Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 08.02.2009., 13:16   #1
Raves
Registered User

Datum registracije: Jan 2009
(riješeno) Problem s Gigabyte pločom

Moj problem je slijedeci-

Kupio sam ploću Gigabite EP43-DS3L, procesor E8500, ram memoriju DDR2 i Grafićku Radeon HD 4650

Nakon kaj sam to složio, instalirao Windovs xp, drivere od ploće i grašićke bilo je sve OK. Nakon toga je komp bio ugašen preko noćo, a drugo jutri tj, danas se komp neda upaliti, zapravo kad stisnem gumb za paljenje Na monitoru se prvo pojavi reklama od gigabite pliće što je valjda normalno, onda se ćuje kratak bip iz PC speakera, nakon toga se ekran zacrni, opet se pojavljuje ona (slika) tj. reklama od ploće, pa se ćuje bip kratki i tak u krug u nedogled. Jel je ploća u kvaru ili što? Ne dođe ni do bios-a, do nićeg.

Ako restartam bios onda mi ponudi neku opciju ak hoću da nastavi toot-at i tada se odjednom podignu Windovsi, no nakom restarta, sve ne radi po starom

Kaj da radim?
Raves je offline   Reply With Quote
Staro 08.02.2009., 13:28   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
1. dok se sistem diže, lupaj po tipki Del da uđeš u BIOS. Tamo negdje nađi opciju da makneš Gb logo (prozuji po manualu) jer ti se možda nešto napiše, a ti to ne vidiš zbog toga.
2. napravi update BIOS-a. Skini najnoviji BIOS i program @BIOS. U toku bootanja (tzv. POST), lupaj po F8 tipki i odaberi Safe Mode. Instaliraj program @BIOS i pomoću njega flashaj BIOS (može biti i na usb sticku). Vodi računa da na sticku bude raspakirani file (odzipaj ga) od BIOS-a.
3. napiši ostatak konfe u 'Moj komp' uključujući i napajanje
Oglas

Oglas
Staro 08.02.2009., 13:30   #3
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Ploća? Grafićka? Nićeg?

Ajme majko, uz svu želju da ti bar pomognem riješit problem nakon ovog...

Radije piši c nego ovo. Također, sljedeći, ne slijedeći.
Staro 08.02.2009., 14:12   #4
Raves
Registered User

Nisam pitao za instrukcije iz Hrvatskog, već za pomoć oko računala, no ak je tebi sad lakše, imamo jedan problem manje!!!

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
1. dok se sistem diže, lupaj po tipki Del da uđeš u BIOS. Tamo negdje nađi opciju da makneš Gb logo (prozuji po manualu) jer ti se možda nešto napiše, a ti to ne vidiš zbog toga.
2. napravi update BIOS-a. Skini najnoviji BIOS i program @BIOS. U toku bootanja (tzv. POST), lupaj po F8 tipki i odaberi Safe Mode. Instaliraj program @BIOS i pomoću njega flashaj BIOS (može biti i na usb sticku). Vodi računa da na sticku bude raspakirani file (odzipaj ga) od BIOS-a.
3. napiši ostatak konfe u 'Moj komp' uključujući i napajanje
Hvala, probat ću sa time.

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 08.02.2009. u 15:58.
Staro 08.02.2009., 14:27   #5
De5tr0yer
Avocado
Moj komp

De5tr0yer's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor Raves Pregled postova
Nisam pitao za instrukcije iz Hrvatskog, već za pomoć oko računala, no ak je tebi sad lakše, imamo jedan problem manje!!!
Relax with the attitude, fellow.

I koristi multiquote.
Staro 09.02.2009., 18:20   #6
mario85
Registered User

mario85 je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2009., 11:59   #7
UNDERTAKER9
UNDERTAKER
Moj komp

UNDERTAKER9's Avatar

Datum registracije: Feb 2009
Prilikom montaže vrlo vjerovatno statički elektricitet je izgorio jednu ili više komponenzi može bit grafa ili ploča , to se još zove ne montiraj sam ako nezneš pogotovo stvari koje su nove znači kada montiraš bilo koju novu komponentu nikada nemoj rukom dirati drugu ili samom komponentom dirati bilo što unutar računala pogotovo napajanje ili hladnjak!!!

električari to zovu struja pražnjenja!!!!

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 10.02.2009. u 21:23.
UNDERTAKER9 je offline   Reply With Quote
Staro 10.02.2009., 21:42   #8
Raves
Registered User

Citiraj:
Autor mario85 Pregled postova
Hvala!!!

Da tak se i meni ponaša, no skužio sam da ako jedan modul radne memorije izkopćam da je onda sve ok. Pojedinaćno rade dobro no u paru nikako. Nadam se da će nadogradnja bios-a pomoći?
Staro 10.02.2009., 21:47   #9
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Raves Pregled postova
Hvala!!!

Da tak se i meni ponaša, no skužio sam da ako jedan modul radne memorije izkopćam da je onda sve ok. Pojedinaćno rade dobro no u paru nikako. Nadam se da će nadogradnja bios-a pomoći?
Skoro svaki puta kada me neka Gigabyte-ica tako zezala, je flash BIOS-a pomogao. Nemaš kaj izgubiti, izvadi jedan stick i flashaj, pa vrati drugi.
Staro 10.02.2009., 23:03   #10
mario85
Registered User

Ako nepomogne novi bios, probaj rucno unjet sve letacije, one u prvom meniu i one u advanced. Koliko je plocica rama unutra?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 10.02.2009., 23:31   #11
Raves
Registered User

Citiraj:
Autor mario85 Pregled postova
Ako nepomogne novi bios, probaj rucno unjet sve letacije, one u prvom meniu i one u advanced. Koliko je plocica rama unutra?
Samo dva po 2GB
Ja tak nekaj nisam nikad radio, bude mi frend da ja nekaj ne pokvarim u neznanju!
Staro 11.02.2009., 00:38   #12
mario85
Registered User

To je mozda uzrok problema evo linkova
http://www.tomshardware.com/forum/25...ds3l-post-help

http://forums.tweaktown.com/f69/prob...87/#post256049
Najbolje je pogledat na gigabytovom forumu ( drugi link) , puno je tema za 2*2 i vise rama.
Staro 11.02.2009., 06:55   #13
tomek@vz
Premium

tomek@vz's Avatar

Datum registracije: May 2006
Ak novi BIOS ne pomogne moguće da je jedna od memorija u banani...a kad smo kod toga-koja je ?
tomek@vz je online   Reply With Quote
Staro 15.02.2009., 23:38   #14
Raves
Registered User

Riješio sam problem. Vratio sam ploću u vemil i kupio intelovu u drugom dućanu.

Radi bez greške.

Gigabite je fakat sxxxx!!! Nikad više.
Staro 16.02.2009., 12:10   #15
windfucker
Guest

Iako je slučaj "riješen", moram primjetiti da imam isti problem sa x38 chipsetom, isto baš na defaultnim (iliti:auto) postavkama.
Gigabyte je nešto gadno zeznuo po tome pitanju...
Daklem, problem sam riješio- overclockom. (da, dodati "soka" kako gore i preporučuju)
I sada ništa ne "štuca"...ploča stabilna.
Ali, ipak, žalosno je da to nisu riješili niti sa novijom revizijom chipseta...
Nadam se da X58 bebice neće patiti od ovoga propusta sa strijom braćom...
  Reply With Quote
Staro 16.02.2009., 13:31   #16
Uber Gosu
FORD Fix Or Repair Daily
Moj komp

Uber Gosu's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
Mislim da je tu problem sto neki RAMi rade na 1.8V a neki i na 2.3V, nadalje kvaliteta RAMa i nacin kupovine(odjednom 2 ista ili naknadno) itd.... utjece na stabilnost, recimo da ja jedini slucaj di RAMi nisu htjeli uopce radit zajedno su Corsair i Corsair, i kad se u BIOSu namjese latencije i naponi sve radi do BSODa koji moze nastupit odma a moze i nakon par dana.
Najbolje je kupit RAME u setu atestirane za DC kolko got to marketinski zvucalo.
PS
Dosta ljudi misli da svi rami od jednog proizvodjaca moraju radit sa svim drugim ramima od tog istog proizvodjaca sto naravno nije slucaj.
Uber Gosu je offline   Reply With Quote
Staro 16.02.2009., 18:49   #17
windfucker
Guest

Heh, moji rami su bili iz iste serije, čak su i nosili istu oznaku (supertalent cl4 serija 9655 ili 9665, nebitno ali bili su isti 100%), bio na reklamaciji u Ve-Mil-u, čovjek kaže da kod njega sve šljaka, ali mi je "savjetovao" da ipak srežem broj modula (hehe, a zašto ako je sve ok?).
No, nije mi naplatio ništa, meni se nije dalo zezati pa sam kupio muškinčiće PC 8000 2x2 gige (onaj standardni kit iz iste su kutije, tako da...)
I...isto, brate

E onda sam malo kloknuo i stvar proradila otprve.
I sa jednima, i sa drugima...
A taj Supertalent uredno odrađuje posao u jednoj asusici, i to na sva 4 utora, tako da ti argumenti baš i ne stoje...ili, da budem precizniji: moguće je da je kod nekih razlog i ovo o čemu ti govoriš, ali ovdje je riječ o nečemu drugome...

No, dobro, ja svoju Gigabyte-icu previše volim da bi me takve "banalnosti" odbile, makar je problem prebrutalan za manje iskusne usere, to vjerujem, i nema opravdanja za GB...
Ali to je samo moje mišljenje, ofkors

Zadnje izmijenjeno od: windfucker. 16.02.2009. u 21:47.
  Reply With Quote
Staro 16.02.2009., 22:15   #18
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
i onda me pitaju zasto mrzim gigabyte. A nisam manje iskusan user, samo ne volim da me komponeneta jebe za moje pare
greg SE je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno