Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Zaključane teme

Uređivanje
Staro 10.01.2009., 12:18   #271
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Mdrla ti je sve objasnio, ako matična ima opcije za to, podigni FSB na 200 MHz.
Swarm dude je offline  
Staro 12.01.2009., 23:33   #272
Branx
kripl. ing.
Moj komp

Branx's Avatar

Datum registracije: Oct 2005
Valjda pitam u pravom threadu

Konfa piše lijevo, proc je trenutno E6700, stepping 000006F6h.
Problem je slijedeći, automatske postavke voltaža rezultiraju Vcore-om od 1.55V, a koliko znam, dotični proc radi defaultno na 1.325V? Naravno, to dovodi do zagrijavanja u idleu na oko 70-ak stupnjeva, što mi se i ne dopada baš

Kada ručno stavim voltažu na 1.325V, onda se temperatura drži na <40 stupnjeva što je ok. To je u slučaju kada ga stavim na 3.2GHz, dok se na default taktu diže preko 50 stupnjeva.

Zašto je tomu tako?

Zadnji BIOS je na ploči...
Branx je offline  
Staro 14.01.2009., 16:19   #273
ivan99cro
Registered User
Moj komp

Datum registracije: Apr 2007
OC sempron 3000+ manila

Pozdrav,da li mogu kloknuti semprona 3000+ (1,6ghz) na MSI K9AGM3-F maticnoj,klokao sam samo graficke a s procesorom se nikad nisam zafrkavao,pa su mi oni tutorijali malo prozujali samo! skuzio sam zajebanicju s multiplajerom i fsb-om,no em ne mogu nac to u biosu em se bojim da nesto sam ne sjebem bez pomoci sa strane,ne bih htio dirat previse voltazu (ako je uopce potrebno) i htio bih ga kloknut do 2 ghz vise mi netreba.Ako netko moze pomoci a da ima iskustva sa ovom maticnom bio bih zahvalan.
ivan99cro je offline  
Staro 18.01.2009., 10:11   #274
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

Datum registracije: Jan 2009
Moj prvi OC

Pozz Svima!

Evo ovako, zelio bi klokirati svoj pc jer upravo sam se prebacio na vistu i vidim veliku razliku u silovanju mog pc-a a posto se bavim video editiranjem svaka pomoc mi je dobrodosla.

Problem je u tom sto stvarno nemam iskustva s ovom (totalni njub) a nemam se ni kom obratit pa sam zelio pitat ovdje za pomoc (ako ima neka dobra dusa hh). Pokusao sam nauciti sve iz ovog odlicnog guide-a na forumu ali gle....jednostavno nakon par ulomaka nisam mogao pratiti vise.
Nasao sam i neke guideove na internetu ali strah me da ne sprzim nesto ako mi netko ne objasni konkretno na moj slucaj...

Ugl. (lista je vise-manje prepisana sa racuna)

imam Intel Core2Duo E4600 procesor, 2x2,4ghz, 775,2 MB
MBO: Asus 775 AS P5K-pro
RAM: DDR2 3x1GB 800Mhz
Graficka: Sapphire Radeon HD 3650, 512mb DDR3
PSU: MSI PRO-550ATX 2,03, pasivni PFC, 2 ventilatora

ako jos nesto fali samo mi recite pa cu dodat na listu

Dakle, sto trebam radit da od ovog izvucem maximum? korak po korak

Unaprijed Zahvaljujem!

~nv
INVIDEO je offline  
Staro 18.01.2009., 10:23   #275
-Stinger-
Premium
Moj komp

-Stinger-'s Avatar

Datum registracije: Jun 2008
nisi napisao koje napajanje imaš, koji cooler je na procu, kakvo kučište imaš i o kojoj se memi točno radi, međutim, sve što trebaš znat jest ovdje:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=88200

I reject your reality and substitute my own!

Zadnje izmijenjeno od: -Stinger-. 18.01.2009. u 10:33.
-Stinger- je offline  
Staro 18.01.2009., 10:24   #276
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Dok ne cackas mecku po naponima nema sanse da ista strgas na ploci ili procesoru. Za OC procesora bez sarafanja po naponima stock hladnjak ti je sasma dosta, a dok dodjes do povecanja napona trebas se jos nauciti kako overklokati procesor na stock naponu. Zatim kreces u kupovinu novog hladnjaka, ako bas hoces maksimum
Dizel je offline  
Staro 18.01.2009., 14:30   #277
generic
Premium
Moj komp

generic's Avatar

Datum registracije: Jan 2005
Gugl kaže da ti ovako (možda) izgleda bios. Ako ne izgleda baš tako, nema veze, svi su slični.

Ukratno ono što piše u tutorialu:
Ovaj CPU ratio je ono što se u guideu prevodi kao množitelj. Množenjem tog broja i frekvencije FSB-a (FSB frequency) dobiva se frekvencija procesora. Konkretno, za tvoj to izgleda 12 * 200 = 2400 MHz. Ako želiš overclockati procesor, polako podiži FSB, ali pazi na memoriju jer se i njena brzina diže zajedno s FSB-om. Nju drži na 800. Za prvu ruku nađi do koje ti frekvencije ide proc bez podizanja napona. Stabilnost provjeravaj programima koji su navedeni u vodiču. Kad to apsolviraš na praksi, pročitaj još jednom vodič jer će ti sada neke stvari biti mnogo jasnije. Sretno!
generic je offline  
Staro 18.01.2009., 16:02   #278
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

Hmm
ja sam u biosu povecao FSB sa 200 na 250
nista drugo nisam dirao.
provjerio brzinu procesora i sad je na 3000,2 (sa prijasnjih 2400)
imam jos 2 pitanja, ako moze
Jesam trebao jos sto napraviti
i
zasto mi u Systemu, pod processor jos uvijek pise 2,40 iako nije (nije li se to trebalo promijenit sad u 3?)
koristim vistu ultimate btw

hvala!
INVIDEO je offline  
Staro 18.01.2009., 17:02   #279
~Kaiser_Chief~
Premium
Moj komp

~Kaiser_Chief~'s Avatar

Datum registracije: Dec 2007
ok je sto si stavio fsb 250... stavi jos vise da nades max frekvu bez dizanja voltaze...
a u systemu ce ti uvjek pisat tvornicka brzina proca pa tek onda na kojoj se brzini trenutno nalazi... tj. kolko je ocan.
~Kaiser_Chief~ je offline  
Staro 18.01.2009., 17:24   #280
Dizel
3.14zda ®
Moj komp

Dizel's Avatar

Datum registracije: Nov 2005
Evo naseg savjetnika za eXtreme OC, samo sam cekao da grakne. Jos da se javi Thierry Henry i dozivljaj je potpun

Citiraj:
Malo clocknes proc, pa malo clocknes proc !!! !!! !!!
ROFLMAO
Dizel je offline  
Staro 18.01.2009., 17:40   #281
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

Citiraj:
Autor ~Kaiser_Chief~ Pregled postova
ok je sto si stavio fsb 250... stavi jos vise da nades max frekvu bez dizanja voltaze...
a u systemu ce ti uvjek pisat tvornicka brzina proca pa tek onda na kojoj se brzini trenutno nalazi... tj. kolko je ocan.

e hvala puno
ali!
da dizem jos ok, al kako cu znat kad sam podignuo voltazu (sry njub ), jel mi se to automatski dize ili?
i jos nesto
u systemu mi pise blabla ime procesora e4600 2,40ghz... RAZMAK i onda opet ...2,4ghz (tu bi trebalo pisat 3,0 ako se ne varam, al meni ne pise ....

e da jos nesto imam ovaj programcic cpu-z
i u njemu mi pokazuje da se core speed i multiplier stalno mijenjaju jeli to normalno?
npr jedan tren je
1,5ghz
x6 a drugi tren duplo vise itd

~nv
INVIDEO je offline  
Staro 18.01.2009., 17:52   #282
Vragoder
Drone
Moj komp

Vragoder's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Citiraj:
Autor INVIDEO Pregled postova
al kako cu znat kad sam podignuo voltazu (sry njub ), jel mi se to automatski dize ili?
Ne diži voltažu (ne diže se automatski već ručno) nego FSB dok se ne dogodi slijedeće: Kada komp više ne bude bootao, znači da mu fali voltaže. Tada smanjiš FSB za nekoliko MHz-a i čestitam, došao si do maximalnog clocka pri defaultnoj voltaži.

Citiraj:
i jos nesto
u systemu mi pise blabla ime procesora e4600 2,40ghz... RAZMAK i onda opet ...2,4ghz (tu bi trebalo pisat 3,0 ako se ne varam, al meni ne pise ....

e da jos nesto imam ovaj programcic cpu-z
i u njemu mi pokazuje da se core speed i multiplier stalno mijenjaju jeli to normalno?
npr jedan tren je
1,5ghz
x6 a drugi tren duplo vise itd
Citiraj:
EIST - Enhanced Intel Speedstep Technology - tehnologija koja, ovisno o opterećenju procesora mijenja frekvenciju istog. U slučaju OC-a je potrebno isključiti dotičnu opciju.
ili
Citiraj:
C1E - Enhanced Halt State - tehnologija slična EIST-u. U praksi se manifestira što spušta množitelj i voltažu u slučaju manjeg opterećenja procesora.
Nađi u BIOSu i isključi.
Vragoder je offline  
Staro 18.01.2009., 17:56   #283
~Kaiser_Chief~
Premium
Moj komp

~Kaiser_Chief~'s Avatar

Citiraj:
Autor Dizel Pregled postova
Evo naseg savjetnika za eXtreme OC, samo sam cekao da grakne. Jos da se javi Thierry Henry i dozivljaj je potpun
nhf al dal se to odnosilo na mene ?
kad sam ja imao problema sa OC-em ?
Staro 18.01.2009., 18:04   #284
njuskalo
Premium
Moj komp

njuskalo's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
trebalo bi i voltazu stavit na fiksnu vrijednost jer vrlo lako moguce da je na auto stavljena a to onda nije dobro jer se ona sama dize kak ti dizes FSB...i gledaj u cpuz na kolko ti memorija radi(ona je isto vjerojatno na auto stavljena pa se mnozitelj sam smanji kad dignes FSB)
njuskalo je offline  
Staro 18.01.2009., 18:05   #285
anonimac20
Pošteni trgovac

Datum registracije: May 2008
Citiraj:
Maksimalni fsb i maksimalni radni tak procesora nisu jedna te ista stvar.

Citiraj:
Osima ako nema uključen EIST I C1
anonimac20 je offline  
Staro 18.01.2009., 18:13   #286
~Kaiser_Chief~
Premium
Moj komp

~Kaiser_Chief~'s Avatar

znam da nisu nego sam rekao da nade maksimalan takt procesora na defoltnoj voltazi... kaj tu nije jasno ?
Staro 18.01.2009., 18:17   #287
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

Iskljucio sam C1 i neki Intel Speed step i sad mi prikazuje u systemu 3,0ghz i u CPUZ mi se ne mjenja vise nista

Jos samo kako da saznam koja mi je defeault voltaza i kako da je stavim na fiksnu vrijednost da mi se ne mjenja?

Hvala ^^

~NV

Zadnje izmijenjeno od: INVIDEO. 18.01.2009. u 18:29.
INVIDEO je offline  
Staro 18.01.2009., 20:28   #288
Vragoder
Drone
Moj komp

Vragoder's Avatar

INVIDEO, propuštaš prvi i vrlo bitan dio u OCu, a to je čitanje.

Ovi podnaslovi su obavezno štivo za OC tvoje konfe:

Uvod i osnovni pojmovi

1. dio - OC Intelovih procesora na Intelovim čipsetima
Uvjeti potrebni za započinjanje overclockinga
(osobito ventilatori, hladnjaci i paste)

2. Preporuka softvera:
Mjerenje/praćenje temperature/voltaže
Nešto više o stabilnosti i testiranju iste

Te najbitniji uvodi u OC:

3. Srž ''problema''
5. Intel Core 2, Core 2 Quad, Core 2 Extreme - overclocking uputstvo

Odluči sam, ali bez ovoga nećeš daleko...
Vragoder je offline  
Staro 18.01.2009., 20:53   #289
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

Citiraj:
Autor Vragoder Pregled postova
INVIDEO, propuštaš prvi i vrlo bitan dio u OCu, a to je čitanje.

Ovi podnaslovi su obavezno štivo za OC tvoje konfe:

Uvod i osnovni pojmovi

1. dio - OC Intelovih procesora na Intelovim čipsetima
Uvjeti potrebni za započinjanje overclockinga
(osobito ventilatori, hladnjaci i paste)

2. Preporuka softvera:
Mjerenje/praćenje temperature/voltaže
Nešto više o stabilnosti i testiranju iste

Te najbitniji uvodi u OC:

3. Srž ''problema''
5. Intel Core 2, Core 2 Quad, Core 2 Extreme - overclocking uputstvo

Odluči sam, ali bez ovoga nećeš daleko...

Gle hvala iskreno na savjetu ali ja dalje od Ulomka 2. NE RAZUMIJEM ... jednostavno neznam uopce sta sve to znaci neznam koje ventilatore hladnjake i paste imam ni gdje to vidjeti itd....cak i da znam ne kuzim uopce na sto sve moram obratit pozornost tu

zato bi mi bilo nevjerojatno zgodno, ako je moguce da ja ovdje postam sve sto imam od hardwarea i ako se netko u tom moze snac i rec mi sto sve tocno moram u biosu promjenit itd
INVIDEO je offline  
Staro 18.01.2009., 21:17   #290
Vragoder
Drone
Moj komp

Vragoder's Avatar

Sve štima. Treba ti klokan komp za video obradu, a ne znanje kako klokati. Poštujem.
Ovakav podhvat može biti vrlo opsežan i u svakom slučaju, van je mog minimalnog OC skilla.
Otvori kućište i iz bliza uslikaj njegov sadržaj, postaj sliku (EDIT: neka se vidi koje hlađenje/ventilatore imaš) ovdje skupa sa detaljnim popisom hardwarea i sretno.

Zadnje izmijenjeno od: Vragoder. 18.01.2009. u 21:35.
Vragoder je offline  
Staro 18.01.2009., 22:21   #291
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

Citiraj:
Autor Vragoder Pregled postova
Sve štima. Treba ti klokan komp za video obradu, a ne znanje kako klokati. Poštujem.
Ovakav podhvat može biti vrlo opsežan i u svakom slučaju, van je mog minimalnog OC skilla.
Otvori kućište i iz bliza uslikaj njegov sadržaj, postaj sliku (EDIT: neka se vidi koje hlađenje/ventilatore imaš) ovdje skupa sa detaljnim popisom hardwarea i sretno.
E Thx, napokon me netko razumije
do sutra navecer najkasnije cu postat sve slike i popis hardwarea ukljucujuci i screenshot cpuza i ostale neke shemice

do citanja,

~nv
INVIDEO je offline  
Staro 18.01.2009., 22:44   #292
Melani
Banned

Datum registracije: Jun 2008
Citiraj:
Autor Dizel Pregled postova

ROFLMAO
Citiraj:
nhf al dal se to odnosilo na mene ?
kad sam ja imao problema sa OC-em ?
Sry za ot
Muhahahaha.
Radi njih dvojice ovaj forum nikad nemre biti dosadan

(najgore je kaj sam osobno upoznao pcgameanalizera pa mi je to još smješnije kad vidim takve izljeve)

nogometaša tierija poznam puno bolje i čovjek uči!!!
ipak nije na ovom nivou ko ovaj prvi njub,ali da ima izjave ima...
Melani je offline  
Staro 18.01.2009., 22:55   #293
Vragoder
Drone
Moj komp

Vragoder's Avatar

NP INVIDEO

Baci oko na review P5K Vanilla, MBO slična tvojoj, nadam se s istim/sličnim biosom. U drugom postu je odličan vodič sa slikama by Bullet1.
Asus P5K Vanilla Review/Overclock/Vmod's Thread
Vragoder je offline  
Staro 19.01.2009., 12:27   #294
Astral
Premium
Moj komp

@INVIDEO - dobro si poceo, ali imas par propusta

najvaznije stvari na koje bi trebao obratit paznju je da stalno drzis memoriju ispod 800mhz ili sto blize 800, gledaj po ovoj slici
dakle redom, stavi PCIE frequency na 100mhz ako vec nisi, DRAM frequency na ~800, DRAM timing control na vrijednosti kako su na slici, dakle manual pa onda 5-5-5-15 i ostalo ostavis na auto

nadalje u dijelu gdje mozes mijenjat voltaze postavi umjesto AUTO na manual i stavi si voltazu procesora na fiksnu vrijednost od 1.325v, pronadi i voltazu za rame, vjerojatno DRAM voltage ili slicno i postavi je na 1.8v, ostale voltaze pusti na auto ili na vrijednostima na kojima vec jesu

nakon toga mozes pocet dizat FSB frequency i konstantno pazis da su ti rami oko 800mhz ili nize jer sa svakim dizanjem FSB-a se mijenja i njihova frekvencija

dalje...kad dodes do nekih 3.0ghz, gdje si vec doso, pozeljno je testirati stabilnost sa programom zvanim Orthos i konstantno pratis temperatura procesora (core0 i core1) sa programom Real Temp, moras pazit da ti temperatura jezgri procesora ne prelazi maksimalno 65c (pozeljno ispod 61c) pod opterecenjem - u orthosu uzmes 1. test koj je samo za cpu i stisnes start
kako bi bio siguran da ti je procesor stabilan, testiraj barem 6h, a ako zelis bit 100% siguran onda i do 24h
ako sve prode bez errora znaci da je procesor stabilan, ako pak dobijes error onda moras dizat napon samog procesora
vratis se u bios i vrijednost koju si prije postavio na 1.325v podignes za 2 stepenice (dakle nekih 1.350v ili slicno) i pokrenes opet testiranje
ono na sta moras pazit je da se podizanjem voltaze podize i temperatura procesora tako da uvijek pratis temperature (najvece ce bit nakon nekih 20min orthosa pa ako tada ne predu 61/65c, nece vjerojatno nikad)

mozes ici i drugim principom koji je vjerojatno brzi, a to je da prvo nades maksimalnu frekvenciju procesora i onda tek testiras za stabilnost, a to moze bit i do 3.4ghz ili vise, ovisi o procesoru...znaci dizes FSB i kad se jednom komp sam od sebe restarta, dignes voltazu za 1 stepenicu vise i bez testiranja stabilnosti ides dalje sa FSB-om, sto ides dalje to radi manje pomake u FSB-u tako da na samom kraju ides 2 po 2 ili cak 1 po 1
najveca voltaza koju smijes dat svojem procesoru za 24/7 rad je 1.45v, ali ja bi to drzo ispod 1.4v, ovisno o hladenju koje imas, tj. ovisno o temperaturi
takdjer, ne gledaj na voltazu u biosu nego na voltazu u cpu-z programu kad vec udes u windowse, ona ce biti drugacija od voltaze postavljene u biosu - ta voltaza koja ti pise u cpuz-u se takodjer mijenja pa je tako najveca dok je sustav idle, dakle kad ne radis nista na kompu, a kad ga opteretis sa orthosom, voltaza ce pasti - ti gledaj tu najvecu voltazu koju vidis dok je sustav idle i ravnaj se po njoj, dakle ne preko 1.45v, ali jos bolje ne preko 1.4v

do ovoga sumnjam da ce doci ali...
ako pak naides na problem da ti se komp nece podic zbog previsokog FSB-a, samo ga ugasi, pricekaj nekih 5min i bios bi se trebo sam od sebe resetirat, ako se to ne dogodi, izvadi kabel iz napajanja i iz maticne ploce izvadi bateriju (nemres je fulat, velika okrugla) na nekih 2min pa je vrati natrag i bios ce bit resetiran i mozes krenut ispocetka

kad si gotov sa svime time onda mozes prec na overclockanje rama
Astral je offline  
Staro 19.01.2009., 20:10   #295
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

Wow, Astral duznik sam ti veliki
sve jednostavno i bas onako kako treba objasnjeno Hvala ^^

Opcenito, hvala svima, zbilja sam ugodno iznenađen sa ljubaznoscu na ovom forumu, dost je drugaciji od drugih (foruma opcenito)

Sad na posao!

EDIT: hmm samo jedno pitanje, jeli ovo povezano sa mojom grafickom jer kad sam napravio sve ovo sto si napisao u onom ratingu u visti mi je gaming graphics palo sa 5,2 na 5,1??

Zadnje izmijenjeno od: INVIDEO. 19.01.2009. u 20:56.
INVIDEO je offline  
Staro 22.01.2009., 10:48   #296
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

bump?
INVIDEO je offline  
Staro 22.01.2009., 10:55   #297
elvis again
In the ghetto
Moj komp

elvis again's Avatar

Datum registracije: Apr 2007
taj vista reiting je glupost - nemoj to ni gledat. Prije ce ti realnu sliku dat neki od ovdje spomenutih testova...
AMD Ryzen™ 5 3600X,Arctic Freezer A35,Kingston FURY DIMM 32 GB DDR4-3200 Kit,Gigabyte B550M AORUS PRO-P,Gigabyte 1TB, M.2 2280, NVMe 1.3 PCI-Express 3.0 x4,INNO3D GeForce RTX 3080 X3 OC LHR, 10240 MB GDDR6X,Fractal Design Meshify 2 Compact Lite White TG Clear,Corsair RM650x (2021) 650W, HPX27i 27" monitor
elvis again je offline  
Staro 22.01.2009., 13:38   #298
Astral
Premium
Moj komp

Citiraj:
jer kad sam napravio sve ovo sto si napisao
sta si uspio na kraju izvuc, do kud si doso?
Astral je offline  
Staro 22.01.2009., 20:14   #299
INVIDEO
Registered User

INVIDEO's Avatar

Citiraj:
Autor Astral Pregled postova
sta si uspio na kraju izvuc, do kud si doso?
hmm dosao sam do 1.4v i mislim 280 fsb to je mislim 3.3 i kusur ghz

ALI

pc bi mi radio 3-4-5 sati bez problema onda bi npr pokrenuo orthos i restartao bi se ili bi se pojavio onaj neki plavi ekran ...pa sam zakljucio da je nestabilno!

sad dizem svaki dan po 5 i nakon toga pravim 6-7h scan u orthosu i tako cu dokle ide.

jel to ok?
INVIDEO je offline  
Staro 22.01.2009., 20:46   #300
Astral
Premium
Moj komp

je to je sasvim ok, pa kad vidis da je nestabilno malo smanjis i probas opet orthos
btw. imas dobru maticnu pa kad saznas najvecu frekvenciju procesora, mozes si dodatno ubrzat sustav tako da probas zadrzat tu istu frekvenciju ali sa smanjenim mnoziteljem za procesor, dakle npr. ako ti je max 280x12=3360mhz onda probas dobit tu istu frekvu sa vecim FSBom, ovako: 300x11=3360mhz, pa i vise, 336x10=3360mhz i vidis s kojim mnoziteljem mozes izvuc najveci FSB sa istom ili slicno frekvom

btw. kakve su ti temperature?
Astral je offline  
Zaključane teme

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno