Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 05.01.2008., 17:18   #1
Artistar
Vječni Student
Moj komp

Artistar's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Sumnjiva matična....

Nisu mi neke stvari baš jasne vezano uz ovu moju novu Gigabyte matičnu. Naime, zašto je ona stalno pod naponom? Baza od miša, podloga (s ledicama), itd. mi sve redom svijetle dok su uštekane u USB, iako je komp zgašen. To mi se na starom kompu nije događalo pa mi je čudno....

Također, povremeno kad uštekam USB u front panel na kućištu ekran se zacrni na par sekundi nakon čega počne blinkati lampica na monitoru (kao kad ga Win bace u standby, iako je ta opcija uvijek isključena) - nakon toga jedino restart pomaže jer se komp nemre nikak zbudit. Prvo sam mislio da je to zbog Viste, ali danas mi se i na Debianu dva puta desila ista stvar....

Btw, imam zadnju verziju BIOS-a gore.

Mišljenja?

Artistar je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2008., 18:02   #2
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Datum registracije: Mar 2006
Ovaj prvi problem je standardni feature Gb ploča već godinama. Navodno postoji mogućnost gašenja u BIOS-u i nekim jumperima na ploči. Ja sam tražio, ali u manualu piše da je po defaultu ugašeno napajanje usb-a, a jumperima ni traga ni glasa. I mene nervira, ali ne mogu ništa napraviti da to ugasim.

A drugi problem je možda u tome da nisi dobro spojio žice front panel usb-a na ploču kako treba ili je problem u kabelu od ploče do front panela.
Oglas

Oglas
Staro 05.01.2008., 19:28   #3
Artistar
Vječni Student
Moj komp

Artistar's Avatar

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
Ovaj prvi problem je standardni feature Gb ploča već godinama. Navodno postoji mogućnost gašenja u BIOS-u i nekim jumperima na ploči. Ja sam tražio, ali u manualu piše da je po defaultu ugašeno napajanje usb-a, a jumperima ni traga ni glasa. I mene nervira, ali ne mogu ništa napraviti da to ugasim.
Krasno.

Citiraj:
Autor coconut Pregled postova
A drugi problem je možda u tome da nisi dobro spojio žice front panel usb-a na ploču kako treba ili je problem u kabelu od ploče do front panela.
Sve sam već provjerio i ne znam šta više probati....

U svakom slučaju hvala na odgovoru.

Staro 05.01.2008., 19:50   #4
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Imam bežični dektop (Logitech LX 500) gdje mi je odašiljač uboden u oba ps2 porta. Vidim da on svijetli cijelo vrijeme tako da taj problem nije vezan isključivo za usb.
Staro 05.01.2008., 19:57   #5
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
sto se tice prvog dijela, to je normalno, usb daje napon i dok je komp zgasen.
a za drugo nemam ideje.
rendula je offline   Reply With Quote
Staro 05.01.2008., 20:43   #6
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Hehe ovo sa naponom USBa je baš iritantan "feature" na mojoj Abitici uredno ima 5 USB portova (2 iza i 3 interna - svaki sa 2 utičnice naravno) i za SVAKI posebno ima jumper da se podesi dal daje struju dok je kom ugačen ili u S3 ili ne daje i jumper za keyboard i mouse PS2 isto tako...

Imao sam i Epoxicu i Chaintechicu i Soltekicu ranije i sve tri su imale isto tako rješeno sa jumperima, neznam kaj je gigabyteu ovo trebalo...
Staro 06.01.2008., 00:16   #7
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Datum registracije: Sep 2007
A što je s naponom na PCI-e portovima? Konkretno, imam Abit Airpace WIFI karticu i nakon gašenja kompa, jedina ledica na njoj ( zelena ) konstantno svijetli. Za poludit.
1v@n je online   Reply With Quote
Staro 06.01.2008., 00:48   #8
ShebY
Premium
Moj komp

ShebY's Avatar

El vama smeta svjetlo za spavanje, jer ja bi mogo spavat na stadionu sa upaljenim reflektorima a kamoli da mala ledica svijtli
Il kad ste s nekom ruznom u sobi pa nesmije bit svjetla da ju nevidite

ShebY je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2008., 00:56   #9
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Meni recimo smetaju samo plave i žuto-zelene dok uz crvene mogu spavati. Imam stare Sony IR slušalice na čijem prijamniku svijetli 9 crvenih ledica i uz to spavam ko beba dok uz upaljeno svijetlo na G15 ne mogu spavat pa da sam ne znam kak pijan. Zato na kućištu nisam ni spajao power ledicu jer svijetli užasno jako i još k tome plavo. Negdje sam već i čitao u štetnom djelovanju plavog LED svijetla, ali tko bi znao jel ima čega u tome. Meni ne paše pa sve što svijetli plavim gasim čim legnem
Staro 06.01.2008., 09:15   #10
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Normalno je da su uređaji na PCI i PCI-e sabirnicama pod naponom jer su to interne sabirnice, mada može biti da ima u power managmentu oppcija i za to podesit ali za USB i ostale je normalna procesura da imaju jumpere pa da si možeš odrediti kako ti paše...
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 06.01.2008., 10:34   #11
coconut
Premium
Moj komp

coconut's Avatar

Može li mi tko reći gdje se taj usb napon isključuje u BIOS-u ili kojim jumperom na mojoj ploči (pretpostavljam da je i za druge Gb P35 ploče isto). Na mojoj staroj ploči (DFI Infinity) postojao je na ploči jumper kojim se to moglo isključiti.
Staro 06.01.2008., 11:58   #12
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
plavo svjetlo ubija svaku zelju za snom, to je cinjenica i odavno sam iz onih malih logitech zvucnika izcupao (zatim unistio cekicem ) tu diodu i zamjenio je nekom prihvatljivog svjetla. zanimljivost je da su i u logitechu to shvatili pa sam nedavno vidio da na novoj verziji istih imaju drugaciju diodu

ako vas to stvarno jako smeta gasite po noci komp prekidacem na napajanju. je da je glupo i sve ali lakse je i to nego gledati u nesto sto te zivcira ili imati problema sa spavanjem zbog necije gluposti.
USBi inace ostaju pod naponom zbog wakeup by mouse/keyboard funkcije. moguce je da ce na nekim plocama nestati ako se ista stavi na disabled. kod mene je ukljucena i ako se ne varam to je cak neki default u biosu tako da usb-i jesu pod naponom. to me ne zivcira previse, mis je ionako u mraku nevidjiv radio komp ili ne a tipkovnica stoji pod stolom na onoj ladici
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 06.01.2008., 12:51   #13
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Mene plavo svjetlo ili bilo koje drugo nimalo ne smeta dok spavam a vent i ledica su uredno upaljeni...

Doduše ja sam znao po danu krmiti u autu na -15C vani dok sam išo na phax svaki dan iz zagorja pa nisam bašš mjerilo...
Staro 06.01.2008., 12:55   #14
1v@n
The mighty pirate
Moj komp

1v@n's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Normalno je da su uređaji na PCI i PCI-e sabirnicama pod naponom jer su to interne sabirnice, mada može biti da ima u power managmentu oppcija i za to podesit ali za USB i ostale je normalna procesura da imaju jumpere pa da si možeš odrediti kako ti paše...
Imao sam par kompova do sad s hrpom PCI dodatnih kartica, počevši od WiFi, LAN pa do TV ili SAT. Imao sam uvijek Intela, i VIA, SiS i Intel chipset, nijedna matična nikad nije ostavljala napon na PCI ili USB portovima. Problem sam samo davno imao s jednim optičkim PS2 mišem koji je stajao svijetlit ali tog sam se brzo riješio Trenutno imam light show od matične dok je komp ugašen, ali još pod naponom i jako mi malo fali da ne uzmem lemilicu i odlemim ih van. POST screen najviše živcira, faking 00 mora pisat na njemu dok je ugašen i to jarko žutom bojom, pa još pored ima power crvenu i status žutu ledicu. Jedino me garancija ometa u tome da sve povadim van, a prodavat je mi se ne isplati jer P965 više nije in, a i zaljubio sam se u uGuru
Staro 06.01.2008., 13:17   #15
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Ja samo mogu reći da AFAIK svaka normalna ploča ima pod naponom PCI/PCI-e/AGP sabirnice dok nije skroz iskopčano napajanje, zato se komp i gasi dok se mjenjaju kartice i nebrojeno ljudi si je matične i kartice spalilo tako da su ih čupali van dok su imali ukopčano napajanje a napravili su shutdown i komp se "ugasio"...

Sad dal to ovisi o postavkama poer managmenta ili ne neznam jer nisam to nikad niti gledao (nije mi bilo problem) kaj se mjenja s naponima sabirnica dok tamo mjenjaš sve one gluposti ali samo serrverske ploče koje su namjenjene da se kartice u njima mogu mjenjati "on the fly" su predviđene da se čupaju van samo tako - i postoji razlog za to...
Staro 06.01.2008., 16:52   #16
Artistar
Vječni Student
Moj komp

Artistar's Avatar

Citiraj:
Autor yedwy Pregled postova
Ja samo mogu reći da AFAIK svaka normalna ploča ima pod naponom PCI/PCI-e/AGP sabirnice dok nije skroz iskopčano napajanje, zato se komp i gasi dok se mjenjaju kartice i nebrojeno ljudi si je matične i kartice spalilo tako da su ih čupali van dok su imali ukopčano napajanje a napravili su shutdown i komp se "ugasio"...
Istina. Pa dovoljno je isto tako "zgasiti" komp i prčkat po komponentama, pa ćeš vidjet kako 'pecka' kada si u dodiru s nekom od komponenata....

Osobno prije kopanja po kompu ga obavezno zgasim, pa onda prekidač na letvi i kabel iz napajanja, da ne bi bilo....

E da, vidim da se spominje plavo svijetlo i njegov utjecaj na spavanje, pa da vam pokažem kako je onda meni ugodno kraj ove podloge krmit svaku noć.

Podloga je sama po sebi odlična jer ima 4 USB porta na sebi što je iznimno praktično rješenje pa ne moram svako malo dolje napikavat po kućištu, al izgleda da ću je morat iskopčat....

Zadnje izmijenjeno od: domy_os. 06.01.2008. u 20:05.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno