Forumi
Home Pravila i pomoć Članovi Kalendar Današnji postovi

Povratak   PC Ekspert Forum > Internet i mrežne tehnologije > Mreže
Ime
Lozinka

Odgovori

Uređivanje
Staro 03.02.2007., 21:44   #1
bmikec
Registered User

bmikec's Avatar

Datum registracije: Sep 2006
Izrada omni antene - par pitanja :-)

Pozdrav !
surfao sam neto i tražio i tražio upute za izradu neke dobre omni antene al. ..
ne dam 700 kn za nešto što mogu sam napraviti !

trebao bih napraviti antenu oko 15 dBi.. nešto kao s ovog linka;
http://chicago.gradiste.com/ispis.asp?id_artikal=9

na netu sam našao nacrte s najviše 10 dBi
eto linka; http://www.nodomainname.co.uk/Omnico...4collinear.htm
s toga linka mi nije poznato šta znači ''the brass tubing''?!?
kakva je to cijev? od kojeg materijala?
i šta je to na kraju napravio lik? kakav je to konektor?
jel to ne može jednostavno samo na kraj kabla da se stavi N-konektor muški i gotovo?

kako povečati dBi na recimo takvoj anteni?

dajte ljudi neki nacrt/mjere za izradu omni antene oko 15 dBi..

Puno hvala !
POZDRAV !
bmikec je offline   Reply With Quote
Staro 03.02.2007., 22:54   #2
gonzo
HW&WLAN expert
Moj komp

gonzo's Avatar

Datum registracije: Mar 2003
Aha,jesi li siguran da ces napraviti bas takvu.Vjeruj mi ja sam probao vise puta prije par godina i uvjerio se na je nemoguce napravit dobru i trajnu omnicu takve snage.U biti mozes ju napraviti ali ti je uvijek los SWR,tj.povratna snaga u prijemnik i zbog toga dolazi do ludovanja radio dijela uredjaja.Znaci samim time ne mozes dobiti stabilnu mrezu a u tezim slucajevima dolazi i do pregaranja radia.Moj savjet je nakon dugog iskustva da se ostavis toga jer neces postici zeljene rezultate,a o takvoj snazi u samogradnji mozes samo sanjati(naravno govorim o realnim rezultatima).U danasnje vrijeme antene i nisu tako skupe kao prije nekoliko godina tako da ozbiljno razmisli o kupnji tvornicke antene jer je ona testirana i u vecini slucajeva vrlo precizno napravljena(to je vrlo bitno jer djelici mm znace nekad puno).Ako se bas odlucis na samogranju razmisli malo o Amos anteni koja je mozda laksa za napravit preciznije a daje solidne rezultate u prakticnoj uporabi.
Pozdrav

gonzo je offline   Reply With Quote
Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Staro 03.02.2007., 23:21   #3
bmikec
Registered User

bmikec's Avatar

hmm.. ne vjerujem da je ne bih mogao napraviti.. al baš sada čitam o amosu i moram reći da mi se svidila.. vidim da daje ok rezultat..

u vezi omnice, mislim da ne bih trebalo biti problema prilikom izrade.. al ne mogu nigdje pronaći omnicu od bar 12 dBi .. samo to tražim..

i koji je to materijal brass?!

p.s.
ne mogu vjerovati da je materijal za izradu omnice oko 150~200 kn, a ona se prodaje za 700 kn.. ufff...
Staro 03.02.2007., 23:50   #4
gonzo
HW&WLAN expert
Moj komp

gonzo's Avatar

Vjeruj mi da ces tesko nesto kvalitetno napraviti s omnicom jer je jako bitno sve dimenzije poklopiti u desetu mm.Znam to jer se vec dugo bavim tim problemom,odnedavno i profesionalno,tako da znam sto pricam da ne bih sad rekao"sto ovaj hoce".Govorim ti to iz razloga da odaberes najbolje rjesenje jer se u praksi pokazalo da uz dobar radio antena je upravo ta komponenta koja navise utjece na razinu signala,kvalitetu veze i protok podataka u konacnici.Opet kazem da ti je lakse i bolje napravit Amos-icu samo ona ne zraci u 360 stupnjeva.Sve zavisi za koje ti podrucje treba antena,kako su rasporedjeni klijenti,na kojoj udaljenosti,itd...U nekim slucajevima najbolje ti je ali i najskuplje rjesenje stavit sektor antenu ako to prilike dozvoljavaju.Ako recimo kupis antenu i dobar kabel s pripadajucim konektorima uz dobru montazu miran si dosta vremena.Jos nesto,omnica je i losa sa strane sto uz koristan signal "skuplja" i dosta suma iz okoline te ti s samim time opada razina upotrebljivog signala.
I da brass ti je mesing

Staro 04.02.2007., 08:58   #5
bmikec
Registered User

bmikec's Avatar

da.. mesing!? cc
omnica bi mi odgovara jer su klijenti baš raštrkani..
il
da upotri***im dvije amos antene i 2:1 spliter.. samo tako moram dvije antene napraviti.. ovako jednu omnicu..

imam na netu dosta verzija amosa... 3 - 5 - 7 - 9.. koju verziju uzeti..
meni se čini da ova verzija 9 ima oko 17dBi .. najviše :-)

e da..
dali može bilo koja plastika za izolaciju/smještaj antene? mislim nešto tipa kutija_u_koju_bih_spremio_antenu? il treba biti neka specijalna, tipa koja_prošušta_microvalove? ako da, kako znati koja propušta?

hvala !
Staro 04.02.2007., 15:32   #6
gonzo
HW&WLAN expert
Moj komp

gonzo's Avatar

Ovako,spliter ti ne bih preporucio pogotovo kod homemade antena jer nikada neces dobiti dvije potpuno iste(cak i tvornicke tu znaju nesto sitno odstupati).kod splitera je to vrlo vazno jer bi antene trebale biti iste,ista duzina kabela u mm,isti konektor,znaci sve isto da bi to pravilno radilo.Daj mi malo reci na koju opremu bi kacio tu antenu.Ako ides recimo na neki komp na linuxu sa karticama mozda bi bilo dobro staviti dvije kartice i recimo dva Amosa i tako dobiti 360 stupnjeva a i link ima duplo veci bandwidth.Sto se tice kutija i plastike mozes staviti bilo koju koja propusta mikrovalove jer inace dolazi do velikog opadanja signala,a test ces najlakse napravit u mikrovalnoj ako imas.Ako se plastika grije nevalja a ako ne onda bi trebala bit OK.Vidjao sam da su ljudi stavljali razne antene a tako i Amos u pvc cijevi za odvode i radilo je dobro

Oglasni prostor
Oglas

Oglas
Odgovori

Pravila postanja
Vi ne možete otvarati nove teme
Vi ne možete pisati odgovore
Vi ne možete uploadati priloge
Vi ne možete uređivati svoje poruke

BB code je Uključeno
Smajlići su Uključeno