|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
DVD pržilica LG GH22NS - ne prepoznaje je BIOS
Pržilica je LG GH22NS, a matična ploča je ASUS K8N-E DELUXE. Na matičnoj je još spojen preko PATA HD Maxtor i još jedan CD čitač. Prža je SATA. UPUTSTVA kažu da matična ima 4 SATA_RAID konektora i 2 SATA konektora. I ja sam prvo pržu spojio na ovaj "običan" SATA konektor. U tom slučaju sistem staje odmah na početku bootanja, dok na ekranu piše "Press DEL to enter setup". Nemože se uć u BIOS, nakon što se pritisne DEL, opet staje prilikom ulaska i slijedi restart... Konstantno se to ponavalja, e nekad se čak dogodi da i uđe u setup (ajmo reć 1 od 15 puta). Tada mi BIOS prepozna pržu al nakon šta nastavim bootanje ponovno se restartira i ista priča. Uglavnom, ovako se sistem ne diže. U slučaju kada pržu spojim na jedna od 4 SATA_RADI konektora, sistem se uredno boota, a u BIOS-u nema prže. No, ako idem na BOOT DEVICE, imam mogućnost odabrat pržu za jedan od BOOT DEVICEA (ako to napravim, nakon čitanja instalacijskog CD-a izbaci blue screen.) Međutim nakon instalacije SATA_RAID drivera prža se pokaže u My computer i može čitat sve, al neda prženje. Naime, NERO pržu nemože nać a ako idem nešto poslati na SEND TO pa na pržu također je nema. U DEVICE MANAGER-U je uredno prikazana dok u BOIS-U prže i dalje nikako nema.. U BIOSU je uključena ona opcija IDE SATA i još jedna opcija vezana za SATU (neznam sad napamet koja, nije računalo kod mene). Naravno provao sam sa svim tim opcijama i ukljucenim i iskljucenim, ne radi. Imam i opciju za RAID koja je iskljucena, al i ukljucena daje isti rezultat. Na kraju sam uspio naći DRIVER koji mi, kad se sistem boota i pojavi se desktop upali CMD (ili nešto takvo, uglavnon onaj crni ekran sa ispisanim prvi redom) i upali javu. Tada mi NERO prepoznaje pržu al opet BIOS ne (kužim da i ne može, jer očito te SATA RAID daju rezultata ako je upaljen taj program šta mi ga podiže ovaj driver kad se podigne sistem) Cijela ova priča traži slijedeće odgovore. Zašto mi ne rade onda 2 SATA konektora? Da li oni zahtjevaju neki driver? Kako ga instalirati? Nešto sam čitao, (ako je to to, ovo je bilo vezano za druge matične ploče) traži instalaciju sa diskete... To mi je malo nepoznato, pa ako je to to, volia bi da mi neko malo objasni. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Señor Audiophile
Datum registracije: Jan 2007
|
Ova dva SATA konektora su pod drugim kontrolerom tako da ih treba enable-ati u BIOS-u (posto imas dva SATA kontrolera na toj ploci) i slipstreamati drivere u Win instalaciju (ukoliko se radi o WinXP il Visti). Drivere mozes naci na stranicama maticne (Download-> OS -> RAID ili IDE) ... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|