Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.04.2007., 13:13   #1
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Internet preko servera

Ovako, imam doma malu mrežu od 3 kompa + server koji je spojen na router i radi 24/7. Htio bi složiti da mi se ovi drugi kompovi koji su u mreži spajaju na net preko tog servera. To bi htio radi toga da na njemu dignem neki firewall itd. Sad ne znam koje su mi postavke potrebne da to podesim pa molim pomoć. Hvala.
wlcasemodding je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2007., 13:46   #2
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Datum registracije: Apr 2005
Server je spojen na router, u redu, ali kako i na što su spojena ostala tri kompa? Imaš još jedan router, switch ili što?
domy_os je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.04.2007., 13:50   #3
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

I drugi su kompovi su spojeni na taj isti router, SE 555. Znam da bi mogao na routeru uključiti firewall i to je to, ali ja bi baš htio da mi sav internet ide preko servera. Tako ako ga ugasim da ova 3 kompa ne mogu na net itd. Htio bi iskoristiti mogučnosti tog servera, da ne bude samo file srever kao do sada
Staro 04.04.2007., 14:03   #4
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Trebat će ti onda switch osim tog routera i dodatna mrežna kartica. Server ostaviš spojen na router preko WLAN-a ili LAN-a, svejedno je, i dodaš još switch na tu novu LAN karticu. Routeru staviš adresu recimo 192.168.1.1 i isključiš DHCP server u njemu. Server neka ti bude 192.168.1.2, kao default gateway mu stavi adresu routera, a DNS servere ovisno o tome preko kojeg ISP-a se spajaš (gore u stickyju ti piše). Na kraju uključiš ICS na konekciji prema routeru. Sad ti ostaju ta tri kompa koje spojiš na switch i svakome dodijeliš fiksnu IP adresu (192.168.1.3, 192.168.1.4 i 192.168.1.5) te adresu servera kao default gateway (192.168.1.2). Kad mreža proradi, namjestiš firewall na serveru i to je to.
Staro 04.04.2007., 14:10   #5
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

Problem je što mi se laptop spaja na mrežu preko WLAN-a. Ne znam da li bi funkcioniralo kad bi nabavio još jedan ovakav ili sličan router pa da mi se svi kompovi spajaju na njega, a onda on na server. Ali onda će me da igra i koštati puno više.
Staro 04.04.2007., 14:14   #6
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

Laptop ostavi da ide WLAN-om na router, stavi mu adresu 192.168.1.6 i ostalo kao na serveru, ali bez ICS-a.
Staro 04.04.2007., 17:32   #7
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

budem probao, moram kupiti neki switch. valjda će uspjeti. Zanima me kako bi onda sa takvim spajanjem mogao nekom računalu ograničiti pristup net, recimo po prometu, ili zabraniti neke stranice?
Staro 04.04.2007., 17:45   #8
domy_os
EMP moderator

domy_os's Avatar

E to će ti morati netko drugi odgovoriti, meni nije nikada trebalo pa nisam ni tražio kako i čime se radi.

Samo mi nije jasno čemu sve te komplikacije? Mogao si sve kompove lijepo spojiti na router, u routeru ili na svakom kompu uključiti firewall i to je to. Bit će neovisni jedan o drugome.
Staro 04.04.2007., 21:23   #9
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Citiraj:
Autor domy_os Pregled postova
Samo mi nije jasno čemu sve te komplikacije? Mogao si sve kompove lijepo spojiti na router, u routeru ili na svakom kompu uključiti firewall i to je to. Bit će neovisni jedan o drugome.
Ja isto tako mislim.

Ne znam na koji OS pucaš na serveru. No, ako ipak hoćeš sve ovo što si naveo u zadnjem postu ja bih ti u svakom slučaju preporučio neku linux distru na serveru. Nešto je složenije za one koji nisu na ti s linuxom, ali nije nikakav problem i sigurno puno puno bolje od windoza za ovo što ti želiš.

beroland je offline   Reply With Quote
Staro 04.04.2007., 21:51   #10
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

Zato što mi je cilj skužiti servere. Radio sam u jednoj firmi gdje su bile zabranjene određene stranice, ili zabranjene u radnom vremenu. Studiram informatiku i sve to me zanima pa pokušavam naučiti. Može preporuka za neku distru linuxa?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.04.2007., 23:28   #11
beroland
to te ja pitam
Moj komp

beroland's Avatar

Citiraj:
Autor wlcasemodding Pregled postova
Može preporuka za neku distru linuxa?
MikroTik Mnogi ga ovdje preporučuju. Ja sam također za njega doznao na PCE od mrežnih gurua poput gonze... Ja sam za sada oduševljen MikroTikom. Iznimno je konfigurabilan. Istina da nije baš windows jednostavnost , ali osnovno se da poštimati relativno brzo i onda ti ostaje masu finesa za studirati do mile volje.

Druga preporuka m0n0wall

beroland je offline   Reply With Quote
Staro 18.04.2007., 13:29   #12
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

kad unosim dns na windows milenium traži me da unesem i host name i domenu, što točno tu trebam unijeti?
Staro 18.04.2007., 17:02   #13
Milentije
Adrenaline junkie
Moj komp

Milentije's Avatar

Datum registracije: Apr 2006
Ja trenutno koristim ClarkConnect Community Edition 4.0 na svom serveru. Inace mi taj server ne sluzi ni za sta drugo osim toga da mi fino podijeli bandwith na sve kompove koji su na mreti (da mi ne laguje dok igra, a neko drugi surfa i slicno).
Staro 18.04.2007., 20:50   #14
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

+1 za Mikrotika. Jedino je bed što onda taj stroj ne možeš iskoristiti za ništa drugo (npr. storage, backup, poneki servis i sl.).

+wlcasemodding, izmisliš neku domenu koju ćeš koristiti na intranet-u, nešto što ne postoji na internetu, npr. .domena. Routeru onda dodijeliš hostname npr. router.domena , a moći ćeš i drugim računalima dodijeliti DNS zapis.
gog je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 09:44   #15
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Citiraj:
Autor wlcasemodding Pregled postova
Zato što mi je cilj skužiti servere...
Server ko' i svako drugo računalo...prvo ti je važno naučiti računalne mreže, a pod tim najvažnijim smatram OSI model i osnovne protokole na svakom sloju i kako se odvija komunikacija.

Kada to znaš, savladaš terminologiju mreža onda ti je daleko lakše proučavati server-client, peer2peer odnose i prateće software koji se koriste na serverima i ono najvažnije, spoznati pune mogućnosti mrežice.
Striček je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 10:12   #16
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Striček :

Citiraj:
Server ko' i svako drugo računalo...prvo ti je važno naučiti računalne mreže, a pod tim najvažnijim smatram OSI model i osnovne protokole na svakom sloju i kako se odvija komunikacija.
Pa eto .. i ja bih bio zainteresiran za to..da li imate kakve preporuke npr , stranice na netu ,,nešto u PDF -formatu,,bilo što??

Bio bih jako zahvalan,,,....!!!!
greenfly je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 10:52   #17
horza
ono ispred konpjuktora
Moj komp

horza's Avatar

Datum registracije: Apr 2003

Horza (death dwarf)
birthsign: rebel

character perks
+95 excel organisation, +50 weather resistance, -20 energy, -35 image of reality, -80 house choirs

major skills
open-source, discussion, self-hypnosis, poetry, schtulichism

greater powers
final waves (alcohol hypnosis +30, self)
bat brotherhood (skip sleeping, -20 energy/night)
misunderstanding jokes (demoralise +50 in 30ft radius)
summon unknown female (demoralise +75 on target)

artifacts of choice
tv remote (hibernate +20 on self)
lounge chair (fortify sleeping +60 on self)
linux (destabilise system +45 on target)

little is known about this dwarf. he is known to be active overnight and unpredictable.
Cyrodiil citizens have witnessed him in a "thompson" tavern near his lair.
horza je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 12:14   #18
greenfly
Od nonine sestre kunjado
Moj komp

greenfly's Avatar

Horza :

Hvala...!!
greenfly je offline   Reply With Quote
Staro 19.04.2007., 12:22   #19
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

http://en.wikipedia.org/wiki/OSI_model

Proučavaj malo...treba vremena da se skuži, ali olakšava život.
Jasno, svaku tehnologiju (ethernet, token ring, FDDI, PPP...) i važniji protokol trebaš "nešto" naučiti.
Preporučam da počneš od serijske komunikacije koja je poprilično jednostavna, a objašnjava ti prva dva sloja OSI modela.
Znači komunikacija koju ostvaruješ preko serijskog porta prema drugim računalima ili periferijama kao što je modem.
Iako se naprednije verzije serijske komunikacije koriste između routera.

Evo jedan dobar link:
http://www.taltech.com/TALtech_web/r.../intro-sc.html

Ethernet standard ti je u principu sličan samo što je kompleksniji jer dozvoljava više pritupa mediju, ali također opisuje physical i data sloj OSI modela.
Kada to prokužiš samo nadovežeš ostale slojeve (pogotovo 3 i 4) i imaš pricip rada interneta.
Staro 19.04.2007., 12:27   #20
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

nisam baš skužio ovo sa domenom. Danas mi stiže novi disk pa ću i novi OS puknuti i onda probati. Razmišljao sam staviti win 2003 server, šta mislite o tome?
Staro 19.04.2007., 14:34   #21
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Jednostavno je, pogledaj npr. pcekspert, njihova domena je pcexpert.com , hostname ovog foruma je forum.pcekspert.com , hostname stranice je www.pcekspert.com , iako u ovom slučaju se vjerojatno sve vrti na istom računalu to ne mora biti tako. Možeš imati jedno računalo koje se odaziva na www., drugo koje se odaziva na forum.

Isto tako ti moraš 'izmisliti' neku domenu koju ćeš koristiti u svojoj privatnoj mreži. Da bi bio siguran da dotična domena ne postoji ili neće postojati najbolje je izmisliti neki TLD (top level domain), a ne koristiti .com , .net , .hr i druge koje već postoje.
Staro 22.04.2007., 15:34   #22
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

nabavio sam i router i switch.
1. na routeru sam isključio dhcp i stavio mu ip 192.168.1.1
2. na serveru, na kartici na koju je spojen router sam stavio ip 192.168.1.2,gateway 192.168.1.1 i ics
3. na kartici na koju sam stavio switch ip je 192.168.1.3 i gateway 192.168.1.2
4. računalo koje je spojeno na switch ima ip 192.168.1.4 i gateway 192.168.2

I svima su dodijeljeni dns-ovi, i sve to skupa ne šljaka. Ima ko kavku ideju?

Zadnje izmijenjeno od: wlcasemodding. 22.04.2007. u 16:53.
Staro 22.04.2007., 17:59   #23
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

Ne moraš isključiti DHCP da bi uređajima dodijelio statičke IP adrese. Radi li ti internet na serveru? Je si li dobro podesio subnet maske?

Objasni malo kako je sve to spojeno jer meni baš nije najjasnije iz ovoga što si napisao (imaš 2 kartice na serveru?)
Staro 22.04.2007., 23:01   #24
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

Server je jednom karticom spojen na router, drugom na switch na koji je spojeno računalo. Router je dobro podešen u to nema sumnje jer sam probao spojiti direktno računalo na router i radio je net. Subnet-i su podešeni dobro, dakle svagdje je onaj stanardni 255.255.255.0 koji je podešen i na routeru. Net na serveru sam tu i tamo uspio dobiti dok sam pokušavao različite kombinacije, trenutno sa ovim gore postavkama ne radi. Firewall i ostale zaštite su pogašene
Staro 23.04.2007., 00:03   #25
gog
Premium
Moj komp

gog's Avatar

okini jedan route print na serveru pa pejstaj ovdje. Ja bih na tvom mjestu izdvojio računala iza servera u drugi subnet, npr. 192.168.2.X pa bi imao na serveru:

192.168.1.2 na interfejsu prema internetu
192.168.2.1 na intergejsu koji ide u swith

i na kompu 192.168.2.2 na kompu koji je uštekan u switchu.

Pretpostavljam da je tvoj problem u ICS-u, no nisam se s njim nikada igrao tako da ti oko toga ne bih mogao pomoći.

p.s. Nije li ics samo za šeranje interneta, tebi treba router zar ne ili ja krivo kužim što ti uopće želiš postići...
Staro 23.04.2007., 01:05   #26
Paxton
Expert from the shadow
Moj komp

Paxton's Avatar

povezujes se sa servera ili ti router sam odradjuje konekciju? probaj iskljuciti gateway na serveru.
Paxton je online   Reply With Quote
Staro 23.04.2007., 09:44   #27
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Da li sa servera možeš pingati router tj. ići na internet?

*******************N1 *******************N2**********
(WAN-----)ROUTER(---------------)SRV(---------SWITCH-------NIC)

N1=mreža xxx.xxx.xxx.xxx
N2=mreža yyy.yyy.yyy.yyy

Očito je da moraš bridgati ove dvije mreže.
Pošto se radi o istim mrežama moraš ih bridgati na data sloju tj. forwardiraju se svi paketi sa jedne kartice na drugu bez obzira na logičku adresu.
Evo ti turtorial za windowze:
http://www.microsoft.com/technet/pro.../XPBrdgNt.mspx

Zadnje izmijenjeno od: Striček. 26.04.2007. u 20:58.
Staro 23.04.2007., 09:45   #28
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

konekcija na routeru je postavljena na allways on. Meni treba baš ics jer želim postići da mi prvo sav promet ide preko servera pa onda tek na lokalnu mrežu.
Staro 23.04.2007., 10:04   #29
wlcasemodding
Premium

wlcasemodding's Avatar

Evo sad sam resetirao server i net radi. Probao sam bridgati ove dvije kartice, ni tako mi nije uspjelo.
Staro 23.04.2007., 13:29   #30
Striček
Write in ©
Moj komp

Striček's Avatar

Što jel radi na kraju?
Oglasni prostor
Oglas

Oglas