Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 28.07.2007., 18:35   #1
-FoX-
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
komp se ne pali nakon teskog strujnog udara!

ovako cjenjena gospodo.... do jutros u 4 prije spavanja, radilo je sve normalno. prije nego sto sam lego nakon standardnog windows shutdown postupka iskljucio sam ga dodatno otraga na prekidacu od napajanja (htio sam onemogucit ne zeljeni prisdtup kompu).... nakon sat vermena sam se predomislio i onda ipak ukljucio tu sklopku od napajanja. e i nakon toga nekih 6 sati spavanja moj komp vise se nije dao upalit. niti na gumb naprjed, niti na gumb otraga, niti nakon resetiranja cmosa, niti nakon vadjenja baterije, cak i kad sam napajanje zamjenio nije se htio upalit. na maticnoj svjetli onaj crveni indikator da struje ima (kad se upali je zeleni) uglavnom... ventilatore nece okrenut nikako, nece ni a rec sta god napravim. vazno je napomenuti da prije nekih tjedan dana se dogodio snazni udar groma u blizini moje kuce pri cemu je riknuo mrezni adapter na mojoj maticnoj, kasnije sam se spajao preko usba na net i komp je radio kao i da se nista nije dogodilo sve do ovog trenutka.

maticna je: abit nf7 nforce2
proc: amd duron 2600+
napajenje: chieftec 360W

ja i kolega osobno sumnjamo da je mozda u pitanju gumb za paljenje kompa... ili mozda neznamo nista... ili je maticna.... ili ipak neznamo nista.

ekipa experti pomozite molim vas!

hvala unaprjed!
-FoX- je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2007., 19:10   #2
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Huh, većinu si već sam izbacio iz jednadžbe... možeš probati upaliti komp sa kratkim spojem konektora u koji inače spajaš PW sa case-a (jumperom). Nekako mi je teško povjerovati da je problem u gumbu za paljenje no mogućnost postoji (pogotovo ako su žice koje od njega dolaze škrtog presjeka). Rekao bih da je ploča odplesala svoj zadnji silikonski ples i da sad gura cpu-ove preko samog ruba negdje u vječnim silikonskim lovištima...
Kristijan_7 je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 28.07.2007., 19:20   #3
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
A ja bi rekao da si slučajno prebacio sklopku za 110/230V mod rada na PSU i da ti ne gine izlet po novi u obližnji omiljeni dućan...

I da takav događaj ti lako spali i matičnu u procesu, hvala velikom Manituu da su taj pakleni switch maknuli više sa većine boljih napajanja, on je valjda ubio više ploča nego manijaci na svim extreme overkloker siteovima zajedno...
Staro 28.07.2007., 19:32   #4
-FoX-
Premium
Moj komp

Datum registracije: Jul 2007
taj switch za napon nije bas toliko labav da sam ga slucajno mogao. a pomislio sam i ja na to pa sam provjerio odmah i bio je na 230V kako je i oduvjek radio. sad mozda bi bilo dobro da se meni kao noobini malo pojasni ovo paljenje na kratki spoj i dal je tako moguce da se neki kuršlus dogodi slucajno tnx
-FoX- je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2007., 19:43   #5
buljo
Strichek Moderator
Moj komp

buljo's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Imaš na matičnoj one pinove di se spajaju žice od kučišta, dakle reset, hdd led, power itd... Uzmi manual od ploče i pogledaj koja su 2 pina za paljenje (Power SW) i ta dva kratko spoji sa recimo gricaklicom ili možeš i sa jumperom ak imaš viška.

/// Asus Maximus VII Hero /// Intel i7 4790K with Cryorig H5 /// 4*8GB Kingston DDR3 1600 /// Gigabyte 1070 Ti Gaming 8GB ///
/// HDD_0 Samsung 970 Evo Plus 500 GB SSD /// HDD_1 Samsung 860 Evo 500 GB /// HDD_2 WD 1TB Black /// HDD _3 WD 2TB Red /// HDD _4 WD 3TB Red /// HDD _5 WD 4TB Red /// DVD-RW Pioneer DVR-212 ///
/// Creative Gigaworks T20 /// Fnatic Gear Red /// Logitech G502 /// Razer Goliathus /// HyperX Cloud /// Corsair 650D Obsidian /// DELL U2719D + DELL U2719D /// CorsairHX650W ///
/// Synology 918+ = 2 x 4 TB WD Red & 2 x 6 TB Seagate IronWolf ///

/// Lenovo T480s /// i5 8250u, 16 GB, NVME 500 GB /// Lenovo ProDock ///

žmnpp
buljo je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2007., 19:54   #6
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Citiraj:
Autor Kristijan_7 Pregled postova
Huh, većinu si već sam izbacio iz jednadžbe... možeš probati upaliti komp sa kratkim spojem konektora u koji inače spajaš PW sa case-a (jumperom). Nekako mi je teško povjerovati da je problem u gumbu za paljenje no mogućnost postoji (pogotovo ako su žice koje od njega dolaze škrtog presjeka). Rekao bih da je ploča odplesala svoj zadnji silikonski ples i da sad gura cpu-ove preko samog ruba negdje u vječnim silikonskim lovištima...
Silikonski?

Svakako prvo okini šarafcigerom po pinovima da i to skineš s popisa...
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2007., 19:55   #7
yedwy
Beskorisna bitanga...
Moj komp

yedwy's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Ma samo pogledaš di ti je oznaka "pw sw" ili sl na ovom frontpanel konektoru što ga je buljo spomenuo i takneš to vrhom šarafcigera, neće se baš ništa desit ako beš ne izvodiš totalne gluposti...
Staro 28.07.2007., 23:15   #8
Mortal
Rambus 3xtr1m
Moj komp

Mortal's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Kolega a imas li ti mozda modem u PCI utoru? Ako se kroz telefonsku liniju skurio modem nekada zna raditi svakakve probleme. Dakle sve van iz PCI utora i probaj drugo napajanje, a ne prekidac, kako se od udara struje moze stragat prekidac koji u sebi nema ni jedan elektronski sklop?

Ryzen 7 2700X
Sonic Tower rev.1 (polirani) + 12cm Chieftec
2x 8gb Crucial
B450 Aurus Elite
Segate 500GB Server edition
Silwerstone Strider 560W +12@11.97-11.94V
GTX 1060
Samsung p2770, Hanns G 22' landscape
Samsung pleomax& Microsoft Sidewinder
Kensington Duo Wawe Pad

1. 2xP3 933, Intel OR840 Server, PCI MX440, 4x128Mb Rambus, 80gb segate, SmartBox 400W
2. P4 2.0 wille, Intel i850, 4x128 Rambus, GF2 GTS PRO, 80gb segate, MS 480w
3. P4 1.6 willie@2.0 - Abit th7 II, 4x128Mb Rambus@ 1078mhz, 9000pro, 80gb segate, silwerstone 400w
3 x Prestigio 710, 3 x Microsoft Optical desktop v2.0

i5 530
640gb
1x4gb, 1x2gb ddr3
GT330M
16' wide - white body
Harman Kardon
MX revolution
Online with nokia E70

Battery grip
Beercan: 35-70, 28-85, 35-105, 70-210
Minolta: 28-80, 35-70, 28-100, 35-80, 28-105xi, 75-300
Sigma: 35-70, 28-135, 18-200, 70-300
Sony: 18-70, 55-200
m42: Zenit 135mm, Crestar 135mm, Helios 44m

Mortal je offline   Reply With Quote
Staro 28.07.2007., 23:20   #9
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Silikonski?

Svakako prvo okini šarafcigerom po pinovima da i to skineš s popisa...
To ti je uber geek izraz (koji sam upravo izmislio), gdje ćeš veći "hard on" za geekove od treba sa atributima punjenim silicijem... Sorry, ljeto je, vruće je, Mozilla ima tabove pa kursor i misli lutaju...
Kristijan_7 je offline   Reply With Quote
Staro 30.07.2007., 12:53   #10
skron
Premium
Moj komp

skron's Avatar

Datum registracije: May 2007
Da ti se nije grafička malo "izmjestila" iz slota svojim zadnim krajem? Događa se i pored sigurnosne kopče...logika bi tada nalagala da ploča to "signalizira " ali z....i logiku...najčešće samo šuti i vrti ventove...
I još zadnja moguća solucija - izgleda blesavo ali se meni događalo da pobudali ili grafička ili procesor (a oboje se na kraju pokažu ispravnima),pogotovo ako si klokao neku od komponenata prije havarije...Znači,sve van sa ploče,uključujući i memorije i sve pci kartice,grafiku i naravno proc...van bateriju,naravno sa izvađenim kablom od napajanja...čekaj par minuta i vrati MINIMUM komponenata tj.samo proc,grafu i 1 modul meme-pazi u koji utor mema ide ako je dual ploča...bez ide kablova diskova flopija - sve počupaj iz ploče...zamjeni napajanje nekim testiranim i pazi na ev. dodatne konektore za napajanje na matičnoj - pored onog 20-pinskog...spoji signalnu zujalicu svakako a onda kratko spoji malim šrafcigerom PWSW pinove...ako ni tada neće...a nema zvukova iz zujalice...
skron je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno