|
![]() |
#1 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
komp se ne pali nakon teskog strujnog udara!
ovako cjenjena gospodo.... do jutros u 4 prije spavanja, radilo je sve normalno. prije nego sto sam lego nakon standardnog windows shutdown postupka iskljucio sam ga dodatno otraga na prekidacu od napajanja (htio sam onemogucit ne zeljeni prisdtup kompu).... nakon sat vermena sam se predomislio i onda ipak ukljucio tu sklopku od napajanja. e i nakon toga nekih 6 sati spavanja moj komp vise se nije dao upalit. niti na gumb naprjed, niti na gumb otraga, niti nakon resetiranja cmosa, niti nakon vadjenja baterije, cak i kad sam napajanje zamjenio nije se htio upalit. na maticnoj svjetli onaj crveni indikator da struje ima (kad se upali je zeleni) uglavnom... ventilatore nece okrenut nikako, nece ni a rec sta god napravim. vazno je napomenuti da prije nekih tjedan dana se dogodio snazni udar groma u blizini moje kuce pri cemu je riknuo mrezni adapter na mojoj maticnoj, kasnije sam se spajao preko usba na net i komp je radio kao i da se nista nije dogodilo sve do ovog trenutka. maticna je: abit nf7 nforce2 proc: amd duron 2600+ napajenje: chieftec 360W ja i kolega osobno sumnjamo da je mozda u pitanju gumb za paljenje kompa... ili mozda neznamo nista... ili je maticna.... ili ipak neznamo nista. ekipa experti pomozite molim vas! hvala unaprjed! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Just don't give a fuck
Datum registracije: Dec 2006
|
Huh, većinu si već sam izbacio iz jednadžbe... možeš probati upaliti komp sa kratkim spojem konektora u koji inače spajaš PW sa case-a (jumperom). Nekako mi je teško povjerovati da je problem u gumbu za paljenje no mogućnost postoji (pogotovo ako su žice koje od njega dolaze škrtog presjeka). Rekao bih da je ploča odplesala svoj zadnji silikonski ples i da sad gura cpu-ove preko samog ruba negdje u vječnim silikonskim lovištima... |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
A ja bi rekao da si slučajno prebacio sklopku za 110/230V mod rada na PSU i da ti ne gine izlet po novi u obližnji omiljeni dućan... I da takav događaj ti lako spali i matičnu u procesu, hvala velikom Manituu da su taj pakleni switch maknuli više sa većine boljih napajanja, on je valjda ubio više ploča nego manijaci na svim extreme overkloker siteovima zajedno...
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Jul 2007
|
taj switch za napon nije bas toliko labav da sam ga slucajno mogao. a pomislio sam i ja na to pa sam provjerio odmah i bio je na 230V kako je i oduvjek radio. sad mozda bi bilo dobro da se meni kao noobini malo pojasni ovo paljenje na kratki spoj i dal je tako moguce da se neki kuršlus dogodi slucajno ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Strichek Moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Imaš na matičnoj one pinove di se spajaju žice od kučišta, dakle reset, hdd led, power itd... Uzmi manual od ploče i pogledaj koja su 2 pina za paljenje (Power SW) i ta dva kratko spoji sa recimo gricaklicom ili možeš i sa jumperom ak imaš viška.
![]() |
#6 | |
EMP moderator
Datum registracije: Apr 2005
|
Citiraj:
![]() Svakako prvo okini šarafcigerom po pinovima da i to skineš s popisa... ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Beskorisna bitanga...
Datum registracije: Aug 2004
|
Ma samo pogledaš di ti je oznaka "pw sw" ili sl na ovom frontpanel konektoru što ga je buljo spomenuo i takneš to vrhom šarafcigera, neće se baš ništa desit ako beš ne izvodiš totalne gluposti...
![]() |
#8 |
Rambus 3xtr1m
Datum registracije: Jan 2006
|
Kolega a imas li ti mozda modem u PCI utoru? Ako se kroz telefonsku liniju skurio modem nekada zna raditi svakakve probleme. Dakle sve van iz PCI utora i probaj drugo napajanje, a ne prekidac, kako se od udara struje moze stragat prekidac koji u sebi nema ni jedan elektronski sklop? |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Just don't give a fuck
Datum registracije: Dec 2006
|
To ti je uber geek izraz (koji sam upravo izmislio), gdje ćeš veći "hard on" za geekove od treba sa atributima punjenim silicijem... Sorry, ljeto je, vruće je, Mozilla ima tabove pa kursor i misli lutaju... |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Premium
Datum registracije: May 2007
|
Da ti se nije grafička malo "izmjestila" iz slota svojim zadnim krajem? Događa se i pored sigurnosne kopče...logika bi tada nalagala da ploča to "signalizira " ali z....i logiku...najčešće samo šuti i vrti ventove... I još zadnja moguća solucija - izgleda blesavo ali se meni događalo da pobudali ili grafička ili procesor (a oboje se na kraju pokažu ispravnima),pogotovo ako si klokao neku od komponenata prije havarije...Znači,sve van sa ploče,uključujući i memorije i sve pci kartice,grafiku i naravno proc...van bateriju,naravno sa izvađenim kablom od napajanja...čekaj par minuta i vrati MINIMUM komponenata tj.samo proc,grafu i 1 modul meme-pazi u koji utor mema ide ako je dual ploča...bez ide kablova diskova flopija - sve počupaj iz ploče...zamjeni napajanje nekim testiranim i pazi na ev. dodatne konektore za napajanje na matičnoj - pored onog 20-pinskog...spoji signalnu zujalicu svakako a onda kratko spoji malim šrafcigerom PWSW pinove...ako ni tada neće...a nema zvukova iz zujalice... ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|