Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Kućišta, napajanja i modding > Case Modding
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 06.01.2008., 16:30   #1
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Datum registracije: Oct 2002
Gdje kupiti neiritantan 40mm fan?

Pozdrav svima,

Imam problem sa Intel InBusiness 16 portnim switchom, koji se hladi (opravdano) jednim 40mm ventilatorom. Naime, to cudo (ventilator, ne switch) je vec pri kraju radnog vijeka i prilicno je rasklimano, a kako se vrti na dosta RPMa, ne samo da je glasno, nego je i iritantno za cuti.

Ima li gdje kvalitetna ponuda 5V/12V 40mm ventilatora u Zagrebu? Zaista bi mi trebalo nesto sto, ako vec mora biti glasno, onda da je "zdravo" glasno, jer ovo proizvodi svakojake uzasno grozne zvukove, skoro kao SCSI disk sa 5-6 plattera...

Programer
Rok od dva mjeseca u stvari znači četiri, ali nikako ispod šest.
Bubba je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2008., 16:34   #2
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
http://www.links.hr/index.php?option...orija=05090802
sharkoon system fan P, ako je to dovoljno za ohladiti.

mislim da je prije u electronic centru u tratinskoj bilo i nekakvih ada 40mm, ali ih u zadnje vrijeme nisam vidio
rendula je online   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.01.2008., 17:00   #3
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor rendula Pregled postova
http://www.links.hr/index.php?option...orija=05090802
sharkoon system fan P, ako je to dovoljno za ohladiti.

mislim da je prije u electronic centru u tratinskoj bilo i nekakvih ada 40mm, ali ih u zadnje vrijeme nisam vidio
Vidio sma to. Ali to ne izgleda ni najmanje tiho. Cak ni onaj "low power" od 3k RPM, unatoc, kao, 16 dB. Je li netko te 40mm Sharkoone isprobao IRL? Ja sam zamijenio sve ventilatore u svom Netserveru (80mm i 92mm modeli) sa tim Sharkoonovima i nemam prevelikih primjedbi (mozda je onaj 80mm low noise ipak malo poddimenzioniran za napajanje, ali nije preveliki problem), no ovaj 40mm me brine, iskreno...

BTW, ima li taj Sharkoon negdje MTBF informacije o svojim ventilatorima? Ne uspijevam nista pronaci na stranici...

Programer
Staro 06.01.2008., 17:08   #4
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
sumjam da je low noise na 3k rpm bas glasan, ipak je to vent malih dimenzija (zapravo sada kolko gledam svi 40mm koje sam za sada nasao po netu se vrte na 3-6k).
ja sam neko vrijeme imao mali 40mm sa nekog starog radeona na northbridgeu, na 2000 se nije cuo, na 4000 se mislim vrtio na defaultu i zujao je poprilicno. mozda netko ima vise iskustava s ovime...
rendula je online   Reply With Quote
Staro 06.01.2008., 17:12   #5
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Datum registracije: Sep 2005
Ja bas imam taj "L" Sharkoon. Ne mogu prezalit 30kn, vent je cisto smece. Nit puse nit hladi.

A uzasno vibrira, i bas zbog toga pravi veliku buku kad se montira. Inace, kad ga uzmem u ruku i spojim, buka nije strasna.

MTBF je OK, jer je to ball bearing vent.
SRV je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2008., 17:15   #6
tOta
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2006
Imaš u Zola.hr mini-KAZE 40mm ventilator SY124010L 40mm.

Mislim da Swarm Dude ima isti, pa nek napiše dojmove

Životni vijek MTBF 30.000 sati

tOta je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2008., 17:38   #7
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Je li netko te 40mm Sharkoone isprobao IRL
Taj kaj se vrti na 3k rpm-a, je baš kako ga je SRV opisao. 16db je jedino kad je ugašen, na 12V se čuje i to dosta, a na 5V se pak ne pokreće nego treba kurblat prstom.

IMHO, nekog dobro rješenja kod 40mm ventova po meni nema. Da puše, treba se vrtit brzo, što daje za posljedicu glasan rad.
Ako možeš ikako staviti 60/74/80mm vent, svakako puno bolja opcija.
Vuco je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2008., 18:13   #8
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Mislim da je veci problem taj sto stvara velike vibracije, kad ga onako uzmem u ruku i spojim da radi, samo malo se cuje. Ali cim ga stavim na, u mom slucaju, NB pasivac, cuje se uzasno.

Da, na 5V ne starta, a cini mi se da ne starta ni na 7V. Sad sam nekako iskemijao tako sto sam na jednu od pajpova od Freezera natakao 70mm Deltu od A64 stock coolera na 1800rpm, bolje hladi NB nego ovo govance na 12V. A istovremeno i puno tise.
Staro 06.01.2008., 21:12   #9
Swarm dude
Premium moderator

Swarm dude's Avatar

Datum registracije: Aug 2005
Citiraj:
Autor tOta Pregled postova
Imaš u Zola.hr mini-KAZE 40mm ventilator SY124010L 40mm.

Mislim da Swarm Dude ima isti, pa nek napiše dojmove

Imam ga da, solidno puše, nije pretjerano glasan. Imam ga na NB-u, po opipu se čini kako je poprilično spustio temperaturu (sad mogu držati prst na hladnjaku). A znamo kako se jako grije ovaj nForce chipset
40 mm ventovi nisu neka sreća, ali ovaj će ti poslužiti

CPU: AMD Opteron 3365 cooled by LC-CC-120
MBO: MSI 760GM-E51 FX
RAM: 4 x 8 GB G.Skill Ripjaws DDR3 PC-12800
VGA: Nvidia Quadro K600
SSD: Crucial BX500 1TB
HDD: Seagate Barracuda Guardian 2 TB
PSU: Silverstone Strider Essential 600W
Swarm dude je offline   Reply With Quote
Staro 07.01.2008., 00:49   #10
Bubba
E Pluribus UNIX
Moj komp

Bubba's Avatar

Citiraj:
Autor rendula Pregled postova
sumjam da je low noise na 3k rpm bas glasan, ipak je to vent malih dimenzija (zapravo sada kolko gledam svi 40mm koje sam za sada nasao po netu se vrte na 3-6k).
3k RPM je glasno. Pogotovo na ovakvim malim sranjima, jer sigurno proizvodi neku ruznu rezonantnu frekvenciju od koje pucaju stakla i podrhtavaju metalna kucista servera.

Citiraj:
ja sam neko vrijeme imao mali 40mm sa nekog starog radeona na northbridgeu, na 2000 se nije cuo, na 4000 se mislim vrtio na defaultu i zujao je poprilicno. mozda netko ima vise iskustava s ovime...
Riskirat cu sutra s ovim u Linksu pa sto bude... Javim.

Citiraj:
Autor SRV Pregled postova
Ja bas imam taj "L" Sharkoon. Ne mogu prezalit 30kn, vent je cisto smece. Nit puse nit hladi.

A uzasno vibrira, i bas zbog toga pravi veliku buku kad se montira. Inace, kad ga uzmem u ruku i spojim, buka nije strasna.
Ajde, nije 30kn sad tolka monstruozna lova... Nemam mi druge nego se osobno uvjerit. Takodjer, kakav god bio, ne moze biti glasniji od ovog smeca koje je trenutno unutra. Citav switch je za 50% tisi kad ga drzim u ruci, tako da je vjerojatno slicni slucaj kao i ovo tvoje...

Citiraj:
Autor tOta Pregled postova
???

Duboko, iskreno i svesrdno se nadam da ti fali jedna nula negdje u ovom broju...

Citiraj:
Autor Vuco Pregled postova
Taj kaj se vrti na 3k rpm-a, je baš kako ga je SRV opisao. 16db je jedino kad je ugašen, na 12V se čuje i to dosta, a na 5V se pak ne pokreće nego treba kurblat prstom.
Da, i mislio sam si da je 16dB jedino kada je ugasen ili se nalazis na susjednom kontinentu.

Citiraj:
Ako možeš ikako staviti 60/74/80mm vent, svakako puno bolja opcija.
Nema sanse, a ne pada mi napamet kasapiti tako lijepi switch...

Citiraj:
Autor Swarm dude Pregled postova
40 mm ventovi nisu neka sreća, ali ovaj će ti poslužiti
Nisu, da, ali 'ebiga, tako su si Intelovi inzinjeri zamislili, pa sad...

Programer
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 07.01.2008., 00:55   #11
SRV
Premium
Moj komp

SRV's Avatar

Citiraj:
Autor Bubba Pregled postova
Ajde, nije 30kn sad tolka monstruozna lova... Nemam mi druge nego se osobno uvjerit. Takodjer, kakav god bio, ne moze biti glasniji od ovog smeca koje je trenutno unutra. Citav switch je za 50% tisi kad ga drzim u ruci, tako da je vjerojatno slicni slucaj kao i ovo tvoje...
Nije, ali si ja to odmah preracunam u pivu/burek.
Staro 07.01.2008., 01:02   #12
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004
Citiraj:
Autor Bubba
3k RPM je glasno. Pogotovo na ovakvim malim sranjima, jer sigurno proizvodi neku ruznu rezonantnu frekvenciju od koje pucaju stakla i podrhtavaju metalna kucista servera.
Točno, čuju se ako ništa drugo - ležajevi.

Sad, ovisi koliko ti je potrebno da ti mjesto gdje je switch bude tiho. Možda ti nisi toliko osjetljiv, pa će ti pasati 3k rpm. Meni nije, mada nemam potpuno tihu kantu, na 12V se taj ventić definitivno čuo. Čak i uz normalno puštenu glazbu preko Foobara.

Onda sam ga dao sa pločom (jer meni je bil taj ventić na plavom zalmanu na NF4 Ultra chipsetu), mislim da je kod Mikeyy-a završilo sve skupa. Ako ima on to još i čita ovu temu, neka kaže riječ (mada sumnjam)
Vuco je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno