Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Problemi > Hardverski problemi
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 04.03.2007., 01:43   #1
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Datum registracije: Mar 2007
Komp se resetira bez vidljivog razloga...

Prosli tjedan nadogradio sam komp. Na maticnu ASRock 4COREDUAL-VSTA, VIA PT880 Ultra stavio sam Pentium D 915 Dual Core na 2.8 GHz procesor, Kingmax 1 GB DDR2 RAMa, WD Caviar SATA2 hard od 250 GB, Chieftec napajanje od 450w i Gainward Bliss 7600 GT Golden Sample 256 MB graficku. Od starijih komponenata, tu je jos jedan WD Caviar od 60 GB, Plextor PX-716A DVD-RW i LG DVD-ROM/CD-RW kombo, te sve to skupa spakirano u Enermax midi tower kuciste iz '02 (napominjem godiste radi tipa kucista, nekakvo vulgaris kuciste).

E sad... komp se cca jednom u 5-6-7 dana smrzne i resetira. Pri tome sistem nije opterecen s milijun otvorenih aplikacija, po Speedfanu temperature svih komponenata su unutar granica (Chieftec ima jos i dodatni ventilator, i jos sam na straznji kraj kucista ugradio mali vent od 1500 rpm, tako da temperatura komponenti nije problem). Na njemu vrtim XP SP2. Procesor ima svoj tvornicki hladnjak, nekako sam iskljucio njega kao uzrocnika posto nikad ne baci gresku o pregrijavanju ili nesto (a i on se grije na 37-40 stupnjeva max.).

Any idea? Napajanje? :-/
Staro 04.03.2007., 13:17   #2
G0RKI
Premium

G0RKI's Avatar

Datum registracije: Jan 2006
Prvo prekontroliraj spojeve s kablovima i komponentama. Također bi ti savjetovao da resetiraš i bios ako to vec nisi napravija, pošto si ga vidim značajno dogradio.
G0RKI je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 04.03.2007., 13:33   #3
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Citiraj:
Autor G0RKI Pregled postova
Prvo prekontroliraj spojeve s kablovima i komponentama. Također bi ti savjetovao da resetiraš i bios ako to vec nisi napravija, pošto si ga vidim značajno dogradio.
Pa, BIOS je na novoj maticnoj, od starog kompa nije ostalo nista osim diska, dva opticka pogona i periferije...

Ne znam, primijetio sam sinoc da sam SATA2 hard spojio na napajanje i SATA2 kablom i kablom od napajanja, maknuo sam kabel od napajanja, zasad radi OK... mozda da i plocicu RAMa premjestim u drugi slot?
Staro 04.03.2007., 18:58   #4
Matesonik
prcknedl
Moj komp

Matesonik's Avatar

Datum registracije: Dec 2005
Vjerojatno je do napajanja diska. Imas srece sto nisi spalio disk...

RAM testiraj Memtestom pa vidi. Makar bi se IMHO greska s ramima ocitovala odmah pri bootu ili nesto kasnije...
Matesonik je offline   Reply With Quote
Staro 04.03.2007., 21:20   #5
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Citiraj:
Autor Matesonik Pregled postova
Vjerojatno je do napajanja diska. Imas srece sto nisi spalio disk...
To bi fakat bila teza kataklizma :-/ tnx na savjetu... znaci, ukoliko si u pravu, rijesio sam problem istekavanjem tog drugog napajanja?
Citiraj:
RAM testiraj Memtestom pa vidi. Makar bi se IMHO greska s ramima ocitovala odmah pri bootu ili nesto kasnije...
Tako se i meni cini, no pokusat cu i to...
BTW - dobar avatar
Staro 10.03.2007., 15:04   #6
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Nope, that didn't do the trick, prije ni 5 minuta se na isti nacin smrzo pa resetirao :-/ dalje?
Staro 10.03.2007., 18:54   #7
reespect
Premium

reespect's Avatar

Datum registracije: Nov 2006
probaj povadit komponente van te sve kablove pa polako opet vratit nazad te naravno stavit u biosu na defult za pocetak...
ako to ne pomogne ja bi krenuo s napajanjem(mada je chief u pitanju)...
reespect je offline   Reply With Quote
Staro 11.03.2007., 11:19   #8
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

Datum registracije: Oct 2001
ne bi rekao da je napajanje, taj chieftec to moze tjerati bez problema cak i da je malo popustio s vremenom. a i napajanje obicno rezultira restartom jer diskovi prvi otkazu poslusnost, stanu ili se pocmu neprestano zaustavljat-vrtit i to rezultira restartom nakon par sekundi ako si u win.

meni smrdi na memoriju, neka za pocetak proba prosetati po slotovima istu. to je problem koji memtest mozda i nece naci, nedavno dozivio na drugom stroju. stalni restartovi u win, memtest negativan nakon sto je radio cca 5 sati bez prestanka. na kraju izbacio jedan keks i sve radi, stavio onaj koji sam izvadio a izvadio prvi i sve radi...s oba restartovi....malo metodom pokusaja i pogresaka dok nisam nasao kombinaciju di koji treba biti uboden da bi sve radilo kako treba.
greg SE je offline   Reply With Quote
Staro 12.03.2007., 23:03   #9
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Citiraj:
Autor greg SE Pregled postova
ne bi rekao da je napajanje, taj chieftec to moze tjerati bez problema cak i da je malo popustio s vremenom. a i napajanje obicno rezultira restartom jer diskovi prvi otkazu poslusnost, stanu ili se pocmu neprestano zaustavljat-vrtit i to rezultira restartom nakon par sekundi ako si u win.

meni smrdi na memoriju, neka za pocetak proba prosetati po slotovima istu. to je problem koji memtest mozda i nece naci, nedavno dozivio na drugom stroju. stalni restartovi u win, memtest negativan nakon sto je radio cca 5 sati bez prestanka. na kraju izbacio jedan keks i sve radi, stavio onaj koji sam izvadio a izvadio prvi i sve radi...s oba restartovi....malo metodom pokusaja i pogresaka dok nisam nasao kombinaciju di koji treba biti uboden da bi sve radilo kako treba.
Memtest je pokazao (doduse, samo na slobodnoj memoriji, testirat cu kompletnu veceras) da je sve OK.
No, danas sam zamijenio SATA kabel, upiknuo ga u drugi kanal, zasad je OK. RAMi u drugom DDR2 utoru ne rade (komp se upali, ali se nista ne dogadja), u BIOSu za RAMe pise da rade u DDR2 modu na 533 MHz (trebalo bi biti na 400 ako rade na 800 MHz?), u single channel modu (jedna je plocica, to je OK).

Malo mi glupo ispada sto moram cekati iduci BSOD da vidim koju gresku mi baca
Staro 12.03.2007., 23:10   #10
spawn
Premium
Moj komp

spawn's Avatar

Datum registracije: Aug 2004
Na 533 znaci 533. Za rad na 800 u biosu ti treba pisat 800.
Jesi stavio novi bios? Obavezno stavi novi bios. To je prvo sto moras.
Drugo, promijeni IDE kabel za wd-u 60gb IDE kabel za prilice. Ili mozes istekati oba IDE kabla (i hdd i opticke pogone) pa vidi oce li ti stekati. Ako ne steka vise,onda zamijeni kablove.
spawn je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 13.03.2007., 00:06   #11
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Citiraj:
Autor Bruno_Rv Pregled postova
Na 533 znaci 533. Za rad na 800 u biosu ti treba pisat 800.
Jesi stavio novi bios? Obavezno stavi novi bios. To je prvo sto moras.
Drugo, promijeni IDE kabel za wd-u 60gb IDE kabel za prilice. Ili mozes istekati oba IDE kabla (i hdd i opticke pogone) pa vidi oce li ti stekati. Ako ne steka vise,onda zamijeni kablove.
OK, imat cu i ovo u vidu, no, on se randomly srusi :/
Staro 13.03.2007., 23:45   #12
Jackson
Guest
Moj komp

Datum registracije: May 2006
Meni se nakon zamjene napajanja sistem ne može dići (noughty, noughty...), pa sam redom ištekavao komponentei vidio da je stvar u dvd čitaču. Bez njega sve normalno radi, s njim se resetira u bootanju. Bios ga ne prepoznaje. Eto, da saznaš koja komponenta radi sranja, moraš ih sve istestirat. Dosta velika gnjavaža, ali eto.
Jackson je offline   Reply With Quote
Staro 15.03.2007., 01:07   #13
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Ulovio sam ga na djelu!
Dakle, srusio se opet prije ni 5 min, no pojavio se BSOD i javio slijedece:

http://img.photobucket.com/albums/v2...n/DSC00105.jpg

Modem je ZYXel neko cudo, toliko je ops****n da ni ispravne drivere za njega nisam dobio na CDu, nego sam morao skidati sa sajta i star je 4 godine. Nisam uocio da se rusenje dogadjalo samo kad sam bio online

E sad... proizvodjac nema novije drivere od ovih sto imam, zadnji ponudjeni su iz '02... novi modem? (tj, ISDN modem, je l'...) Koji preporucujete?
Staro 15.03.2007., 12:04   #14
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

probaj windows update, cesto kod modema tamo nadje novije drivere nego sto su oni koje mozes skiniti sa stranica proizvodjaca.
u svakom slucaju mozes ga probat setat po PCI slotovima dok ne nadjes neki na kojem ce raditi normalno, to obicno upali
Staro 15.03.2007., 12:33   #15
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Citiraj:
probaj windows update, cesto kod modema tamo nadje novije drivere nego sto su oni koje mozes skiniti sa stranica proizvodjaca.
Update me nes za***ava :?
Citiraj:
u svakom slucaju mozes ga probat setat po PCI slotovima dok ne nadjes neki na kojem ce raditi normalno, to obicno upali
Prikopcan je na USB, mislim da nisam dobio PCI kabel za njega *thinks* I'll check it out kad se vratim doma s faksa.
Staro 15.03.2007., 17:29   #16
greg SE
Premium
Moj komp

greg SE's Avatar

ufff, usb modem....
nikad srece s njima, probaj naci neki interni, danas nisu skupi a ni polovnjak ne bi trebalo biti tesko nabaviti.
Staro 15.03.2007., 20:09   #17
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Citiraj:
ufff, usb modem....
nikad srece s njima, probaj naci neki interni, danas nisu skupi a ni polovnjak ne bi trebalo biti tesko nabaviti.
*zapisuje u notes*
Zahvaljujem na savjetu
Staro 24.03.2007., 17:01   #18
Corporal Clegg
Outlaw Torn
Moj komp

Corporal Clegg's Avatar

Cini se da ce novi modem morati stupiti na snagu, ali to mi se gadi posto je ovaj modem vrlo vjerojatno sasvim dobar, osim sto isdn_u.sys pravi sranja.

Last call - ima li nacina da to rijesim? Ako ne - koji interni? Recimo, nesto iz Linksove ponude...
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno
[IMG] kod je Uključeno
HTML je Isključeno