Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Intel
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 02.02.2004., 15:27   #1
dpajur
PC Ekspert

dpajur's Avatar

Datum registracije: Sep 2000
E moj preskote

Gledam ja ove recenzije na netu i nemogu vjerovat kolko je to lose. Novi procesor, nova tehnologija, duplo vise cache-a, nove instrukcije.. i sta ti se to daje.. 5% sporiji procesor od prethodnika.

mmmljac, prisjetim se dobre stare reklame za "Sokovnik tigar" i naglas kazem "Zamisli Majk!" "Dzek, pa to je sjajno!"

I onda jos razni doktori govore kako je to pravi pothvat, napravit novi procesor a da je tek nesto malo sporiji od prethodnika.. Je, stvarno pravi pothvat! Nema sta decki, skidam kapu. Pentium 5 ce valjda vrtit Quake 3 na 10 fps-a i bit ce jos veci pothvat

Da prostite, koji je k* Intelu? Uz sve te novce nisu u stanju posten procesor napravit? Ja sam se bas ponadao nakon Northwooda da su konacno skuzili kak se rade procesori jer je Willamette bio totalni promasaj. No izgleda da ce to sve opet krenut u istom aranzmanu... Kupi Prescott, super je, malo je spor, al kupi mu DDR-II memoriju pa ce bit bolji.. ne brini sto kosta duplo vise.. i kupi mu novu plocu, imamo chipset bas za tebe.. ne brini sto je duplo skuplja.. a kupi i pci-express graficku, neku sa gigom rama i pet-sest radeon procesora, cijena prava sitnica.. i dobis stroj za 10000 eura koji pere Northwooda za jedno 5 fps-a u benchmarcima.. mrak! "Majk, pa to se zaista isplati!"

Evo ni sam neznam, dobio sam na lotu pa si razmisljam, kupit P4 extreme edition, Athlon FX-51 ili pricekat mjesec dana pa Prescott + PCI-Express + DDR-II.. Ili svoj privatni otok sa aerodromom i mlaznjakom.. mmmm...

Intel Xeon X5550
Asus Rampage II Extreme
6GB Corsair Dominator GT
PowerColor Radeon PCS+ 5870
Samsung PM800 256GB SSD
Samsung F3 EcoDrive 2TB
Seasonic X750
Silverstone TJ-07
Dell U2311H

Cooling:
Thermochill 140.3
Fractal Design 140x3
EK Supreme HF
EK 5870FC v2
Laing DDC 3.25 + EK DDC Top v2
EK Multioption 250
mCubed T-Balancer XL
Build Log
dpajur je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2004., 15:57   #2
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Datum registracije: May 2003
Ne moze intel napravit losi proc, jel svaki intel se dobro prodaje i uvjek ima opravdanja i razumjevanja za njegove proizvode ,kaj se tice losijih performansi kaj nije tak i sa GPU?

Npr kupis ATI 9600 SE (64 bit) i dobil si losiju karticu od 8500 al za vise novaca.

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
MB-ASROCK DUAL SATA(bios 2.2) 2+ENERMAX485W
2x512 Supertalent CL2
HDD-Hitachi 160GB, WD 800JB
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert
DVDROM-LITEON-167T ,DVDRW BENQ 1650,DVDRW NEC ND2500A@2510_fw205C
Monitor: Samsung 997MB (19')
Terratec Sky 5.1,EPSON-C42

Zadnje izmijenjeno od: BrunoZG. 02.02.2004. u 16:18.
BrunoZG je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.02.2004., 16:24   #3
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Datum registracije: Dec 2002
Čekaj da se naprave testovi sa pravim chipsetom.

Intel je unaprijedio jezgru da može postizat velike MHz-e

Vrijeme će pokazat koliko je Prescot dobar.
Da, to sam ja u avataru!!! Grobnik ----> 1:37.759... ko od vas može brže???
Nemam više lema!!!
LorD ClockaN je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2004., 16:35   #4
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

prescott je pushiona kakve nema... grije se ko toplana, sporiji je od northwooda (o super kaj ce ga stic na jedno 3.6ghz).

a chipset ili makar kaj nemere popravit cinjenicu da je latencija cachea veca i da je pipeline sada dug 1200000km...

dobra stvar jedino za overclockere... i to ak ti se posreci.

drek na sibici sve skupa.
Staro 02.02.2004., 16:37   #5
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Pa kaj nije i pentium 4 bil dobrano sporiji od pentiuma III na istom taktu?

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
2x512 Supertalent CL2
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert

Staro 02.02.2004., 17:01   #6
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Datum registracije: Sep 2002
Koliko vidim Intelu su jednino vazni GHZ.
Staro 02.02.2004., 17:11   #7
Elven
Premium
Moj komp

Elven's Avatar

Citiraj:
Originally posted by MadBoY
Koliko vidim Intelu su jednino vazni GHZ.
Ne pratim puno Intel, ali sve se čini da je žalosna istina.
Elven je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2004., 17:41   #8
cyberphere
Premium

cyberphere's Avatar

Datum registracije: Nov 2002
Pas mater a baš sam se ponadao da će intel napraviti nešto opako pa da se nakon nekog vremena preselim na prescott, a ono ništa. Izgleda da ću još duže vrijeme ostati na P4, osim ako P4EE ne pojeftini za jedo 4-5 soma kuna
Staro 02.02.2004., 18:14   #9
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Citiraj:
Originally posted by cyberphere
Pas mater a baš sam se ponadao da će intel napraviti nešto opako pa da se nakon nekog vremena preselim na prescott, a ono ništa. Izgleda da ću još duže vrijeme ostati na P4, osim ako P4EE ne pojeftini za jedo 4-5 soma kuna
I'll drink to that
Nemam više lema!!!
Staro 02.02.2004., 19:23   #10
rendula
Registered User

Datum registracije: Oct 2003
Citiraj:
Originally posted by BrunoZG
Mislim da je. Tulac 1.4 je ubijal u pojam sve Willy-je, a i neke Northwoode . Tulac je uvjerljivo najbolji Intelov proc
rendula je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 02.02.2004., 22:29   #11
KeLLe
Stoka

KeLLe's Avatar

Datum registracije: Dec 2003
Ja se samo nadam da je fora u driverima!!

Inače sam
KeLLe je offline   Reply With Quote
Staro 02.02.2004., 23:37   #12
Sky
Guest

Datum registracije: Apr 2003
Ma svi sad pljuju po Prescottu, a za pol godine svi zadrti Intelaši će ga imati (sjetimo se kako je P4 dočekan na nož, a kakva je situacija danas).
Intel jednostavno optimira arhitekturu prema većim taktovima i normalno je da pritom ne može proc izvršavati toliko instrukcija u jednom taktu (zapravo, i nije normalno, jel zna netko zašto je tome tako? Zašto ne bi Intel napravio proc koji može izvršiti instrukcija u jednom taktu kao AthlonXP i raditi na taktu 3.2-3.6 GHz? Ne zanimaju me objašnjenja tipa NetBurst je takav. Zašto nije moguće napraviti proc koji istovremeno radi brzo i puno?)
Ono što mi se lagano počinje gaditi je bezidejnost Intela koji samo štanca GHz-e bez nekog velikog napretka u brzini. Sjetimo se skoka sa 486 na Pentium, Pentium Pro,pa MMX,pa PII, pa PIII. I sa zadnjim PIII (Tulcem) je ta priča počela stagnirati...
I to je jedan od razloga zašto danas nakon što sam cijeli život radio na Intelu, imam AMD. Intel se ne isplati... Nadam se da će napokon otkantati NetBurst arhitekturu koja služi samo za postizanje taktova, a ne za postizanje performansi. Znam da mogu bolje, i mora biti bolje.
PS. Ovo NIJE povod za Intel vs. AMD raspravu! Imali smo je i zaključili da je ono što imamo doma najbolje, ok?
Sky je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 00:59   #13
msvrtan
..

Datum registracije: Oct 2001
Citiraj:
Originally posted by Sky
Ma svi sad pljuju po Prescottu, a za pol godine svi zadrti Intelaši će ga imati (sjetimo se kako je P4 dočekan na nož, a kakva je situacija danas).
sa skoro svime sto si rekao se slazem osim sa dijelom u quote-u..usporedujes kruske i jabuke... naime p4 je nekih 3 ili cak 4 jezgre....a ova zadnja northwood ima slicnosti sa prvom williamete isto koliko i williamete sa 486-icom osim sto nose isto predznacno ime...

northwood bi bio p7 ili p8 ako bi bas htjeli realisticno ici...
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 04:13   #14
ozren
PC Ekspert

ozren's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Sky
Zadrti Intelasi nece pljuvat po Intelu i to ti je to... Drugo je sto ima puno onih koji zavrse na Intelu zbog platformi i sl...

No, Prescott je donio nesto novo - to je prvi P4 procesor koji je uspio biti sporiji od predhodnog P4 modela.
Staro 03.02.2004., 09:45   #15
BrunoZG
Junior Member

BrunoZG's Avatar

Ja ne bih rekao da je jedini procesor koji je uspio bit sporiji od svog predhodnika, jer je prvi P IV bio puno puno sporiji od pentiuma III,

Sporost Pentiuma IV natjerala je AMD na PR oznake ...

AMD 3800+x2@2500, 1,375V
2x512 Supertalent CL2
ELSA 7600GT
Leadtek-2000XP expert

Staro 03.02.2004., 10:26   #16
Sky
Guest

Citiraj:
Originally posted by msvrtan
sa skoro svime sto si rekao se slazem osim sa dijelom u quote-u..usporedujes kruske i jabuke... naime p4 je nekih 3 ili cak 4 jezgre....a ova zadnja northwood ima slicnosti sa prvom williamete isto koliko i williamete sa 486-icom osim sto nose isto predznacno ime...

northwood bi bio p7 ili p8 ako bi bas htjeli realisticno ici...
Vidiš, vidiš, to nisam znao. Znam da ima Willamete, Northwood, Prescott i serverski Gallatin (EE ne znam kako mu se zove jezgra, ako uopće ima ime za tu jezgru). Ima još koja? Ima netko link gdje se te jezgre uspoređuju? Zapravo, link gdje se objašnjavaju sve te oznake P4B, P4C, koji je koji Celer... znam nešto, a sad vidim da ne znam dovoljno...
Mislio sam da su Willamete i Northwood dosta slični. Što ćeš, prestao sam pratiti toliko intenzivno Intel otkad imam AMD.
Činjenica je da je dolaskom P4 (da ne spominjem P4 Celere) sve počelo ići u bananu...
@Ozren : Nisam se ispravno izrazio. Pod zadrti sam mislio "imam Intel i neću mijenjati platformu jer vjerujem Intelu" i "AMD je smeće" Intelaši. Ljudi koji nisu dovoljno informirani, a takvih je hvala Bogu puno. Mea Culpa.
PS. Ima netko odgovor zašto nije moguće napraviti brze (mjereno GHz-ima) procesore koji obavljaju puno operacija u jednom taktu?
Staro 03.02.2004., 10:54   #17
Jozha
Banned
Moj komp

Jozha's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Sky
PS. Ovo NIJE povod za Intel vs. AMD raspravu! Imali smo je i zaključili da je ono što imamo doma najbolje, ok?
Primljeno na znanje i molim da se uvaži kao takvo!
Jozha je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 11:53   #18
Jozha
Banned
Moj komp

Jozha's Avatar

Intel ima najdužu batinu i može lupat kako po kome oče kad mu se oče i kako mu se sprdne. Pa kaj mislite da nebi oni mogli napravit proc koji bi bil 10 puta jači od ovih sranja kaj mi danas kupujemo? Narafski da bi mogli ali ne isplati im se. Hrane nas taman da ne umremo a kad vide da smo na izmaku onda ti bace friški kolačić da preživimo još par mjeseci. Mi smo pikzibneri koji sam gutaju njesra sa vrha i tu se nemremo pomoč ama baš ništa, jer uvijek bu postojala zadnja kokoš u redu kljucanja.
Da postoji jača konkurencija kod proizvođača mi bi danas imali strojeve koji bi jeli sve živo. Ali nažalost život je sirovina i moš se slikat.
Kaj se preskota tiče treba vidit dok dojde pa probat pa zaključit jel smrdi il miriše.Vidim da su povečali keš ali su isto tak povečali latenciju. Brijem da su napravili niš,jer koja korist od večeg keša ak je sporiji (deblja krava koja sporije trči daje više mlijeka?) makar su pobojšali prefetch ali možda je to samo šminka koja ne radi ustvari(imamo u ponudi megazgazblast fen koji je ustvari iz dučana svepo12kuna ali se kod nas drukčije zove).A kaj se tiče 31 koraka na pajplajnu,tu fakat nemam niš reć jer se iz toga vidi da je to sam shema da dignu proc na još veču frekvu jer jedino tak mogu nekaj izvuč iz njega.Hlađenje bu još jedan problem.Vdim da sa stock hladnjakom ide na 80C! Znači da o OC-u možemo sam sanjat osim ak nemaš sobu sa crvotočinom u duboki svemir di je temp blizu apsolutne nule.
Suma sumarum totalno razočaranje.Mislim da nebum ništa oko proca mjenjal duže vrijeme. Ustvari možda kupim dualproc tulca.Jel ima ko nešta takvog za prodat?
Jozha je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 12:22   #19
Jelc
Super Moderators

Datum registracije: May 2002
Baš fino da sam ufatio sve Intelaše "na kupu"
Nešto me zanima-ajd neka ne bude teško nekome tko ima noviju Intel ploču(Canterwood i sl...ne kužim se baš) i noviju Aticu tipa 9700 ili 9800 serije , pa da zbencha starog kvejkonju bez i sa uključenim Fast Write-om.
Navodno se dobiju dosta brži rezultati.
Isto tako-neki korisnici Intela su javljali o poboljšanju u nekim igrama kad se kombinira fw+sba.
Znatiželjan sam kak to hoda-sve navedeno se odnosi samo na Intela, ne i na AMD.
Jelc je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 14:07   #20
LorD ClockaN
od LemilicE
Moj komp

LorD ClockaN's Avatar

Citiraj:
Originally posted by Jelc
Baš fino da sam ufatio sve Intelaše "na kupu"
Nešto me zanima-ajd neka ne bude teško nekome tko ima noviju Intel ploču(Canterwood i sl...ne kužim se baš) i noviju Aticu tipa 9700 ili 9800 serije , pa da zbencha starog kvejkonju bez i sa uključenim Fast Write-om.
Navodno se dobiju dosta brži rezultati.
Isto tako-neki korisnici Intela su javljali o poboljšanju u nekim igrama kad se kombinira fw+sba.
Znatiželjan sam kak to hoda-sve navedeno se odnosi samo na Intela, ne i na AMD.
a kako da zbencham kvejka?
Nemam više lema!!!
Staro 03.02.2004., 16:33   #21
>>>KUKY<<<
Premium
Moj komp

>>>KUKY<<<'s Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Citiraj:
Originally posted by LorD ClockaN
a kako da zbencham kvejka?
pokreni konzolu (tildo tipka,ispod escapea(znam da znas di je al eto )
\timedemo 1
\demo four

poslje kad ivrti ponovo stisni tildu i pogledaj broj frejmova.
Staro 03.02.2004., 16:34   #22
dpajur
PC Ekspert

dpajur's Avatar

Citiraj:
Originally posted by BrunoZG
Pa je, zato ga nismo kupovali i samo smo ga pljuvali.

Bio je brzi od Pentiuma III kad si mu stavio Rambus memoriju (i to cak nije bio brzi u svim benchmarcima, a i dalje ti je trebo jedno 1.6 GHz P4 da potuce 1 GHz P3). I jos ti je trebalo novo napajanje sa onim 12V konektorom.

Zato sam i stavio onaj komentar - daj mu DDR-II RAM, PCI-Express graficku i BTX kuciste sa 2 12V konektora za procesor pa ce bit mrvicu brzi od Northwooda al za triput vise love.

Intel Xeon X5550
Asus Rampage II Extreme
6GB Corsair Dominator GT
Samsung PM800 256GB SSD
Samsung F3 EcoDrive 2TB
Seasonic X750
Silverstone TJ-07
Dell U2311H

Cooling:
Thermochill 140.3
Fractal Design 140x3
EK Supreme HF
EK 5870FC v2
EK Multioption 250
mCubed T-Balancer XL
Build Log
Staro 03.02.2004., 16:41   #23
dpajur
PC Ekspert

dpajur's Avatar

Citiraj:
Originally posted by LorD ClockaN
Čekaj da se naprave testovi sa pravim chipsetom.

Intel je unaprijedio jezgru da može postizat velike MHz-e

Vrijeme će pokazat koliko je Prescot dobar.
Je, odlicno je unaprijedio jezgru.. sad na istom taktu ispusta 25-30% vise topline, a ni Northwood bas nije bio mlacan. A da ne kazem da ti treba posebno napajanje samo za procesor.

Za ovog prescotta na 3.2 GHz ti treba vodeno samo da bi ga vrtio na default taktu. Dakle kad mu intel digne "velke MHz-e", recimo na 5-6 GHz Prescott ce valjda ispustat 600-700W topline.. Vise ti netreba centralno grijanje, sam otvori kuciste. Ak imas neki jaci ventilator nebu ti ni fen trebo za susit kosu, sam se sagnes kod kucista.

103W na default voltazi i default taktu od 3.2 GHz ??!!?
Pa to ce ti rastopit sve plasticne komponente u kucistu.
Ljudi sa kucistima od pleksiglasa - cuvajte se Prescotta. Ostavis ga upaljenog prek noci i ujutro vise nemas kuciste. :clap:

Intel Xeon X5550
Asus Rampage II Extreme
6GB Corsair Dominator GT
Samsung PM800 256GB SSD
Samsung F3 EcoDrive 2TB
Seasonic X750
Silverstone TJ-07
Dell U2311H

Cooling:
Thermochill 140.3
Fractal Design 140x3
EK Supreme HF
EK 5870FC v2
EK Multioption 250
mCubed T-Balancer XL
Build Log
Staro 03.02.2004., 17:01   #24
Sky
Guest

Čekaj, pa kako to čudo radi!? Piše da je površina jezgre manja od Northwooda i isijava više topline!? Dakle, jel ta jezgra svijetli ko žarulja?
Modderi, Prescott je za vas, ne treba vam lampa u kućištu...
Ali glavno da rulja misli da se AMD pregrijava...
Staro 03.02.2004., 17:33   #25
>>>KUKY<<<
Premium
Moj komp

>>>KUKY<<<'s Avatar

ma eto to i mene najvise zivcira al sta ces..(bude li ko nastavio o zagrijavanju ja nisam kriv)
Ne znam..za mene je athlon 64-FX-51
the procesor i siguran sam da ga niti jedan prescot nece skinuti s vrha. Mene fascinira to sto AMD uvijek ima neke nove ideje kao recimo sada sa integriranim memorijskim kontrolerom, hyper transport sabirnici itd. Jos moram napomenuti da je athlon radio na manjoj frekvi i s pametnim "potezima" se bori sa velikim intelom.To jos vise fascinira kada znamo da je AMD neznam bubam jedno 3 put manja firma sa tri put manje sredstava...Treba jos samo malo poradit ne chipsetu i pricekat da cijene dobrano padnu...Ja nisam neki zadrti AMD-ovac koji ce braniti AMd na sve moguce nacine i koji ce pljuvati po intelu samo zato sto sam danas recimo nadrkan ili iz bilo kojeg drugog razloga.
Staro 03.02.2004., 19:14   #26
tor
Administrator
Moj komp

tor's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
J.... ti to. ali se presci da clockat dobrano. Ipak je to defoltna voltaža na 1.38 Evo tu je s voltažoma na 1.44 došao ipak do 4.2. Jest da frajer nije spomenuo na koliko stupnjeva ali bože moj... 3.8 mu je nekakva granica stabilnosti za full load.

Edit, pogledajte pod BUS speed. Na toliko je radio moj prvi AMD, nikad prežaljeni 1.2C...Eh uspomene. A za njegu su ljudi pričali da se grije. Svašta
tor je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 20:40   #27
MadBoY
MadModerator
Moj komp

MadBoY's Avatar

Mogu mislit kakav ce biti celer na osnovi ovog Prescota .
On će onda biti sporiji od VIA C3 .
Staro 03.02.2004., 21:45   #28
>>>KUKY<<<
Premium
Moj komp

>>>KUKY<<<'s Avatar

Citiraj:
Originally posted by MadBoY
Mogu mislit kakav ce biti celer na osnovi ovog Prescota .
On će onda biti sporiji od VIA C3 .
haha nice
Staro 03.02.2004., 22:52   #29
msvrtan
..

vidim da se sad ljudi sprdaju s Intelom kao i s Nvidiom prije nekog doba...

nadam se da kad ovaj novi izadje na trziste nebu bilo "i told you so" kada se pokaze da su ovi test primjerci bili losi...

nije da intel to nije vec radio...izbace nesto skuze da to nije to i sa sljedecom varijantom isprave gresku...

po meni intel ima dobre procove i sve je to super i po meni jedina mana mu je cijena....
msvrtan je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2004., 23:04   #30
Sky
Guest

Ne znam... Prescott sigurno nije ispunio očekivanja, bar ne korisnika. Koja je cijena u odnosu na usporedivi Northwood?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno