|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Apr 2008
|
Krepao HDD? Ili dva čak...
Za pocetak, hvala Burko, prokleo si me onim PM-om o krepavanju Seagatea ![]() A sada problem. Konfa je iz profila, dakle i HDD-ovi (2xSeagate Barracuda 10, 160GB). Ako treba tocnije, evo podaci sa samog diska: ST3160815AS ; P/N: 9CY132-305 ; Firmware: 3.AAD. Oba diska su identicna, osim naravno serial numbera drugog, i jedne stvari koja ne znam je li vazna, ali jedan od njih ima kao nekakvu metalnu naljepnicu preko sa gornje strane. Jednako se sjaji, samo unutar onog „uokvirenog oblika“ s gornje strane, unutra onog obruba je metalna naljepnica pa izgleda malo deblje. Gore je preko nje naravno ona bijela sa podacim. Ne znam razumije li tko sta mislim, i ako je vazno, ako treba, budem fotkao pa stavio (sad nemam fotic pri ruci), ali eto, mozda nije ni bitno. E sad, sto je stvar. Imam ove HDD-ove jedno godinu i pol, oba kupljena zajedno u Vemulju, i nisu mi radili probleme do nedavno. Nisam mijenjao nikakav hardver vec jedno 3, 4 mjeseca u kompu, osim memorije nedavno (prije kojih 3 tjedna). I sad, nemam pojma kakve bi veze imala memorija s time, ali eto, da se zna, problemi su poceli 10-ak dana nakon promjene memorije. Slucajnost ili ne, ne znam, vi cete bolje znati. Sto se dogadja – jedan dan su mi se Windowsi samo zamrznuli smai od sebe, i kada sam restartao komp, nisu se htjeli dici. U „DOS-u“ (onaj crni ekran sa onim testovima memorije itd koji se dize odmah nakon upaljenja, ne znam kako se zove, pa zato „DOS“ ![]() Disk sma svega jednom ili 2 puta nosio okolo, kada bi se eventualno od vibracija i tresnje mogao ostetit, ali zadnji put je to bilo prije vise od pola godine. Inace je samo bio unutar kucista, oba su bila tako, i to su jedine komponente koje nisma jos dirao, tj mijenjao u kucistu od inicijalne kupnje "ovog" kompa, nego stoje na svom mjestu od pocetka. Takodjer kuciste mi je jako dobro „provjetreno“ i temp diskova nikad nije isla iznad 30, max 32 stupnja. Probao sma ih i rukom dodirnuti da ne bi bilo da me Everest laze, i uvijek su bili hladni na dodir. Ali doslovno hladni, gotovo nista topliji od smaog kucista, onako na dodir, dakle vjerojatno je bilo tocno i to od 30 stupnjeva. I sad eto na kraju, mene zanima je li mi disk otisao, ili moze biti do samih Windowsa da su se zblesirali? Prema svim simptomima meni se cini da je disk odapeo, ili je na dobrom putu, a sudeci jos po tome sto citam o Seagateima u zadnje vrijeme... (doduse o 11 seriji, dok je moja 10, ali ne znam, mozda ni desetka nije bila bajna) Da li da se trudim sa reinstalacijom, ili da ga nosim na servis odmah? Jer nit mi se da, niti imam vremena ovih dana reinstaliravati windowse i onda jos cekat da vidim sto ce bit, brze mi reklamirat, samo eto, da ne dodjem tamo ko tuljan a sa diskom sve u redu. Garanciju imam jos godinu i pol, malo vise. Eto, sta kazete? P.S.Takodjer ako ista znaci, disk ima samo jednu particiju, na kojoj su Windowsi, programi, igre... A kad smo kod toga, imam i drugi taj disk, spomenut na pocetku, a on ima 3 particije, na kojima su fajlovi (glazba, filmovi, dokumenti...), a ono zanimljivo je da su mi se fajlovi sa njega sporo otvarali. Kada bih pokusao otvoriti jedan od rijetkih videa koje imam na C: disku, on bi se otvorio normalno. ALi opet, evo sada sam kod cure, i spojio sma taj drugi disk s apodatcima u njen komp, i tamo sve radi normalno, otvara se normalno. Pa me zaniam, jel moguce da mi i taj drugi disk zeza? Ovdje radi normalno, ali kao sto rekoh, doma mi je sa njega tesko otvarao fajlove. Takodjer vazno je mozda i spomenuti da nijedan od diskova ne ispusta cudne zvukove, barem ne u radu, a ono sto je cudno je kada ih izvadim. Tu oba diska rade nesto sto se meni cini cudno. Kada ih okrecem, unutra se cuje u OBA nekakav „klik“, tocnije kao da je nesto labavo i klima se, te udara po necemu, tipa glava da mozda je rasklimana (ne znam sto bi drugo bilo). Iskreno sad, pojma nemma kada sma ih kupio jel se culo to, ne sjecam se, ali mislim da bih zapamtio da je, jer mi ne zvuci to kao da bi trebalo se cuti. A recimo imam eksterni Maxtorov disk, i u njemu se ne cuje to, kao ni kod nje u 2 diska. Ona ima 2 seagatea, jedan je 320GB jedanaestica (nov disk, par mjeseci samo, kupio njen stari, ja joj taj ne bih metnuo unutra ![]() Ugl, sada sma napisoa roman ovdje, ali zelim sto detaljnije izraziti problematiku nadajuci se sto boljem odgovoru ![]() ![]() EDIT BY MOD: Kad si već pisao roman, mogao si ga lijepo podijeliti odlomcima kao što je podijeljeno u "pravim" romanima. ![]() Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 29.03.2009. u 18:02. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
N00B
Datum registracije: Oct 2006
|
A cek mozda malo glupo jesi provao na svojoj ploci zamjenit kabel i prikljucit na druge sata konektore HDD-ove? |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
|
Nisma, ali nije mi ni palo na pamet, zašto bi to upalilo? ![]() Mogu probat kad dođem doma, ali ne znam, ne razumijem |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Osobni opis - pitaj me
Datum registracije: Jul 2008
|
nekako mi se cini da nije do harda, da krepava. ovo je NTLDR is missing, tako da malo proguglaj za vistu. a sto se tice sporosti, tko zna..... najbolje bi bilo provjeriti sve na cistom formatiranom hardu sa svjezim os-om, svakako probati prije slanja na reklamaciju. resetiraj bios i prebaci kablove sa sadasnjih utora na neke slododne druge. i kablove promijeni ako mozes. mozda pomogne, tko zna. inace mogli bi biti cak bad sectori, onda ce ti sve proci 5/5 kod instalacije, osim ako nisu bad sectori u prvih x GB koje os koristi za kopiranje i instaliravanje. ako zelis biti siguran za bad sectore, skini HDD regenerator i prevrti cijeli HDD. potrajat ce, ali ces biti siguran da nemas (imas) bad sectore (HD tune mi nije nasao na jednom niti jedan, cisto da napomenem, dok je HDD regenerator nasao tonu i sve popravio). ali nekako mi se cini da ce jedan clean instalation sve srediti, ja bi to jos od kada probao. btw, Burko ti je kriv ![]() kriv si sam sto imas barice ![]()
Hey love crusader, I want to be your space invader. For you I will descend the deepest moon crater. I is most stronger than darth vapor. Obey me, I is your new dictator. For you is Venus, I am Mars. With you I is more richer than all the czars. Make a wishes on a shooting stars, then for you I will play on my cosmic guitars! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Premium
|
A ništa, budem onda prvo reinstalirao pa vidio dalje sa bad sectorima itd. Tj prije toga cu ove utore probat promijenit, a kablove bas i ne mogu, nemam nijedan viska, sve podijelio ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Premium
|
I da, nitko nije rekao, što je sa zvukom iz hardova? Jel to normalno na nekim modelima? Evo, došao kući spojio HDD-ove, nazad kako su i bili, i sad opet radi, dapače, ne trza, zasad. Nije mi jasno kako. Ali u svakom slučaju ću skenirat bad sectore i reinstal OS-a napravit. No prva rečenica ovog posta me još uvijek muči ![]() P.S.@Mod - Napravio sam jedan razmak, ali eto, zanio sma se dalje, ispričavam se ![]() EDIT: Evo, skenirao disk na kojem su windowsi za bad sectore, i nista, nijedan nema. sutra, tj danas ![]() Zadnje izmijenjeno od: ABuser. 31.03.2009. u 02:08. |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Premium
|
bump evo, skenirao oba harda, nema nijedan bad sectore, a windowsi jos uvijek ( treci dan za redom) rade dobro. nista nisma napravio, ali eto, ok je. no jos uvijek nitko nije rekao za klikanje u hdd-ima... jel to nesto za sto se trebam brinuti? ili je normalno |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banned
Datum registracije: Mar 2009
|
To je normalno, jer se glava u hardu mora nekada ajmo reci namjestiti |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
|
provjerio, i sve ok. izgleda da stvarno nije stvar (bila) u diskovima, ali i kako se problem riješio "sam od sebe", izgleda da će ovo ostati misterij ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
Uređivanje | |
|
|