Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 13.04.2010., 17:54   #1
jure999
Registered User

Datum registracije: Jul 2008
Toshiba Satellite A210-16F - nakon flesanja biosa ne podize sustav

Dobar dan,evo frend mi donio laptop Toshiba Satellite A210-16F i kaze da mu je isao napraviti update biosa kojega je skidao sa tosibine stranice i da nakon toga jednostavno nema vise slike na ekranu.Pogledao sam, laptop kad upalim sve lampice svijetle i cuje se zvuk ventilatora da je laptop upalio ali nema apsolutno nikakve slike na ekranu(ne podize sustav). Skidao sam mu bateriju biosa i kasnije ponovno probao ali nema rezultata,pa vas molim ako netko zna sta bi trebao uraditi da mi pomogne,hvala vam lijepa
jure999 je offline   Reply With Quote
Staro 13.04.2010., 18:06   #2
trex
Premium
Moj komp

trex's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Proslijediti frendu laptop i zatražiti da snosi troškove servisa jer je ili flashao krivi BIOS ili prekinuo flashanje BIOSa. Rezultat je isti što god da je napravio tj. laptop je neupotrebljiv.
Ako hoćeš proći čim jeftinije napravi slijedeće:
Nađi pravi BIOS za svoj laptop i stavi na stick.
Otvori laptop dok ne dobiješ pristup BIOS chipu.
Izvadi BIOS chip iz utor (pažljivo).
Odnesi nekom malo boljem elektroničaru u svom kraju chip od BIOS-a i stick s BIOS-om i traži da ti flasha u univerzalnom flasheru(raspitaj se prvo tko ga ima i koliko košta flashiranje).
Nakon toga samo vratiš chip na svoje mjesto.
To ti je najjeftinija solucija. Možeš i odnesti u neki servis, ali pitaj boga koliko će ti naplatiti, a napraviti će isto.

P.S. Prije nego što počneš raditi bilo što od ovoga što sam napisao, skini manual na svoj laptop i pogledaj da li postoji kakva procedura na BIOS recovery. Jer neke ploče imaju proceduru ako pritisneš određenu kombinaciju tipki i u laptopu se nalazi disketa/stick s BIOS-om da automatski povuku BIOS i flashaju. To vrijedi samo ako nije "uništen" onaj "boot-loader" na početnim memorijskim lokacijama svakog BIOS chipa.
trex je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno