|
![]() |
#1 |
in vino veritas
Datum registracije: Jan 2007
|
Problem - ploca ne boota
Ovo mi je prvi post i mozda nije lijepo da odmah zicam pomoc, ali stvarno moram ovo rijesiti sto prije, pa vas molim da mi pomognete ako mozete. Imam problem sa plocom, ne reagira kad je upalim, nema signala na monitoru, nema beepa. Sve je radilo savrseno dok nisam kupio novo kuciste jer nisam imao USB na prednjoj strani kucista, a kako sam stalno koristio stick to mi je bilo vazno. Nista, kupim kuciste, sve pospajam i sve radi kao podmazano. Na starom kucistu sam imao kvalitetno napajanje, ali mi se nije dalo i to prespajat, pa sam spojio na to novo, iako se vidjelo da je nesto jeftinije. Dakle, sve je radlio, osim sto ne svijetli lampica tj. LED na kucistu za Power, i USB na kucistu ne prepoznaje (spojio sam MP3 player i windowsi nisu reagirali) iako je bilo napona (MP3 player se upalio). Ugasio sam komp i spojio Power LED tj. samo okrenuo, zamjenio polaritet i USB sam premjestio na drugo mjesto (ima USB2 i USB3 na ploci). Palim komp, Power LED svijetli, ali nema signala na monitoru, nema beepa, nista se ne desava. Svi cooleri tj. fanovi se vrte, na procesoru i na grafickoj. Isto tako nisam ga mogao ugasiti drzanjem gumba power 6 sekundi, vec samo iskljucivanjem iz struje. Poslije sam sve povadio, ponovo stavio, probao i sa drugim procesorom, resetirao BIOS itd... Na kraju idem zamjeniti napajanje. Stavim staro i skuzim da je sve isto, osim sto se tom napajanju fan ne vrti(to napajanje je 100% ispravno, radilo je bez greske par godina, zaboravio sam koji, ali skuplji model). Vratio sam opet to novo napajanje, i jos par puta pokusao upaliti komp, ali bez uspjeha. Iznerviran cinjenicom da sam ostao bez kompjutera u vrijeme kada mi najvise treba, iskljucim sve i izađem van da ohladim usijanu glavu. Vratim se nakon par sati, opet pokusavam nesto, ali bez uspjeha. Vec zivcan, pocnem ko lud pritiskati gump za paljenje i odjednom se ukaze slika na monitoru. Prepozna rame, procesor(doduse kao 1100 jer sam restartao bios pa je spustio FSB na 100), napise da sam restartao bios, ali i da nema tastature (budala, spojim bezicnu tastaturu, nju ni ispravna ploca ne prepozna iz prve). Odem se osvjezit, ostavim komp da radi. Vratim se za 2 minute komp ugasen. Sam se ugasio. Pokusavao sam cijelu noc da ga opet bootam, stiskao power gumb na razlicite nacine (iako znam da ga nije to bootalo), ali nista. Iskljucio sam komp i otiso u krevet. Danas se probudim i upalim komp. Opet nista, ali rekoh idem opet pokusati stiskanjem gumba. I opet ga pokrene, i opet se zaj...., oprostite na izrazu, sa bezicnom tastaturom, a nakon nekih 5-10 sekundi se izgubila slika na monitoru. Poslije toga vise nisam uspio nista, pa sam ugasio komp. Oprostite zbog eseja, pokusao sam dati sto detaljniji opis. Evo konfiguracija, iako mislim da nije toliko vazno: Ploca: ECS K7S6A Procesor: AMD AthlonXP 1700+ Ram: 256 DDR PC2100 Napajanje: 300W (stariji, ali skup model) U trenutku nesrece napajanje: 300W (novo, jeftinije) Grafička: Asus V8200 GeForce3 Ako netko ima kakvo misljenje, molim da napise. Lijepi pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Rambus 3xtr1m
Datum registracije: Jan 2006
|
Mišljenja mi se motaju oko onih tvojih no name napajanja. I molim te spoji si žičanu tastaturu znam kako je sa bežičnima. Pogledaj da li ti je dobro uzemljenje kad si spojio novo kučište. Uzmi probirštift i takni s njim kučište ili napajanja izvana ak ti svjetli onda je to to. MAlo čudno rješenje ali meni je jednom to radilo problem zbog neuzemljene utičnice. |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
#3 |
Premium
Datum registracije: Oct 2006
|
Probaj odpojiti na ploci konektore od pwr i reset gumba, pa kratko spoji (šrafcigerom) pinove pwr. Mozda te samo hebu tasteri (power i reset) u novom kucistu.
cpu e4300/sonictower+nexus120; mbo gigabyte p35-ds3-l; ram kingmax1024/667x2; vga hd3850; psu corsair hx 520w; dvd benq 1655; hdd wd1200jd&samsung hd321kj&ST3160021A; ZM-MFC1; lg22ws; btc6300; mx 518 i sve u chiefu s nekoliko nexusa |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Probaj matičnu na nekom drugom kompu... |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Honda Prelude 2.0i driver
Datum registracije: Jul 2006
|
jesi siguran da si dobro spojio napajanje na ploču? možda ima dodatni konektor
![]() |
#6 |
Banned
Datum registracije: Jan 2005
|
napravi clear cmos tj reset biosa, premjestanjem jumpera na ploči sa pozicije 2-3 na 1-2, ili izvadi bateriju i ostavi ju vani koju minutu. Ako ne pomogne, probaj pospajati ovako: Ploča,cpu,ram,grafa,napajanje,bez optike i hdd-a, i odspoji sve kablove za reset, power,usb i slično i komp upali stavljanjem odvijača na ona dva pina na koje se inace spaja pwr button |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Premium
Datum registracije: Nov 2006
|
Citiraj:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Guest
Datum registracije: Dec 2006
|
a vec je resetirao bios, napisao je u eseju ![]() ja bi na njegovom mjestu sve izvadio van i pogledao da ploca negdje ne pravi kontakt s kucistem - recimo da mu je promakao jedan od nosaca za plocu na mjestu gdje na ploci nema rupe, desava se. isto tako moguce da mu je to napajanje iz novog kucista unistilo nesto, nedavno sam kupio novo kuciste, jeftinjara, i napajanje u njemu imalo je pogresno spojene pinove u 20pinskom konektoru (covjek bi se zapitao zar je to uopce moguce da se desi.....eto moguce je ![]() i ova teorija o losoj dugmadi na novom kucistu nije toliko nevjerovatna, vec vidjeno vise puta. a mozda je i ploca rikavela uz zanimljiv timing. taj model prema forumima i mom vlastitom iskustvu ima lifetime oko 3 i pol godine. uvijek sam preferirao k7s5a u odnosu na 6a, 5a mi barem jos uvijek radi ![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Oglas
|
|
![]() |
|
|