Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 17.09.2007., 04:18   #1
von Schultz
Premium

Datum registracije: Sep 2007
Printer + wlan

Ovako - imam dva pc-a koji se nalaze svaki u drugoj sobi. Zanima me kakav router uzeti da taj printer mogu share.ati sa oba dva kompa, a da pri tome on ne ovisi o tome da li je jedan od kompjutera upaljen.

Da li se može kupiti neki adsl router sa usb priključkom i na njega prikopčati printer putem usb-a?

Imao sam sličnu kombinaciju prije, samo što je printer bio spojen putem običnog mrežnog kabela na router i morao je biti non stop upaljen.

Bilo bi super ako bi se taj isti printer mogao upaliti putem usb-a kao neki standardni pisač spojen na pc direktno, tako da osoba ne mora na jednom pc-u ići u drugu sobu paliti pisač, pa onda natrag kliknuti na print i onda opet do printera po papire...

Znači, koji router i printer bi preporučili? Ciljam na neki laserski printer c/b, ali može i boja.

Tnx unaprijed
von Schultz je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2007., 09:53   #2
daigu
Premium

Datum registracije: May 2006
Gigaset SE555 je imao USB port za print server. Ali njega više ne nude u T-comu.
Svaki router ima mrežni port, a imaš mrežnih print servera (USB) na našem tržištu fala bogu dosta. Od stotinjak kuna pa naviše. Kada su USB printeri u pitanju, onda automatsko paljenje nije problem.
Ovakva su mi rješenja jasna ako već imaš printer, pa ga želiš staviti u mrežu. Ali očito ti nemaš printer, a očito planiraš dati novac za laserski, pa da možda razmisliš o mrežnom printeru?
daigu je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 17.09.2007., 10:00   #3
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor Catalyst Group Pregled postova
Ovako - imam dva pc-a koji se nalaze svaki u drugoj sobi. Zanima me kakav router uzeti da taj printer mogu share.ati sa oba dva kompa, a da pri tome on ne ovisi o tome da li je jedan od kompjutera upaljen.
Da li se može kupiti neki adsl router sa usb priključkom i na njega prikopčati printer putem usb-a?
Takav je jedino WiFi adsl router Siemens SE555 koji ima USB kontroler / priključak na kojeg možeš staviti printer (onda isti mora biti blizu routera zbog ograničenja dužine usb kabela). Možda još neki router ima tu mogućnost ali nemam takvu informaciju.
Citiraj:
Imao sam sličnu kombinaciju prije, samo što je printer bio spojen putem običnog mrežnog kabela na router i morao je biti non stop upaljen. Bilo bi super ako bi se taj isti printer mogao upaliti putem usb-a kao neki standardni pisač spojen na pc direktno, tako da osoba ne mora na jednom pc-u ići u drugu sobu paliti pisač, pa onda natrag kliknuti na print i onda opet do printera po papire...
A kako drugačije da bude 24/7 ready?. Koliko znam neki modeli Cannon Pixmi (inkjet) imaju mogućnost daljinskog gašenja kroz driver ali hoće li to raditi kad je spojen kroz router treba probati, nije isto kao kad je spojen direktno na računalo. Jedino da je printer spojen na mrežu, vidi niže.
Citiraj:
Znači, koji router i printer bi preporučili? Ciljam na neki laserski printer c/b, ali može i boja.
Tnx unaprijed
Općenito takvi "zahtjevi" se rješavaju kupovinom Print Servera. Uređaj koji se s jedne strane spaja na printer (LPT ili USB, po tome treba i odabrati verziju), a s druge strane na mrežu (u ovom slučaju na router). Te škatulice imaju i svoju cijenu 700 - 1.000 Kn. Postoje printeri koji se mogu spojiti na mrežu bilo direktno (imaju mrežni adapter u sebi) ili preko "original adaptera". Zbog proizvođačke predpostavke da to spada u "profi" kategoriju, takvi printeri imaju nešto višu cijenu. Još jedna napomena, u nekim slućajevima (srećom rijetkim) HP - ovi printeri ne surađuju najbolje sa Print Serverima drugih proizvođača. U tim situacijama jedino rješenje (uglavnom skupo) je kupovina baš HP - ovog Print Servera.
Nikky je offline   Reply With Quote
Staro 17.09.2007., 13:42   #4
von Schultz
Premium

Ne, imam ja trenutačno priner, samo neki stari na pola pokvaren - radi se o Epsonu EPL 6200 koji je spojen preko mrežnog, ne usb, kabela na gigaset se515 router - taj nema usb priključak.

E sad, fora je u tome da taj printer (pored toga kaj je na kraju životnog puta) ne može upaliti signal iz pc-a... znači, tipičan usb printer je ugašen i kad npr. u wordu kliknem na print, on se sam od sebe upali, a ovaj moj epson treba biti non stop upaljen.

Iz toga razloga me zanima neka preporuka, odnosno način na koji da spojim/što da kupim da imam isti način paljenja kao i kod običnog usb printera koji je direktno spojen na pc.
Staro 17.09.2007., 14:16   #5
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Kako sam već rekao gore neki usb printeri imaju tu funkciju da se probude iz sleep moda kada dobiju print job, a neki ne. Daljni info ćeš morati tražiti po internetu ovisno o pojedinom modelu. Mislim da je najjednostavnije printer ostaviti upaljen, jer kad ne printa onda je potrošnja sasvim mala (cca 10W). Opcije koje ti stoje na raspolaganju su isto opisane u postu poviše.
Staro 24.09.2007., 17:27   #6
von Schultz
Premium

Evo, da opet malo "dignem" ovu temu... gledao sam sad sve ove modele printera, routera, itd.

Zanima me -
- da li znate neki mrežni printer koji se spaja preko utp kabela, a da ima mogućnost da se također probudi iz sleep moda kao i neki printeri preko usb-a

- da li printeri koji imaju već urađeni wlan adapter i spajaju se bežično na mrežu imaju istu tu mogućnost ili oni moraju biti non stop upaljeni?

Fora je u tome da imam drugi komp na donjem katu, pa mi nema smisla da svaki puta kad netko želi nešto printati mora hodati gore na kat i paliti printer, pa opet dole, pa onda opet gore po isprintane papire...

Znaci, trebal bi neku soluciju za printer spojen na gigaset 515 koja omogucuje da samo kliknem print i da se printer upali... router ne mislim kupovati, jer su preskupi, a ovaj jos uvijek radi ok. Samo cu kupiti micronetove wlan adaptere za svaki komp.
Staro 24.09.2007., 21:02   #7
von Schultz
Premium

Ovo mi je iance ful hitno, pa bih cijenio bilo kakav prijedlog!
Staro 25.09.2007., 19:59   #8
Nikky
Moderator

Nikky's Avatar

Opet ponavljam, zar je problem ostavit printer non - stop upaljen?
Ako hoćeš laser, HP LJ1022n troši 2 W u sleep modu i spaja se preko USB 2.0 ili Ethernet porta. Postoji verzija istog i sa wireless Ethernet 802.11b/g (WiFi) mogućnošču spajanja. Treba tražiti.
Nažalost svi proizvođači "pumpaju" cijene za modele s Network i/ili WiFi modele.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno