Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Računala > Overclocking
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 18.02.2007., 23:48   #1
one
Registered User

one's Avatar

Datum registracije: Feb 2007
klokanje athlona64 x2 3600+

zanima me kakve su mogučnosti klokanja athlona64 x2 3600+.

Unaprijed Zahvaljujem!!

komp:
AMD Athlon 64 X2 3600+ , 2000 MHz Jezgra Windsor-256
1 gb ddr2 Transcend jet ram 800 mhz
asus m2n-e matična
fortran 400w
samsung 160 gb
leadtek 7600 gt
one je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2007., 00:05   #2
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Datum registracije: Dec 2004

To je na defolt naponu (1.25V) (thumb nema slike, ali ako se klikne vidi se slika)

Inače moj primjerak ide na 2700Mhz sa 1.4V (Prime stabilno). Max. sa 1.55V mu je oko ~2900, naravno, nema priče o stabilnosti, to je samo za benčanje.

Ostali nek kažu svoje, moj je prosječan primjerak .
Oglas

Oglas
Staro 19.02.2007., 00:38   #3
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Datum registracije: Dec 2006
Pa najviše ti zavisi od samog proca. Ovi "energy efficient" x2 procesori su se pokazali dosta ćudljivima po pitanju overclocka.
No bez obzira na tu činjenicu, teško će ti netko znati reći gdje je kraj clockabilnosti tvog proca. Neki ih natjeraju, neki nemogu sa defaulta... Dakle, morat ćeš sam saznati...
No par savjeta nije naodmet:

Pretpostavljam da imaš 3600+ X2 Windsor, ili ti ga 90nm koji radi na 2000MHz, s obzirom da se Brisbane (Amd 65nm - manja termalna displacija, korištenje polukoraka množitelja po prvi puta, manji radni takt (9.5 x 200 = 1900MHz) i veća količina L2 cache-a), još nije pojavio u Hrvatskoj - barem koliko ja znam.
Na tvoju žalost, postotak Windsor 3600- ica koje "ne idu daleko" je povelik...
No kako sam napisao, moraš sam provjerit... I 200 besplatnih MHz je nešto, zar ne? : goood :
No naravno, nadajmo se boljem. Ovdje, na forumu postoji jedan koji poteže poprilično visoko za proc u tom cijenovnom rangu... Naravno, da se pohvalim - osim Vuce, i ja sam ponosni vlasnik Windsora 3600+ X2 koji voli povuć... Imaš thumb na dnu posta.
E sad što se tiče matične... Tu bi mogao imati podosta problema kao i mnogi... No da ne ulazim u to previše:

http://forums.anandtech.com/messageview.cfm?catid=29&threadid=1908388

No, trebala bi barem do 260... Ako si veće sreće možda i dalje.

Primjerice, moj radi na 2600MHz sa 10X i 260fsb, default napon, mema na 1040MHz (2,2V) . Iber mu je 2906 stabilno al za to treba 1,475V. Govorim o čistom bios overclocku.
Ploča je privremena (Gigabyte M55S-S3), jer je DFI Infinity nF4 Ultra na moju veliku žalost završio u servisu. No kao što vidiš, i prilično jeftina ploča može solidno potegnut...
Dakle, tipkovnicu u ruke, kažiprst na tipku DEL i deri

PS. Ako proc neide daleko putem Biosa, potjeraj ga Clockgen-om u Windowsima. I moja iskrena preporuka - 260 x 10, 1,300V - dovoljno brzo, a još uvijek ne pre-vruće.

EDIT: ovaj super pi rezultat je sa niže frenkve, na 2906 ga nisam još stigao vrtit... Screenshot uzet prije pokretanja da imam slikanu rezu jer sam se bojao restarta. Ako nekog zanima, izvrtit ću ga. A ak prođe 3,0GHz...

Kristijan_7 je offline   Reply With Quote
Staro 19.02.2007., 01:03   #4
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Moj nije EE, jer ima TDP od 65W

EE imaju 35W. Inače, x2 3600+ se zbog male količine cache malo zagrijava, temperature jezgri pod opterećenjem ne prelaze 42-43°C sa ventom na Hyperu oko 50% brzine.
Staro 19.02.2007., 01:33   #5
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Naravno, ovdje ulogu igra i default voltaža... Inače, I 90nm 3600+ Windsor deklariraju kao EE, jer ima najnižu default voltažu naspram ostatka obitelji (prije pojave 65nm i Brisbane jezgre), nisko zagrijavanje - što je naravno direktno povezano sa naponom... I, naravno, nižu potrošnju.
Normalno da to sve pada u vodu podizanjem radnog takta, a kamoli filanjem višim voltažama. Na 2,9 GHz 3600+ X2 Windsor postaje dosta vruć. (55 top @ 100%). No na 2600 ili 2700 na kojima radi sa default voltažom (s tim da mu dajem + 0.025V više, čisto radi stabilnosti) temperatura raste za nekih 4-5 C...
Navodno Brisbane, zbog proizvodnog procesa, i time i (još) manjim zagrijavanjem (bez obzira na povećanu količinu L2 cachea) puno lakše i u većem postotku dolazi (i prelazi) 3GHz...
Naravno, zbog nešto manjeg množitelja (9,5), treba i nešto sposobniju ploču...

Bottom line is... Windsor bi trebao uz ploču sposobnu za 260 fsb-a, potegnuti do 2600MHz... Takt 5200+ X2. Nije za rušit rekorde, al je brzo. Za 750kn je teško tražit više. Smanjeni L2 rezultira marginalno slabijim rezama, barem zasada...

Pozz.
Staro 19.02.2007., 01:57   #6
Vuco
Moderator
Moj komp

Vuco's Avatar

Pa bome, meni ni sa 1.4V i 2700Mhz temperatura jezgri nije prošla 44°C (Hyper TX na 12V ~1800o/min).

Iskreno, ja nisam isprobavao do koliko ide na defolt voltaži, znam da je 2500Mhz Prime stabilno, da je 2650Mhz OCCT 30-min test stabilno prošao (ali to je onak, nikakva provjera stabilnosti). 2700Mhz je prošao Prime 10h sa 1.4V

Za Brisbane-a si dobro rekao, nema ga niti vani, a kamoli kod nas. Isto tako je točno da velika većina ide na 3Ghz ko od šale, ali dalje, jako teško.
L2 cache nije potrebno spominjati jer ona kod K8 ne igra ama baš nikakvu ulogu (veću od 1-2%, a to nije vrijedno spomena).

Uglavnom, x2 3600+ je dobar proc i OK OC-er...

A i uvijek mi je drago vidjeti da nisam jedini sa njime zadovoljan
Staro 19.02.2007., 02:38   #7
Kristijan_7
Just don't give a fuck

Kristijan_7's Avatar

Pa u zagrijavanju onda nema razlike. Meni radi nekih 5 C više od default temperatura OC-an na 2700MHz (uzevši u obzir da mi na defaultu na prelazi 35). No na 2906 i skoro 1,5V...
Sudeći po ovim linkovima...

http://www.penstarsys.com/reviews/cpu/amd/x2_3600_am2/index.html

http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16819103036

... Brisbane je već tu, a sudeći po ovom linku...

http://www.amdzone.com/modules.php?o...tid=282&page=2

... ide i preko 3GHz. Mada bi to uzeo sa rezervom, jer je jedan od stvarno rijetkih primjera za koje sam čuo...

S tim da moram napomenuti da sam se tek prebacio na 3600+ X2 sa San Diega 3700+ i da zbog se obaveza nisam stigao ozbiljnije pozabaviti procom... Još me i DFI poprilično iznevjerio (ploča završila na servisu - moja dijagnoza: mrtva, no još čekam potvrdu ). Sa njom nisam uspio (stigao) probati ozbiljniji clock no ploča me se mogućnostima Biosa poprilično dojmila. Još me više iznenadila (no ovaj put ugodno) Gigabytica, koja je bez obzira na prilično štur i siromašan bios, vrlo dobar oc-er. Ploča boota sa 290 fsb-om i to dovoljno govori. S time da moram napomenuti da dfi boota sa 330 fsb-om, no varijanta 290x10, koja kod Gigabyta funkcionira bezprijekorno, kod dfi nije prolazila. Na 2907ploča je bootala na 9x 323, no nije bilo stabilno.
Uglavnom, čak i u ovo malo vremena što sam proveo sa procom (cirka 3 sata), dojmio me se i smatram da je po novoj cijeni (nešto niže od 800kn) - više nego dobra kupnja.
No isto tako moje rezultate treba uzet sa rezervom, jer nisam stigao izvrtiti niti jedan ozbiljniji test stabilnosti. Mišljenje je više temeljeno na subjektivnom dojmu...

Zadnje izmijenjeno od: Kristijan_7. 19.02.2007. u 03:11.
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno