Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 19.04.2010., 03:40   #1
Rhodin
Registered User

Datum registracije: Apr 2010
Optika/DRG u stanu, koji operateri mogu isporučiti uslugu?

Dobro jutro i pozdrav svima na forumu.
dakle već me neko vrijeme muči šta da radim i eto noćas mi neda spavati. Imam optički kabel direktno u stanu, on je priključen u DRG uređaj (gateway između optike i UTP-a). Do nedavno sam bio uvjeren da uređaj sam po sebi, kako mi je bilo objašnjeno prilikom kupnje stana, omogućuje korištenje interneta, telefona i gledanje IPTV-a u svim prostorijama.

Vodatel je bio pružatelj uslude, međutim njih je odkupio Metronet, a ja sam trenutno u situaciji da nikada tu uslugu nisam koristio jer je stan bio iznajmljen jednoj firmi, a sada kad bih ja trebao tamo preselit ne znam što radit. Naime, neugodno me iznenadilo nekoliko spoznaja:
prvo IPTV nije gledljiv bez nekog tv-box uređaja koji bi se trebao kupit (gdje, kako, koliko košta),
drugo internet se može koristit, ali sam DRG nije router, pa u slučaju da želim više računala paralelno spajat na net, to nije moguće bez routera - router znači da mi podžbučna infrastruktura ne znači ništa već morap opet i nanovo po cijelom stanu žice razvlačit i to sada vidljivim putevima ili sve preko jednog računala spajat wirelessom - no ostaje pitanje kako spojit router na DRG?
treće Vodatelov Triple play je katastrofa naspram današnjih alternativnih usluga, ako dokumenti nisu zastarjeli, katastrofa je i naspram normalne Metronetove usluge, a nisam siguran imam li uopće nekog izbora
četvrto nemam obične telefonske žice koja vodi u stan.... uopće.... dakle ako vi ne znate da postoji mogućnost da se spojim na nekog od konkurentskih operatera mislim da ću proplakat.

I posljednje pitanje, ima li itko ideju, konkretno se radi o Ingra-inoj zgradi u Ilici 191 u zagrebu kako najjednostavnije na postojećoj infrastrukturi pospajat 2 računala, 2 tv-a na taj DRG i preko kojeg operatera.

Hvala na svim putpunim i djelomičnim odgovorima.

EDIT: i da, zadnje (dakle peti problem) - nemam ni neki alternativni antenski kabel u stanu, dakle, ako mi ovo zakaže moram kupit neku sobnu antenu i jurcat po stanu dok ne nađem mjesto gdje će kako-tako lovit taj naš ohpresavršeni tv signalza koji bih trebao počet plačat 86kn predplate čim kupim TV neovisno o tome vidim li ja šta ili ne.... pa ako i ne za tv onda za radio ili koliko čujem po novome i autoradio.
Rhodin je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 06:44   #2
borny
Too much busy
Moj komp

borny's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
Za većinu stvari ne znam odgovor, ali po mojim saznanjima teško ćeš spojiti televizora.
Trebaš poseban "tv box" za svaki, a kad bi išao preko jednoga, gledaš istu sliku na oba. Ako sam dobro shvatio, nijedan operater ne daje 2 takva uređaja, već samo jedan, jedino da kupiš (ne znam koliko košta).

U svakom slučaju, imaš je**** situaciju.

It's nice to be important, but it's more important to be nice!

borny je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 19.04.2010., 08:56   #3
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
sve se da rijesiti a pogotovo ak imas stan u ilici

no dosta sale.

ukoliko hoces dva homeboxa placat ces dvije pretplate (kod tcoma) za internet je najbolje spojiti jedan router sa wifiem i na njega se spojiti bezicno sa oba racunala jer eliminira zice po stanu.
sto se tice antene 99% da u stanu imas provucenu antenu koja vodi na krov pogledaj sve uticnice u stanu i pogledaj razvodni ormaric u stanu (ako ga imas) ukoliko nijedne opcije nema uvijek mozes uzeti sobnu antenu sa pojacalom jer ipak si u centru grada...

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 10:34   #4
Rhodin
Registered User

Datum registracije: Apr 2010
Ma dečki, fulali ste poantu, ne smeta mene kupit 2 tv-boxa, home-boxa ili šta već, mene smeta činjenica da sam defakto ucijenjen od strane Metroneta ić na njihovu uslugu koja je na nivou usluge iz 2007. sa 12 satelitskih programa ala rtl 1, 2, 3, vox-tva i čega sve ne, internetske veze od 2Mbps )obostrano što je ok) itd. dakle loše usluge po današnjim cijenama bez neke dobre alternative, ako sam dobro shvatio. Najmanji problem je kupit 2 uređaja, to je recimo 2000kn, problem je šti sa njima neću imati nikakvu uslugu. Uz to moram još nabaviti router, razvuč žice po stanu itd. a postoji ifrastruktura koju, da su mi odmah objasnili o čemu se radi i kako ovo radi, bih prilagodio sadašnjim potrebama na vrijeme, a ne sad kad mogu samo lupat glavom o zid i nadat se da će ove u Metronetu prosvijetlit da i mi zaslužujemo ok uslugu iako smo monopolizirani od strane njih.

Sad, ako netko zna kako dobit pristojnu uslugu u stanu bio bih mu zahvalan da me prosvijetli... zvao sam jutros T-com, oni moraju napraviti uviđaj tehničkih mogučnosti, to bi trebalo biti gotovo do kraja tjedna (naravno ne može mi dat broj od tehničke službe pa da njih upitam, a ona sama nema pojma o čemu ja pričam tako da je to bio vrlo ugodan i koristan razgovor.... NE!), ja useljavam 1.5. dakle prvih mjesec dana mogu zaboravit tv, telefon, internet.... sigurno, a dalje ovisi, opet, osim ako ne pristanem na ucjenu od strane Metroneta i prihvatim njihovu uslugu takvu kakva jest, onda vjerojatno mogu sve imat već slijedeći tjedan.
Rhodin je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 12:29   #5
borny
Too much busy
Moj komp

borny's Avatar

Datum registracije: Nov 2009
A Optima, Iskon, Amis, Bnet?

Jesi probao s njima pregovarati?
Aha, nadam se da nisi vezan ugovorom za Vodatel/Metronet od prije...

It's nice to be important, but it's more important to be nice!

borny je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2010., 14:52   #6
Codiac
bycod

Codiac's Avatar

Datum registracije: May 2004
pa ako nisi ugovorno vezan zasto bi ti morao biti ucjenjen od strane ikoga ? nekuzim imas postojucu infrastrukturu koja je sigurno radjena po nekakvim standardima, nije doso mujo izbosne pa provuko zice..

mislim da si se malo previse ufurao u ulogu mucenika jer ako ugovorom _NISI_ vezan 99% da mozes uzeti jednog od 100 ostalih provajdera iptv usluga u hr. isto tako za internet nemoras vuci zice ako koristis wlan.

Intel-i5-760 / Cooler-Master-Hyper-212 / Gigabyte P55-USB3
GSkill -2x4gb / MSI R7 370 2GB / Audigy SE Xtreme
Samsung EVO850 250GB / Samsung HD204UI / WDC 1TB/Samsung SH203b
Seasonic-430w / Chieftec-LCX-2x120 / DELL U2412M
Logitech Illuminated Keyboard / Logitech-G9 / Steelpad 4D / Rumble-pad-2 / Logitech-Z4

.i.

Razer Blade 15
Codiac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge