Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Software > Operativni sustavi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 24.04.2007., 15:04   #1
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Kako da proširim primarnu particiju

Na pc-u imam hard od 80GB. Imam dvije particije, prva je primarna (C od 20GB, druga proširena (D od 60GB. Sad šta bi htio da s ove d particiji prebaciti par GB na C: jel mi na c particiji fali, koristim xp i imam PowerQuest PartitionMagic
Version 8.0 program. Pa bi molio nekog da mi pojasni kako to napraviti.
Probao sam sa partition magic kod opcije resize a partition, no nije mi uspjelo.
Kada hoću da unesem new size fot partition on meni nudi onu koja je več njegova najveća, znači njegova trenutna veličina C diska.
Hvala.
vita je offline   Reply With Quote
Staro 24.04.2007., 17:12   #2
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

Datum registracije: Nov 2001
jednostavno, bootaš sa partition magic medija, ondadesni klik na d particiju, resize/move, postavis novu velicinu, ali mices sa lijeve strane u desno.

zatim desni klik na c particiju, opet resize/move i prosiris ju koliko ide (udesno), apply i cekas da zabrsi, reboot nakon toga i to bi trebalo biti to.

ako nikada to nisi radio iz zeke na nekom stroju mozda bi bilo pametno da ti netko sa malo iskustva to napravi, da se i za***at stvar sa PQM-om
shimpa je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 24.04.2007., 17:55   #3
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

evo sad ču nabacit koji screenshot možda dođemo do nekog riješenja, i jel se baš mora boot sa partition magic, zar ne može onako iz windowsa.
http://img337.imageshack.us/my.php?image=magicyj8.jpg - ovo je kad kliknem na d disk resize/move

http://img164.imageshack.us/my.php?image=magic2bd1.jpg - a ovo kad kliknem na c disk.
Nešto sam jednom pokušo ali koliko je on meni dozvoljavo da prebacim, a kroz slike vidiš malo, i ovaj nisam nikad boot radio sa partition tj jesam radio boot ali nisam išo dalje dijelio particije, uglavnom princip znam ali kako on meni ne dozvoljava da ja prebacim 2-4 GB kad mi je toliko ostalo trenutno na d disku.
To možda prvo trebam oduzet od diska pa da onda mi ponudi više za c particiju.
Staro 25.04.2007., 09:29   #4
mrga
all you need is freeware
Moj komp

mrga's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Acronis PArtition Expert
Staro 25.04.2007., 15:29   #5
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

nemoj raidit iz windowsa, zbootaj fino sa disketa ili cd-a i onda radi.

tako i tako ce ti on to raditi tek nakon reboota, ali taj nacin "iz windowsa" je meni napravio sranje vise puta nego sto mi se svidja.

edit: pa ti uopce nemas mjesta na disku covjece

salu na stranu, svi se mi snalazimo kako znamo i umijemo ali ovo je ipak malo pretjerano. napravi si mjesta za manipulaciju i onda se kreni igrat s PQM-om i ponavljam, NE raditi iz windowsa.
Staro 25.04.2007., 19:27   #6
vita
Premium
Moj komp

vita's Avatar

evo sredio sam malo mjesta na disku još si moram nabavit neki hard za 40GB da napravim backup, inače sam mi nudi da proširim particiju c do 34GB kako sam pobriso 20GB sa d diska.
Ovaj nastojat ču kroz boot radit, i pitam te da li imam taj partition magic na hiren boot alatu, i ovaj ako ne kako ili ima li gdje na netu kako da spržim bootabilni partition magig, da mogu bootat.
Staro 26.04.2007., 18:14   #7
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

PQ magic je komercijalni software, a hiren's boot cd je koliko znam sve free, dakle na hiren's boot cd-u nema.

Sto se tice "nabavke", to nije tema za ovaj forum.
Staro 26.04.2007., 19:25   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Hiren's nije free jer na njemu ima i komercijalnih programa.
domy_os je offline   Reply With Quote
Staro 26.04.2007., 19:36   #9
shimpa
PC Ekspert

shimpa's Avatar

cool, eto odgovora
Staro 26.04.2007., 19:55   #10
Matijac
Premium
Moj komp

Matijac's Avatar

Datum registracije: Jul 2006
Ja sam si to napravil, ali iz windowsa i nikaj nije bilo. Normalno mi je posle radilo sve, sam kaj ja nisam primarnu povečaval neko sam spajal 2 particije na drugom disku i to s Partition Magic-om. Al rekli su da je acronis disk director bolji pa od sad to radim s njim.

Matijac je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 29.04.2007., 16:56   #11
hjerkic
Premium

hjerkic's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Da ne otvaram novu temu, imam i ja sličan problem, imam disk od 120 gb, i tri particije, na jednoj je windows, i druge dvije su za ostale gluposti, ova particija za windows mi postala mala i probao sam skinut prostora sa ove dvije particije i prebacit na windows, ali ne ide, probo sam i iz windowsa a iz dosa, pokaže mi da ima previše errora i da mi nemože smanjit prostor particije...
hjerkic je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno