|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: Jan 2008
|
![]() Ako netko ima malo volje i vremena neka nešto napiše. Imam problem s biosom, matična msi PM8PM-V. Išao sam na službenu stranicu od msi da napravim update biosa, međutim to nije dobro prošlo, pojavila se nekakva greška kod instaliranja. Kad sam ponovno pokrenuo računalo pojavila se poruka BIOS ROM CHECK SUM ERROR. Šta mi je činiti? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Čekaj prvo jel ti to samo kao upozorenje ili kao error i sve stane? Dal možeš u BIOS setup uć? Ako možeš onda load setup defaults -> save & exit -> opet u bios i sve poštelat... Ako nemreš u BIOS setup onda Clear CMOS jumperom i nadaj se da će ti se bootati kanta uopće... inače ako ti flash pukne NIKAD se ne restarta ili resetira stroj jer to obično nači - et nomine patris, et fili, et spiritus sancti... Ako si spalio BIOS nema ti druge nego nosit nekome ko ima programator da ti to rješi ili u servisi ili bubbu nać (ako se još bavi time uopće) pa ono vidi, možeš probati sa autoflash disketom isto ako je bar dio biosa aktivan ali prvo moraš imati floppy i ispravan i funkcionalan bios pri ruci...
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Shebao si BIOS čip. Navodno da u Linksu rade preprogramiranje takvih čipova pa ih nazovi i raspitaj se za tu uslugu.
![]() |
#4 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
..i prva..ali prva...prva!!!!!! i osnovna stvar....nikad ne update-aj BIOS iz Windowsa..to samo može skršiti stvar pogotovo ako si,kao što ti jesi..odabrao update preko interneta..pukne veza,il nešto..i odeeeee..fijuu.. ![]() kod mene se to zove EZ Flash 2 tako nešto..na Asusici...sigurno i MSI ima neko rješenje..unutar BIOS-a... sad izvadi bateriju..prebaci jumpere sa 12..na 23..i moli se da radi..vrati jumpere nakon 10tak minuta..vrati bateriju..i pokušaj..ako ne upali..tj POST ne prođe...nosi na programiranje u links..ili tu na forumu nekog nađi..evo piše yed da Bubba radi.. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Registered User
|
problem je još u tome što se sa službene msi stranice ne može skinuti bios file. to je error, ne može se ništa dići, još piše uz to da je našao nekakv floppy media ali ja uopće nemam floppy drive. jel netko zna kako bi išlo reflash biosa sa diskete, ja bi ubacio floppy drive? |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Beskorisna bitanga...
|
Imaš upute za to na netu - google it... Trebaš sistemsku DOS disketu i bin file od biosa i aplikaciju za flashanje (awdflash ili amiflash) za dos i onda na disketu skopiraš t odvoje i napraviš autoexec.bat koji ima u sebi redak za automatsko pokretanje progija, ali ovo radi samo ako je aktivno dovoljno BIOSa tj ako se digne dio sa čipsetom ili kontrolerima, to se dešava kad je bios od jako slične ploče ili je samo djelomično oštećen kod biosa za vrijeme flashanja, ako je drugačije... Inače vjerojatno neće upaliti jer većinom to baš i nije polučivalo kod ekipe s problemima sličnim tvojem neki veliki uspjeh ali se može pokušati prije nego odneseš na servis i platiš 50-60kn flashanje, e sad naći BIOS ti ja nemrem za tebe, imaš net pa traži - google, driverguide ako nema na msiu, mada bi moralo negdje bit...
![]() |
#7 |
Registered User
|
skinuo sam s neta bios i dobio 3 datoteke u zipanom paketu, 1. AWFL859G.EXE 2.biosup.bat i 3.w7222vms.300 , da kopiram sve tri datoteke na dos disketu i da ništa ne diram imena datoteka? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Beskorisna bitanga...
|
Meni se čini da je to floppy za update preko F2 ili neke sl kratice na tasti, dosta novih ploča to ima (da ne velim sve) pa sve to iskopiraj na floppy (obični ne boot disketu) za početak, pročitaj u manualu od ploče koja je tipka za update i probaj ju nahraniti tako novim biosom, upališ komp i lupaš po update tipki dok nešto ne ispiše na ekranu... Ako to ne upali onda treba napraviti rečeni boot floppy i editirati/napraviti autoexec.bat inače ovaj po 1. ti je flasher program, ovo pod 2. bat za neki update ali vjerojatno ne za boot floppy nego a ovaj preko biosa od matične a pod 3. je vjerojatno image samog biosa...
![]() |
#9 |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Ne bih rekao da je BIOS neispravan, samo uđi, namjesti postavke i spremi.
__________________ "Kako su krojači novog svjetskog poretka uspjeli u tako kratko vrijeme slomiti intelektualne sposobnosti društva, uništiti kritičku svijest i ljudima nametnuti izvrnutu logiku?"
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Registered User
|
Ljudi stvarno vam hvala na uputama, sad je sve u redu. Napravio sam sistemsku dos disketu i kopiro gore navedeni paket fajlova. Pokreno sam dos, u dosu pokrenuo AWFL859G.EXE, koji me je tražio samo da upišem ime datoteke w7222vms.300 i sve je bilo gotovo za 20 sec. ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#11 |
Premium
Datum registracije: Oct 2001
|
svejedno mislim da je domy bio u pravu, pogotovo sada kada je spomenio da mu spominje floppy koji nema ![]() a ono za update iz win....kakvo pucanje veze u pola? pa ne flasha on to realtime kako skida s neta, prvo skine pa tek onda flasha. flasham iz win negdje od kada je uopce pocelo se siriti, valjda od 99/2000 i nikada problema a flashao sam valjda 30ak puta svoje ploce i nebrojeno puta tudje. ljudima se "desavaju" ovakve stvari i onda mozemo po netu citati su problemima s flashem iz win a zapravo su ljudi noobovi. kad malo nauce zanimljivo da vise problema nemaju. jedino zlo koje ti se moze desiti je kao i kod dos flashanja - nestanak struje. ja sam i taj dio eliminirao nabavkom jadnom malog ups-a koji moze izdrzati taman koliko je dovoljno da se to obavi. cak i na abitu koji se valjda najsporije flasha od svih, pogotovo novije ploce ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Banned
Datum registracije: Nov 2005
|
...ja zeznuo Gigabyte-icu jednu sa liveupdateom ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|
|