavke u programu bile opet na defaultu...

u svakom slucaju, tnx.
miZZone je offline   Reply With Quote
Staro 21.11.2010., 18:52   #5
tech_soul7
Registered User

Datum registracije: Feb 2009
Nemam ni jedan ni drugi modem, ali to bi ti trebalo radit sve ovako kako je opisano,s time da ako na tom prvom modemu imas uklj.dhcp i sve podesis ovako ko sto ti je napisano na t-comovom takodjer postavis sve ko sto ti je receno samo sto nemoras namjestat default gateway niti dns postavke, vazno je samo da wi-fi interface (sucelje) podesis da ti je u istoj mrezi kao i ovaj modem od optime (npr. optima 192.168.0.1, a t-com 192.168.0.2). Posto ces uredjae (komp, iphone...) bezicno spojit na tcomov router, a taj router ti je spojen na ovaj od optime svaki uredaj koji spojis bi ti automatski trebo dobit sve tcp/ip postavke sa ovog optimovog modema . A posto su oni svi na istoj mrezi (192.168.0.x)nema potrebe za namjestanjem defaultnog gatewaya i dns-a na t-comov routeru.

EDIT:
Citiraj:
Autor miZZone Pregled postova
ok, puno fala...slozeno, sljaka. sad jedino imam problema sa spajanjem na laptopu jer uopce ne vidi mrezu a na pol metra je od 555. mob se spaja bez problema, laptop vidi miljon mreza oko sebe,ali ne i ovu moju... 8(( vjerojatno sam kroz sistem pokusaj/pogreska ukljucil ili iskljucil neke postavke i to sad vise ne znam vratiti...a ne znam kako vratiti sve network postavke na default...
ima mozda nekakav programcic koji preuzima wifi kontrolu spajanja laptopa na wireless? pa bi u tom slucaju vjerojatno postavke u programu bile opet na defaultu...

u svakom slucaju, tnx.
Odi na stranice od proizvodjaca i pogledaj tocno za svoj model laptopa pod support, drivers ili tako nesto sigurno imas neki program koji ne koristi windowsov servis za spajanje na wi-fi mreze,vec vlastitu aplikaciju.

Prije toga mozes jedino provjerit da si na laptopu nisi mozda stavio manualno na neki wi-fi kanal (a modem radi na drugom. npr modem ti radi na kanalu 1, a ti si stavio na lapu da ti je kanal 10) i da si odabrao 802.g ili b standard (g i b su ti medjusobno kompatibilni s time da je b sporiji od g, ako si slucajno stavio na a onda se nemogu vidjet ostali uredjaji koji ne koriste iskljucivo a standard). Mozes pogledat i u iphoneu mozda koje su ti postavke pa samo to prekopiras na lap

Zadnje izmijenjeno od: Nikky. 21.11.2010. u 21:15.
tech_soul7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno