|
![]() |
#1 |
Registered User
Datum registracije: May 2007
|
laptop ne radi napajanje na MB - elektronika (SMD tantal capacitor)
vezane uz sklop napajanja na laptopu nec VERSA... kad sam ga dobio vec se culo cvrckanje kad bi laptop radio, a baterija se punila istodobno (jer sam je prethodno negdje vani ispraznio) - sto je baterija prema indikatoru bila punija, ili presla 90% napunjenosti baterije zvuk bi nestao... dok nisam jucer ostavio nesto skidati i kad sam se vratio - laptop ugasen (nemoze se upaliti niti na bateriju) samo ponovo ono isto cvrckanje (kad je na punjacu) - s tim da je sada periodicno 1sek ON, 1sek OFF... uglavnom rastavio sam laptop nasao koja komponenta proizvodi zvuk ali izgleda da je nemogu identificirati... SMD - 7x4,2x2 mm sto je standardna mjera za capacitor - ima polatizacijsku oznaku (bijelu liniju bocno - element je crni) i na sebi ima oznaku u dva reda... 150 3OLQ d - jedan od ovih pravi cvcecu buku takvih ima cetri komada grupiranih 2+2 tocno sa druge strane motherboarda (pod tim mislim na TOP - BOTTOM layer) ima jos ista takva grupa od 4 (2+2) elementa markiranih 150 3NUT d kad sam maknuo pretpostavljam neispravan element i spojio punjac zvuka vise nije bilo, ali niti paljenja laptopa, pa sam negdje na netu nasao da je to tantal kondenz. low ESR 15?F , a po dimenzijama sam zakljucio da bi mogao biti 25 ili 30V - pa sam stavio takav keramicki SMD koji sam nasao (15?F 25v), ali nista.... - ima li netko neku ideju sto bi to moglo biti - jesam li promasio komponentu (po vrsti) ili je mozda ipak nesto drugo riknulo... (malo me kopka da bi to ipak mogla biti neka dioda iz Wheatmannovog mosta ili sl. - bas bi se poklopile 2 grupe sa po cetiri diode koje bi sluzile regulaciji napona - kolko me osnovnoskolsko pamcenje sluzi...) - pazi sad ovo - nakon sto sam spojio nekoliko stvari (tastaturu, mousepad, hard, bateriju...) ponovo se pojavilo cvrckanje...!!! ovaj puta iz kondenzatora neposredno do ovog koji sam zamjenio... - sad mi se vec cini da uopce nije stvar u kondenzatoru - sad opet cvrcka i kad nista nije spojeno ne Motherboard osim punjaca... - samo jos i da napomenem - svih tih 8 kondenzatora sa svojim (-) polom ili masom, su spojeni na masu od Maticne - tj na dio layer-a, koji je probusen i kroz njega ide saraf koji maticnu drzi pricvrscenu za donji dio kucista... - ma nevjerojatno mi je da je sada "slucajno" riknuo kondenzator bas do ovog koji sam zamjenio... sve mi se cini da mozda nesto drugo uzrokuje takvo ponasanje (cvrckanje) kondenzatora... nazalost nemam s cime izmjeriti kapacitivnost, ali probati cu to rijesiti... - dali cvrckanje iz kondenzatora (SMD chip like, vjerojatno Tantal) nuzno znaci i neispravnost njega samog...??? evo i malo slika... sad cvrci ovaj ispod zutog... http://tinypic.com/view.php?pic=5yhmvk5 ovo su cetiri sa donje strane... http://tinypic.com/view.php?pic=63hux47 http://tinypic.com/view.php?pic=5yjvhhx pa jel moguce da oni rikavaju jedan za drugim - razmisljam da zamjenim mjesta lijevom i desnom pa da barem znam jeli razlog pozicija, ili... pa time eliminiram mogucnost da je kond. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Premium
Datum registracije: Mar 2006
|
Kontaktiraj usera Tom_Ri. On ti je majstor od lemilice.
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Jul 2004
|
@ dali cvrckanje iz kondenzatora (SMD chip like, vjerojatno Tantal) nuzno znaci i neispravnost njega samog...??? U 99% slučajeva to znači njegovu neispravnost. Evo baš neki dan sam imao isti slučaj sa kondezatorom na mrežnoj ploči iz jednog digitalnog resivera. Zamjenio ga i cvrčanje je prestalo, a rec napokon proradio kako treba. Inače kondići znaju i eksplodirati i pustiti kiselinu po ploči, a onda šteta može biti puno veća. Ima metoda (zagrij kondezator fenom za kosu, i ako onda ne cvrči ili zuji), 100% je riknuo. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|