Forumi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 22.04.2008., 21:45   #1
bpodnar
Stari član
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
Hard reset - problem

u zadnjih 2 tjedna događa mi se to da se komp neće resetirati kad pritisnem tipku za reset na kućištu. Ekran se zacrni i tako stoji, lampica na monitoru konstantno svijetli kao da je sistem podignut ali ne događa se ništa. Uopće ne iščitava one podatke na početku o biosu, diskovima, itd. U prvi mah pomislio sam da mi nevalja hard jer je počeo ispuštat čudne zvukove, pa sam uzeo novi i reinstalirao windowse, no, problem je ostao i dalje, čak i na friškoj instalaciji windowsa, bez programa i drivera. Prilikom instaliranja windowsa, kada se sistem trebao restartat, dogodila se ista stvar, sistem kao da zablokira i onda moram držati tipku za shutdown da ga ugasim/upalim. Ako idem na shutdown pa tamo na restart, to odradi bez problema, ali isto tako nema onih podataka na početku. Prije pola godine mijenjao sam matičnu jer je otišla PCI sabirnica, ali ovo se počelo događati unazad 2 tjedna i tada sam, kao što sam rekao, promijenio primarni hard. Windowsi su xp sp2, mb gigabyte ga-k8ne, vga gigabyte gf 6600 sa pasivnim hlađenjem, proc sempron 2800+, 2 gb ram ddr 400 kingmax, ništa nije clockano. Jel možda netko zna šta bi tu moglo biti na stvari?
bpodnar je offline   Reply With Quote
Staro 22.04.2008., 22:18   #2
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
A možeš uć u BIOS matične? Probaj zamjeniti mjesta shutdown i reset prekidačima da isključiš kvar na njima pa onda probaj...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 22.04.2008., 22:24   #3
bpodnar
Stari član
Moj komp

Pa mogu ući u BIOS, a kako misliš da promjenim mjesta prekidačima? Jel na matičnoj? Ovako je spojeno otkad imam komp i sve je radilo kak spada do prije 2 tjedna.
Staro 22.04.2008., 22:25   #4
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Prekidači se kvare...

Da na matičnoj pa vidi oće li ti onda normalno raditi tj najbolje je niti ne spajati ovaj od reseta nego samo spoji power na reset mjesto a komp upali preko taste ili nečim drugim da ti slučejno ne počne pali/gasi sindrom ako je u šljusu...
Staro 22.04.2008., 22:28   #5
bpodnar
Stari član
Moj komp

Ajd probaću, ali sutra, sad mi se neda rastavljat.
Staro 23.04.2008., 09:59   #6
bpodnar
Stari član
Moj komp

Ništa od premještanja, isto se događa, po tome prekidači su ispravni. Zar nebi komp trebao odmah se resetirati čim pritisnem tipku za reset? Sad kad ju pritisnem, on zablokira i ništa se ne događa, desktop stoji, tek kada pritisnem opet onda se ekran zacrni i tu sve staje.
Staro 23.04.2008., 10:24   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Onda ti je ploča na umoru...
Staro 23.04.2008., 10:49   #8
bpodnar
Stari član
Moj komp

Misliš da je ploča? Pa hebem ti ploču, prije 5 mj sam novu dobio i vidi sad. A jel bi ona bila uzrok povremenim smrzavanjima kompa? Nekad se znaju pojaviti smeđe i sive široke vodoravne crte preko ekrana.
Staro 23.04.2008., 10:58   #9
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Gle da je bilo kaj drugo neispravno mora se resetirati kanta kad opališ po gumbu jer je to defakto "kratki spoj" i jednostavno flushas memoriju i sve kreće iz početka...

I da naravno da ploča može biti uzrok, ali ako si je mjenjao prije 5mj vrijedilo bi razmisliti o uzroku, loše napajanje (pa čak i solidno ako je struja loša sa slabim naponima i velikim padovima) može umlatit ploču tako "kronično" pa ako je to u pitanju ubit će ti i svaku iduću koju kupiš...

Naravno s druge strane možda su ti dali neku refurbished ploču ili jednostavno nemaš sreće tja...
Staro 23.04.2008., 11:04   #10
bpodnar
Stari član
Moj komp

A jel mi se sad računa garancija na ploču ili se uzima u obzir garancija od stare ploče koja je vrijedila do 12mj/2007.? Da li bi bilo rješenje da uz novu matičnu nabavim kvalitetno napajanje i UPS, ak je struja shebana?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 23.04.2008., 11:21   #11
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

A čuj ja ti neznam kako si ti rješio garanciju, teoretski ako si dobio novu ploču u zamjenu za staru koja nije mogla biti popravljena onda ti na nju ide novojamstvo (tako je definirano zakonom) ali neke trgovine jednostavno ne rade po tome nego ti daju papire kao da ti je samo popravljana (garancija se produžuje za broj dana na servisu) ili uopće ne daju novi garantni list i vele tuži nas - što se tebi naravno ne isplati...

Tehnički ti imaš garanciju kolka već ide na tu ploču (godinu dvije neznam kolko ti ima) i ako je po zakonu odrađeno možeš je nosit na servis zamjeniti, samo je pitanje oće li ti uopće proć to pod reklamaciju ako malo radi malo ne...
Staro 23.04.2008., 11:24   #12
bpodnar
Stari član
Moj komp

pa nije baš da malo radi, a malo ne. Koliko god puta da probam resetirat dogodi se isto, mrak. Probat ću pitati za garanciju lika kod kojeg sam kupio komp.
Staro 23.04.2008., 13:29   #13
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Mislio sam da ploča radi ali ne kako treba hence "malo radi malo ne", nisam mislio na reset - očito je iz tog kaj si napisao da ne radi uopće jel...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Uređivanje

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno